Назад

Как се формира цената при изработка на уебсайт?

Повечето виждат изработката на уебсайт и лендинг страница просто като уеб дизайн нахвърлен на хартия. Разбира се изисква да бъде нахвърлен на хартия, но не е само това. След като се начертае прототипа на хартия е необходимо да се създаде стратегия за цветовете, шрифта, структурата на уебсайта, как да бъде разпределена информацията, какви ще бъдат самитре страници, как ще се навигира по уебсайта, след което да се оформи дизайн стратегия и да се създаде уеб дизайна на сайта на специализиран дизайн софруер. След изграждането на цялостния дизайн UI UX стратегия, преминаваме към кодирането на самите елементи и функционалност или ако клиента предпочита страниците се създават чрез така нареченият строител на страници. Тестване на браузъри/устройства, стартиране на процеса за осигуряване на качество. Времето, инвестирано във всяка уеб страница, определя каква трябва да бъде крайната цена на проекта. И това не е всичко, след всички тези стъпки уебсайта се подготвя за интернет средата като бъде позволено на роботите да обхождат страниците, както и да бъде подаден уебсайта с всички страници за индексация на търсачките. След което можем да пристъпим към инжекриране на кодове за проследване на уебсайта и създаване на рекламни кампании. Как ви изглежда всичко това – не е само нахвърляне на дизайн нали?

Всяка уебстраница се разглежда като слоеве

Представянето на уеб страница като слоевете предоставя възможност да обясним на клиентите времето и задачите, които влизат във всяка отделна фаза. Всяка уеб страница има 7 различни слоя и в зависимост от сложността и фокуса на страницата (или проекта) може да раздели определени слоеве:

Стратегия и планиране

Прочетете: Стратегия при изработка на уебсайт или онлайн магазин

Най-недооценената и пренебреграваната част от клиентите- стратегия и планиране обединява управлението на проекти, проучване на клиенти и стратегията за напред в едно. Това започва с определяне на ролята на всеки човек в рамките на проекта, комункация (с кого) и график на времевата линия с идентифицираните нужди на клиента. Отвъд планирането идва проучване на клиенти. Изпълнението на тези стъпки води до действителното формулиране на стратегията. Помага да се зададе въпросът „какво изграждаме и защо“ и „какво трябва да се постигне, за да стане това успешно“. Той взема тези основни въпроси и започва планрането в творческа посока на дизайнерите, която да поеме проекта в следващите фази.

Време: 5-8 часа

Картографиране на съдържанието

Прочетете: Как да създадете целева страница в WordPress + какво да съдържа.

Този слой идентифицира какво всъщност проектираме. По-често това е частта, за която клиентите забравят да мислят наистина. Обикновено се предполага, че съдържанието ще бъде генерирано, след като видят дизайна. Съдържанието и елементите, които клиентът предвижда да се постави на уеб страницата.

Времетраене: 5-8 часа

Прототип

Прочетете: Психология на цветовете при уеб дизайна

В този слой имаме проектиране, стратегия и базово съдържание за груби концепции за оформление. Wireframing изисква картографиране на съдържание и креативно оформяне. Това може да се скицира на ръка или да се направи на софтуер, но формира основата за това как ще се оформи дизайна и съдържанието.

Времетраене: 2-3 часа

Дигитализация

Прочетете:Стратегия за уеб дизайн, който води до продажби, Психология на цветовете при уеб дизайна

Това взема структурираните идеи и им поставя дигитален дизайн. Обикновено в Illustrator, Figma или Photoshop това прилага избраната цветова палитра, тип, икони или илюстрации към оформлението на уеб страницата. В края на приложението за проектиране това се доставя на клиента като „мокет с висока точност“ за преглед. Колкото повече цифрови дизайни са предоставени, толкова повече време прекарва в този слой.

Времетраене: зависи от големината на проекта, 1 страница – 1-2 часа

Front-End разработка

Прочетете: Ръководство за дизайн и изработка на уебсайт за малък бизнес през 2023 г

Това взема дизайна и го преобразува в статичен HTML, CSS и JavaScript или чрез строител на страници. Нарича се „преден край“, защото веднъж завършен, той буквално представлява дигитален дизайн във формат на уеб страница. Това включва адаптивна разработка, която позволява страницата да бъде променяна за различни видове устройства в зависимост от резолюцията им. 

Време: около 2-3 седмици

Back-End разработка

Прочетете:8 от най-добрите CMS системи. Коя е най-подходяща за вашия бизнес? Колко струва изработката и поддръжката при различните CMS?

Това е изборът на CMS (система за управление на съдържанието) към уеб страницата и всички функции, които могат да се управляват. CMS ( WordPress, Drupal, Joomla, Shopify, Magento) позволява на потребителя да редактира информацията на страницата, да изтрива и добавя секции. Тъй като приемаме, че това е просто приложение за уеб страница. 

Времетраене: до няколко часа според зависи от функционалността

Тестване & QA

Прочетете: Как осигуряваме QA (качество) на вашия уебсайт и онлайн магазин

След се приключи с „разработката“ (предната и задната част са завършени), тя трябва да бъде тествана. Въпреки че почти всичко, което разработчикът на проекта е внедрил, все пак е необходимо уеб страницата да се разгледа и тества на всички различни типове устройства и браузъри. Често малки несъответствия, като несъответствия в разстоянието, или други малки грешки, изскачат, когато го преглеждате между браузърите и устройствата. Това помага да се коригира, така че да има последователно изживяване за потребителите. Този слой може лесно да бъде пропуснат; това обаче може да доведе до това, че самият клиент просто се разочарова от малки „бъгове“ тук и там.

Времетраене: в зависимост от големината на проекта, 1 страница около 1 час

Обратна връзка и ревизия

Основната цел е да потвърдите, че клиентът е доволен от това как изглежда страницата иили проекта. Освен това трябва да се съберат всички промени или новопоискани промени (спрямо това, което е одобрено), които клиентът има сега, след като види като уеб страница или уебсайта.

Време: В зависимост от големината на проекта и клиента

От къде идва голямата разлика в цената за изработка на лендинг страница или цялостен уебсайт/онлайн магазин?

Защо различни агенции начисляват различни цени? Когато проектът става по-сложен или има повече „парчета“, тези променливи се смесват и се отнасят повече до ценообразуването по отношение на времето за изграждане на функции и елементи, които не са свързани с дизайна, отколкото действителното завършване на дизайна. Нещо толкова просто на пръв поглед като мигриране на съдържание и редизайн от стария сайт към новия сайт може да се свърши за 100 часа (или около 3000-5000лв, според зависи от големината на проекта).

Заключение

Ако изберете компания, която да избере тема за вас. Да приемем, че компанията, с която работите, предлага тема на WordPress, която ще ви помогне да персонализирате и вие се съгласявате с нея. Одобрявате темата и започвате. Например вече няма да имате нужда от фазите Wireframe, Back-End Development. Вашият проект ще включва следните слоеве*: стратегия и планиране, картографиране на съдържанието, дизайн , функционалностм, разработка, тестване и качество, обратна връзка и ревизия.

Това потенциално би спестило много време, прекарано в отделни слоеве, и следователно пари. Но с всичко има компромиси, които трябва да се вземат предвид.

*Там ще е необходимо време за инсталиране на тема, настройване т.н., но тя е незначителна, ако трябва да се кодира изцяло персонализирана тема за вашия онлайн бизнес.

Малко неудовлетворително, разбира се, но с увеличаването на броя на дизайните и сложността на функциите, елементите и непредвиденире промени, разпределението на времето за проекта се променя. Например, ако проектирате десет уеб страници, това може да отнеме 120-180 часа.

Сумирайки всичко това, един информативен уебсайт може да ви струва от 1500лв до 5000лв. Може да звучи много, но истината за изчисляването на разходите идва от времето, прекарано в планирането, дизайна и изработката на сайта. Ако искате да спестите разходи, намерете начини да намалите времето за изработка или да договорите по-добра цена. Както се казва, „получавате това, за което плащате“, а по отношение на уеб проектите това е времето (в часове), сложността и големината на проета.

И разбира се след изработката на уебсайта, ние ви съветваме да не пренебрегвате поддръжката на уебсайта ви, за да остане актуален, работещ оптимално добре и оптимизиран. Прочетете още Защо поддръжката на вашия WordPress уебсайт е важна

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки