Назад

8 от най-добрите CMS системи. Коя е най-подходяща за вашия бизнес? Колко струва изработката и поддръжката при различните CMS?

Да приемем, че сравнявате CMS Hub, WordPress, Joomla и Drupal , Shopify. След известно проучване ще откриете, че CMS Hub е по-подходящ за сайтове на корпоративно ниво, WordPress за уебсайтове от различен тип – онлайн магазини, информативни сайтове и др, Joomla сайтове за членство и Drupal за сайтове с голям трафик, които имат много данни. Shopify от своя страна за онлайн магазини.

Това са примери за различни типове уебсайтове, които можете да създадете с помоща на CMS. В тази публикация ще разгледаме различни критерии, които можете да използвате, за да изберете подходящата CMS платформа за вашия бизнес. След това ще проучим разнообразието от CMS системи, така че да можете да намерите тази, която отговаря на вашите уникални нужди и цели за създаване на уебсайт.

Как да изберем правилната CMS система

Правилната CMS платформа за вашия бизнес ще съответства на нуждите и целите на вашия сайт. Някои от най-важните фактори, които трябва да имате предвид, са лекота на използване, възможност за персонализиране, сигурност, ценообразуване.

Ако една платформа предлага точната функционалност, която търсите, но е извън бюджета ви, тогава това не е най-добрият избор за вас. От друга страна, евтина платформа, която ще изисква много поддръжка и разширения, за да отговори на вашите нужди, също не е перфектен избор.

Нека разгледаме по-подробно всеки от тези критерии по-долу.

Лесна употреба

Лекотата на използване е съществен фактор, който трябва да имате предвид при избора на CMS, тъй като оказва значително влияние върху работните процеси на екипа ви. Идеалната платформа е тази, която е лесна за използване от всички страни на вашия екип.

Възможност за персонализиране

Пеи избора на CMS, вижте какви опции за персонализиране са вградени в таблото за управление, колко разширения са налични и дали можете да редактирате изходния код. Ако трябва да създадете уебсайт с минимални ресурси за разработка.

Сигурност

В идеалният случай ще заложите на сигурна платформа, която да осигури защита на сайта ви.

Ценообразуване

Бюджетът играе важна роля в почти всяко решение, което вземате за вашия бизнес. Когато става въпрос за вашата CMS, отговарящо на вашите нужди, очакванията на вашите посетители и вашия бюджет.

1. CMS hub

Като единствената комбинирана CMS и CRM , CMS Hub от HubSpot е предназначена да помогне на бизнеса лесно да изгради и управлява уебсайт, който е оптимизиран за всяко устройство и всеки посетител.

Важно е да се отбележи, че има две налични версии, но ние ще ограничим фокуса си до CMS Hub Professional по-долу.

Най-доброто за

Малки до големи предприятия, тъй като HubSpot се мащабира с вас

Ключови изводи

 • Интегрира се с инструментите за маркетинг, продажби, обслужване и CRM на HubSpot
 • CMS приложения и шаблони, налични в HubSpot Marketplace
 • Глобално хостван CDN, 24/7 мониторинг на заплахи и вграден WAF поддържат вашия сайт безопасен
 • Предлага два премиум плана

Лесна употреба

CMS Hub е мощна платформа за потребители с малко или никакви технически познания. Със CMS Hub можете да управлявате, оптимизирате и проследявате ефективността на вашето съдържание със същата платформа, която сте използвали за създаването му.

Тъй като CMS Hub интегрира инструментите за маркетинг, продажби и обслужване на HubSpot, можете също да улавяте потенциални клиенти, да изпълнявате A/B тестове, да създавате имейл кампании и да проследявате прозрения на ниво контакт направо в таблото си за управление.

Сигурност

За разлика от CMS платформите с отворен код, HubSpot избирателно си партнира с доставчици и приложения на трети страни, които могат да се интегрират със съществуващи портали. Това означава, че не е нужно да сте в крак със съвместимостта на приставките или поддръжката, за да сте сигурни, че вашият сайт е защитен.

Ценообразуване

CMS Hub предлага две нива, Professional и Enterprise, на различни цени.

Създаден за бързо развиващи се компании, CMS Hub Professional струва $300 на месец. За да настроите два домейна на бранда ви, персонализирана конфигурация на CDN, функции без сървър и други, можете да минете до ниво Enterprise. CMS Hub Enterprise е $900 на месец.

Средна цена: Плановете са $300 или $900 на месец

йто беше адаптивен и автоматично оптимизиран за мобилни устройства. Това помага на уебсайтовете да получат допълнителни скокове в мобилния трафик, без дори да е необходимо програмист да се намесва.

2. WordPress

Това е платформа, която силно се е развила във времето и в днешно време е подходяща за създаване на уеб сайт за всеки бизнес – корпоративен бизнес, електронна търговия, обучения и много други.

Най-доброто за

Малки до големи фирми

Ключови изводи

 • Удобен за начинаещи
 • Най-голямата колекция от плъгини и теми
 • Поддръжката на плъгини и сайтове може да отнеме време
 • Разходите варират според регистрацията на домейн, хостинга и премиум плъгините и темите, както и изработката и поддръжката

Лесна употреба

WordPress е проектиран да бъде достатъчно лесен за начинаещи без познания по кодиране. Неговото табло за управление е интуитивно, така че всеки потребител да може да променя външния вид на своя сайт, да инсталира плъгин, да променя настройките му за постоянни връзки, да добавя публикации в блогове и др.

Възможност за персонализиране

WordPress има една от най-големите колекции от плъгини и теми, достъпни за изтегляне, за да персонализирате дизайна и функционалността на даден сайт. Има над 57 000 плъгина в официалната директория и приблизително 31 000 WordPress теми, достъпни за изтегляне или закупуване.

Трябва обаче да се уверите, че тези добавки са съвместими с вашия сайт и актуализирани. Ако не са, тогава могат да представляват сериозен риск за сигурността.

Тук е мястото да споменем, че интеграция с почти всички СРМ системи е възможна.

Сигурност

Всеки CMS е уязвим за хакери и злонамерени потребители. CMS системите с отворен код с остарели или неподдържани части от техния код са особено уязвими на атаки. Всъщност 49% от заразените сайтове на WordPress през 2019 г. работеха с остаряла версия на WordPress.

Остарелите или несъвместими плъгини също могат да направят сайтовете, изградени на CMS системи с отворен код, по-уязвими за атаки. 

Ето защо собствениците на сайтове трябва редовно да актуализират своя софтуер и добавки. 

Някои актуализации обаче може да не са съвместими с всички разширения на вашия сайт. Ето защо актуализациите на софтуера и добавките могат да изискват значителни административни усилия, особено при по-големи уеб проекти.

Ценообразуване

Като софтуер с отворен код WordPress е безплатен за изтегляне. Все пак трябва да платите за име на домейн, хостинг и всички премиум добавки или теми, които искате да инсталирате.

Въпреки че това означава, че разходите за изграждане и управление на WordPress сайтове могат да варират драстично, средните разходи са сравнително умерени. 

Средна цена: $190 до $400 на месец за поддръжка + еднократна такса/годишно от $200 за домейн и хостинг

3. Drupal

Drupal е изключително гъвкав CMS с отворен код, насочен към широк кръг от разработчици, търговци и агенции. CMS позволява на търговците с по-основен опит да създадат сайт от шаблон или на разработчиците да създадат сайт, който може да обработва големи обеми данни и голям трафик.

Най-доброто за

Разработчици и фирми, които разполагат със значителни технически ресурси

Ключови изводи

 • Насочен към разработчиците
 • Богат избор от високо конфигурируеми модули и теми
 • Най-висока репутация за сигурност сред платформите с отворен код
 • Разходите за изграждане и персонализиране на сайта обикновено варират в хиляди

Лесна употреба

Тъй като Drupal е проектиран от разработчици за разработчици, ще трябва да имате известни познания по PHP, HTML и CSS, за да се възползвате от цялата мощност на Drupal. Освен това ще трябва да отделите повече време за настройване и конфигуриране на вашия сайт, отколкото при WordPress, например.

Възможност за персонализиране

С над 46 000 модула, налични в неговата директория и хиляди безплатни теми.

Въпреки това, за разлика от много добавки и теми на WordPress, модулите и темите на Drupal са много конфигурируеми. Това означава, че ако имате необходимите умения по кодиране, можете да използвате тези ресурси, за да създадете сайт, който прави точно това, което искате.

Сигурност

Според данни от системата Common Vulnerabilities and Exposures, Drupal има най-малко заразени сайтове.

За да поддържа платформата сигурна, Drupal има група от 40 членове на общността, които предоставят корекции на грешки и актуализации за сигурност всеки месец и по-големи актуализации всяка година. Тъй като тези актуализации не са автоматични, собствениците на сайтове трябва да наемат екип за всички актуализации.

Ценообразуване

Подобно на WordPress, Drupal е софтуер с отворен код, който е безплатен за изтегляне. Въпреки това, разходите, свързани с изграждането и управлението на Drupal сайт, са много по-високи от WordPress, особено за нетехнически потребители.

Тъй като Drupal е проектиран от разработчици за разработчици, вероятно ще трябва да наемете разработчик или агенция, за да създадете и проектирате сайт на Drupal. Изграждане и персонализиране на фирмен сайт в диапазон от $15 000 до $42 000, в зависимост от мащаба на уеб проекта.

Средна цена : $15 000 до $42 000, в зависимост от мащаба на уеб проекта.

4. Joomla

Създадена да бъде средата на пазара на CMS с отворен код, Joomla съчетава гъвкавостта на Drupal с удобството за потребителя на WordPress.

Най-доброто за

По-големи компании и физически лица с техническо ноу-хау

Ключови изводи

 • Средно положение между WordPress и Drupal по отношение на лекота на използване и цена
 • 6000+ налични разширения, но трудни за инсталиране и управление
 • Липсата на вградена функционалност за планиране на автоматични актуализации прави сайтовете уязвими

Лесна употреба

Joomla има повече готови функции от повечето CMS системи с отворен код. С вградената му функционалност можете да управлявате стотици потребители, да създавате страници на множество езици и да създавате потребителски типове публикации, които използват различни шаблони или теми. Можете също така да конфигурирате много от настройките на вашия сайт, за да промените вашите статии, банери, менюта, медии, пренасочвания и настройки за SEO.

Възможност за персонализиране

Въпреки стабилната вградена функционалност на Joomla, вие не сте ограничени до функциите, които платформата предоставя. 

Ценообразуване

Както при другите платформи с отворен код, споменати по-горе, ще трябва да платите за регистрация на домейн, хостинг, теми и поддръжка, за да създадете и управлявате сайт на Joomla. Разходите, свързани с хостинг и дизайн на сайтове, обикновено са по-високи за сайтовете на Joomla отколкото WordPress, но по-ниски от Drupal.

Средна цена: $700 до $6500 за изработка на уеб сайт и поддръжка

5. Shopify

Shopify е хоствана платформа за електронна търговия, предназначена за онлайн търговци на дребно за създаване и управление на онлайн магазин.

Най-доброто за

Електронна търговия

Ключови изводи

 • Идеален за собственици на магазин за първи път
 • Ограничен избор от теми и приложения
 • Обслужва резервни копия и софтуерни актуализации вместо вас
 • Предлага три премиум плана, вариращи от $29 до $299 на месец

Лесна употреба

Shopify прави управлението на магазин за електронна търговия толкова лесно, колкото и управлението на сайт в WordPress.com. Въпреки че няма да имате толкова голям контрол върху неговия външен вид и функционалност, ще получите набор от функции, сигурност и поддръжка, които да ви помогнат да управлявате вашия сайт.

Възможност за персонализиране

Тук обаче нямате възможност за промени в кода, както и персонализиране. Най-вече, тъй като Shopify е патентована платформа, не можете да променяте нейния код.

Можете обаче да промените външния вид и функционалността на вашия сайт, като изберете от над 70 теми и приблизително 5700 безплатни и платени приложения в официалния магазин на Shopify. Много от приложенията позволяват интеграции между Shopify и други платформи като HubSpot, за да запълнят всички пропуски, от които се нуждаете, за да управлявате бизнеса си.

Този избор е ограничен, особено в сравнение с посочените по-горе CMS платформи, които предлагат хиляди шаблони и добавки.

Сигурност

За да продавате онлайн и да приемате плащания от Visa, Mastercard, American Express или Discover, вашият магазин трябва да е съвместим с PCI. С Shopify не е нужно да инвестирате време и пари, за да получите PCI сертификат ниво 1. Всички магазини на Shopify са автоматично PCI съвместими по подразбиране.

Ценообразуване

Shopify е собствена платформа, която предлага три платени плана . Започвайки от $29 на месец, плановете на Shopify включват уеб хостинг, SSL сертифициране и поддомейн на Shopify (yourname.shopify.com). Ако искате персонализиран домейн, това ще бъде допълнителна цена.

За допълнителни места и други разширени функции като ваучери и купони и повече отчети можете да надстроите до „Shopify“ за $79 на месец. Докато продължава да расте бизнеса ви, можете да надстроите до „Advanced Shopify“ за $299 на месец за още повече анализи и отстъпки за таксите за обработка на плащанията.

Средна цена: Планове за $29, $79 и $299 на месец + цена за изработка на уеб сайт и поддръжка

6. Magento

Magento е платформа за електронна търговия, собственост на Adobe, която предлага почти неограничени възможности за собствениците на магазини. Докато Magento предлага две версии, Magento Open Source и Magento Commerce, ние ще се съсредоточим върху по-популярния самостоятелно хостван вариант по-долу.

Най-доброто за

Опитни собственици и продавачи на магазини за електронна търговия

Ключови изводи

 • Платформата за обучение и нейните функции отнема време, особено за начинаещи
 • 3800 добавки, налични в Extension Marketplace на Magento
 • Пачовете за сигурност и актуализациите трябва да се инсталират ръчно
 • Средната цена за изграждане на магазин на Magento започва в хиляди

Лесна употреба

Подобно на Drupal, Magento Open Source е изключително гъвкава платформа, която можете да използвате, за да създадете сайт, който прави точно това, което искате. Въпреки това ще отнеме време, за да разберете и проучите всички готови функции и разширения на платформата — дори ако имате опит в разработката на уебсайтове.

Възможност за персонализиране

След като сте проучили вградените функции на Magento, да приемем, че искате да добавите допълнителна функционалност към сайта си. Можете да отидете до Extensions Marketplace на Magento, за да инсталирате или интегрирате някоя от наличните 3800 добавки и приложения.

Сигурност

Magento редовно пуска корекции и актуализации на защитата, за да се справи с уязвимостите, изложени в неговия изходен код. Можете да използвате безплатния инструмент за сканиране на сигурността, за да получавате известия направо в таблото си за управление, когато тези актуализации бъдат пуснати, така че да можете да ги направите възможно най-бързо.

Ценообразуване

Magento Open Source е безплатен за изтегляне и използване. В сравнение с WordPress, разходите за регистрация на домейн и хостинг са относително същите, но разходите за първокласни приложения и теми са по-високи за сайт на Magento. Тъй като Magento е по-сложна платформа от WordPress, е по-вероятно да се наложи да наемете програмист, който да ви помогне с процеса на настройка и персонализиране.

Общите разходи за изграждане и управление на магазин на Magento варират поради тези променливи, но основен магазин на Magento започва от $20 000 и може да достигне до $40 000.

Средна цена: $20 000 за изграждане и персонализиране

7. PrestaShop

Подобно на Joomla, PrestaShop е проектиран да бъде средната позиция в пазара на CMS за електронна търговия, съчетавайки силата на Magento с простотата на Shopify.

Най-доброто за

Собственици и продавачи на магазини с известен технически опит

Ключови изводи

 • Средно положение между Shopify и Magento по отношение на лекота на използване и цена
 • Налични са над 6000 допълнителни модула и теми
 • Трябва да активирате SSL и редовно да актуализирате софтуера, за да защитите магазина
 • Добавките и плановете за поддръжка са скъпи

Лесна употреба

Да започнете с PrestaShop е по-трудно, отколкото да започнете с Shopify поради две основни причини. Първо, PrestaShop е платформа с отворен код. Това е добре, защото означава, че можете да използвате основния софтуер безплатно и да променяте неговия код, както искате. Но това също означава, че трябва да намерите доставчик на хостинг услуги, преди да можете да започнете да създавате своя магазин. Също така ще трябва да създадете база данни, преди да качите софтуера на вашия сървър с помощта на FTP клиент.

Възможност за персонализиране

PrestaShop предлага над 3900 модула и 2200 теми. С толкова много налични добавки за промяна на външния вид и функционалността на вашия сайт, PrestaShop може да хоства големи онлайн магазини, които имат обширен продуктов каталог.

Сигурност

Както при всяка CMS с отворен код, задачата да защитите вашия PrestaShop магазин пада предимно върху вашите плещи. За да защитите магазина си, можете да активирате SSL на вашия сайт, редовно да актуализирате софтуера, да добавите код към вашия .htaccess файл и да следвате други най-добри практики.

Можете също така да закупите модул за сигурност, като Security Pro , за да получите защитна стена, DDoS защита, двуфакторно удостоверяване, анти-СПАМ, анти-злонамерен софтуер и автоматично архивиране за вашия магазин.

Ценообразуване

Като платформа с отворен код, PrestaShop е безплатен за изтегляне и използване, но не е решение за електронна търговия с нулеви разходи. Ще трябва да платите за персонализиран домейн, хостинг и SSL сертификат (ако не е включен във вашия хостинг план). Вероятно ще трябва да закупите няколко първокласни модула — включително модул за сигурност — за да интегрирате и различни софтуерни програми с вашия онлайн магазин.

Средна цена: $153 до $560 на месец + еднократна такса за изработка

8. Webflow

Webflow е „визуална“ система за управление на съдържанието за уеб дизайнери, които искат да се съсредоточат върху създаването и персонализирането на сайтове, без да се притесняват за хостинг, сигурност или ефективност на уебсайта .

Най-доброто за

Дизайнери и търговци с дизайнерски умения

Ключови изводи

 • Идеален за опитни дизайнери
 • Предлага пълен контрол върху дизайна на вашия сайт
 • Вземете AWS Shield и вградени функции за сигурност като SSL сертифициране и 2FA
 • Предлага множество хостинг планове на различни ценови точки

Лесна употреба

Дизайнерът на Webflow изглежда като Photoshop в браузър. Можете да плъзгате и пускате елементи върху платно и да ги стилизирате, за да създадете напълно персонализиран сайт.

Въпреки че не е задължително да разбирате HTML, CSS и концепции за уеб дизайн като CSS Grid и Flexbox — това ще ви помогне да опростите процеса на проектиране, ако го направите. Ето защо Webflow е най-подходящ за опитни дизайнери и агенции, създаващи уебсайтове за клиенти.

Възможност за персонализиране

С Webflow имате пълен контрол върху външния вид на вашия сайт. Можете да избирате от над 150 безплатни и премиум предварително изградени шаблона и да ги персонализирате или можете да започнете от нулата и да проектирате всеки един детайл сами.

Сигурност

Тъй като Webflow се хоства основно на Amazon Web Services (AWS), всеки сайт, хостван от Webflow, има защитата на AWS Shield, който предпазва от DDoS атаки, XSS междусайтови скриптове и други проблеми със сигурността.

Ценообразуване

Създаването на вашия сайт е напълно безплатно — купувате план за сайт и персонализиран домейн само когато сте готови да стартирате. Плановете за сайт започват от $12 на месец и достигат до $36 на месец. Плановете за електронна търговия варират от $29 до $212 на месец. Корпоративните планове са по-скъпи и изискват да се свържете с тях за ценообразуване.

Средна цена: Плановете варират от $12 до $212 на месец + $15 на година за потребителски домейн, повече за корпоративни планове.

Заключение

В заключение бихме искали да ви посъветваме да отделите повече време при избора на платформа за изработката и управлението на вашия уеб сайт, за да сте сигурни, че отговаря на вашите изисквания и предоставя необходимата персонализация и функционалност. Ние сме тук да ви посъветваме безплатно за избора на платформа за управление на вашия уеб сайт.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти