Назад

Колко струва цялостната изработка на онлайн магазин през 2023 – част 2

Брандиране

Брандирането е свързано със създаването на различна и последователна идентичност за вашата компания. Това е мястото, където проектирате символите и елементите, които ще предадат стойността, културата, визията и целта на вашия бизнес за електронна търговия на потенциални клиенти.

Както вероятно се досещате, брандирането е още един важен аспект за онлайн магазините, чиито стратегии и разходи се различават значително между малките онлайн магазини, средните онлайн магазини и големите електронни магазини. 

Малък онлайн бизнес

Собствениците на малки онлайн магазини са склонни да управляват своето брандиране вътрешно с помощта на автоматизирани инструменти за изграждане на бранд.

Те използват уеб-базирани генератори на имена на домейни, за да намерят идеи за имена на домейни, създатели на уебсайтове, за да създадат дизайн на онлайн магазина с предварително изградени шаблони, и управлявани от AI генератори на лога.

В крайна сметка ще похарчите около $3 – $200 за уеб базирани генератори на лого като, около $299 – персонализирана услуга за дизайн на лого и $10 – $32 на месец за инструменти за дизайн като Canva и Adobe Illustrator, шаблони от платформи като Creative Market и GraphicBurger за $2 – $500 . 

Комбинирани, всички тези разходи възлизат на около $100 – $1000+/мес.

Среден онлайн бизнес 

Средно големите сайтове за електронна търговия, от друга страна, биха предпочели да възложат задачите на професионалисти и агенция за изработка на сайт.

Те обикновено разполагат с екип от графични дизайнери, така и с продуктови дизайнери, UI/UX дизайнери, дизайнери на анимация и т.н. 

Това са страните, които продължават да разработват последователна корпоративна идентичност чрез шаблони за социални медии, дизайн на лого, дизайн на брошури, дизайн на уебсайтове за електронна търговия и брандирани имена на домейни. 

В замяна им се плаща за проект – средната ставка на компенсация за опитни професионалисти е около $100 – $150 на час. Това означава около $4,500 – $15,000 за всички ваши проекти за визуален дизайн на марката. 

Голям онлайн бизнес

Известно е, че големите предприятия предприемат по-рационализирана, но строга стратегия за брандиране.

Вместо да разчитат на агенции, те предпочитат да работят с една-единствена агенция за брандиране или да изградят екип, който да управлява както техните визуални проекти, така и системите за комуникация на марката. 

Самите агенции са мултидисциплинарни, тъй като имат тясно специализирани дизайнери, копирайтъри, PR експерти, стратези и арт директори, които си сътрудничат за фина настройка на всеки аспект от процеса на брандиране. Понякога те дори влизат, за да обучат персонала на предприятието за техните роли в изпълнението на работните потоци за брандиране. 

Крайният резултат обикновено възлиза на около $30 000 – $80 000/мес.

Маркетинг на вашия уебсайт за електронна търговия.

Тъй като вашият проект е към преключването си, бихме ви посъветвали да ползвате добре изговорен стратегически маркетинг

Виждате ли, добре изчисленият маркетингов канал е точно това, от което се нуждаете, за да бъде забелязана вашата марка, да генерирате потенциални клиенти, да привлечете клиенти, да стимулирате растежа на вашия магазин и след това постепенно да го трансформирате в успешен онлайн бизнес. 

И в случай, че се чудите, включихме маркетинга като една от разходите за изграждане на уебсайт за електронна търговия, тъй като той започва веднага щом онлайн магазинът започне да се оформя – не след датата на стартиране. 

След това точно когато пазарът е готов за вашата марка, можете да продължите с вашите стратегически реклами. Това ще ви даде възможност да съберете обратна връзка от вашата целева аудитория, която след това ще ви помогне да прецизирате онлайн бизнеса ви преди официалното стартиране. 

Докато магазинът за електронна търговия започне да работи, ще сте създали достатъчно шум около него, за да предизвикате интерес от целевия пазар. Това е начинът, по който можете да привлечете значителен поток от посетители от самото начало, които след това ще осигурят точното количество сцепление, върху което да изградите вашите имейл списъци и да стартирате персонализирани реклами.

В този момент ще ви е необходима и автоматизирана система за управление на взаимоотношенията с клиентите, за да координирате ангажиментите през всички допирни точки с клиентите, да проследявате потенциалните клиенти, докато преминават през фунията на продажбите, да поддържате база за контакти.

Пътуването обаче не завършва с всичко посочено до тук. Дори след като потенциалните клиенти се превърнат в клиенти, все още трябва да ги насочвате с цел да ги спечелите като постоянни клиенти. Това са потребителите, които стимулират лоялността към марката плюс препоръки от партньорска компания. 

И докато ги обединявате, оптимизацията за търсачки, маркетингът с влияние и партньорските програми ще генерират повече потенциални клиенти за вашия магазин.

И заедно с това, ето разбивка на някои от основните разходи за онлайн магазини

Кампании преди стартиране

  • PPC: Малки и средни фирми инвестират 1000 – 10 000лв в реклама с плащане на клик (PPC) всеки месец, като тяхната цена на клик е средно 2,59лв
  • Инфлуенсърен маркетинг: Макро инфлуенсъри (с 500 000 – 1 милион последователи) таксуват около $5 000 до $10 000 на публикация (цената е в долъри, понеже ние подобни инфлуенсъри в България нямаме) , средни инфлуенсъри (с 50 000 – 500 000 последователи) таксуват 500 до 5 000лв на публикация, микро инфлуенсъри (с 10 000 – 50 000 последователи) такса 100 до 500лв на публикация, докато нано инфлуенсърите (с 1000 – 10 000 последователи) искат 10 до 100лв на публикация. 
  • ПР: Всяко съобщение за пресата, написано от опитен професионален писател, ще ви струва между 500 и 2500.

Кампании след стартиране

  • Оптимизация за търсачки (SEO): SEO агенциите таксуват уебсайтове онлайн магазините около 60 – 150лв на час, което в крайна сметка е 2500 до 5000 на месец. Средната цена на оптимизацията за търсачки, от друга страна, се казва, че е 3000 на месец. 
  • Маркетинг в социалните медии: Средно фирмите харчат някъде между 500 – 10 000лв на месец. Важно е да се прави разлика между маркетинг в социални медии и управление на социални медии, тъй като те изискват различни ценови планове. 

CRM

  • Управление на взаимоотношенията с клиенти: CRM системите за малкия бизнес обикновено започват от $12 на потребител всеки месец, докато CRM системите на корпоративно ниво обикновено продават своите разширени функции за $50 – $150 на потребител всеки месец. 
  • Имейл маркетинг : За повечето фирми цената на имейл маркетинга варира между $300 и $2000 на месец , докато големите предприятия обикновено харчат $5,000 – $15,000.  

✅ Препоръка: Научете как да развивате бизнес за електронна търговия, като използвате нашите съвети

Обща цена за изграждане на уебсайт за електронна търговия

За да обобщим всичко, ето таблица, очертаваща всички оценки на разходите за уебсайтове за електронна търговия, които сме покрили.

услугаМалък онлайн бизнесСреден онлайн бизнесГолям онлайн бизнес
Изработка на онлайн магазин500 – 2,000лв2500 – 10,000лв10,000 – 30,000лв
Домейн и хостинг$50 – $500 на месец.$250 – $1000+ на месец.$400 – $3000+ на месец
Брандиране300 – 1,000+лв4,500 – 15,000лв30,000 – 80,000лв
Онлайн плащане с картиОт 2,9% + 30¢ на транзакция.
Плъгини и добавки$500 – $5,000+$2,500 – $10,000$500 – $10 000 за всеки персонализиран плъгин.
Маркетинг1000 – 2000 на месец. 2000 – 5000+ на месец.10000 – Х на месец.

В крайна сметка виждате, че изграждането на ефективен онлайн бизнес изисква първоначални ресурси, както и часове, които трябва да посветите на онлайн бизнеса ви.

Това трябва да ви даде солидна основа, върху която да изградите силно конкурентен онлайн магазин, да се възползвате от слабостите на вашите конкуренти и след това да използвате срещу тях, за да генерирате положителна възвръщаемост на инвестициите за вашия нов онлайн бизнес.

Сега, след като научихте всичко за разходите, от които се нуждаете, за да стартирате успешен онлайн бизнес, е време да разгледате агенциите за изработка на уебсайт и дигитален маркетинг и да стартирате процеса по изработка на вашият проект. Желаем ви успех!