Назад

15 стъпки, които трябва да обмислите при разработване на онлайн магазин

Задължителни функционалности при изработка онлайн магазин

  • Удобен за потребителя интерфейс

Ключът към удобния за потребителя уеб дизайн е да подпомогне на клиените ви да получат това, което искат с най-малко стъпки.

  • Визуално съдържание с висока разделителна способност

Продуктови снимки от различни заснети от различни ъгли и видео ревюта помагат на купувачите да вземат по-бързо решение. Броят на посетителите обаче може да спадне заедно, ако скоростта на зареждане на сайта е бавна. Тук е мястото да обмислите техническата част.

  • Потребителски отзиви

Наличието на функция, която позволява на клиентите да споделят опита си с даден продукт, независимо дали е положителен или отрицателен, помага на другите потребители да вземат решения при пазаруване и добавя доверие към вашия уебсайт.

  • Удобна за мобилни устройства адаптация

48% от времето, прекарано в интернет, е от 5,112 милиарда уникални потребители през мобилни устройства: това е 2/3 от населението на света. Друг статистически доклад показва, че 79% от потребителите на смартфони са закупили нещо от устройството си през последните шест месеца. С подобни статистики, адаптирането на дизайна на уебсайта ви към мобилната мрежа е необходимост.

15 неща, които трябва да обмислите при разработване на онлайн магазин

1. Безопасност и сигурност на уебсайта

Като бизнес за електронна търговия вие съхранявате обеми от данни за вашите продукти и потребителите, които се регистрират, за да купуват на вашия сайт, така че сигурността е едно от най-важните изисквания за уебсайт за електронна търговия. Всяко нарушение на тези данни излага вашия бизнес на риск; информацията за контакт на вашите потенциални клиенти може да бъде открадната и продадена или можете да загубите завинаги основни данни.

Незащитеният уебсайт ви създава лоша репутация в Google, както и в други търсачки. Не толкова отдавна Google започна да маркира уебсайтове без SSL сертификат и HTTPS протокол. Това са повече от предупреждения или препоръки; потребителите не да могат да посещават сайтове без тези два компонента и може да загубите потенциални поръчки, ако вашият сертификат е изтекъл.

2. Оптимизация преди и по време на изработката на онлайн магазин

Говорейки за лоша репутация, новото предимство на Google за потребителите е да маркира уебсайтове с ниска скорост на зареждане. 

Според проучване на Think with Google, ако зареждането на страница отнема до пет секунди, вероятността посетителите да отпаднат е 90% . Това е още една причина да помислите за оптимизация за скоростта на зареждане на вашия уебсайт и да се уверите, че вашият сайт е в най-добро състояние.

Целта на SEO оптимизацията е да повиши вашите продажби, като ги направи по-високи в търсачката с различни стратегии и техники. Част от това е добавянето на ключови думи към съдържанието, което добавяте към уебсайта, както и мета информация към страниците – заглавия и описания – и изображения. Много специалисти забравят, че клиентите могат да ви намерят чрез търсене на изображения, но само ако добавите ‘alt’ описания към вашето визуално съдържание.

Друго нещо, от което много компании се отказват, е наемането на SEO специалист в ранните етапи на разработването на онлайн магазина. Най-малкото уебсайтът трябва да стартира с всички необходими мета тагове, специалист по SEO може също да ви помогне с организирането на структурата на страницата и вътрешните връзки, създаването на стратегия за съдържание, изграждането на удобен за мобилни устройства дизайн, подобряването на скоростта на зареждане, както и като други важни аспекти.

3. Функция за търсене и филтриране

Клиентите ви използват лентата за търсене и вашият онлайн магазин трябва да предлага разширена функционалност за търсене.


Откриването на продукта търсен от клиента трябва да стане с не повече от 2 кликвания.

Има известна полза от регистрацията в уебсайт за електронна търговия, като запазване на историята на пазаруването или адреса за доставка, но някои потребители предпочитат плащане като гост или функция за покупка с едно кликване.

Помислете колко различни акаунта имате в мрежата. Подобно на обикновения потребител, вие вероятно имате много такива за различни неща и някои хора искат да избегнат регистрация в друг уебсайт, за да направят еднократна поръчка. Ако оценяването на продажба надвишава получаването на личните данни на няколко купувачи във вашата база данни, помислете за добавяне на функция за плащане като гост във вашия онлайн магазин. Има и други начини да напомняте на купувачите за вашия сайт, като например да го добавите върху опаковката на поръчката или в края на съобщението с номера на пратката.

Формата за регистрация не е единствената ви възможност; можете също да помолите потребителите да влязат ползвайки социални мрежи или минималена форма с тяхното име, имейл и телефонен номер. И в двата случая можете автоматично да генерирате акаунт и да им изпратите имейл с данните за вход.

5. Опции за плащане

Неочакваните разходи за доставка (55%) и дългият процес на плащане (26%) са ключови причини за купувачите да изоставят количките си за пазаруване, според Доклада за методите на плащане за 2019 г. 6% от тях са защото не е имало достатъчно удовни начини за плащане.

Според  проучвания най-популярните методи за плащане са PayPal, Apple Pay, Amazon Pay, Google Pay, American Express, Stripe, Square, Visa, Masterpass и 2Checkout. В зависимост от вида на артикулите, които продавате, може да искате да разгледате някои опции, включващи криптовалута, тъй като тя продължава да набира популярност.

6. Тарифи за доставка

Както споменахме по-горе, неочакваните разходи за доставка са причината 55% от клиентите да изоставят пазарските си колички. Може да е, защото не знаят тарифите или са очаквали по-ниска сума, или има допълнителни такси.

Онлайн пазаруването е въпрос на удобство и ако нямате безплатна доставка, трябва да има подробна информация за опциите за доставка и тарифите в менюто с линк на всяка продуктова страница.

7. CMS интеграция

Системата за управление на съдържанието (CMS) помага да съхранявате и управлявате цялото ви съдържание на едно място. Можете да редактирате или добавяте нова информация и промените автоматично ще бъдат отразени на уебсайта, след като бъдат публикувани. CMS също може да помогне на вашите служители да реагират своевременно на запитване от клиенти.

Можете да използвате готово решение като WordPress, OpenCart, Shopify и др. Тези системи са с отворен код, така че можете да ги интегрирате в кода на уебсайта си.

8. Мобилна функционалност

Според прегледа на Criteo за глобалната търговия за 2018 г. повече от половината онлайн транзакции се извършват през мобилно устройство. Въпреки че е по-вероятно хората да купуват от мобилно приложение, все пак ще имате по-добър процент на реализация, ако вашият интерфейс за електронна търговия лесно се адаптира към мобилните и десктоп устройствата. 

Като се има предвид, че повече хора използват мобилни устройства с всяка изминала година, е разумно да се инвестира в адаптивен дизайн за мобилни устройства, скрити менюта и др.

9. Дизайн на уебсайт, който съответства на продуктите, които продавате

Цветовата схема на вашия уебсайт трябва да съответства и да допълва продуктите, които продавате. Да кажем, че проектирате онлайн магазин за стоки, свързани с игри или козметични продукти – шрифтът, фонът и цветовата схема свързани с продуктовата ниша трябва да съвпада визуално.

Електронната търговия, свързана с храни би се представила добре със зелена, жълта и кафява цветова гама, тъй като тези цветове стимулират апетита. Също така трябва да има много бяло пространство, така че дизайнът на сайта да е професионален, а не да изгрежда претрупан.

10. Добър дизайн на страницата за пазаруване

Не се нуждаем от статистика, която да ни каже, че потребителите на мрежата харесват прости, но функционални страници. Една проста за пазаруване страница включва възможно най-малко стъпки за закупуването на избрания продукт.

Например, можете да имате три типа потребители: регистрирани, нерегистрирани и такива, които предпочитат да пазаруват като гост. В първата стъпка, когато потребител кликне върху пазарската количка, тя може да го помоли да влезе, да се регистрира или да купи като гост. Потребителите трябва да бъдат автоматично пренасочвани към страницата със добавени вече продукти към кошницата. От друга страна, можете да направите плащане в една стъпка, където всички стъпки ще бъдат в един динамичен прозорец, който се актуализира автоматично, когато потребителят въведе данни.


Можете също така да включите кръстосани продажби и продажби на по-високи цени в пазарската си количка, като добавите раздел с продукти, които биха могли да заинтересуват потребителя. Това определено е нещо, което трябва да обмислите в началото на процеса на разработване на вашия уебсайт за електронна търговия, тъй като трябва да решите как ще разграничите продуктите, които са най-подходящи за конкретен купувач.

11. Подходяща продуктова страница и описание на продукта

Наред с простотата, потребителите ценят качественото съдържание. Изображения с висока разделителна способност, видео ревюта и изчерпателни подробности за продукта оказват влияние върху вашата реализация.

Недостатъкът на онлайн пазаруването е, че клиентите не могат да видят или усетят продукта или да го пробват, така че единствената информация, която могат да използват, за да вземат решение, е описанието на продукта. Добавянето на индивидуални мерки към дрехите, предназначението на инструментите и потреблението на енергия за уредите ще помогне да убедите клиентите да купят вашия продукт.

12. Контакти и онлайн чат

Наличието на вашия физически адрес и телефонен номер за контакти, споменати на уебсайта (магазин, централен офис или склад), автоматично добавя към вашия онлайн магазин авторитет. Помислете за добавяне на онлайн чат, който ще улесни потребителите да задават въпроси относно вашите продукти.

13. Обратна връзка от клиенти

Обратната връзка от клиентите винаги е добра опция, за да добави доверие към вашия сайт, така че помислете как можете да я получите и покажете. Това може да са писмени рецензии или видео с разопаковане на продукта, или може да има опция за клиентите да добавят своите видео рецензии и изображения на продукти към сайта. Освен това можете да имате отзиви на главната страница с връзки към продуктите закупвни от ваши клиенти.

14. Маркетингова стратегия

Добрата маркетингова стратегия, разработена заедно с уебсайта или онлайн магазина ви, може да ви даде преднина при първите поръчки. Въпреки това, той също така определя структурата на уебсайта и определя елементите, които помагат за създаването на добър потребителско насочен онлайн магазин.

Ранното разработване на маркетингова стратегия може да ви помогне да определите какви функционалности ще ви трябват. По-ефективно е да направите това, докато разработвате уебсайт, отколкото след стартирането му.

15. Информация

Разделите с често задавани въпроси, информация за доставка, политика за връщане, използване на бисквитки, информация за поверителност и други политики трябва да бъдат активни във вашия електронен магазин веднага щом започне да работи.

Ако имате нужда от функционален и качествен онлайн магазин, който отличава вашата компания от останалите,  свържете се с нашия екип , за да ви подготвят оферта за изработка на онлайн магазин Shopify или изработка на онлайн магазин на Woo commerce и да ви въведат в процеса на разработка. Нашата агенция работи прозрачно и вие проследявате целия процес на разработка и дизайн – онлайн.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти