Назад

Как да напишем ефективен призив за действие CTA

Призивите за действие (CTA) са изключително важни елементи всеки WordPress уебсайт и онлайн магазин, които могат да ви помогнат да извлечете максимума от съществуващия си уебсайт.

Използването на правилните съобщения в точното време може да мотивира хората да купуват продукти, да четат публикация в блога ви или да кликнат върху връзка. CTA са вратата към всичко – от реализации  до генериране на потенциални клиенти.

В тази публикация ще обясним какво е призив за действие и как да го напишете. След това ще разпалим вашата креативност с CTA примери, които да ви вдъхновят.

Какво точно е CTA?

CTA е добре поставен (и добре проектиран) подтик към действие, четене, изтегляне, посещение или покупка. Привлича окото с магнетични визуални елементи.

Призивът за действие (CTA) е бутон или връзка, която подканва потребителите да извършат действие, като например присъединяване към имейл списък, извършване на покупка или изтегляне на документ.

Основната цел на CTA е да насочи читателите към действие. CTA дават на вашите посетители мотивация и причина да се ангажират с вашата марка.

Как да напишем ефективен призив за действие

Не сте сигурни откъде да започнете? 

1. Помислете за своята крайна цел

Първо, помислете какво искате да постигнете на уебсайта си. Работите ли за увеличаване на показванията на страници, подобряване на процента на реализация или укрепване на връзките с клиентите? Каквато и да е крайната ви цел, вашите призиви за действие трябва да отразяват тази цел.

Типът CTA, който използвате за генериране на потенциални клиенти  (например: бутон „Изтеглете сега“), ще бъде различен от този, който може да използвате за увеличаване на продажбите. 

Отделянето на време за набелязване на няколко цели ще ви помогне да вземете решения относно избора на думи и дизайна. В крайна сметка обмисленият план ще засили резултатите на вашия сайт (като статистика и продажби)!

2. Изберете вашата целева аудитория

Всеки интернет потребител е различен! Това, което правят в мрежата – независимо дали четат новини, прекарват времето си в Netflix или преглеждат оферти за пазаруване – всичко е уникално. Следователно, когато създавате ефективни CTA, трябва да имате предвид разнообразната аудитория, взаимодействаща с вашия сайт.

За завладяващи CTA, трябва да идентифицирате групите, които искате да действат по вашето съобщение. Тъй като вероятно ще искате всяка група да прави различни неща, ще трябва да приспособите съобщенията според аудиторията ви,

Ами ако искате да се насочите към потребители, които вече са ангажирани с вашата марка? В този случай можете да ги подканите да се регистрират за вашия месечен бюлетин  и да получават напомняния.

3. Подбирайте думите си мъдро

Един от най-предизвикателните елементи на CTA е създаването на добро подканващо изречение. Това е критична стъпка, тъй като избраните от вас думи могат да имат голяма разлика в това как – и дали – потребителите реагират на вашата CTA.

Ето основните неща:

 • Бъдете ясни  — не искате да оставите някой да се почесва по главата след вашето съобщение. Затова избягвайте разсейващ жаргон или сложни думи и фрази. Често можете да увеличите използваемостта, като кажете на посетителите си какво точно  трябва да направят.
 • Бъдете приобщаващи – можете да насърчите връзката с посетителите, като използвате приобщаващи и приятелски местоимения, като „вие“ и „ние“. Говорете на техния жаргон. Освен това бъдете учтиви, когато предлагате опция „не, благодаря“. 
 • Фокусирайте се върху стойността  – За да накарате посетителите да направят нещо, те се нуждаят от причина, за да го направят. Трябва да подчертаете предимствата и стойността, които предлагате, особено когато извършват желаното действие. Съсредоточете се върху това, което вашият сайт предоставя, независимо дали са необикновени рецепти, експертни онлайн курсове или примамлива отстъпка.
 • Бъдете кратки – не усложнявайте съобщението си. Подчертайте ползите от действието по вашето съобщение с възможно най-малко думи. Опитайте се да поддържате вашето CTA под 150 символа.

Ако все още не сте сигурни дали вашата CTA ще бъде завладяваща, помислете за извършване на A/B тестване (за това ще пишем следващата седмица, следете блога ни). 

4. Елиминирайте риска

Високорисковите CTA понякога могат да отблъснат посетителите. Помислете за случаи, в които сте посещавали уебсайт само за да откриете, че екранът ви е залят с изскачащи прозорци, изискващи да създадете акаунт, преди да осъществите достъп до каквото и да било. Това е пример за принудително изпълнение; ако посетителите трябва да преминат през твърде много стъпки, те ще потърсят услугата или продукта другаде. Въпреки че понякога може да се нуждаете от затворено съдържание, балансирайте CTA, които използвате.

5. CTA дизайнерски пакет

Включването на привлекателни визуални елементи във вашия CTA ще ви помогне да привлечете вниманието и да подтикнете към действие. Например, простото изскачащо съобщение на WPBeginner използва повтарящ се цветови дизайн (и насочващи визуални елементи), за да насочи посетителя към конкретно действие:

Важно е да разграничите CTA на вашия сайт с контрастни цветове, уникална форма или изскачащ прозорец. Освен това никога не подценявайте силата на бялото пространство.

Ще искате желаното действие да изглежда възможно най-примамливо. Можете да комбинирате добре написано послание с обмислен дизайн на страницата, за да постигнете това.

Примери за призив за действие, които да ви помогнат да привлечете повече посетители

Сега, след като сте запознати с CTA, ще ви покажем някои от най-добрите примери, които открихме. По този начин ще придобиете вдъхновение за добавяне на такъв и във вашия уебсайт!

Grey Goose

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • Grey Goose моли посетителите „Празнувайте с нас“. Този CTA използва лични местоимения, за да се свърже с читателя.
 • Целта е потребителите да участват в раздаване, което е с нисък риск.
 • Той разбира, че неговата целева аудитория е всеки, който гледа Грами 2023.

Uber

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • Uber използва три различни CTA за конкретни потребители: шофьори и хора, търсещи доставка на храна.
 • За да набира шофьори, Uber посочва основните предимства на своята програма за споделено пътуване.
 • Има прости призиви за действие като „Регистрирайте се, за да шофирате“, „Поръчайте сега“ и „Заявете сега“.

 Impact

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • Вместо да принуждава хората да купуват услугите му незабавно, Impact им предлага да говорят с продавач-консултант.
 • Impact използва ярко оранжев CTA бутон, който се отличава от останалата част от уебсайта.
 • Съобщението е персонализирано и е насочено към собствениците на фирми.

Panthera

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • В този CTA Panthera обяснява как едно дарение ще запази дивата природа на животните.
 • Panthera улеснява онлайн посетителите да даряват за нейната кауза.
 • Включването на изображение на тигър в естествената му среда добавя емоционална привлекателност и насърчава даренията.

BarkBox

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • BarkBox добавя два CTA за клиенти, които купуват за своите домашни любимци, и хора, които търсят подарък.
 • Без значение коя опция изберете, ще получите персонализирана кутия, пълна с лакомства и играчки за домашни любимци.
 • BarkBox подчертава как техните кутии могат да направят кучетата на хората щастливи.

Amazon Music

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • Amazon Music използва два различни CTA в горната и долната част на страницата.
 • Компанията изяснява, че новите клиенти могат да изпробват Amazon Music безплатно.
 • Посетителите също могат да избегнат въвеждането на информация за кредитната си карта, докато не са готови да платят.

Netflix

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • Netflix обяснява, че предлага неограничени телевизионни предавания и филми за всички клиенти.
 • Потребителите могат да създадат членство, като натиснат „Първи стъпки“, но също така могат лесно да го анулират по всяко време.
 • Фоновото изображение показва само няколко от многото телевизионни предавания и филми в Netflix.

Booking.com

Какво прави това ефективен призив за действие?

 • Booking.com обяснява, че може да осигури място за настаняване на хора
 • Анимираният текст показва на клиентите, че могат да намерят апартаменти, вили, хотели и къщи.
 • Потребителите могат да кликнат върху „Открийте“, за да започнат да преглеждат имотите под наем.

Насърчавайте действие

За да накарате хората да предприемат действия на вашия уебсайт, имате нужда от магнитна покана! Добре подбрано послание и дизайн допринасят за ефективен призив за действие, който води до желаните от вас резултати!

Ето как да напишете ефективен призив за действие:

 1. Помнете крайната цел
 2. Изберете вашата целева аудитория.
 3. Елиминирайте риска.
 4. Подберете добрите послания и CTA дизайнерски пакет.

Затруднявате ли се да напишете призив за действие за вашия уебсайт? Използвайки нашите услуги за дигитален маркетинг и уеб дизайн, можете да тази задача на професионалистите!