Назад

Колко струва цялостната изработка на онлайн магазин през 2023 – част 1

Ключови изводи

Общата цена за изграждане на онлайн магазин варира от 2000лв до 50 000лв в зависимост от вашите бизнес нужди.

Малките до средни предприятия с онлайн магазини харчат приблизително 1000 – 10 000лв на месец за маркетинг, докато големите бизнеси харчат средно около 5000 – 30 000лв на месец.

Малките и средните предприятия инвестират около 4,500 – 15,000лв на година за брандиране, докато големите фирми харчат около 60,000 – 80,000лв на година.

Онлайн методите често се пренебрегват от новите предприемачи поради липса на опит, но те могат да повлияят на възвръщаемостта на инвестициите ви по много значителен начин, като маржовете и дори процента на реализация.

Разходите по изработка на онлайн магазин варират значително и може да се окажете, че харчите от 2000 до десетки хиляди левове. Всичко зависи от вида, размера, структурата и специализацията на онлайн магазина, който възнамерявате да създадете. 

Трябва също да имате предвид, че това не е еднократно нещо. Онлайн магазините обикновено изискват поддръжка във времето, можете да предвидите и този разход от 300лв до 1000лв месечно, в зависимост от уебсайта ви.

Това ръководство оценява всички агенции за изработка на уебсайтове, като разделя ценообразуването по изграждането на онлайн магизина, брандиране, реклама, поддръжка необходими за стартиране и работа на онлайн магазин. Поне с тези насоки ще можете да определите по-точен бюджет за изграждането на онлайн магазина ви.

???? Препоръчително: Ако нямате опит или време за създаване на уебсайт за електронна търговия , можете също да обмислите закупуване на съществуващ бизнес за електронна търговия или да се доверите на опитна аганция за израаботка на уебсайт.

Колко струва един уебсайт за електронна търговия?

Вместо да разчитате изцяло на автоматизирани калкулатори за разходите по изработка на онлайн магазин, ще ви помогнем да определите бюджета си като вземем всички точки за бързото ви онлайн присъствие в онлайн средата.

Най-добрият начин да изчислите цената на уебсайта за изработка на онлайн магазин е да започнете с инструментите, решенията и услугите, от които ще се нуждаете, за вашите бизнес изисквания. 

От дизайна за онлайн магазин до име на домейн, платформа за електронна търговия, функционалност, поддържащи решения и инфраструктура. След това можете да ги оцените поотделно, преди да съставите окончателен бюджет за уебсайт за електронна търговия.

Всеки елемент тук трябва да бъде обвързан с вашите специфични бизнес нужди, които могат да бъдат определени чрез отговор на основни въпроси като;

Например – ако се надявате да стартирате B2C бизнес на стойност $20 000 годишни продажби и след това да растете, може да искате да разгледате архитектурите на малки бизнеси за електронна търговия. 

Ще откриете, че много от тях са изградени върху мащабируеми платформи за електронна търговия с пълен набор от услуги като Shopify , WOOcommerce.

Разходи за изграждане на онлакн магазин

Тук трябва да вземете решение дали ще ползвате услигите на дигитална агенция или ще се спрете на разработчик на свободна практика. 

Това, което в крайна сметка избирате тук, и последващите разходи за онлайн магазин до голяма степен зависят от това дали създавате малък онлайн магазин, среден бизнес или голям бизнес. 

Малък и среден бизнес

Малките до средни предприятия , от друга страна, обикновено биха избрали SaaS платформи за електронна търговия, които предлагат динамичен създател на уебсайтове, заедно с адаптивни теми за уебсайтове за електронна търговия, плюс пълния набор от функции за управление на магазини. 

Говорим за такива като Shopify, WordPress.com, BigCommerce и Squarespace – всички те могат да проектират, хостват и захранват уебсайтове за електронна търговия за около $30 на месец . 

Някои от темите за онлайн магазин, които ще намерите в платформите за електронна търговия, са безплатни, докато тези, заредени с разширени функции, струват около $60 – $200 всеки. 

Средните предприятия за електронна търговия , които се нуждаят от повече гъвкавост, биха могли вместо това да изберат WooCommerce – която е безплатна платформа за електронна търговия с отворен код , която се движи върху рамката на WordPress. Макар WooCommerce да е съвместим с конструктори на страници с плъзгане и пускане на WordPress, можете да реализирате пълния му потенциал само чрез персонализирано кодиране. 

Следователно може да се наложи да наемете опитен дизайнер и разработчик на уебсайтове за работата по персонализирана разработка. Професионалистите на свободна практика са най-евтини – с почасово плащане от 60лв за начинаещи , 60-100лв за средно ниво на опит и 150+ за най-напредналите WooCommerce разработчици.

Когато добавите това към разходите за закупуване на първокласни теми на WooCommerce, SSL сертификат и какво ли още не, общите разходи за разработка ще бъдат около 3000-10000лв за средно голям магазин за електронна търговия. 

Онлайн магазин за голям бизнес

Все пак това е нищо в сравнение с разходите за уебсайтове за електронна търговия, направени от големите предприятия. 

Те обикновено сключват договор с агенции за уеб разработка с пълен набор от услуги, за да настроят и поддържат всички персонализирани функции, необходими за управление, дигитален маркетинг, омниканални изживявания и висок обем на трафик. 

Това ниво на конфигурация е възможно само на самостоятелно хоствани платформи за електронна търговия с отворен код като Adobe Commerce (преди Magento), WooCommerce и PrestaShop . 

След това на агенциите са необходими над 200 часа, за да кодират целия дизайн на уебсайта за електронна търговия от нулата, да изградят персонализирани функционалности, да прикачат услуги на трети страни и да внедрят уебсайтовете за електронна търговия в самостоятелно хоствани среди. 

Общо разходите за изграждане на дизайн на уебсайт за електронна търговия на корпоративно ниво могат да достигнат до около 20 000 – 60 000лв.

???? Съвет: Когато проучвате платформа за електронна търговия по ваш избор, помислете за приоритети като сигурност, поддръжка, доставка, универсални интеграции, потребителско изживяване и SEO функции. 

Домейн и хостинг

Името на домейн вероятно е едно от най-евтините неща в сметката за разходите на уебсайтове за електронна търговия. Бихте могли да регистрирате своя само за  $15 на година

Някои от най-конкурентните SaaS платформи за електронна търговия иначе са включили безплатна регистрация на име на домейн в своя пакет от допълнителни предложения. 

Освен това има места за закупуване на уебсайтове и домейни за електронна търговия от вече съществуващи бизнеси. Това е опцията, която трябва да обмислите, ако никой от предпочитаните от вас домейни на уебсайтове за електронна търговия не е наличен. Но бъдете готови да платите стотици до хиляди долари за домейн.

✅ Препоръка: Регистрирането на вашия домейн за години напред помага да защитите вашата онлайн самоличностнасърчава по-добро класиране в търсачките и спестява повече разходи в дългосрочен план.

В бъдеще ще имате нужда и от хостинг услуги за уебсайта си за електронна търговия. Това е мястото, където избирате уеб хост, чиято инфраструктура е съобразена с вашата платформа за електронна търговия и бизнес нужди.   

Малки и средни онлайн бизнеси

Малките онлайн магазини биха могли да се хостват на споделен хостинг, който струва около 100-300$ на година.

Разходите за хостинг за пакети с разширени функции са $200 – $1000+ на месец. И да – те идват с регистрация на име на домейн, безплатен SSL сертификат, автоматизирани архиви, корекция на сигурността и инструменти за оптимизиране на производителността, наред с други разпоредби. 

Големи онлайн бизнеси

Що се отнася до големите онлайн магазини, техните изисквания за ресурси могат да бъдат посрещнати само от специализирани хостинг сървъри. 

Разходите за съпътстващия уебсайт за електронна търговия варират от $400 до $3000+/месец както за управлявани, така и за самоадминистрирани хостинг среди. 

За да не ви оттегчаваме, решихме да разделим тази статия на няколко части. Очаквайте втора част, в която ще говорим повече за брандинг на онлайн магазин, реклама, оптимизация за търсачки и други.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти