Назад

B2B SEO: Ръководство за генериране на потенциални клиенти и увеличаване на приходите

Привличането на потенциални клиенти за бизнеса се оказва не лесна задача. Има десетки маркетингови канали, с които можете да създавате успешни маркетингови стратегии, хакове и тенденции, които да водят вашите потенциални клиенти до вашия уебсайт и бизнес. Намирането на правилния канал или комбинация от тактики, които ще генерират висококачествени потенциални клиенти и ще увеличат приходите ви, изисква време, тестване и непрекъснато оптимизиране. Mного B2B лидери често пренебрегват една доказана тактика: B2B SEO 

B2B SEO е една тактика, която не можете да си позволите да пропуснете. Въз основа на тенденциите на пазара, SEO има потенциала да генерира потенциални клиенти за вашата марка, сигурен инструмент във времето, който ще намали значително разходите ви за реклаамни кампании.

Според мнозинството от клиентите на B2B бизнесите ще:

 • Търсят онлайн, преди процеса на закупуване
 • Ще проучат добре вашата компания

Тези тенденции означават, че вашата B2B марка трябва да има солиден план за SEO, за да създаде осведоменост. В тази публикация искам да помогна на вашия бизнес да създаде стратегия за SEO, която ще генерира висококачествени потенциални клиенти и ще ви доближи до крайния ви резултат.

Ето какво ще проучим:

 • Третиране на SEO като маркетингов канал
 • 1 факт, който трябва да знаете за SEO, преди да започнете
 • 4 B2B SEO най-добри практики

Третиране на SEO като маркетингов канал

За да накарате вашето B2B SEO да работи, първото нещо, което трябва да направите, е да го третирате като маркетингов канал.

SEO не е нещо ограничено до вашия ИТ отдел, не се случва случайно и целта ви не е да увеличите трафика. Като маркетингов канал, SEO е като всичко друго, което правите, за да създадете информираност, да генерирате нови потенциални клиенти и най-важното от всичко – да увеличите приходите си.

Какво трябва да направите, за да работи?

Подобно на другите ви маркетингови канали, ще ви трябва солидна стратегия, време и екип от специалисти. SEO може да бъде огромен източник на приходи за вашия бизнес, но разбира се това не е лесно ще отнеме време (около 6 месеца) и енергия, преди да видите резултати.

Но след като наберете инерция ще ви се отплати и ще ви спести много разходи, които плащате за реклама. Месец след месец вашите месечни органични посетители ще продължат да нарастват. За вас това означава, че все повече и повече хора ще научават за вашия бизнес и в крайна сметка ще се превърнат в нови клиенти.

Ето какво искам да отбележа:

За разлика от други маркетингови канали, като социални медии, Google или радио и телевизия, които изискват да продължите да харчите пари за генериране на нови потенциални клиенти или продажби, SEO ще работи за вашия бизнес, постоянно без да изисква да плащате. С други думи, не винаги е нужно да харчите пари, за да работи една стратегия за вашия бизнес.

Всичко това звучи страхотно, нали?

Преди да започнете да изграждате своята SEO стратегия, има едно нещо, което трябва да знаете.

1 факт, който трябва да знаете за SEO, преди да започнете

SEO не е маркетингов канал, който ще ви осигури успех за един ден. Оптимизацията за търсачки е като фитнес тренировка – отнема време и постоянство, бързите резултати не са гарантирани.

Оптимизацията за търсачки отнема време. В зависимост от това, което четете, ще видите, че резултатите от SEO могат да отнемат 2–6 месеца или до една година. И в двата сценария планирайте затягане на коланите и да се захванете за работа! Знаеш ли в какво се забъркваш? Страхотен.

Нека да разгледаме някои практически начини, по които можете да изградите успешна B2B SEO стратегия.

4 B2B SEO най-добри практики

Има много различни тактики, които можете да следвате. Но като повечето неща в бизнеса и живота, това, което правите, за да успеете, наистина се свежда до следване на няколко основни принципа. В светлината на тази реалност бих искал да споделя с вас четири най-добри практики за B2B SEO.

#1. SEO стратегия

B2B SEO не е само за класиране на вашия сайт – това е да помогнете на вашия бизнес да бъде открит

Когато става въпрос за SEO, има няколко еднакво важни неща, които трябва да направите, като например:

 • Оптимизирайте сайта си
 • Създавайте удобно за потребителите и Google съдържание
 • Изградете обратни връзки

Голяма част от вашата SEO стратегия ще включва проучване на ключови думи. Искам да подчертая от самото начало, че изграждането на B2B SEO стратегия е по-всеобхватно от проучването на ключови думи, подходящи за вашия бизнес, и писането на публикации в блогове по тези теми. Вашата цел е да увеличите продажбите чрез създаване на осведоменост за вашия бизнес онлайн, което включва няколко елемента, които току-що изброих по-горе, и повече. Когато разработвате плана си, не забравяйте да приложите цялостен подход, а не да се фокусирате само върху проучване на ключови думи. Има много части от SEO пъзела, които работят заедно, а изследването на ключови думи е едно парче – не единственото.

#2. Изследване на ключови думи

Ключов компонент на вашето B2B SEO е идентифицирането на ключовите думи и ключовите фрази, към които се насочвате – ключовите думи са фразите, които хората използват в търсачките, за да намерят това, което търсят (напр. „дигитална агенция“, „B2B SEO“, „колко е часът?“).

Преди да оптимизирате сайта си или да създадете още една публикация в блог, има три въпроса, на които трябва да отговорите, за да разберете към какви ключови думи трябва да се насочите:

 • Какъв продукт или услуга предлагам?
 • Кои ключови думи са подходящи за моите продукти?
 • Какви ключови думи използва моят целеви пазар?

Не забравяйте, че целта ви е да увеличите приходите, а не да увеличите трафика към уебссайта си. Помисли за това.

Ако насочите ключови думи, които не поддържат вашите продукти или услуги, в крайна сметка ще привлечете грешен трафик към вашия сайт, което означава, че той няма да се превърне в приход. Не е добра идея.

Вместо това си задайте този въпрос: „Кои ключови думи са подходящи за моя продукт?“ Като си зададете този въпрос, вие ще идентифицирате категории продукти или услуги, подходящи за вашия бизнес. Нещо повече, вие също така ще бъдете в състояние да откриете допълнителни ключови думи (или въпроси, които хората задават в търсачките), свързани с вашия продукт или услуги.

Третият въпрос, който искате да зададете, ще ви помогне да стесните търсенията, които вашият целеви пазар прави, които са подходящи за вашия бизнес. Като цяло ключовите думи и фрази, които използват, ще бъдат подобни по някакъв начин. Но отговорът на този въпрос ще ви помогне да идентифицирате други идеи, които можете да преследвате във вашата SEO стратегия.

След като отговорите на тези три въпроса, идентифицирайте основните ключови думи, върху които искате да се съсредоточите, запазете ги в електронна таблица за проследяване и се заемете със създаването на съдържание и класирането му!

#3. Популяризирайте вашето съдържание

Съдържанието без маркетинг е просто съдържание.

С други думи, ако не популяризирате съдържанието си, целевият ви пазар няма да го намери. След като сте прекарали време в създаване на невероятно съдържание, има най-малко три промоционални тактики, които трябва да обмислите:

 • Изграждане на връзки
 • Популяризиране в социалните медии
 • Платена реклама

Когато става въпрос за изграждане на връзки, ето какво трябва да знаете: Изграждането на връзки е, когато накарате други уебсайтове да се свържат с вашия сайт.

Има стотици тактики, които можете да използвате, от писане на публикации до създаване на инфографика или ръководство как да се използват други сайтове, към които могат да се връщат връзки.

Колкото и да си струва, изграждането на връзки отнема време. Но тази тактика ще доведе до привличане на дългосрочен органичен трафик към вашия сайт. Не позволявайте на предизвикателството на тази тактика да ви изплаши. Най-добре е да съставите план за изграждане на връзки и да работите по плана си.

Що се отнася до следващите две тактики, те са насочени повече към краткосрочни резултати. Има шанс и двете да осигурят индиректни SEO резултати. Но тъй като изграждането на вашия SEO трафик отнема време, добра идея е да използвате краткосрочни допълнителни тактики.

Споделяйте съдържанието си чрез каналите си в социалните медии, както и в съответните общности в социалните медии. По отношение на тази последна точка, идентифицирайте социални медийни общности във Facebook, LinkedIn и другаде, които са подходящи за вашия бизнес. Ангажирайте тези общности, изградете взаимоотношения и, когато е подходящо, споделете съдържанието, което създавате с тях.

И накрая, можете да увеличите краткосрочния трафик към вашия сайт чрез платена реклама. Има няколко опции, които можете да изберете, за да направите това. Един от ключовите показатели, които ще трябва да измервате, когато популяризирате съдържанието си, като публикация в блог, е колко плащате на клик. Вашата цел е да поддържате този разход възможно най-нисък.

#4. Изграждане на марка

Прегледите на сайтове на трети страни генерират повече потенциални клиенти, но тези прегледи ще подобрят вашите местни обяви (и още), ще осигурят обратни връзки и ще насочат трафик към вашия уебсайт наред с други предимства.

Първото нещо, което трябва да направите, е да заявите своя бизнес. Има няколко основни списъка, които трябва да имате предвид:

 1. Google My Business
 2. Facebook
 3. Yelp

Този списък ще ви помогне да започнете. Но отделете време, за да идентифицирате сайтовете за рецензии на трети страни, които са най-подходящи за вашия бизнес. Следващото нещо, което трябва да направите, е да поискате преглед. Това звучи очевидно, но много собственици на бизнес пренебрегват тази стъпка.

Може да се почувствате неловко – дори неудобно – да помолите клиентите си да оставят отзив. Но по-често една от тези тактики ще ви помогне да генерирате повече отзиви:

 • Помолете с имейл
 • Създайте автоматизиран имейл
 • Включете връзки на сайта си към „Прегледайте ни в Google“
 • Дайте нещо в замяна като стимул

Започнете с B2B SEO днес

Това, което споделих с вас днес, не е изчерпателно ръководство, но ако следвате тези принципи, ще сте на път да създадете B2B SEO стратегия, която ще генерира нови потенциални клиенти и ще увеличи приходите ви.