Назад

Как да изберете подходящата WordPress тема за вашия уебсайт

Персонализирането е съществена част от изживяването на вашия WordPress сайт и темите играят огромна роля. Така че нека да разгледаме най-добрите съвети и трикове, които да ви помогнат при избора на перфектната тема за вашия WordPress сайт.

Как да инсталирате WordPress тема

След като вашият уебсайт е конфигуриран да работи с WordPress — заедно със собствен домейн и хостинг — инсталирането на тема е лесно.

Просто влезте в таблото за управление на WordPress и отидете до раздела Тема > Външен вид. След като сте там, изберете бутона Добавяне на нова в горната част на страницата.

След това WordPress ще ви позволи да качите .zip файла, който сте свалили след закупуването на вашата тема. Когато темата е на мястото си, всичко, което трябва да направите, е да отидете в раздела Теми и да натиснете бутона Активиране и новата ви тема е готова за персонализация

Каква е целта на вашия уебсайт?

Задайте си тези два много важни въпроса, преди да направите каквото и да е:

 • За какво ще бъде моят уебсайт? (Пример: личен блог, магазин за електронна търговия, малък бизнес или образователна организация с нестопанска цел.)
 • Коя е моята целева аудитория? 

Дайте приоритет на производителността и скоростта на вашия уебсайт

Ако има нещо, което хората мразят, това е бавен уебсайт. Има много фактори, които могат да повлияят на скоростта на вашия сайт, но темата, която изберете, ще играе важна роля. Някои теми са по-добре оптимизирани от други, така че обикновено са по-бързи.

Може да е трудно да се прецени нивото на оптимизация на дадена тема, без да я закупите и тествате, но можете да разгледате съществуващите отзиви и да проведете тест за скорост (чрез WebPageTest или GTmetrix ) на демонстрационния уебсайт на темата, за да получите бърза представа.

Разгледайте конкурентите ви

В много индустрии ще откриете, че уебсайтовете са склонни да споделят много сходни стилове. Ако аудиторията ви очаква специфична естетика, ще трябва да помислите дали искате да предоставите това, което търсят, или да се опитате да им дадете предоставите нещо по различно.

Разгледайте естетиката на дизайна и потърсете модели във визуалния им стил. Например, ето някои неща, за които трябва да внимавате:

 • Цветови схеми
 • Избор на типография
 • Графичен дизайн
 • Визуална йерархия
 • Важна функционалност

Проверете дали е подходящa за SEO

Оптимизацията за търсачки (SEO) е ключова за доброто представяне на вашия уебсайт в резултатите от търсенето. Качеството и последователността на вашето съдържание и оптимизирането на вашите метаданни влияят върху класирането на вашата страница.

Уверете се, че е лесна за използване

Удобен за потребителя бекенд ви позволява да управлявате и актуализирате съдържанието на уебсайта си по-ефективно. Това спестява време и ви позволява да се съсредоточите върху други аспекти на вашия бизнес или проект.

Можете да искате да закупите многофункционална WordPress тема с вграден инструмент за персонализиране на живо, много по-добре е да потърсите нещо просто и функционално, ако сте нов в WordPress. Уверете се, че вашата тема е допълнение към вашето ниво на опит и работа с WordPress.

Поддръжка на приставки

Проблемите със съвместимостта на добавките могат да се проявят по много начини. Разбира се си струва да проверите оредварително дали плъгините с основна функционалност са съвместими с темата.

Например, WooCommerce е плъгин номер едно за внедряване на функционалност за електронна търговия. Като такава, интегрирането на тема на WooCommerce е ключово съображение, ако искате да стартирате онлайн магазин.

Няколко други популярни плъгини и функционалности на WordPress, които бихте могли да включите:

 • Elementor
 • MemberPress
 • BuddyPress
 • LMS

Персонализиране

Обикновено първото нещо, което ще забележите за дадена тема, е как изглежда – дали отговаря на представата ви за това което искате за уебсайта си. В повечето случаи ще трябва да направите някои основни промени във всяка тема, която изберете, за да изглежда правилно.

Да приемем, че сте направили проучването си и сте намерили тема, харесвате оформлението на страниците, как функционират менютата и цялостния дизайн на темата, но шрифтовете не са точно това, което искате.

Рецензии и оценки

Отзивите и оценките на дадена тема са ценен индикатор за това какво да очаквате. Когато става въпрос за популярни теми, ще се изненадате колко потребителски оценки можете да намерите.

Всички теми в директорията с теми на WordPress.org са класирани от една до пет звезди и включват отзиви от клиенти. Потърсете теми, които говорят за предназначението и естетическия вид на вашия сайт, след което прочетете рецензиите, за да видите какво казват хората.

Редовна поддръжка от разработчици

Ако срещнете някакви проблеми с вашата тема, винаги е хубаво да знаете, че можете да се обърнете към нейните разработчици за съвет как да го разрешите. В идеалния случай разработчиците на вашата тема трябва да ви осигурят множество канали за поддръжка, като активно се опитват да помогнат на своите потребители.

Но поддръжката не се ограничава до обслужване на клиенти. WordPress е платформа, която претърпява редовни актуализации, някои от които масово променят функционалността на основната платформа. Темите трябва да се актуализират редовно, за да бъдат в крак с тези промени.

Многоезична функционалност

Има много инструменти, които можете да използвате, за да преведете вашите WordPress страници. Въпреки това, вашата тема трябва да е пригодена за превод. Опитайте и потърсете съвместимост със следните добавки, за да започнете:

 • TranslatePress
 • WPML
 • MultilingualPress

Поддръжка на онлайн магазин

WooCommerce е най-пълният с функции WP плъгин за уебсайтове за електронна търговия. Търсенето на теми, които конкретно поддържат WooCommerce, е добър начин да осигурите съвместимост с електронната търговия за вашия уебсайт.

Придържайте се към надеждни източници

Темите от реномирани източници е по-малко вероятно да съдържат злонамерен код, уязвимости в сигурността или скрити задни вратички, които биха могли да компрометират безопасността на вашия уебсайт. Разработчиците на теми също инвестират повече време и усилия в създаването на висококачествени теми, които се придържат към най-добрите практики за проектиране и кодиране.

Ето няколко примера за реномирани уебсайтове за закупуване и изтегляне на теми за вашия WordPress сайт:

 • Директория с теми на WordPress: Хранилището на WordPress.org предлага богат избор от безплатни теми на WordPress, които се придържат към стриктни указания за качество и сигурност.
 • Divi: Създателите на популярната тема Divi, Elegant Themes предоставят колекция от добре проектирани и богати на функционалалности теми.

Адаптивен дизайн

Задължително е да предоставте дизайн ориентиран към мобилните устройства, за да гарантирате, че мобилните потребители имат възможно най-доброто потребителско изживяване при достъп до вашия сайт.

Защо е толкова важно да изберете най-добрата WordPress тема?

Промяната на вашата WordPress тема може да бъде трудна задача, тъй като радикално ще промени външния вид и дори функционалността на вашия сайт. Ето защо е по-добре да потърсите агенция за изработка на WordPress сайт, за да ви съдействат.

Темите са една от ключовите функции, които правят WordPress невероятна платформа. Имате буквално хиляди теми, от които можете да избирате. 

Вашият избор на WordPress тема ще повлияе върху SEO на вашия уебсайт, изживяването на посетителите, процентите на реализация и много повече.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки