Назад

Въведение в приставките/плъгините за WordPress

Изграждането на ясен, ефективен уебсайт е абсолютно постижимо с основните функции на WordPress – но какво се случва, когато вашите онлайн стремежи стават по-големи? Това е моментът, когато силата на приставките за WordPress идва на преден план.

Плъгините са разширения, които могат да разширят функционалността на вашия уебсайт на WordPress в почти всяка област. Много от тях са безплатни и са лесни за инсталиране и конфугуриране.

 

Какво е WordPress?

WordPress е система за управление на съдържанието (CMS) с отворен код. Тъй като е безплатен и достъпен, WordPress се използва за захранване на почти всеки тип уебсайт, от блогове до бизнеси за електронна търговия, подкасти, уебсайт за обучения и мн др.

Ако не сте сигурни как да използвате плъгините или чувате за тях за първи път, този блог пост е за вас. В това ръководство ще разгледаме по-отблизо какво могат да предложат плъгините на WordPress и как да ги използвате.

Какво представляват приставките за WordPress?

Накратко, плъгинът е добавка за вашия WordPress сайт — малка част от софтуер на трета страна, който можете да инсталирате, за да добавите нова функционалност.

Какво е плъгин?

Приставките за WordPress са добавки, които ви позволяват да разширите функционалността на системата за управление на съдържанието (CMS). Можете да използвате плъгини за почти всичко, от добавяне на функции за електронна търговия към WordPress до внедряване на създатели на страници или използване на инструменти за оптимизация за търсачки (SEO).

Без значение кой аспект от вашия сайт искате да надстроите, вероятно има плъгин, който може да ви помогне. Можете да намерите плъгини, за да ускорите вашия сайт , да повишите сигурността на сайта ви и да подпомогнете на вашия сайт да се класира по-високо в търсачките. Приставките за създаване на страници ви позволяват да създавате персонализирани оформления без код, а приставките за формуляри са за персонализиране и създаване на контактни форми.

Защо да използвате плъгини

Да кажем, че току-що сте си купили нов iPhone. Благодарение на iOS можете да извършвате обаждания, да изпращате съобщения, да проверявате имейлите си, да слушате подкасти и дори да проследявате здравето си, без да инсталирате нови приложения!

Но вградените функции на iOS да не покриват всичко, което искате да постигнете. В даден момент е вероятно да инсталирате някои приложения на трети страни, като Instagram или Google Maps.

Ако WordPress е операционната система на вашия уебсайт, плъгините са приложенията. Докато основната платформа обработва цялата основна функционалност, тези добавки предоставят функциите, от които се нуждаете за справяне с конкретни задачи или управление на части от вашия сайт.

Тъй като са налични хиляди плъгини и повечето са безплатни за инсталиране, трябва да бъдете внимателни какво инсталирате и дали те са съвместими със системата, както и да сте сигурни че няма да предизвикат конфликт с др плъгин.

Как да изберете правилните добавки за вашия уебсайт WordPress

1) Идентифицирайте вашите нужди

Като първа стъпка помислете какво липсва на уебсайта ви.

Ако искате да продавате продукти онлайн, може да ви е необходим плъгин за електронна търговия. Ако искате да стартирате имейл маркетинг, помислете за добавяне на формуляр за регистрация за бюлетин. Може би в уебсайта ви липсва нещо, като карта на сайта, насочваща търсачките към вашето съдържание.

2) Търсене на решение

След като имате списък, следващата стъпка е да намерите правилните плъгини, които да запълнят тези празнини.

Най-доброто място да започнете е с търсене в директорията на добавките на WordPress. Всъщност това е мястото, където се хостват по-голямата част от плъгините.

Можете да получите достъп до директорията на добавки чрез wordpress.org и да изтеглите добавки на вашето устройство, които след това могат да бъдат качени и инсталирани на вашия сайт.

Също така можете да влезете в таблото за управление на WordPress и да отидете на Plugins > Add New .От тук можете да инсталирате нови добавки от директорията. Ще говорим повече за това по-късно.

Бележка: може да попаднете на безплатна или намалена версия на премиум плъгини чрез неофициални канали. Те може да изглеждат привлекателни, препоръчваме да ги избягвате на всяка цена. Те често са били силно модифицирани и могат да изложат сайта ви на риск от заразяване със зловреден софтуер и спам.

Ако нямате бюджет за официалните премиум версии, е добре да се придържате към обикновените безплатни плъгини за WordPress. С над 60 000 от тях със сигурност ще има един, който прави това, от което се нуждаете.

3) Проверете подробностите за всеки плъгин

Въпреки че всички добавки в официалната директория са безплатни за инсталиране и съвместими с някои версии на WordPress, си струва да проверите подробностите.

Като начало трябва да разберете дали един плъгин действително покрива всичко, от което се нуждаете. Можете да направите това, като кликнете върху името на който и да е плъгин в резултатите от търсенето в директорията.

Там ще намерите пълно описание на плъгина, включително пълен списък с функции. Проучете внимателно плъгина, за да видите дали приставката предоставя функционалността, от която се нуждаете, и внимавайте за „професионални“ или „премиум“ функции — ще трябва да платите, за да ги отключите.

Вдясно има малка таблица, която показва ключова информация за приставката. Най-важните области, които трябва да търсите тук, са версията на WordPress и версията на PHP. И двете трябва да бъдат приведени в съответствие с вашия уебсайт WordPress; в противен случай някои функции може да се повредят.

Последната актуализация се показва, когато е пусната най-новата версия. Това е важна част за сигурността на сайта ви, тъй като плъгини, които не се поддържат, могат да оставят сайта ви уязвим за атаки. Междувременно голям брой активни инсталации могат да бъдат доказателство за по-висококачествен плъгин.

Под тези данни можете да проверите потребителските оценки и отзиви. Оценките на WordPress работят по система със звезди, като една е най-ниската, а пет са най-високите. Можете също да получите достъп до рецензии, като кликнете върху Вижте всички. Добра идея е да проверите какво мислят другите потребители, тъй като не всички добавки работят толкова добре, колкото се твърди.

Под рецензиите ще намерите секцията Поддръжка. Големият брой разрешени проблеми е положителен знак, тъй като показва, че разработчиците подновяват кода и отсраняват нередностите по него. Прочитането на някои въпроси за поддръжка също може да ви даде представа за потенциални предизвикателства, с които може да се сблъскате, когато използвате софтуера.

Точно в долната част на страницата разделът Снимки на екрана ви дава предварителен преглед на потребителския интерфейс (UI) на приставката, а разделът с често задавани въпроси може да разкрие често срещани проблеми.

4) Изтеглете и тествайте 

Ако всичко коментирано в предната точка изглежда добре, можете да изтеглите и тествате приставката. Препоръчваме тестването на копие на вашия уеб сайт, за да сте сигурни че няма да попречите на работата на сайта ви или няма да се счупи нещо по него по време на тестване.

За да се увствате комфортно с процеса, препоръчваме ви да се запознаете с инструкциите за инсталиране на всеки плъгин, преди да изтеглите, защото може да съдържа важна информация, която да ви помогне да избегнете специфични за софтуера проблеми.

След като настроите приставката, можете да започнете да тествате нейната производителност. Важен въпрос е как се отразява на скоростта на вашия сайт. За да тествате това, препоръчваме да използвате инструмент като GTmetrix .

Тестването е важен процес, не го правете на текущия си уебсайт, понякога това може да спре работата на вашия уебсайт извеждайки грешката: critical error

Как да инсталирате WordPress плъгини

При инсталирането на плъгин има три различни подхода. Нека да ги разгледаме:

1) Инсталирайте плъгин от официалната директория

Ако сте избрали плъгин от официалната директория на WordPress плъгини, имате късмет. Инсталирането на безплатни плъгини от този източник е лесно — и можете да го направите, без да напускате таблото си за управление.

За да започнете, влезте в своя уебсайт и отворете раздела Plugins :

Тук можете да видите всички плъгини, които сте инсталирали в момента (ако има такива). Кликнете върху Добавяне на нов, въведете името на приставката, която искате. Ако все още не сте избрали, можете да използвате различните опции за търсене, за да разгледате всичко, което е налично с функционалността, която търсите.

Когато намерите правилния плъгин, натиснете бутона Инсталирай сега :

WordPress ще прекара няколко минути в извършване на инсталацията и след това ще видите син бутон Активиране, Кликнете и плъгинът ще бъде готов за използване!

В зависимост от избрания от вас плъгин може да бъдете подканени да конфигурирате няколко настройки или да преминете през съветник за настройка.

2) Качете плъгин през таблото за управление

Ако сте закупили премиум плъгин или сте изтеглили, ще трябва да използвате малко по-различен метод от горния.

Всичко, от което се нуждаете, е .zip архивът, съдържащ файловете на приставката, запазени на вашия компютър. Това трябваше да ви бъде предоставено, след като закупите приставката. Ако не сте сигурни къде да го намерите, трябва да се свържете с разработчика на приставката за помощ.

След като имате достъп до приставката, влезте в сайта си и се насочете към раздела Приставки, кликнете върху Добавяне на нов Този път обаче ще трябва да изберете добавка за качване на следващата страница:

Щракнете върху бутона Избор на файл , намерете папката с компресирани добавки на вашия компютър и я изберете след което кликнете върху Инсталирай сега . Дайте на WordPress няколко минути да инсталира приложението.

Натиснете бутона Активиране на приставката и всичко е готово! Приставката вече трябва да се появи в списъка ви в раздела Приставки. Не забравяйте да извършите настройките за приставката.

3) Използвайте FTP, за да инсталирате приставката директно

Ако имате .zip файл на плъгин, записан на вашия компютър, можете също да го инсталирате с помощта на (FTP). FTP ви позволява да осъществявате директен достъп до файловете и базите данни на вашия сайт, така че да можете да правите промени в тях ръчно.

FTP

Протоколът за прехвърляне на файлове (FTP) е връзка, която можете да използвате за прехвърляне на файлове през протокол за управление на предаването (TCP)/интернет протокол (IP). Можете да използвате FTP, за да се свържете със сървър, който притежавате, и да взаимодействате с неговите файлове.

За тези, които работят удобно с FTP, това може да бъде по-бърз начин за инсталиране на множество добавки. 

Кои са най-добрите приставки за WordPress?

WordPress SEO плъгини

Тези добавки ви помагат да оптимизирате уебсайта си за търсачки като Google. Категорията включва инструменти за подобряване на вашето съдържание и добавки, които изграждат XML карти на сайтове и файлове със схеми.

Примерите включват Yoast SEO , All in One SEO и др.

Плъгини за електронна търговия

Ако искате да създадете онлайн магазин за електронна търговия или да приемате плащания за услуга, ще ви трябва плъгин за онлайн магазин. Някои от тези добавки са предназначени специално за дигитални продукти, като например онлайн курсове.

Примерите включват WooCommerce , BigCommerce , и Easy Digital Downloads .

Приставки за анализ

Искате ли да проследите кой посещава вашия сайт и да видите колко реализации правите в реално време? Плъгините за анализ могат да помогнат. Някои могат също да проследяват социалното споделяне.

Примерите включват GA Google Analytics и MonsterInsights .

Ако имате нужда от съвет или добавяне на допълнителна функционалност, не се колебайте да се свържете с нас. Не забравяйте че техническата поддръжка е важна да запазите плъгините си актуални и сайта ви защитен. Свържете се с нашия професионален екип за месечна поддръжка на уебсайт и онлайн магазин.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки