Назад

Скандалът Bud Light: Грешната стъпка в маркетинг стратегията!

Говорили сме вече за маркетинговите практики в България– кое е грешно, кое правилно. Но днес ще ви запознаем с един лош пример за маркетинг стратегия не в България а в Сащ: И по точно скандалът с рекламата на бирата Bud Light. 

Въпросът е каква точно е била стратегията на компанията или по скоро на маркетинг екипа.
Ще започнем от това че през 2022 година Bud Light наемат Alissa Heinerscheid за вице президен на маркетинг отдела, която сама издигна мисията си да направи бирата „достъпна“ за всички ( Още се чудя как ще направиш нещо, което се продава на щанда в магазина достъпно след като това е и една от най-купуваните бири в Америка).

Знаем, че когато създаваш онлайн кампании, трябва да се съобразяваш с целевата аудитория: трябва да привлечеш вниманието им, да засилиш желанието ми за покупка и да им предложиш нещо различно. Не е проблем да разширяваш аудиторията си – но това се прави след проучвания и анализи специално създадени да оптимизират кампаниите и рекламния бюджет.

Не може да продаваш гримове на хора които се интересуват от инструменти нали?
Въпреки, че това си е практика в нашата мила родина по света нещата стоят различно. Но няма да повтаряме статията от предния път. А къде е грешката в маркетинг  стратегията на Bud light се пита в задачата?


Какво предлагата компанията?- Бира
Кой пие бира?- всички: но по голям консуматор на бира в Америка са мъжете.
Каква е таргет аудиторията тогава?- мъже и жени пиещи бира!
 
Alissa Heinerscheid сама взима решението че бирата трябва да се фокусира върху LGBTQ обществото, защото те били главната аудитория на продукта.  Започвате да се съмнявате дали тази жена има понятие от дигитален маркетинг, проучване и стратегия нали?
Няма лошо да се фокусираш и в друга посока, но нейната стратегия тотално казва на феновете на марката да си гледат работата.
И тук идва грешката- Bud Light започва съвместна кампания с трансджедър инфлуенсър, който да рекламира новите цветове на кенчетата.

И о чудо!: Кампанията е толкова успешна, че бирата става още по популяна!
-Да, ама не. След тази случка и в рамките на този месец компанията е изгубила 6 милиарда  долара от стойноста си.


Като дори опитите за излизане от ситуацията не спасяват положението. Въпросната дама е уволнена и дори е изтрила профилите си в социалните медии.
Като извод от ситуацията може да се каже че  това е един от най-тежките скандали в историята на маркетинга.
 
В заключение може да се каже, че вашата аудитория е вашето семейство и вие трябва да ги уважвате и да се грижите за тях както те се грижат за вашия продукт и ви носят добри резултати.  Нашият съвет като маркетолози е никога да не обръщате гръб на аудиторията си защото те ще са тук и утре а тренда ще е за месец два. Или използвайте вълната но така, че да не ги обидите.  И когато започвате кампании винаги взимайте тази статия и случка за пример.


А ако се нуждаете от съвет или имате нужда от агенция която  има доказан опит в дигиталния маркетингзапишете се за безплатна консултация.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти