Назад

Как и кога да използвате WordPress плъгини.

Знаете ли, че не винаги плъгините, които са предварително написани са добра алтернатива за добавяне на функционалност към уебсайта ви. Те много често съдържат допълнителни функции, които не са ви необходими, но присъстват и забавят зареждането на сайта ви. Тъй като те са писани от трети страни, трябва да бъдем внимателни при инсталирането им и да проверим дали са съвместими с темата ви и версията на WordPress.

По-долу в статията ще намерите информация за: какво представляват плъгините, някои от най-често срещаните проблеми при разработването на плъгини и как да ги използвате ефективно и безопасно.

Какво представляват приставките за WordPress?

Приставките за WordPress са приложения за инсталиране, които добавят функции и/или функционалност към вашия уебсайт на WordPress. Някои плъгини могат напълно да променят начина, по който работи даден сайт, а други могат просто да направят малки корекции в кода му.

Например WooCommerce предоставя функционалност за електронна търговия, която позволява на сайтовете на WordPress да търгуват със стоки и услуги.

Някои плъгини, като WooCommerce, са сигурна и поддържана система. Но както знаете всеки може да разработи плъгин и да го качи в WordPress Plugins. 

Разнообразието в пазара на плъгини за WordPress, води до някои креативни решения, но някои от тях могат и да създадат проблеми още при инсталирането им.

Многообразието от плъгини и различни разработчици показва, че потребителите трябва да знаят как да разпознават плъгините, особено що се отнася до сигурността, лицензите и избягването на проблеми със съвместимостта на версиите на WordPress и приставките.

Как да използвате правилно приставките за WordPress

Правилното използване на плъгините за WordPress означава, че трябва да обърнете специално внимание на:

 1. Как да изтеглите и инсталирате плъгини на WordPress
 2. Защо е важно приставките да са актуални и да се актуализират
 3. Какво се случва, ако кода не е съвместим или се припокрива с кода на друг плъгин
 4. Разликата между премиум и безплатни плъгини
 5. Как да разберем, че един плъгин е добър

По-долу в темата ще откриете отговор на тези и др въпроси, които засягаме.

Как да изтеглите и инсталирате плъгини на WordPress

Първо отидете на страницата с плъгини на WordPress и кликнете върху „Добавяне на нов“. Там приставките ще бъдат разделени в няколко категории, включително „популярни приставки“, „представени“ и „бета приставки“. Можете да потърсите и в търсачката, където можете да попаднете на премиум плъгини и да научите повече за тях директно от техния уебсайт.

GitHub е другата платформа, където могат да бъдат намерени плъгини, но имайте предвид, че ще трябва да бъдете много внимателни, като инсталирате плъгини от там.

Едни от най-често използваните плъгини са:

 • Yoast SEO
 • Форма за контакт 7
 • WooCommerce
 • MailChimp
 • Акисмет

Тези добавки работят много добре и се актуализират редовно. Те са и едни от най-познатите и използваните от WordPress разработчици. За останалите плъгини ви препоръчваме да разледате внимателно коментаритте и рецензиите, преди да ги инсталирате. Много често потребители на WordPress дават обратна връзка за това как работи плъгина и дали са срещнали някакви трудности при ползването им.

Как да разберете дали един плъгин е добър

Оценката със звезди на плъгина не разкриват всичко за него и функциите му. Ако искате да научите малко повече, прочетете коментарите, които са оставили някои потребители. Както се казва в една стара поговорка – питай патило!

Прочитайки коментарите, вие ще се сдобиете с ценна информация като:

 • Поддържа ли се все още приставката?
 • Актуализирана ли е до последна версия?
 • Друг плъгин върши ли същата работа по-добре?

Ако има скорошни рецензии, които хвалят бързото време за реакция на програмиста или това че той се ангажира директно с това да отговаря на потребителите на WordPress е добър знак, че самото приложение се поддържа.

Препоръчваме ви да обърнете специално внимание и на това дали коментарите от скоро са с по-малко звезди, това ще ви подскаже, че плъгина не е ъпдейтван скоро и някои функции вече не работят.

На този етап си струва да проверите дали приставката се актуализира редовно в съответствие с основните промени в софтуера на WordPress. Можете да проверите дали е добре актуализиран в страничната лента от дясната страна.

В допълнение ще видите следното съобщение, ако плъгинът не е актуализиран скоро:
„Този ​​плъгин не е тестван с най-новите ‘x’ версии на WordPress…”

Ако се появява това съобщение, ние ви съветваме да не рискувате с този плъгин и да потърсите друг с подобна функционалност. Причината е, както знаете при актуализации на плъгини, разрабочиците подобряват защитата, подобряват самия код и функциите в него.

Когато търсите плъгин се уверете, че идва с функционалността, която търсите. Колкото по-специфичен е един плъгин, толкова по-добре; нямате нужда от такъв, който да идва с много допълнителни функции и товари сайта ви.

Ако това е премиум плъгин, проверете дали има безплатна алтернативна версия или безплатен период за тестване, за да се уверите че работи добре и доставя функционалността, която искате. Често ключовите функции на плъгините на WordPress, от които се нуждаете, се намират в безплатните версии, а разширените функционалности се предлагат в платените версии.

Защо актуализациите на плъгините са важни

Актуализациите са от съществено значение – те не са за „ако искате да видите най-новите функции“, те са основата за поддържане на WordPress сайта ви актуален и защитен.

Основна отговорност е на агенцията за поддръжка на WordPress сайт е да актуализира плъгините веднага след като разработчикът е разработил нова версия. Същото важи и за основните софтуерни актуализации на WordPress.

Деактивираните плъгини все още могат да бъдат начини за пробив от хакери, уверете се, че всички деактивирани плъгини или плъгини, които не ползвате са премахнати по безопасния начин.

Обърнете внимание на кода на плъгина

Важните въпроси, на които трябва да си отговорите са:

 • Приставката използва ли актуалния PHP език?
 • Ще има ли конфликт м/у плъгините, след като ги инсталирате? * Това често се случва с плъгини, които предоставят сходна една с друга функционалнност.

Ако плъгина ползва по-стара версия на PHP, това ще разклати сигурността на уебсайта ви и в много от случайте ще счупи стила на дизайна ви.


Често в практиката ни се сбъскваме с уебсайтове, които имат дублирани или множество добавки, които биха създали конфликт помежду си. Съветваме ви да избягвате инсталацията на плъгини, които вършат една и съща работа, защото това може да счупи сайта ви.

Какъв е оптималният брой на приставки, които да инсталирате вв вашия WordPress сайт?

Когато става въпрос за разширяване на функционалността на вашия WordPress сайт, може да бъде изкушаващо да добавите повече плъгини с разлини функционалности. Въпреки това, ние ви съветваме – по-малко винаги е повече.

Всеки плъгин, който добавите, особено ако не сте сигурни за автора на приставката или неговия код, е минус за вашия сайт да стане бавен или уязвим за хакерите. Това е основната причина да избираме нашите плъгини внимателно и силно препоръчваме и вие да направите същото.

Ако имате нужда от добър пример за това кога да използвате плъгини – Ние ще ви отговорим – само когато е необходимо. Нека вземем например Google Analytics. Налични са множество опции за плъгини за интегриране на Google Analytics с вашия сайт, но един прост ред код във вашите основни файлове на сайта ще свърши абсолютно същата работа, но ще бъде по-сигурен и ще ползва по-малко ресурси.

Никога не можем да кажем какъв тряба да е броят инсталирани приставки в уебсайта ви, тъй като това което е от значение e какъв ресурс ползва, дали спазва добри практики за писане на код, дали има функции, които няма да ползвате и това само ще забавя сайта ви, но както казахме колкото по-малко, толкова по-добре. Може да се придържате до 7 плъгина, ако те са изработени от сигурни доставчици.

Предимствата да се доверите на WordPress агенция

Наемането на професионална WordPress агенция може да ви гаранира, че няма да имате проблеми с бързината на сайта ви, както и често срещаните конфликти с плъгини. Ако не сте сигурни на кои добавки да се доверите и кои да избягвате, уеб агенцията би могла да ви посъветва или да го направи вместо вас. 
Тук е място да посочим че персонализирано решение може да бъде най-добрият начин за това, което искате да постигнете като функционалност. 

Ако се нуждаете от техническа или цялостна поддръжка на уеб сайт и онлайн магазин, ние сме тук, за да ви помогнем!