Назад

Как да инсталирате Google Analytics в WordPress – стъпка по стъпка

Да проследявате как вашата аудитория взаимодейства с уебсайта ви е от решаващо значение за вашия бизнес успех в онлайн средата. Най-добрият начин да познавате вашата аудитория е чрез проследяване и ежемесечна статистика на вашия трафик, което Google Analytics предоставя напълно БЕЗПЛАТНО.

В тази статия ще споделим защо Google Analytics е важен и как можете лесно да инсталирате Google Analytics в WordPress платформата ви (стъпка по стъпка).

Първо ще обясним защо Google Analytics е важен и как може да ви помогне да развиете уебсайта ви.

След това ще ви покажем как да се регистрирате в Google Analytics и различни методи за инсталирането му на вашия WordPress сайт.

 

 

Ето кратък преглед на това, което ще научите в тази статия.

 

 

Защо Google Analytics е важен за вашия сайт и онлайн магазин?

След като вашият уеб сайт е онлайн, следващата стъпка е да инсталирате инструмента за проследяване на трафика ви- Google Analytics. Google Анализ ви помага да вземате решения, базирани на данни, като ви показва статистическите данни, които имат значение за вашия бизнес като:

Кой посещава вашия уебсайт?

Тази част от анализа дава отговор какво е географското местоположение на вашата аудитория, кой браузър е използвал потребителят, за да посети сайта ви, и друга важна информация като резолюцията на екрана, дали използват Flash, език и др. Благодарение на тези данни, вие ще разберете какво е взаимодействието на вашия сайт с аудиторията ви.

Ако повечето от вашите потребители нямат поддръжка на Flash, тогава избягвайте добавянето на флаш елемент към вашия сайт. Ако повечето от вашите потребители използват разделителна способност на екрана 1280, тогава се уверете, че вашият дизайн е съвместим с тази резолюция или по-малка.

Какво правят хората, когато са на вашия уебсайт?

Можете да проследите кои страници потребителите ви посещават, колко време прекарват на уебсайта ви и каква е степента на отпадане (процентът на потребителите, които излизат от сайта ви при първото посещение).

Достигайки до тези данни, можете да намалите степента на отпадане, чрез публикуване на по ангажиращо съдържание и да увеличите показванията на страниците си.

Можете също така да проследите кои са най-популярните ви статии и какъв вид съдържание търсят вашите потребители.

Кога хората посещават вашия уебсайт?

Като проследите кога е най-посещаван сайта ви, можете да изберете най-доброто време за публикуване на вашата публикация или блог пост. Ако тази часова зона не е съвместима с вашата, тогава можете да насрочите публикацията си и те ще бъдат автоматично публикувани в оказания от вас час.

Как хората намират вашия уебсайт?

Този раздел от анализа ви от къде попадат потребителите ви във вашия сайт. Например, чрез някоя от търсачките, чрез директна връзка или кликват върху препоръчани връзки от друг сайт.

Аналитикс също така ви показва какъв процент от вашите посетители идват от различни източници. Google Analytics ви дава разбивка на всяка от тези категории. Ако това е категорията на търсачката, тогава ви показва коя търсачка ви е осигурила най-много трафик, Google, Yahoo, Bing и т.н.

Разбивката на източниците, с линк към вашия сайт ви показва с кои сайтове/социални мрежи трябва да работите най-много. Ако вашият най-добър източник на препоръки е Facebook, тогава трябва да имате ексклузивно съдържание във Facebook.

Ако вашият най-добър източник на препоръки е външен уебсайт, тогава може да помислите за партньорство с този уебсайт (размяна на линкове).

Как хората взаимодействат с вашето съдържание?

Google Analytics показва как вашите потребители взаимодействат със съдържанието на вашия сайт. Тук можете да получите информация на коя връзка потребителите кликат най-много.

Можете да провеждате A/B сплит тестове, като създавате експерименти със съдържание в Google Analytics, за да разберете какво работи най-добре за постигане на вашите цели.

Като видите потребителската интерактивност, можете да работите със съдържанието си около вашите потребители. Като видите отговорите на въпросите по-горе, можете да се съсредоточите върху стратегиите, които работят за вашия сайт, и да избягвате тези, които не работят.

Казано по-просто, елиминирайте догадките и се съсредоточете върху статистиките, които имат значение, за да можете да вземате решения, базирани на данни.

 

Как да се регистрирате в Google Analytics?

Google Analytics е безплатна платформа за проследяване и всичко, от което се нуждаете, е акаунт в Google или Gmail, за да се регистрирате. Процесът на регистрация е доста прост, следвайте инструкциите стъпка по стъпка по-долу, за да създадете своя акаунт в Google Analytics.

Стъпка 1: Първо трябва да посетите уебсайта на Google Analytics , за да се регистрирате. Когато сте на уебсайта, просто кликнете върху бутона „Започнете днес“.

След това ще бъдете помолени да влезете с вашия акаунт в Google. Ако вече имате акаунт в Google или Gmail, можете да го използвате, за да влезете. В противен случай можете да продължите и да създадете акаунт в Google.

Стъпка 2: След като влезете с вашия акаунт в Gmail, ще бъдете подканени към начален екран като този по-долу.

Това е мястото, където ще се регистрирате за Google analytics с вашия Gmail акаунт. Продължете и кликате върху бутона „Стартиране на измерването“.

След това ще бъдете помолени да предоставите име на акаунт. Това име не е видимо публично, така че можете да използвате името на вашия бизнес.

Google Analytics също ще покаже множество настройки за споделяне на данни в акаунта. Тези настройки ви дават контрол върху споделянето на вашите данни. Можете да запазите настройките по подразбиране и да преминете към следващата стъпка.

Стъпка 3: На следващия стъпка ще трябва да създадете собственост в Google Analytics.

Google представи нова версия на Analytics, наречена Google Analytics 4 или GA4. Това е най-новата версия, която проследява вашия уебсайт и мобилни приложения в един и същи акаунт. Освен това получавате нови функционалности, показатели и различен интерфейс за вашите отчети.

Забележка: Ако вече имате акаунт в Universal Analytics, тогава е изключително важно да започнете да проследявате данни и в Google Analytics 4 (GA4). Това е така, защото Google ще спре Universal Analytics на 1 юли 2023 г. След датата на спиране Universal Analytics няма да получава никакви данни.

Настройването на собственост в Google Анализ 4 след датата на изтичане ще означава започване от нулата. Можете обаче да започнете да изпращате данни в GA4 днес, докато все още използвате Universal Analytics. По този начин ще имате исторически данни в Google Analytics 4 за сравнение и анализ, когато Universal Analytics се затвори.

За да започнете, продължете и въведете име на собственост, изберете вашата часова зона за отчитане и валута. След това кликнете върху бутона „Напред“.

На следващия екран ще трябва да изберете „категория“ от падащото меню за вашия уебсайт и да изберете „Размер на бизнеса“ от дадените опции.

След това ще трябва да скролнете надолу и да изберете как възнамерявате да използвате Google Analytics за вашия бизнес, като измерване на ангажираността, оптимизиране на рекламните разходи, увеличаване на реализациите и др.

Можете да изберете няколко опции, които отговарят на вашите нужди. Когато сте готови, просто кликнете върху бутона „Създаване“.

След като кликнете върху бутона Създаване, ще се отвори изскачащ прозорец със споразумение за условията на услугата на Google Анализ.

Кликнете върху квадратчето за отметка „Аз приемам условията за обработка на данни, както се изисква от GDPR“ и след това кликнете върху бутона „Приемам“.

След това ще видите изскачащ прозорец с опции за имейли, на които искате да получавате нотификации от Google.

Просто кликнете върху квадратчето за отметка за актуализациите, които искате да получавате, и след това кликнете върху бутона „Запазване“.

Стъпка 4: Сега ще ви бъдат представени вашите опции за поток в Google Analytics Webs.

Тъй като настройваме Google Analytics за сайт на WordPress, продължете и изберете „Уеб“ като платформа.

След това ще трябва да въведете URL адреса на уебсайта си и името на потока.

По подразбиране Google Analytics ще има активирана опция за подобрено измерване. Това ви позволява да проследявате показвания на страници, изходящи кликвания, изтегляния на файлове и други.

След това можете да кликнете върху бутона „Създаване на поток“.

 

 

Вече можете да видите своя URL адрес на потока, име и идентификатор на измерване.

 

 

Google Analytics също ще покаже различни начини за добавяне на кода на Google Analytics към вашия WordPress уебсайт в секцията „Инструкции за маркиране“.

Ако кликнете върху опцията „Глобален маркер на сайта (gtag.js), ще видите проследяващия код на Google Анализ.

 

 

Можете да копирате този код за проследяване, защото ще трябва да го поставите във вашия WordPress сайт в зависимост от метода, който искате да използвате – чрез плъгин или да го поставите директно в началото на кода на сайта ви.

Предлагаме да оставите раздела на браузъра Google Analytics отворен, тъй като може да се наложи да го прегледате отново, след като инсталирате кода на вашия сайт WordPress.

Сега, след като сте създали акаунт в Google Analytics, нека да разгледаме как да инсталирате Google Analytics в WordPress.

 

Как да инсталирате Google Analytics в WordPress

Метод 1.Инслация с плъгин MonsterInsights

MonsterInsights е най-популярният плъгин на Google Analytics за WordPress.

Това е най-лесният и най-добрият начин за добавяне на Google Analytics към WordPress (както за всички начинаещи потребители, така и за експерти). Освен това предлага функция за двойно проследяване, която ви позволява да добавяте Universal Analytics и Google Analytics 4 към уебсайта си на WordPress, без да редактирате код.

Първото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате и активирате плъгина MonsterInsights.

След активиране, плъгинът ще добави нов елемент от менюто с надпис „Insights“ към вашето администраторско меню на WordPress и ще видите екран за добре дошли. Продължете и щракнете върху бутона „Стартиране на съветника“.

Кликнете върху него ще отвори съветника за настройка на MonsterInsights.

-Първо ще бъдете помолени да изберете категория за вашия уебсайт (бизнес уебсайт, блог или онлайн магазин). Изберете един и след това щракнете върху бутона „Запазване и продължаване“.
-След това трябва да свържете MonsterInsights с вашия уебсайт WordPress.
-Кликнете върху бутона „Свързване на MonsterInsights“.
-Това ще ви отведе до акаунти в Google, където ще бъдете помолени да изберете акаунт в Google.
-Продължете и изберете вашия акаунт в Google или въведете своя имейл, за да влезете.
-Кликнете върху бутона „Разрешаване“, за да продължите.

 

Метод 2: Инсталирайте Google Analytics в темата на WordPress

Този метод е за напреднали потребители, които са запознати с кода.
Не препоръчваме използването на този метод, ако не сте програмисти.

Първо ще трябва да копирате проследяващия код на Google Анализ, който сте копирали в стъпка 4 по-рано. Можете да го видите в секцията с подробности за уеб потока в секцията „Инструкции за маркиране“.

 

1. Добавете код във файла header.php

Просто редактирайте файла header.php във вашата WordPress тема и поставете кода на Google Analytics, който сте копирали по-рано, веднага след <body>маркера.

Не забравяйте да запазите промените си и да качите файла обратно на вашия сървър.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна, при нужда от съдействие, не се колебайте да се свържете с нас.