Назад

ЗАДЪЛЖИТЕЛИ стъпки, които ТРЯБВА да предприемете, преди да смените темата си в WordPress

Чудите ли се какво трябва да направите, преди да смените темите на WordPress?

Когато превключвате вашата WordPress тема, има няколко много важни стъпки, които трябва да предприемете, за да сте сигурни, че процесът протича гладко и няма да загубите важни данни.

Тук ще споделим основните неща, които трябва да направите, преди да промените темата си в WordPress.

 

Смяната на тема е важно решение, което всеки собственик на уебсайт взема поне веднъж на няколко години.

Разбира се, трябва да решите мотивите си защо искате да смените текущата WordPress тема и да изберете WordPress тема, която отговаря на всичките ви нужди.

 

След като изберете темата, към която искате да превключите, важно е да следвате контролния списък по-долу, за да сте сигурни, че няма да загубите съдържание или данни по време на процеса на смяна на темата.

 

1. Разледайте персонализациите на WordPress темата

Някои собственици на уебсайтове на WordPress ще пожелаят да персонализират своите WordPress теми, като добавят кодови фрагменти директно към файловете на темата. Кодовите фрагменти могат да бъдат чудесен начин да добавите нови функционалности към уебсайта си, които не са част от основната тема.

Но ако добавяте тези фрагменти директно към вашите файлове с теми, може лесно да загубите следите им.

Ако вие или уеб разработчик сте направили тези промени, уверете се, че сте прегледали текущите си файлове с теми и сте отбелязали целия допълнителен код, който е добавен.

За добавяне на кодови фрагменти в бъдеще винаги препоръчваме да инсталирате плъгин за кодови фрагменти . По този начин можете да запазите тези фрагменти, дори ако промените темата по-късно. За повече подробности свържете се с нас разработчик, който ще ви окаже пълно съдействие.

 

2. Прегледайте текущите показатели за ефективността на темата на WordPress

Преди да промените темата си, трябва да проверите скоростта на зареждане и ефективността на текущия уебсайт. Това ви позволява да сравнявате всички разлики във времето за зареждане на страницата след смяна на темата.

Тъй като скоростта и производителността на WordPress играят важна роля за потребителското изживяване и WordPress SEO , трябва да сте сигурни, че новата тема е по-бърза от тази, която използвате сега.

Можете лесно да проверите текущите си показатели за скорост на уебсайта, като използвате инструмент за тестване на скоростта на зареждане на WordPress сайта ви.

 

3. Приспособления на WordPress темата

Страничните ленти се използват за добавяне на различни приспособления към вашия уебсайт, като формуляри за абонамент за имейл бюлетин, бутони за социални медии, популярни публикации и др.

Тъй като всяка тема има различни джаджи, вашите джаджи може неочаквано да се преместят или изчезнат от сайта ви, ако смените темата.

Ето защо е важно да си отбележите какви джаджи използвате в страничните ленти на WordPress и във всички други области на джаджи на уебсайта си, преди да промените темата. След това можете лесно да ги копирате след смяна на текущата ви WordPress тема.

Ако сте добавили персонализиран код или short кодове, не забравяйте да копирате този код и да го запишете на сигурно място, за да можете да го използвате с новата ви WordPress тема.

 

4. Копирайте съществуващите кодове за анализ и мониторинг на WordPress сайта ви

Много от вас вероятно имат добавен проследяващ код директно към своите файлове на темата. Някои теми на WordPress също ви позволяват да добавяте кодове за проследяване директно в панела с опции за теми.

Често срещана грешка е да се пренебрегват тези важни кодове за проследяване.

Трябва да се уверите, че копирате всички кодове за проследяване на вашия уебсайт, които използвате за анализи, реклама и други, за да можете да ги добавите към новата ви тема.

 

5. Архивирайте текущия си WordPress уебсайт

Препоръчителнно е редовно да архивирате уебсайта си. Преди да промените темата си, трябва напълно да архивирате своите публикации, страници, плъгини и бази данни.

Това ще ви помогне лесно да възстановите уебсайта ви, ако нещо се обърка при смяна на темата.

 

6. Поставете вашия WordPress сайт в режим на поддръжка

Когато правите промени в сайта си, винаги е добра практика да поставите уебсайта си в режим на поддръжка. Режимът на поддръжка ви позволява да показвате съобщение, че в момента в сайта ви се извършват технияески промени и актуализации. Като също така ви препоръчваме да предоставите контакти в страницата, която ще ползвате за уведомление на вашите клиенти.

Това ще попречи клиентите ви да видят  уебсайта ви, който вероятно е наполовина завършен или в процес на изграждане.

 

7. Тествайте всички функционални и инсталирани добавки за WordPress

След като активирате новата тема на WordPress, трябва да сте сигурни, че имате същата функционалност като преди и че всичките ви стари плъгини работят гладко с новата ви тема.

Можете да започнете, като добавите обратно кодовите фрагменти, които сте копирали от вашите стари файлове на WordPress темата.

 

8. Тествайте новата WordPress тема, използвайки различни браузъри и устройства

Тестването на различни браузъри ще ви помогне да се уверите, че вашият нов уебсайт изглежда добре на различни браузъри.

Ако вашият нов уебсайт не работи правилно, ви препоръчваме да се свържете с опитен специалист.

За щастие можете да използвате всички видове инструменти за тестване на различни браузъри, за да видите как изглежда уебсайтът ви в различни браузъри и устройства.

 

9. Изтрийте приставките за WordPress, които вече не ви трябват

Повечето WordPress теми идват в пакет с приставки, когато инсталирате темата. Някои от тях може да са полезни, но други може да не са ви необходими, които можете да изтриете от списъка си с плъгини на WordPress.

Просто отидете на Plugins » Installed Plugins , за да видите дали вашата тема е добавила нови добавки.

Сега също е добър момент да прегледате целия си списък от плъгини, за да видите дали някой плъгини е добре да бъдат изтрити.

 

10. Уведомете потребителите си, че вашият нов уебсайт е активен

След като сте готови да активирате новата си WordPress тема, можете да изключите режима на поддръжка.

Трябва също така да се свържете с вашите клиенти, може тов да направите през социалните мрежи, за да им кажете за вашия нов уебсайт. Това ще подготви вашата аудитория за промените в дизайна, а също така ще помогне да поддържате абонатите си ангажирани и да се връщат на вашия сайт, за да видят новия дизайн.

 

Препоръчваме да уведомите аудиторията си и чрез вашия имейл бюлетин, социални мрежи и др кланали, с които разполагате.

 

11. Тествайте скоростта на зареждане за вашата нова WordPress тема

След като новата ви тема е активна и сте преминали през стъпките по-горе, е време да направите още един тест за скоростта на зареждане на сайта ви. В идеалния случай вашият нов уебсайт ще бъде по-бърз и ще получи по-добри резултати в теста за скорост.

За да направите това, просто използвайте същия инструмент за скорост на уебсайта, който сте използвали по-рано, и сравнете резултатите.

Ако новата тема е по-бавна от старата ви тема, уверете се, че сте изпълнили множество тестове, тествайте от различни области и проверете дали имате някакви настройки за кеширане или защитна стена, които може да са причина за спада на производителнността на сайта ви.

 

12. Наблюдавайте степента на отпадане на вашия WordPress уебсайт

Степента на отпадане е процентът на посетителите, които попадат на вашия уебсайт и го напускат, без да продължат към втора страница. Високата степен на отпадане означава, че не сте убедили посетителя си да остане на сайта ви достатъчно дълго, за да предприеме следващо действие като покупка на продукт или прочитане на др свързана блог статия.

След като смените темата е важно да наблюдавате степента на отпадане. Някои теми са просто по-удобни, като помагат на посетителите да навигират из вашия сайт.

Ако степента ви на отпадане се е повишила след смяната на темата, тогава това е признак, че трябва да се свържете със специалисти, които да разгледат какво пропускате.

 

13. Обърнете внимание на отзивите на клиентите ви, за да подобрите вашия WordPress уебсайт

И накрая, важно е да обърнете внимание на отзивите на посетителите ви, след като преминете към нова тема. Някои посетители ще харесат, други ще ви посъветват как за тях дадена област би била по-проста за навигиране.

Не е нужно да приемете препоръките на всеки потребител и да правите промените, които той предлага. Но ако има група потребители, които имат един и същ проблем, тогава вероятно това си стува да се подобри.

Можете да събирате отзиви от посетители, като добавите формуляр за контакт към уебсайта си или проведете анкета с искане за отзиви от читатели за вашия нов дизайн.

 

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да научите какво точно трябва да направите, преди да смените темите на WordPress. 

Ако ви е харесала тази статия, моля, абонирайте се за нашия  бюлвтин за новини, съвети и актуализации на WordPress. Можете също да ни намерите в  Twitter  и Facebook.

А сега се насладете на новия облик на вашия уеб сайт. Пожелаваме ви много реализации!

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки