Назад

Най-добрите плъгини за оптимизация на WordPress сайт

Често ни питат кои са най-добрите WordPress SEO плъгини и инструменти, които препоръчваме.

Търсачките са основен източник на трафик за повечето уебсайтове в интернет. Оптимизирането на вашия уебсайт за търсачките може да ви помогне да се класирате по-високо в резултатите от търсенето и значително да развиете бизнеса си.

В тази статия ще споделим най-добрите WordPress SEO плъгини и инструменти, които трябва да използвате. Някои от тези инструменти предлагат сходни функции, така че ще подчертаем кои са най-добрите за конкретни случаи на употреба.

Неща, които трябва да знаете за WordPress SEO плъгини и инструменти

Когато четете съвети за WordPress SEO или търсите „най-добрите безплатни WordPress SEO плъгини“, ще попаднете на статии, които включват десетки инструмента.

Това може да бъде доста непосилна задача за начинаещи и нетехнологични потребители.

Истината е, че нямате нужда от десетки топ инструменти за SEO, за да получите по-високо класиране в резултатите от търсачката.

Въпреки че повечето публикации в блогове (включително нашите) ще споделят най-популярните SEO плъгини, за вас е изключително важно да разберете случаите на използване на всеки инструмент.

Ще ви предоставим информация з All in One SEO (по-рано All in One SEO Pack), Yoast SEO, SEOPress и Rank Math. Трябва да изберете само един, за да избегнете конфликт на добавките.

Ще ви предоставим информация за SEMRush, Ahrefs и няколко други мощни инструмента, но нямате нужда от всички, тъй като имат подобен набор от функции. Ще споделим какви инструменти използваме в нашия бизнес и кои функции са най-добрите сред всеки инструмент.

Нека сега да разгледаме нашия експертен избор на най-добрите WordPress SEO добавки и инструменти.

1. Всичко в едно SEO за WordPress (AIOSEO)

Всичко в едно SEO за WordPress (AIOSEO) е най-добрият WordPress SEO плъгин на пазара. Използван от над 3+ милиона потребители, той е най-изчерпателният набор от инструменти за SEO, който ви помага да подобрите класирането при търсене, без да изучавате сложени SEO термини.

Безплатната версия на AIOSEO има всички основни функции, но про версия ви дава всичко необходимо, за да изпреварите конкурентите си.

Той идва с най-лесния съветник за настройка, който автоматично ви помага да изберете най-добрите настройки за SEO за вашия бизнес. AIOSEO ви показва TruSEO анализ на страницата с приложим контролен списък за оптимизиране на вашите публикации и страници.

Списъкът за проверка на SEO на страницата включва интелигентен генератор на мета тагове, където можете да използвате персонализирани полета, информация за автора във вашето SEO заглавие и мета описания. Това означава, че не е необходимо да актуализирате публикация само за да промените SEO заглавията.

AIOSEO също така идва с Rich snippet schema markup, интелигентни XML карти на сайта (с разширени контроли), проверка на състоянието на SEO и други полезни функции за увеличаване на видимостта на вашата търсачка.

Има вградена интеграция на социални медии за добавяне на метаданни на Open Graph. Това означава, че можете да изберете кое изображение или миниатюра искате да показвате, когато вашите страници се споделят в уебсайтове на социални мрежи като Facebook, Twitter, Pinterest и др.

AIOSEO се предлага и с вградени инструменти за SEO на WooCommerce за сайтове за електронна търговия. Това включва функции като динамични оптимизации, оптимизации на индивидуални продуктови страници, SEO за продуктови изображения и други удобни функции за привличане на повече органичен трафик към вашия онлайн магазин.

За потребителите, които са по-запознати с SEO, той включва пълен контрол на RSS емисии, редактор на Robots.txt, локално SEO, навигационни трохи, карти на сайтове на Google News, SEO за видео, разширен мениджър за пренасочване , проследяване 404, интегриране на IndexNow и др.

За собствениците на бизнес той идва с потребителски роли за SEO, така че можете да управлявате достъпа до важни функции за SEO, без да предавате контрола върху уебсайта си.

Актуализация: Наскоро AIOSEO добави Link Assistant, който променя играта за вътрешно свързване. Помага за идентифициране на възможности за връзки, дава ви предложения за свързване в реално време и можете групово да добавяте вътрешни връзки само с няколко кликвания.

Като цяло All in One SEO (AIOSEO) е най-удобният за начинаещи и изчерпателен WordPress SEO плъгин на пазара. Лесно се конфигурира и елиминира необходимостта от инсталиране на множество добавки, за да правите неща на вашия WordPress сайт. Работи перфектно за всички видове бизнес, онлайн магазини, блогове, новинарски и други уебсайтове.

За тези, които имат ограничен бюджет, можете да използвате безплатната версия на AIOSEO

2. SEMRush

SEMRush е най-добрият цялостен SEO инструмент на пазара. Използван от професионални SEO експерти, търговци, блогъри, големи и малки фирми, той предоставя изчерпателен набор от инструменти за увеличаване на вашия трафик.

Можете да го използвате, за да намерите органични ключови думи и думи за търсене, по които можете лесно да се класирате. Освен това ви позволява да правите проучвания и да видите по кои ключови думи се класират вашите конкуренти и как можете да ги победите.

Инструментът SEMRush SEO Writing Assistant ви помага да подобрите съдържанието на уебсайта си, за да надминете първите 10 резултата за ваша ключова дума. Той се интегрира с WordPress и това ще ви помогне да пишете по-подходящо за SEO съдържание.

Можете също така да генерирате SEO шаблони и да получите лесни предложения за оптимизиране на търсачките за вашето съдържание заедно с разширени SEO препоръки.

SEMRush безпроблемно се интегрира с All in One SEO (AIOSEO), за да ви помогне да намерите допълнителни ключови фрази за вашата ключова фраза. Можете да видите свързани ключови фрази и техния обем на търсене направо от WordPress. След това можете да ги добавите към съдържанието си с едно натискане на бутон.

Ние използваме SEMRush за нашите уебсайтове, понеже предлага проследяване на конкуренцията и функции за проследяване на ранга на SEO.

3. Google Search Console

Google Search Console е безплатен инструмент, предлаган от Google, за да помогне на собствениците на уебсайтове и уеб администраторите да наблюдават и поддържат присъствието на сайта си в резултатите от търсенето с Google.

Той ви предупреждава, когато Google не може да обходи и индексира страници на вашия уебсайт. Получавате и полезни съвети как да поправите тези грешки при обхождане.

Най-важното е, че показва по кои ключови думи се класира уебсайтът ви, текстове за закрепване, средна позиция, импресии и др. Можете да използвате тези данни, за да намерите ключови думи, където лесно можете да се класирате по-високо, като просто оптимизирате съдържанието си. Можете също да използвате тези данни за ключови думи, за да измислите нови идеи за публикации в блогове.

Съвет: Можете да използвате MonsterInsights, за да проследявате класирането на вашите ключови думи в административната област на WordPress, като използвате данни от конзолата за търсене на Google. Ще разгледаме този инструмент по-късно в статията по-долу.

4. Yoast SEO

Yoast SEO е популярен SEO плъгин за WordPress, който ви позволява да оптимизирате вашия уебсайт WordPress за търсачките.

Позволява ви лесно да добавяте SEO заглавия и описания към всички публикации и страници на вашия уебсайт. Можете също да го използвате, за да добавите метаданни на Open Graph и изображения в социалните медии към вашите статии.

Yoast SEO автоматично генерира XML карта на сайта за цялото ви съдържание на уебсайта, което улеснява търсачките да обхождат уебсайта ви. Освен това ви помага лесно да импортирате вашите SEO данни, ако сте използвали друг плъгин за SEO.

Други функции включват анализ на четливостта, Google и социални визуализации и по-бързо време за зареждане за по-добро потребителско изживяване.

5. Google Keyword Planner

Инструментът за планиране на ключови думи на Google ви помага да генерирате свои собствени идеи за ключови думи от самия Google.

Никой на планетата няма повече информация за това какво търсят хората от гиганта за търсене Google. Този безплатен инструмент се предлага безплатно на рекламодателите на Google и всеки може да го използва. Основната му цел е да покаже на рекламодателите ключовите думи, за които могат да наддават за своите рекламни кампании.

Той също така помага на рекламодателите да изберат правилните ключови думи, като им показва прогноза за обема на търсене, броя на резултатите и нивото на трудност.

Като търговец на съдържание или блогър можете да използвате тези данни, за да намерите ключови думи с голям обем на търсене, висок интерес от страна на рекламодателите и, което е по-важно, ключови думи, при които лесно можете да изпреварите всички други сайтове.

6. Ahrefs

Ahrefs е всичко-в-едно инструмент за SEO анализ за търговци, блогъри и фирми. Това е популярна алтернатива на SEMRush и предлага много подобни инструменти и функции.

Тя ви позволява да правите проучване на ключови думи, анализ на конкуренцията, проучване на обратни връзки, SEO одит, да наблюдавате класирането на ключови думи и др.

Той също така предлага подробен инструмент за анализ на съдържанието, който ви помага да подобрите съдържанието, докато насочвате към конкретни ключови думи.

Въпреки че има огромно припокриване на функции, това, което Ahrefs прави наистина добре, е анализът на обратната връзка. Можем да го използваме, за да видим кои сайтове се свързват с множество конкуренти, но не и ние. Това ни помага да получаваме повече препратки и да изграждаме повече партньорства.

Те също така ни помагат да идентифицираме за кое съдържание се класират множество от нашите конкуренти, за което ние не сме, така че можем да създадем съдържание по тези теми, за да получим по-голяма експозиция.

Не на последно място, Ahrefs ни помага по-добре да идентифицираме дублирано съдържание и канибализация на ключови думи, което ни помага да обединим и надградим правилното съдържание, за да подобрим класирането си.

Поради горепосочените причини плащаме както за SEMRush, така и за Ahrefs, защото и двата са добри за конкретни случаи на употреба.

7. SEOPress

SEOPress е друг прост, но мощен WordPress SEO плъгин. Той включва всички функции, които бихте очаквали от един SEO плъгин като мета заглавие, описание, поддръжка на отворена графика, XML карти на сайта на изображения и съдържание, пренасочвания и др.

Предлага се с лесна настройка за начинаещи и разширени контроли за по-опитни потребители. Той е сравним с други топ плъгини за WordPress SEO на пазара по отношение на функции и опции.

Платената версия на плъгина е по-евтина от някои други първокласни WordPress SEO плъгини на пазара.

Забележка: SEOPress е SEO плъгин за WordPress. Не забравяйте, че имате нужда само от един WordPress SEO плъгин на вашия сайт.

8. RankMath

Rank Math е друг удобен за потребителя WordPress SEO плъгин, който ви позволява да оптимизирате уебсайта си за търсачките и социалните медии. Той идва със съветник за настройка и ви позволява да импортирате данни от други SEO добавки по време на настройката.

Можете да го използвате за лесно добавяне на мета заглавие, описание и метаданни на Open Graph към вашите публикации в блога. Плъгинът също така ви позволява да генерирате XML карта на сайта, да свържете Google Search Console и да контролирате достъпа до функциите на плъгина въз основа на потребителски роли.

Забележка: Rank Math е алтернатива на AIOSEO. Не забравяйте, че имате нужда само от един WordPress SEO плъгин на вашия сайт.

9. Schema Pro

Schema Pro ви позволява да добавяте богати фрагменти към уебсайта си, което го прави да се откроява в резултатите от търсенето.

Rich Snippets ви позволяват да направите уебсайта си да се откроява в резултатите от търсенето, като показват оценки със звезди под рецензия, цени под продукт, изображение или видео до описанието и т.н.

Топ плъгините за SEO на WordPress, като All in One SEO (AIOSEO), вече добавят структурирани данни с богати фрагменти към вашия уебсайт. Въпреки това, ако имате нужда от повече типове схеми или искате да разширите функционалността на вашия съществуващ WordPress SEO плъгин, тогава Schema Pro е правилният начин.

Schema Pro също ви позволява да го използвате заедно с вашия съществуващ WordPress SEO плъгин, като картографирате данните на плъгина към полетата на Schema Pro.

10. KeywordTool.io

KeywordTool.io е един от най-добрите безплатни инструменти за изследване на ключови думи, налични в момента. Тя ви позволява просто да генерирате идеи за ключови думи, като въведете ключова дума. Тези предложения за ключови думи се събират от функцията за автоматично предлагане на Google. Той също така ви показва предложения за ключови думи от Bing, YouTube, Amazon и др.

Тези предложения за ключови думи са съкровище от информация. Можете също така да получите обем на търсене, цена на кликване и други данни за всяка ключова дума, като надстроите до техния платен план.

11. Пренасочване

Пренасочването ви помага да настроите удобни за SEO пренасочвания в WordPress. Това е удобен инструмент за проверка на повредени връзки, който ви помага лесно да коригирате грешки 404 в WordPress , като настроите пренасочвания.

Неработещите връзки могат да повлияят на SEO на вашия сайт и да създадат лошо изживяване за вашите потребители. Ако водите блог от известно време, тогава трябва да проверявате сайта си от време на време за повредени връзки и да ги коригирате.

Има няколко начина за лесно намиране на повредени връзки в WordPress. След като намерите повредена връзка, може да се наложи да я поправите, като насочите потребителите към правилната връзка или премахнете неправилната връзка.

12. SEOQuake

SEOQuake е полезен SEO инструмент за собствениците на уебсайтове. Предлага се като добавка за браузър за уеб браузъри Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera и Safari.

Той предоставя информация, свързана с SEO за всеки уебсайт. Тези данни включват здраве на страницата, възраст, последна актуализация, ранг на Alexa и много други параметри. Това е една от най-изтегляните добавки за браузъри от SEO специалисти.

Освен това, лентата с инструменти на SEOQuake може да ви покаже едни и същи резултати от търсене на данни, когато въведете ключова дума. Тази информация може да бъде изключително полезна, ако измервате конкуренцията за различни ключови думи. Можете дори да изтеглите резултатите от търсенето във формат CSV и да подготвите свои собствени Excel листове с данни за търсене.

Алтернатива: Ahrefs SEO Toolbar

Бонус плъгини за собственици на уебсайтове на WordPress

Тези инструменти ви дават допълнително предимство, когато оптимизирате уебсайта си за SEO. Те не се рекламират като инструменти за SEO, но са от съществено значение за всеки уебсайт и играят важна роля в ефективността на търсенето на вашия уебсайт.

13. WP rocket

Скоростта на сайта е основен фактор за класирането при търсене. Ето защо трябва да наблюдавате скоростта и ефективността на уебсайта си, за да сте сигурни, че това не влияе на вашето SEO.

Най-лесният начин да увеличите скоростта на уебсайта си е като активирате кеширането. WP Rocket е най -добрият плъгин за кеширане на WordPress на пазара, който ви позволява да настроите кеширане, без да се гмуркате в технически неща.

Алтернатива: WP Super Cache

14. MonsterInsights

Много начинаещи разчитат на най-доброто си предположение, за да вземат своите маркетингови решения. Не е нужно да правите това, когато можете лесно да получите прозренията, от които се нуждаете, за да подобрите SEO стратегията на вашия уебсайт.

MonsterInsights е най-добрият плъгин за Google Analytics за WordPress. Позволява ви лесно да инсталирате Google Analytics в WordPress и показва четими за човека отчети във вашето табло за управление на WordPress.

Той ви казва откъде идват вашите потребители, вашето най-популярно съдържание, какво правят потребителите на уебсайта ви и др. Той също така ви позволява да проследявате вашата електронна търговия SEO, като виждате кои продукти са популярни и къде губите клиенти.

Бонус съвет: Вижте какви други маркетингови данни трябва да проследявате на уебсайта си, за да развиете бизнеса си.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да намерите най-добрите WordPress SEO добавки и инструменти за вашия уебсайт. Може също така да искате да видите нашите доказани съвети за увеличаване на трафика на вашия уебсайт.

Разбира се ние винаги сме на разположение за съвети и съдействие при въпроси свързани с изработка, поддръжка, дизайн на WordPress.