Назад

Дигитален маркетинг- какви са практиките в България

Дигиталният маркетинг все още е  набираща сила в България, и все повече бизнеси се възползват от нея.
Тук  има много добри примери за успешно прилагане на дигитални стратегии и кампании, които са донесли резултати и признание. Но също така има и доста не малък брой лоши примери според нашата гледна точка.
Днес ще разберем кой са те и трябва ли да внимаваме когато прилагаме стратегията си.

Но първо да си припомним какво точно е дигиталния маркетинг:


Сайтове и лендинг страници – това са основните точки на контакт с аудиторията, където можем да представим нашата компания, продукти или услуги, да генерираме лидове или продажби, да предоставим полезна информация или да създадем общност.

Социални медии – това са платформи като Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter и други, които ни позволяват да комуникираме с нашите фенове и клиенти, да споделяме съдържание, да участваме в разговори, да рекламираме нашите предложения или да подсилим нашата репутация.

Електронна поща – това е един от най-старите и ефективни дигитални канали, който ни дава възможност да изпращаме персонализирани и сегментирани съобщения до нашите абонати, да им предлагаме стойност, да ги информираме за новости или промоции, да ги подтикваме към действие или да градим лоялност.

PPC (плащане за клик) – това е форма на онлайн реклама, при която плащаме само когато някой кликне върху нашата реклама, която може да се показва в търсачки, социални медии, видео платформи или други сайтове. PPC ни дава възможност да насочим нашата реклама към специфична аудитория, да контролираме бюджета и да измерваме резултатите.

Контент маркетинг – това е стратегията на създаване и разпространение на ценно, релевантно и интересно съдържание, което привлича и задържа определена аудитория и води до желано действие. Контент маркетинга може да включва блог постове, видеа, инфографики, забавни публикации, подкасти и други формати.

– Инфлуенсър маркетинг – това е нов вид маркетинг, при който се използва популярността и авторитета на определени личности или организации в социалните медии или други платформи, за да се повлияе на поведението или решенията на тяхната аудитория. Инфлуенсър маркетинга може да включва спонсорирани публикации, продуктови отзиви, препоръки или съвместни проекти.


Време е да пристъпим към съществото на статията ни, а именно какви са практиките в България.


 Все по често срещана практика на повечето дигитални агенции е работата по шаблон.  Не казваме че е лошо: за някой бизнеси работи за други не.  Но дигиталния маркетинг не е само да пуснеш реклама и да покажеш че продаваш нещо с неизвестен произход. За да имаш успех и хората да имат доверие да купят от теб, трябва да ги запознаеш първо с марката, после с продукта.  Звучи добре нали!?   Тук идва и проблема с шаблона. Наемаш агенция и тя ти обещава ръст в печалбите , ръст в еди кво си… Хубаво, а къде отива доверието на клиента в марката. Ама нали сме на принципа да да излъжем Ганя и да му вземем парите (Повечето агенции взимат процент от бюджета за реклама: тоест бутате повече безполезни реклами и някой си гушва повече). Ефект нулев.  За това е много важно да се направи правилната стратегия, (И не вайръл видеата в тик ток не влизат в стратегията защото ще си вайръл, ама за ден два).

Ето ви и пример за много силен маркетинг
Фантастико – това е една от най-големите вериги супермаркети в България, която има силно присъствие в дигиталната среда. Фантастико използва своя сайт, социалните медии и електронната поща, за да комуникира със своите клиенти, да им предлага актуални промоции и новини, да им дава съвети и рецепти, да им предоставя лоялна програма и онлайн поръчки. Фантастико също така прави успешни PPC кампании в Google и Facebook, за да привлича нови клиенти и да увеличава трафика към своя сайт.( И не не използват тъпи вайръл видеа в тик ток за да кажат на бабата от 7-мия етаж че имат ябълки на промоция)

Друг много добър пример за може би една от най-добре планираните маркетингови кампании е на Yettel. Дори някой хора да не ги харесват като оператор, няма как да кажем на черното  бяло.
Техните кампании са едни от най-добрите.  Те използват не толкова популярния метод Omnichannel (За него в някой от следващите блогове). Като тук искам да отбележа че рекламите им в платформите водят една към друга за да се постигне по голям ефект на заинтересованост.  И самия контент които създават е на изключително високо ниво. Yettel трябва да ви е за пример  как се прави маркетингова стратегия и кампания.

  Вече знаете какво точно представлява дигиталния маркетинг, научихте как не трябва да се процедира и имате пример: маркетинга на две доста успешни марки в България.  Има и много други примери за за практиката на някой компании в дигиталната сфера, но не трябва да прекаляваме с дължината за да не заспите.

 П.С.  Ако искате да избегнете коментарите – „CENA“ под рекламите ви, ние знаем подходящия трик: Пишете ни!

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки