Назад

Маркетингови тенденции в електронната търговия през 2023г 

Електронната търговия измина дълъг път през последните няколко години и всички показатели показват, че тя ще остане тук за дъго време. Тъй като нашите устройства стават по-умни и светът става все по-дигитален, търсенето на услуги за електронна търговия само ще нараства. Търсенето обаче е малко нож с две остриета.

Ако имате онлайн магазин, това означава, че има голям пазар, на който можете да продавате. Проблемът е, че вие ​​няма да сте единственият онлайн бизнес, който се опитва да да продава, дори е възможно дс продавате същите или идентични стоки. Пространството за електронна търговия е наситено и освен ако не продавате уникален продукт на много специфична ниша, е много вероятно да се конкурирате с други продавачи.

Ето защо наличието на силна маркетингова стратегия е толкова важно. Като се има предвид, че средният процент на реализация за сайт за електронна търговия е между 1 и 3%, всяка продажба е от значение.

Така че, за да ви помогнем да се изправите пред вашите конкуренти, ние събрахме най-добрите маркетингови тенденции в електронната търговия, които можете да очаквате да видите през 2023 г.

Социалните медии се превръщат в медии за продажби

Сещате ли се за някой, когото познавате, който не е в поне една социална медийна платформа? Това е така, защото големите мрежи като Facebook, Instagram, TikTok и други имат огромен брой потребители.

Въпреки че социалните мрежи отдавна се използват като промоционален инструмент за електронната търговия. Например Instagram стартира раздел за пазаруване, който позволява на потребителите да правят покупки и да запазват продукти, които да разгледат по-късно. Pinterest има пинове, от които могат да се купят продукти, а Facebook дори има функция за витрина. Това е само началото.

Така че очаквайте голям фокус върху маркетинга в социалните мрежи, предназначен да продава на място – вместо да тласка хората към многобройни целеви страници. В крайна сметка, колкото повече стъпки трябва да премине клиента, толкова по-вероятно е да се откаже от покупка.

Гласово търсене

Гласовото търсене бързо се превръща в редовна част от ежедневието ни. Благодарение на скорошния напредък, той премина от прости задачи като настройване на таймери и възпроизвеждане на песни в света на търсенето.

Всъщност Google актуализира своите указания, за да гарантира, че всички онлайн магазини включват текст като част от съдържанието си. Това позволява по-добри резултати при използване на гласово търсене. Както всички знаем, каквото и да прави Google, другите технологични гиганти са склонни да имитират.

Въпросът тук е, че гласовото търсене ще се превърне в инструмент за маркетинг на електронната търговия. Добавете ключови думи във вашия онлайн магазин, които работят за гласово търсене, за да привлечете трафик от тези, които използват този инструмент.

Маркетинг, управляван от съдържание

Клиентите искат да се ангажират с бизнеси, които ги интересуват, и компании, които споделят техните ценности. Най-добрият начин да предадете това съобщение не е чрез платени реклами, а с ефективен маркетинг чрез съдържание.

Помислете за публикации в блога, качествено съдържание, имейли и други елементи, където можете да използвате текст, за да разкажете история, която ще задържи вашите клиенти. Когато се направи правилно, една публикация може да се сподели в една или две социални публикации и да помогне за подобряване на вашето SEO. Всичко това допринася за по-добро маркетингово представяне и, надяваме се, за повече продажби!

Персонализирани изживявания

Получаването на конкурентно предимство в света на електронната търговия е трудно. Съпоставянето на цените е лесно, сделките се предлагат толкова често, че са загубили част от привлекателността си, а бързата доставка е норма за почти всеки бизнес.

И така, къде можете да имате предимство? Използвайки инструменти за анализ, вие създавате по-персонализирано маркетингово изживяване за вашите клиенти. Помислете за продуктови препоръки „мислим, че ще ви харесат“ или персонализирани имейли.

Ако ви липсват идеи, вижте количките, които са изоставени. Проследете тези клиенти с имейл скоро след това, за да видите дали са променили решението си? Може би бихте могли да ги уведомите, че този артикул, който разглеждат, се разпродава бързо или в момента е в разпродажба?

Този вид лично отношение може да направи вашия маркетинг по-ефективен и да помогне за увеличаване на реализациите ви.

Силата на микроинфлуенсърите

Всички знаем какво влияние могат да окажат инфлуенсърите. Проблемът е, че опитът да накарате Ким К да популяризират вашите персонализирани щамповани чорапи ще бъде почти невъзможен. Това е мястото, където микроинфлуенсърите могат да помогнат!

Микроинфлуенсърите имат по-малка аудитория, която се ангажира повече с техния контент. Това съдържание често се фокусира върху конкретна ниша. Ползата от микроинфлуенсърите е, че ако популяризират продуктите ви, те го правят пред силно ангажирана аудитория, която вече се интересува от вашите продукти. 

Ще има много маркетингови тенденции в електронната търговия, които можете да очаквате да видите през 2023 г., някои от които не са в този списък. Нашият съвет е да адаптирате тези, които смятате, че най-добре ще помогнат на вашия бизнес да расте. Разбира се ние винаги можем да ви посъветваме на тел. 0895866665.