Назад

Избор на цветова схема в уеб дизайна: Всичко, което трябва да знаете

Уеб дизайнът е колкото изкуство, толкова и наука. Всеки избор, който направите, ще играе роля в това кого ще привлечете към уебсайта си и как се представя той пред клиентите ви. От текста и изображенията, които използвате, до избраните от вас цветове, това е внимателна подготовка, която, когато е направена правилно, може да осигури резултатите, от които се нуждаете за вашия бизнес.

Това е особено важно, когато става въпрос за цветовете, които избирате за вашия уебсайт. Цветът не е само творчески, но и практичен избор. Например, избирането на неправилните цветове за фон и текст може да затрудни четимостта на текста.

Така че, за да сте сигурни, че можете да оцветите (или не) пътя си към успеха, ето всичко, което трябва да знаете за цветовете и уеб дизайна.

Основи на теорията на цветовете

Накратко, теорията на цветовете изследва начина, по който различните нюанси на цвета взаимодействат един с друг. Не е нужно да сте експерт в това, всъщност основите са всичко от което се нуждаете. За вашия уебсайт вашата цел трябва да бъде да изберете цветове, които работят заедно, и работа с цветното колело може да ви помогне.

Има две основни цветови колела, които можете да избирате от червено зелено синьо (RGB) или червено жълто синьо (RYB). Колелото, което изберете ще определи кои цветове допълват другите и кои не. Като се има предвид, че уебсайтовете се разглеждат на екрани, препоръчваме да започнете с червено зелено синьо цветно колело.

Психология на цвета

Следващото, което трябва да вземете предвид са значенията, чувствата и мислите, свързани с определени цветове. Най-очевидният пример за това е как определени цветове се свързват с различни празници или сезони – като розово и червено за Свети Валентин или жълто и оранжево за летния сезон.

Цветовете, които избирате, ще предадат определено послание на вашите клиенти – независимо дали ви харесва или не – така че е важно да бъдете съзнателни в избора си. Цветовете, които избирате, трябва да съответстват на вашата марка и да отразяват личността, която внимателно сте създали чрез вашия маркетинг и всяка друга марка.

Както всеки друг аспект на вашия уеб дизайн, избраните от вас цветове ще изпратят послание към вашите клиенти. Ето защо трябва да обмислите внимателно цветовете, които избирате.

Как да изберете цветовете на вашия сайт

Що се отнася до вашето брандиране, препоръчително е да изберете 3 цвята, в съотношение 60/30/10. Това означава основен цвят (този, който ще използвате най-често), вторичен цвят и цвят за акцент. След като заключите тези цветове, ще можете да ги интегрирате в различни аспекти на вашата марка, включително вашия уебсайт.

Сега, след като разбирате как да изберете правилните цветове за вашия уебсайт, ще проучим някои често срещани цветови палитри и комбинации, за да ви дадем малко вдъхновение за вашия уебсайт.

Обичайни цветови комбинации, използвани в уеб дизайна

Има основни цветови палитри, от които да избирате, те са:

Аналогично:

За аналогична схема ще трябва да изберете 3 цвята, които са разположени един до друг на цветно колело. Цветното колело, което избирате, ще определи цветовете – например можете да изберете цветове от колело, което има нюанси на зелено, или колело, което съдържа различни цветове – като червени, жълти и розови.

Аналогична схема е златната среда между допълваща и монохромна схема, тъй като получавате най-доброто от двата свята; кохезия и контраст. Ако искате гъвкавост във вашата цветова схема, това вероятно е най-добрият избор за вас.

Контрастни:

Чували ли сте някога израза „противоположностите се привличат?“ Това важи за много неща, включително допълващи се цветове. Това са цветове, които са рок поради различията си. Ако не искате да се ограничавате до един цвят или определени нюанси, избирането на допълващи се цветове ще ви позволи да създадете контраста, който търсите.

Често срещан пример за работа на контрастиращи цветове е червеното и зеленото – особено около Коледа. Това са два цвята, които се намират от различни страни на цветното колело и се допълват чудесно.

Монохромен:

Третият достъпен за вас вариант е монохромна цветова схема. Това е, когато използвате един преобладаващ цвят или няколко нюанса от един и същи цвят. Докато допълващите се цветове могат да бъдат ярки и вълнуващи, монохромната схема често изглежда успокояваща и професионална. Ако това е тонът, който искате да постигнете, тогава може би монохромна тема ще подхожда най-добре на вашия уебсайт.

Избор на правилните цветове за вашия уеб сайт

Както всеки аспект от вашия уебсайт – и по-широкото ви брандиране по този въпрос – трябва внимателно да избирате цветовете си. Те трябва да отразяват определени емоции и идеи, които са в съответствие с вашата марка и вашия бизнес. Изборът на цветова схема, която съответства на ценностите на вашата марка, не само ще ви помогне да проектирате по-добре изглеждащ уебсайт, но и уебсайт, който се представя по-добре и за вашия уебсайт.

Така че отделете време, за да разгледате ценностите на вашата марка и вашата компания и да определите кои цветове са най-добри в съответствие с тези ценности.

Ако търсите опитни дизайнери за уеб дизайн, можете да разчитате на екипа на Уебнес.