Назад

Тенденции в уеб дизайна за 2023 г

В света на онлайн бизнеса нищо не стои неподвижно за дълго. Поддържането на вашия уебсайт актуален и възприемането на най-новите тенденции в дизайна може да ви гарантира, че ще останете в играта с вашите конкуренти.

Експертите препоръчват уебсайтът ви да се преразглежда на всеки една до три години, но истината е, че няма ясно дефинирани уеб правила. По-долу сме събрали няколко тенденции и техники в уеб дизайна за предстоящата година, за да ви дадем повод за размисъл.

Направете впечатление с удебелена типография

В миналото уеб дизайнерите бяха ограничени до използването на основни шрифтове, които бяха лесни за четене. В днешно време дизайнерите имат свободата да експериментират с различни шрифтове, които съответстват на стила на техните уебсайтове. В допълнение към използването на различни шрифтове, дизайнерите могат да използват и по-смели, по-впечатляващи шрифтове, за да подпомогнат на елементите да се открояват. Webness подчерта важността при избора на шрифт, защото всеки един шрифт влияе по различен начин на вашата аудитория.

Удебелената типография е особено важна в минималистичния уеб дизайн, където отделните елементи трябва да бъдат подчертани. Въпреки това е важно да използвате удебелена типография умерено и да не прекалявате с нея, тъй като твърде много удебелен текст може да направи уебсайта труден за четене. Използвайте го, за да направите определени елементи, като заглавия и бутони с подканваща фраза, открояващи се.

Предлагайте нощен режим като опция

Нощният режим, който показва светъл текст на тъмен фон, става все по-популярен в уеб дизайна. Предлага няколко предимства, включително намалено напрежение на очите и по-дълъг живот на батерията на устройства с OLED или AMOLED дисплеи. Това със сигурност не е нова концепция и нараства популярността й в света на разработката на приложения, но сега е лесно да се възпроизведе това онлайн.

Тъмният режим също може да придаде на уебсайта изтънчен, модерен вид. Въпреки това е важно да се гарантира, че съдържанието на сайта все още е четливо и че цялостният дизайн е в съответствие с идентичността на марката, когато използвате тъмен режим. Функцията за медийни заявки “ prefers-color-scheme ” се поддържа от всички основни уеб браузъри за настолни компютри и мобилни устройства и може да ви помогне да предложите добро потребителско изживяване в тъмен режим на потребители, които са включили тъмен режим на системно ниво чрез тяхната операционна система.

Достъпност

Гарантирането, че уебсайтът е достъпен, е важно за осигуряването на добро потребителско изживяване. Това е не само добро за потребителското изживяване и бизнеса, но е и правилното нещо, което трябва да направите. Едно шокиращо проучване наскоро разкри, че 90% от уебсайтовете са недостъпни за хора с увреждания, които разчитат на помощни технологии – това трябва да се промени.

Един от начините да направите уебсайт достъпен е като изберете правилните цветове и контраст. Някои цветови комбинации могат да затруднят хората със зрителни увреждания да четат текста на уебсайта ви. Важно е да изберете цветове, които предлагат достатъчно нива на контраст, за да могат всички да видят и прочетат съдържанието. Можете също да поддържате достъпност, като добавяте субтитри към видеоклиповете си. Това е чудесен начин да гарантирате, че всеки може да следи вашето съдържание.

Включването на алтернативен текст за изображения също е важно за достъпността и предлага полза за оптимизиране на SEO. Алтернативният текст е описание на изображение, използвано на уеб страница и е от съществено значение за хора със зрителни увреждания. Използването на заглавия и списъци също може да помогне за по-достъпен уебсайт. Разделянето на съдържанието на по-малки секции със заглавия, точки и списъци може да помогне на потребителите с когнитивни увреждания да следват по-добре.

В допълнение към тези съвети има и няколко отлични налични инструмента за тестване на достъпността, които могат да помогнат да се определи дали даден уебсайт отговаря на стандартите за достъпност. Някои примери включват WAVE, aXe и QualityLogic. Струва си да се отбележи, че сигурността на данните, бързото време за зареждане и удобната за потребителя навигация са важни аспекти на дизайна на уебсайта, които допринасят за цялостната функционалност. Неотдавнашно проучване в Digital.com установи, че половината от потребителите ще изоставят продуктите в количката на онлайн магазина ви, ако страниците не се зареждат достатъчно бързо – в този случай „достатъчно бързо“ означава по-малко от шест секунди. Ето защо е важно да се уверите, че тези аспекти не само са обхванати, но и отговарят на стандартите за уеб достъпност. Редовното тестване е от съществено значение в това отношение.

Помислете за виртуалната реалност

Виртуалната и разширената реалност (VR и AR) стават все по-популярни в света на уеб дизайна. Докато проектирането на завладяващи светове и AR изживявания може да не е в обхвата на повечето уеб дизайнери, това може да се промени в бъдеще, тъй като компании като Meta насърчават потапянето като следващата стъпка в еволюцията на интернет. Apple също се очаква да пусне първите си AR/VR слушалки през 2023 г., което може да промени начина, по който потребителите и марките общуват завинаги. Ранният приемник може да помогне на вашия бизнес да се открои онлайн.

Въпреки че може да не са подходящи за всички ситуации, VR и AR имат множество практически приложения за бизнеса. И има толкова много ползи от това: 71% от потребителите казват, че биха пазарували по-често, ако използват AR, а марките могат да постигнат 40% по-висок процент на реализация, когато използват добавена реалност. Amazon е най-новата марка, която възприема AR в електронната търговия – следването на техните стъпки може да ви помогне да увеличите продажбите и ангажираността.

Разчупване на вашата марка с микроанимации

Малките анимации, известни също като микроанимации, се очаква да станат по-популярни в уеб дизайна през 2023 г. Тези фини движения могат да съживят уебсайта, предоставяйки на посетителите по-ангажиращо изживяване. Микроанимациите и дизайните също могат да се използват за подчертаване на важни области на страница и насочване на вниманието на потребителя. UX Design събра няколко причини, поради които разработчиците трябва да обмислят добавянето на повече микро-анимации :

  • Те подобряват навигацията на вашия сайт
  • Микроанимациите улесняват взаимодействието с вашия сайт
  • Те осигуряват незабавна обратна връзка за завършено действие
  • Те предават информация за определени елементи
  • Микроанимациите могат да насърчат споделянето и интерактивността
  • Те правят вашия уебсайт по-„емоционален“ и добавят индивидуалност

Поставете информация в долните част на сайта *footer-a

В ранните дни на уеб дизайна долните колонтитули на уебсайтове често бяха пренебрегвани в уеб дизайна, но сега има нова тенденция, наречена „подсилване на долните колонтитули“, която набира популярност. Където долните колонтитули бяха използвани само за показване на информация за контакт или формуляр за регистрация, но сега те се използват по-креативно за подобряване на достъпността, увеличаване на реализациите и предлагане на повече стойност. WebFlow събра примери за най-добрите дизайни на долния колонтитул за предстоящата година, за да ви даде идеи.

Включете видео съдържание в дизайна на вашия сайт

Включването на видеоклипове в началната страница на уебсайта ви е популярна тенденция през 2023 г. Привличайки вниманието към видеоклиповете, е по-вероятно потребителите да продължат да скролват по страницата надолу. Ако проектирате сайт през 2023 г., обмислете използването на видеоклипове на началната си страница и се съсредоточете върху създаването на оригинални кадри, където е възможно – хората искат да виждат хора, когато купуват онлайн.

  • Тази година 82% от глобалния интернет трафик ще идва от поточно видео
  • Интернет потребителите прекарват 88% повече време в сърфиране на уебсайтове, които имат видеоклипове
  • 6 от 10 души предпочитат да гледат онлайн видео съдържание в сравнение с телевизия
  • Степента на завършване на интерактивните видеоклипове е 90%

Разказвайте истории с вашия уеб дизайн през 2023 г

Сега повече от всякога потребителите предпочитат автентичността и разказването на истории, когато купуват онлайн – с правилния дизайн можете да разкажете история за вашите продукти или услуги и да увеличите продажбите.

Един от най-лесните начини да направите това е да включите визуални елементи, като анимации, изображения и голям текст или заглавия, за да ангажирате читателя. Уебсайтовете за разказване на истории често са с дизайн на една страница, като потребителят превърта през историята. Те могат също така да се използват за брандиране и за продажба на продукти или услуги, известни като „storybranding“. Когато проектирате уеб сайт с истории, е важно да вземете предвид целевата аудитория и дали прост или сложен дизайн ще бъде най-ефективен. Също така е важно да имате предвид, че може да е необходимо по-интерактивно и визуално изживяване за определени аудитории, като например деца.

Ако търсите помощ за внедряване на някоя от тези тенденции в уеб дизайна за 2023 г. във вашия нов сайт, свържете се с уеб дизайнерите в Webness днес. Обадете се на 0895866665, за да го обсъдим. 

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти