Назад

Колко струва изработката на висококачествен уебсайт през 2023 г.?

В Studiowebness проектираме сайтове, водещи до бързото разрастване на малкия и средния бизнес, които са изцяло потребителски ориентирани.

Първокласният уебсайт подхранва растежа на бизнеса, като създава силно първо впечатление, което стимулира продажбите и подобрява задържането на клиенти. Това е един от най-важните и мощни маркетингови канали, които един бизнес може да има.

Всъщност един бизнес може да загуби до 70%-80% от потенциалните клиенти, ако няма висококачествен уебсайт.

Изграждането на уебсайт, включващо проектирането му, струва някъде между 1500 и 10 000лв, докато поддръжката може да варира от 199 до 600лв на месец.

Разбира се един малък сайт с основни функционалности ще бъде значително по-евтин от мултифункционален онлайн магазин или мултисайт.

Броят на страниците, дизайнът на страниците/ цялостният дизайн на сайта, допълнителни функционалности и това дали включва система за управление на съдържанието (CMS) оказва влияние върху цената. Някои разходи са еднократни, което означава, че бюджетът необходим за изработка на сайт ще бъде по-голям от поддръжката на сайта.

В този блог ние предоставяме стандартни цифри, така че да имате по-ясна представа колко струва изграждането на един висококачествен уебсайт.

Освен това ще обсъдим плюсовете и минусите на няколко опции за уеб изработка, като Shopify , WooCommerce  и WordPress.

Средни разходи за изработка на уебсайт през 2023 г

Средната цена за създаване на уебсайт зависи от нуждите на вашия бизнес и от това дали наемате професионален уеб разработчик или използвате техниката с бюлдари „Направи си сам“. Колкото повече функции и персонализирани компоненти, толкова по-високи са разходите за дизайн и изработка на уебсайт.

Има три основни начина за създаване на уебсайт;

 1. Чрез създател на уебсайтове с напълно управлявани услуги ( Squarespace , Wix , GoDaddy ),

2. На самостоятелно хоствана платформа ( WordPress )

3. Като наемете професионален уеб разработчик.

Преди да преминем по-нататък, нека отговорим на един важен въпрос, който получаваме от клиенти през цялото време.

Мога ли да създам уебсайт безплатно?

Някои създатели на уебсайтове предлагат безплатен план или пробен план, но тук е уловката: не можете да създадат персонализиран уебсайт безплатно. Безплатните версии са ограничени и 99% от магазините за електронна търговия изискват повече функционалност, достъпна само с надграждане.

Дори безплатни домейни, като тези, които получавате с Wix, изглеждат така:

[име на акаунт]wixsite.com/siteaddress.

По този начин вашите потребители ще разпознаят, че използвате безплатен домейн. Освен това изглежда объркващо и със сигурност не е добра опция за оптимизиране на търсачките (SEO).

Освен това „безплатните“ уебсайтове обикновено са пълни с реклами, от които няма да извлечете печалби (Ето защо те не струват нищо.)

Помислете за това от гледна точка на компанията, която предлага услугата за безплатно изграждане на уебсайтове. Неговият сложен софтуер отнема време и ресурси за създаване и управление, така че ограниченията на безплатния план са напълно оправдани. Не можете да очаквате от която и да е компания да предостави такава комплексна услуга, без да заплатите за това.

Не забравяйте, че вашият уебсайт е дигитален магазин; това е първото нещо, с което вашите потенциални клиенти взаимодействат онлайн. Тя трябва да е пример за вашия бизнес като професионална марка.

Ето някои впечатляващи статистики: 75% от потребителите преценяват надеждността на бизнеса въз основа на дизайна на уебсайта му, докато 79% от купувачите съобщават, че не биха се върнали да пазаруват от бавно зареждащ се уебсайт (повече от две секунди) и непрофесионално изграден уеб сайт, който изглежа измамен.

В този смисъл (буквално) си струва да инвестирате в изграждането на бизнес уебсайт, който се придържа към най-добрите практики за дигитален маркетинг и оптимизация в последствие.

Вариант 1: Инструментите за създаване на уебсайтове

Създателите на уебсайтове така наречените drag and drop builder-и са платформи или програми, които позволяват изграждането на уебсайтове без ръчно редактиране на код. Специално разработен софтуер за плъзгане и пускане и шаблони с възможност за персонализиране позволяват бързото и лесно създаване на уебсайт без наемане на опитни уеб дизайнери.

Създателите на уебсайтове работят най-добре за малък бизнес с минимални нужди, например една страница с информация и контактна форма. 

Тези платформи са добри за микро бизнеси с изключително скромни бюджети; повечето обаче биха предпочели изграждането на надежден уебсайт от професионалисти след 1 година.

Предимствата на строителя/builder на уебсайтове
 • Ниска цена: Използването на конструктор на уебсайтове не е толкова скъпо, колкото наемането на професионален уеб разработчик, който да създаде всичко от нулата.
 • Без кодиране: Конструкторите на уебсайтове са проектирани да направят уеб разработката възможно най-бърза, но с почти никаква функционалност. Не е нужно да учите HTML или друг вид кодиране.
 • Прилични шаблони: Повечето създатели на уебсайтове „Направи си сам“ предлагат вече готови шаблони, които можете да преизползвате.

Недостатъците на строителя/builder на уебсайтове

Естествено, има и недостатъци, ако имате нужда от добре работещ уеб сайт с добър дизайн.

 • Ограничена функционалност: Повечето създатели на уебсайтове не интегрират напълно SEO и практиките за генериране на потенциални клиенти. Те също така имат много ограничена функционалност за електронна търговия и малък фирмен сайт.
 • Липса на оригиналност: Тъй като почти всеки може да използва едни и същи шаблони, има възможност вашият уебсайт да изглежда сходно или много идентичен с други фирми.
 • Лоша поддръжка на клиенти: Обикновено почти няма поддръжка, ако срещнете технически проблеми. Въпреки това, с професионален уеб дизайнер и разработчик ще получите пълна подкрепа и съвет, ако срещнете някакви проблеми.

Колко струват конструктутите на уебсайтове?

Създателите на уебсайтове предлагат различни нива на пакети, вариращи от $6 до $100 на месец. 

Подобно на разходите за домейни и хостинг, техните абонаменти се таксуват годишно. Клиентите, които се ангажират с по-дълги абонаменти, като например две години вместо една, обикновено получават отстъпки. За съжаление създателите на уебсайтове генерират приходи чрез абонаменти, така че няма начин да избягате от годишните разходи.

гат сходни услуги и за малък бизнес, който се нуждае от уебсайт тип брошура, това е наистина много.

Shopify срещу Bigcommerce срещу Woocommerce

Както споменахме по-рано, конкретни платформи като Shopify, BigCommerce и WooCommerce са по-добра опция за изграждането на онлайн магазин за електронна търговия. Те са проектирани специално да поемат сложни функции, необходими за покупка и продажба на продукти онлайн.

 1. BigCommerce е платформа за електронна търговия „всичко в едно“ с добра обработка на плащания. Често се смята за достъпно решение, при избор за разлияен вид онлайн търговия.
 2. Shopify е най-гъвкавата, богата на функции и завършена платформа за бизнеси занимаващи се с електронна търговия. Това е една от най-бързите и лесни платформи за стартиране на онлайн магазин.
 3. WooCommerce е приставка за WordPress с отворен код, която е най-добра, ако искате да създадете електронен магазин на WordPress.

Колко струва един план за уебсайт с Shopify?

 • Основно ниво: $29 на месец (най-добро за нови фирми за електронна търговия)
 • Shopify: $79 на месец (за разрастващи се бизнеси, продаващи онлайн и в магазина)
 • Разширено ниво: $299 на месец (за мащабиране на бизнеси, които се нуждаят от разширено отчитане)

Shopify предлага 10% отстъпка за годишни планове и $20 отстъпка за двугодишни планове, когато се плаща предварително. Те също имат решения от ниво Enterprise за търговци с голям обем, наречени Shopify Plus, които започват от $2000 на месец или идват с променлива такса.

Моля тук да имате предвид, че това е отделна сума, която се заплаща към Shopify за да бъде видим сайта ви в мрежата. Поддръжката и изработката на Shopify онлайн магазин се заплаща отделно на уеб дизайнера, който изработва дизайна и на уеб разработчика, който създава уеб сайта по дизайн и поддържа в последствие.

Колко струва един план за уебсайт с WooCommerce?

Разходите за уебсайтове в WooCommerce работят малко по-различно, така че е трудно да се предостави обобщена сума. Докато платформата WordPress е безплатна, понякога се налага да платите за функционалност. Също така задължително плащате услуги като домейн и хостинг на годишна база.

Минималните разходи за уебсайт, за да започнете, са както следва:

 • Домейн: $12 на година
 • Хостинг: $5—$25 месечно
 • Премиум тема: $59 +
 • Плъгини и разширения: Започващи от $25 всяка
 • Разходи за изработка и поддтъжка: 60-100лв на час

Сравнение на характеристиките

Всички тези платформи са високо оценени както от потребителите, така и от създателите на уебсайтове, тъй като предлагат инструментите за уеб дизайн, необходими за растежа на онлайн бизнеса.

Можем да навлезем в подробности за всяка платформа, но ще ги изясним за сега накратко, подчертавайки плюсовете и минусите на всяка от тях.

BigCommerce е надежден и предоставя основни инструменти за създаване на персонализиран уебсайт и продажба в множество канали.

Какво да кажем за Shopify? Несъмнено повечето потребители обсъждат удобството на тази платформа за електронна търговия. Поради тази причина много от клиентите ни държат да имат сайт на тази платформа – добра СЕО оптимизация, добра потребителска пътека за покупка на продукт, добавяне в любими и имейл маркетинг, както и много други.

Много търговци също подчертават удобството на вътрешната платформа за обработка на кредитни карти на Shopify Shopify Payments и способността да обработва поръчки бързо и ефективно.

Основен недостатък при Shopify е, че колкото повече функционалност искате или добавяне на повече продукти, вариации и т.н е необходимо да заплащате висок абонаментен план към компанията, която не включва разходите по поддръжка от страна на уеб разработчика.

И накрая, нека поговорим за WooCommerce. Това е най-добрата платформа за електронна търговия. Този плъгин с отворен код има широки възможности за персонализиране и е безплатен за изтегляне.

Единственият недостатък е, че имате нужда от добри познания по уеб дизайн и изработка на сайтове, за да използвате пълните възможности на плъгина. Освен това изисква да имате WordPress сайт, което означава собствен хостинг, SSL сертификат, домейн и т.н.

Основната разлика между WooCommerce и Shopify и BigCommerce е, че първият е плъгин. BigCommerce, от друга страна, е платформа за електронна търговия като Shopify. В сравнение с Shopify и BigCommerce, WooCommerce е подходящ за специфичен тип търговец – тези, които търсят възможности за персонализиране с отворен код.

Обобщение:

 • Използвайте Shopify, ако искате онлайн магазин без проблеми, предлага добри инструменти за продажби и нямате против да заплащате за почти всяка функционалност допълнително.
 • Използвайте WooCommerce, ако имате познания в коденето и уеб дизайна, предлага добри инструменти за маркетинг в социалните мрежи и имате бюджет за ежемесечна поддръжка.

Вариант 2: WordPress.com различен от WordPress.org

Създаден през 2003 г., WordPress е система за управление на съдържание с отворен код (CMS) и е популярна опция за изграждане на уебсайтове за бизнесa и уебсайтове за електронна търговия.

Тъй като това е платформа с отворен код, всеки може да променя изходния код и да разпространява отново софтуера, което в крайна сметка означава, че неговата общност непрекъснато подобрява функционалността.

WordPress има богат избор от безплатни и премиум теми, от които да избирате. Builder на страници като Elementor и Divi правят разработването на собствен уебсайт още по-лесно. С плъгини за SEO, улавянето на потенциални клиенти и анализи, уебсайт който се класира високо в търсачките.

Предимствата на WordPress

 • Безплатно е: софтуерът WordPress не струва нищо; обаче ще ви е необходимо име на домейн и хостинг доставчик, за да го инсталирате.
 • Приставки: Към момента на писане има 55 000 налични приставки, с много нови опции, добавяни ежедневно. Независимо дали искате да подобрите ефективността на SEO или да подобрите маркетинга в социалните медии, има плъгин за това.
 • Лесен за използване: неговата CMS позволява на администраторите да качват ново съдържание и лесно да добавят страници.

Недостатъците на WordPress

 • По-голяма уязвимост: Тъй като WordPress е отворена платформа, тя е уязвима за потенциални хакери. 
 • Допълнителни плъгини: Един уебсайт на WordPress вероятно ще се нуждае от много плъгини, за да постигне оптимална функционалност. Докато някои са безплатни, повечето идват с пакетни цени, които могат бързо да се натрупат и да станат доста скъпи.
 • Чести актуализации: Колкото повече добавки имате, толкова повече актуализации ще е необходимо да извършвате. Обновяването на вашия уебсайт е необходимо да се прави от опитен разработчик.
 • Умения за програмиране: Някои персонализации на плъгини също изискват коригиране на кода.

Колко скъпи са сайтовете на WordPress?

Отново, това зависи от нуждите на вашия WordPress сайт. Средната първоначална цена е приблизително 200 до 50 000лв, с текуща поддръжка около 600 до 15 000лв на година. Има и различни планове за съвместимост на платформата и WordPress, които трябва да се вземат предвид:

Стартов план на WordPress

Таксуван на $5 на месец, този пакет от начално ниво включва безплатен персонализиран домейн за една година, интегрирани плащания, 6 GB място за съхранение и Google Analytics. Той обаче е много ограничен и не включва други добавки за WordPress, премиум поддръжка, премиум теми или съвместимост с WooCommerce.

WordPress Pro план

Това струва $15 на месец и „отключва пълната мощност на приставките за WordPress, персонализираните теми и много повече“. Има разширени инструменти за SEO, 50 GB, премиум поддръжка и възможност за продажба на продукти чрез WooCommerce. Подходящ е за малки фирми за електронна търговия.

WordPress VIP план

Тези планове започват от $25 000 на година и са пригодени от WordPress според вашите бизнес нужди. Клиентите могат да избират от набор от корпоративен клас добавки, интеграции и API. Ако имате нужда от помощ, техните експерти с радост ще ви напътстват в изграждането на дигиталното изживяване, от което се нуждаете.

Цената на приставките за сайтове на WordPress

Докато много плъгини са безплатни, първокласните варират от $5 до $100 на месец или повече. Освен това не всички цени се таксуват на месец; някои изискват годишни плащания за подновяване или еднократни лицензионни такси.

Начален план за WordPress

Таксуван на $5 на месец, този пакет от начално ниво включва безплатен персонализиран домейн за една година, интегрирани плащания, 6 GB място за съхранение и Google Analytics. Той обаче все още е много ограничен и не включва други добавки за WordPress, премиум теми или съвместимост с WooCommerce.

WordPress Pro ПЛАН

Това струва $15 на месец и „отключва пълния набор на приставките за WordPress, персонализираните теми и много повече“. Има разширени инструменти за SEO, 50 GB, и възможност за продажба на продукти чрез WooCommerce. Подходящ е за малки фирми за електронна търговия.

WordPress VIP план

Тези планове започват от $25 000 на година и са пригодени от WordPress според вашите бизнес нужди. Клиентите могат да избират от набор от корпоративен клас добавки, интеграции и API. 

Цената на приставките за сайтове на WordPress

Докато много плъгини са безплатни, първокласните варират от $5 до $100 на месец или повече. Освен това не всички цени се таксуват на месец; някои изискват годишни плащания за подновяване или еднократно плащане.

По-долу са цените на популярните добавки за WordPress:

 • Jetpack: Безплатно; премиум разширения около $10 до $99 на месец
 • Акисмент: Безплатно; премия за $10 до $250 на месец
 • Yoast SEO: Безплатно; премия за $99 годишно
 • Elementor: Безплатно; премия, започваща от $49 на година
 • MonsterInsights: Безплатно, с планове, започващи от $199 на година

WordPress хостинг

Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че има два сайта на WordPress – WordPress.org и WordPress.com. Първият не предоставя хостинг. Последният предоставя хостинг, който струва между $4 и $59 на месец.

Предизвикателство е да ви предоставим ориентировъчен бюджет за уебсайт на WordPress. Като се има предвид това, можете да оцените базовата цена, като вземете предвид основни фактори като план, теми, плъгини, сигурност и т.н.

Вариант 3: Професионален уеб дизайнер и програмист

Като наемете уеб дизайнер и програмист, вие получавате гаранция за естетически привлекателен, професионален и функционален уебсайт, който резонира с вашите клиенти.

Плюсове да работите с агенция

 • Персонализирана уеб разработка: Проектиране на удобни за потребителя интерфейси, които работят на всеки браузър, операционна система и устройство.
 • Уеб разработка, базирана на платформа: Възможност за персонализиране на уебсайтове според платформи като Shopify, Magento, WooCommerce и WordPress.
 • Front-end уеб разработка: Създаване на всичко, което виждате на уебсайт като връзки, анимации, графики и бутони.
 • Бек-енд уеб разработка: Изграждане и поддържане на сайта
 • Непрекъсната поддръжка и итерация: Тестване, анализиране и усъвършенстване на уебсайта, за да се гарантира, че той достига оптимална производителност.
 • Миграция и интеграции: Преместване на уебсайт от една хостинг платформа на друга, както и възможност за интегриране на необходимия софтуер и премиум добавки.

Професионалните уеб дизайнери и програмисти на уебсайтове предоставят маркетингови предимства и техническа поддръжка. От гледна точка на потребителското изживяване те зная как да добавят призиви за действие, да оптимизират уеб страниците и да прилагат правилна навигация.

Възможно е да наемете дизайнер, който е и разработчик, но ще трябва да проверите какви услуги предлага. Агенциите са най-добрият вариант за фирми със сложни нужди от уебсайтове.

Ако вашият онлайн магазин използва експериментална технология или хоства прекалено много страници, по-скоро трябва да наемете агенция. Но ако имате нужда от прост уебсайт в стил брошура, тогава може да свърши работа програмист на свободна практика.

Колко струва изработката на сайт от професионален уеб дизайнер и програмист?

Услугата за уеб дизайн и изработка струва между 1000 и 40 000лв. Вероятно се чудите защо е толкова голям ценовия диапазон. Нека разгледаме по-долу.

Около 1000лв

Този тип уебсайт не изисква много. Може би целева страница, страница за нас и меню с основни услуги общо около пет страници. Основна опция за уебсайт е подходяща за компании, които извършват по-голямата част от бизнеса си офлайн, но се нуждаят от онлайн присъствие за местни SEO цели.

До 5000лв

Онлайн магазин, който служи функционира като разширение на вашия офлийн бизнес. Един онлайн магазин, на който ще е необходимо да се интегрира система за управление на поръчки, проследяване на доставката и функции за чат на живо и мн други.

Над 10 000лв

Очевидно е, че колкото по-персонализиран е един уебсайт, толкова по-големи са разходите за негата изработка. По-големите предприятия за електронна търговия обикновено се нуждаят от повече интеграции, фокусирани върху данните. С това идва текущата поддръжка и итерационното развитие.

Освен това, колкото по-високи са разходите за уебсайт, толкова по-голяма е възвръщаемостта на инвестициите. Да вземем например Amazon. Гигантът за търговия на дребно разполага с огромен инвентар и доставя до множество места. Можете да си представите големия размер и необходимото управление на данните.

Освен това гигантът на електронната търговия събира значителен обем от клиентски данни. Неговият усъвършенстван анализ означава, че компанията има по-добра представа за поведението на клиентите и може по-добре да насочва купувачите с подходящи продукти, които отговарят на техните нужди.

Можете ли да видите как данните, които една голяма компания събира, спестяват и правят милиони в дългосрочен план?

Как да изберете добра компания за уеб дизайн и уеб сайт изработка?

Толкова много фактори са от значение при създаването на перфектния уебсайт за вашата марка. Нашият съвет: направете необходимото проучване и не избирайте първата агенция, която се появи в търсачките.

Опитът и портфолиото са от голямо значение. Добре е да ги анализирате внимателно, преди да вземете решение.

В идеалния случай бихте се спрели на агенция за изработка на сайт, която има опит в проектирането на уебсайтове във вашата индустрия. Също така обърнете внимание дали изготвят предварителен дизайн на сайта ви, преди да предминат към самата изработка.

Разгледайте и оценете дали уебсайтовете изработени от агенцията са достатъчно семпли и лесни за навигация. Интуитивни и удобни ли са? 

Подсказка: Липсата на казуси е червен флаг!

Следващото нещо, което трябва да имате предвид, е фирмената култура. Има стотици агенции, които искат да спечелят парите ви бързо. 

Първо, всяка агенция, предлагаща цена за уебсайт, която е на твърде ниска е съмнителна. От друга страна, откровеността и прозрачността относно цените и това, което могат да предложат за вашия бюджет е добър знак.

Ние в Webness сме честни с нашите клиенти. Всъщност ние работим само с онези, на които смятаме, че можем да помогнем. Ние се гордеем с работата си и като всеотдайни професионалисти и бихме искали клиентите ни да са доволни от работата ни.

Важно е да знаете че изработката на сайт, дигиталния маркетинг и оптимизацията за търсачки няма да променят бизнеса ви за една нощ. Изработката на уеб сайт отнема между 150 и 500 часа!

Целият процес се състои от различни етапи, като фаза на проучване, фаза на проектиране, фаза на разработка и фаза на подобрения на уебсайта.

Агенцията, с която работите, трябва да определи ясни цели с приложени времеви графики и ефективно да управлява вашия проект и очаквания. И ако има нещо, което не разбирате, те трябва да ви го обяснят.

Допълнителните услуги, за които трябва да платите

По-рано споменахме, че „безплатните“ уебсайтове никога не са наистина безплатни. Има основни неща, за които ще трябва да платите, като персонализиран адрес, SSL сертификат, хостинг доставчик, създаване на съдържание и текуща поддръжка на уебсайта.

Домейн на уебсайт$10 до $20 на година
Хостинг на уебсайтовеот $3 на месец
SSL сертификат$60 до $200 на година
Шаблон или тема на уебсайт$50 до $5000
Съдържание на уебсайта80 до 200лв на страница
Приложения и интеграции$10 до $300
SEO и маркетинг200 до 1000лв на месец
Поддръжка на уебсайт199 до 800лв на месец

Домейн на уебсайт

Домейнът на уебсайт е името на уебсайт (URL), например www.zara.com. Закупуването на домейн ви дава контрол върху вашата онлайн идентичност (брандиране) и съдържанието, което публикувате.

Това е абсолютно задължително за изграждане на доверие във вашия бизнес.

Домейните струват около 30-60лв на година. Веднъж закупени, те трябва да се подновяват всяка година. Цените се различават в зависимост от това от кой регистратор купувате вашия домейн и какъв вид домейн купувате (.com, .tv, .org и т.н.) Различните регистратори предлагат различни пакети, така че си струва да поразгледате.

Понякога, ако домейнът, който искате, е собственост на някой друг, може да платите по-висока цена или да трябва да изберете друго име, ако той не желае да го продаде. Популярните регистратори на домейни включват Domain.com, GoDaddy, DreamHost, Namecheap и Google.

Хостинг на уебсайтове

Уеб хостинг са компании, които предлагат необходимите съоръжения (технологии и услуги), за да могат сайтовете да бъдат публикувани в интернет. Когато става въпрос за хостинг, има различни опции; споделен хостинг, VPS (виртуален частен сървър) хостинг, специализиран хостинг и облачен хостинг.

Повечето уеб хостове предлагат различни пакети за различна клиентела. Един онлайн магазин с повече продукти, например, ще изисква по-надежден хостинг. Бизнесите обикновено започват с по-базов хостинг и ъпгрейдват до по-висок план във времето.

Уеб хостингът на начално ниво може да струва само $3 на месец, докато VPS хостингът може да струва до $25 на месец. Ако вашият уебсайт се нуждае от много дисково пространство или очаквате голямо количество трафик, вероятно ще трябва да се спрете на по-надежден и скъп хостинг.

Това е по-скъпо, но идва с опцията сървърът да се поддържа от ваше име (управляван хостинг) или можете сами да управлявате сървъра, актуализациите и сигурността (самостоятелно управляван хостинг).

SSL сертификат

SSL сертификатът е цифров сертификат, който удостоверява самоличността на уебсайт и осигурява криптирана връзка. Организациите и компаниите се нуждаят от SSL сертификати, за да осигурят онлайн транзакции и да запазят информацията за клиентите поверителна и защитена.

Цените на SSL сертификатите варират в широк диапазон в зависимост от нуждите за сигурност на уебсайта. Някои водещи хостинг доставчици предлагат безплатни SSL сертификати като част от своите хостинг пакети. Въпреки това, средната цена е около $60 до $200 на година.

Шаблон или тема на уебсайт

Някои констрктори на уебсайтове като Squarespace и Wix предлагат безплатни теми, докато други като WordPress са съвместими с доставчици на теми от трети страни като Template Monster. Премиум шаблоните варират между $50 и $5000 в зависимост от функционалността.

Като цяло, колкото по-евтин е шаблонът, толкова повече ограничения има. По-скъпите шаблони обикновено имат по-голяма гъвкавост и интеграции, както и чист, актуален код, който е добре документиран, ако трябва да пренапишете кода или оптимизирате уеб страници на по-късен етап.

Функционалност за онлайн магазин

Разходите за интегриране на базата данни, обработката на плащанията, адаптивният дизайн. Изграждането на уебсайт за електронна търговия е същото като стартирането на всеки истински бизнес и е много по-сложно от уебсайт с една страница.

Персонализираната функционалност за електронна търговия и бек-енд програмирането обикновено са най-голямата цена за бизнес уебсайтове. Например поддръжката по имейл и чатът на живо са уникални функции, които увеличават цените. Или може да искате персонализирана функционалност за търсене поради вида на продукта, който продавате.

Или, ако нивата на запасите са от решаващо значение, може да се наложи да синхронизирате базата данни на уебсайта с вашата вътрешна система за управление на инвентара. Това ще увеличи цената, но елиминира часовете на заплащане на служителите. Когато функционалността подобрява потребителското изживяване на уебсайта и оперативната ефективност, това не е нещо, от което искате да пестите, тъй като осигурява висока възвръщаемост на инвестициите.

Съдържание на уебсайта

Тарифите за писане на текст варират между 10 и 80лв на страница, в зависимост от това кой наемате да свърши работата. Ако се свържете с агенция, те ще таксуват повече, отколкото да наемат фрийлансър; има обаче неща, които трябва да имате предвид като SEO, опит и колко страници има уебсайтът ви.

Има и разлика между редактиране и писане на нещо от нулата. Работата на копирайтъра е да привлича вниманието, да повишава осведомеността и да превръща посетителите в плащащи клиенти. Добрият професионалист по съдържание прекарва време в цялостна оценка на съдържанието, като гарантира, че тонът и гласът на копието отговарят на вашата марка.

Приложения и интеграции

Приложенията и интеграциите ви позволяват да добавяте по-усъвършенствани функции на уебсайта за електронна търговия без персонализирано кодиране. Приставките за електронна търговия се предлагат в много категории. За каквато и функция да се сетите, от доставка до SEO, ще има плъгин за нея.

Популярните и премиум добавки включват:

 • Yoast SEO: мощен SEO инструмент, който подобрява четливостта и класирането в търсачките.
 • Paypal: Платежно решение, което поддържа големи интеграции на количката за пазаруване.
 • OptinMonster: Най-добрият инструмент за създаване на формуляри за регистрация по имейл, включително плаващи ленти, плъзгащи се полета за превъртане и вградени персонализирани формуляри за потенциални клиенти.
 • TrustPulse: Софтуер за автоматизация на маркетинга, който прави марките по-надеждни и подтиква потенциалните клиенти към уебсайтове да действат.

Има над 50 000 добавки само за WordPress. Преди да се присъедините към приставките, уверете се, че сте наясно какво трябва да постигне уебсайтът ви и използвайте само приставки, които ви помагат да постигнете бизнес целите си.

Също така ще искате да проверите отново дали добавките са съвместими с платформата, на която е изграден вашият уебсайт. Някои могат да се използват на всяка платформа, докато други са специално създадени за WordPress.

Можете да очаквате да платите всичко от $10 до $300 за премиум добавки и те обикновено изискват годишно подновяване.

SEO и маркетинг

Наличието на подходяща за SEO стратегия е първата стъпка от всяка дигитална маркетингова стратегия. Ако управлявате бизнес, е дадено, че имате нужда от уебсайт, за да могат клиентите да ви намерят. Дори един прост уебсайт може да бъде истинска сила за потенциални клиенти и продажби, когато е създаден с мисъл за маркетинга.

Разходите за маркетинг на уебсайтове са между 400 и 2000лв на месец. Маркетингът свързва бизнеса с клиентите, когато са онлайн, и е ефективен във всички индустрии. Наемането на търговци за подобряване на SEO, PPC и социалния маркетинг е задължително за повишаване на онлайн класирането в органичните резултати от търсачките.

Поддръжка на уебсайт

Редовното актуализиране и поддръжка на вашия уебсайт гарантира, че работи с пълен капацитет. Един бизнес може да харчи между 35 до 500лв на месец или 400 до 20 000 на година за поддръжка на съществуващ сайт.

Това включва неща като подновяване на вашето име на домейн, уеб хостинг и SSL сертификат, както и извършване на CMS актуализации и корекции за сигурност. Разходите за поддръжка на уебсайта ще варират в зависимост от размера и сложността на сайта.

Скрити разходи при евтини уебсайтове

„Ние управляваме малък бизнес и евтин уебсайт е всичко, от което се нуждаем. Искаме нещо просто. Не само това, но сме и с оскъден бюджет.“

Чуваме това от клиенти през цялото време и го разбираме. Но евтините уебсайтове просто струват повече в дългосрочен план. Това е като да купите евтино превозно средство, което постоянно се нуждае от ремонт.

Евтините уебсайтове не са удобни за SEO, предлагат лошо потребителско изживяване, по-бавни са и не предоставят добро, динамично съдържание.

Толкова много жизненоважни компоненти влизат в уеб разработката отвъд това, което виждате на екрана. Хората, които не са запознати с тези тънкости, са склонни да наемат агенции или хора на свободна практика въз основа на атрактивен дизайн, но има толкова много други съображения, които често се пренебрегват.

Например:

 • Колко бърз е уебсайтът?
 • Кой ще актуализира уебсайта, когато е необходимо?
 • Какви видове оптимизации съществуват, за да се осигури растежа на бизнеса?
 • Може ли уебсайтът да се мащабира с бизнеса?
 • Ще притежавате ли уебсайта?

Повечето дигитални маркетингови стратегии отнемат шест месеца, за да работят от началото до внедряването. Сега си представете да наемете агенция, която води до лоши резултати – това са шест месеца загубено време. А времето е пари!

Не само това, но лошо работещ уебсайт ще доведе до лоша онлайн репутация. Ако искате клиентите да имат доверие и да се доверят на вашата марка, трябва да имате висококачествен уебсайт.

Трябва да мислите за уебсайта си от гледна точка на възвръщаемостта на инвестициите. Всеки потенциален клиент, който го разглежда, прави ценностна преценка точно тогава и там дали иска да прави бизнес с вас. 

Буквално отнема около 50 милисекунди (o.o5 секунди) на потребителя, за да формира мнение за вашия уебсайт.

И така, колко ценно е вашето уеб присъствие? Нека ви покажем как нашите решения за уеб дизайн могат да ви помогнат да развиете бизнеса си

Заслужава ли си цената?

Плащането на професионална агенция за проектиране на уебсайта ви си заслужава 100%, ако те изпълняват обещанията си. Когато привличате нови клиенти и генерирате приходи, които заместват разходите за вашия уебсайт и маркетинговите разходи, тогава цената на вашия уебсайт е почти без значение.

Ние разглеждаме уеб разработката и дигиталния маркетинг като инвестиция в растежа на вашия бизнес. Уебсайтовете, които проектираме, имат персонализирана функционалност. Техните специализирани функции работят заедно, за да подобрят видимостта и да накарат потенциалните клиенти надолу по фунията на продажбите.

Планирайте бъдещия или текущия си уеб проект с нас.

За да обобщим, професионалната уеб агенция ще ви помогне да:

 • Разберете по-добре вашата индустрия от маркетингова гледна точка
 • Спестите време и пари
 • Предлага по-добри дизайни, които са удобни за мобилни устройства
 • Прилага най-добрите практики за SEO
 • Адаптира се към новите тенденции и технологии
 • Предлага професионална поддръжка на клиенти за отстраняване на проблеми
 • Основната грижа на онлайн магазин или уебсайт са продажбите. Наличието на професионален уебсайт легитимира вашия бизнес и показва вашата марка на потенциални клиенти.
 • Разбира се, изграждането на уебсайт идва с цена, но ако го разглеждате като инвестиция с висока възвръщаемост на инвестициите, то ще се изплати с времето.
 • Ако имате нужда от актуализация на уебсайт или изграждате такъв от нулата, тогава ние помагаме! Дизайн и разработка работят ръка за ръка. Като компания за уеб разработка и дигитален маркетинг, ние можем да разработим и създадем семпъл и елегантен уебсайт, независимо колко голям е вашият бизнес. Винаги сме готови да ви помогнем с въпроси относно разработката на уебсайтове Shopify, разработката на WooCommerce и поддръжка.
 • Нашият висококвалифициран екип проектира специално създадени уебсайтове според стандартите за уеб. Вашият уебсайт ще бъде защитен, бърз и лесен за управление. Свържете се с нас, за да изградим вашия професионален уеб сайт .