Назад

Каква е разликата между уеб дизайн и уебсайт изработка

Уеб дизайнерите и уеб разработчиците работят за една и съща цел: създаване на силно ангажиращи, визуално приятни уебсайтове, които предлагат страхотно потребителско изживяване и функционалност.

В тази статия ще разгледаме сравнението на уеб дизайна и уеб разработката и ще разгледаме специфичните задължения и умения на уеб дизайнерите и уеб разработчиците.

Какво е уеб дизайн?

Уеб дизайнът се отнася до потребителското изживяване (UX) и визуалния външен вид или потребителския интерфейс (UI) на уебсайт.

Оформление, информационен поток, цветова палитра, потребителски интерфейс/потребителско изживяване и всичко, свързано с визуалните елементи на уебсайта, са част от уеб дизайна.

Агенциите за уеб дизайн създават визуално изживяване на потребителя, като използват изображения, типография, брандиране и графичен дизайн. Взети заедно, тези фактори могат да повишат потребителския поток и подобрят дигиталните изживявания на клиента.

Агенцията за уеб дизайн осигурява важен градивен елемент на уеб разработчиците, които ще изградят функционалния уебсайт, включително неговия интерфейс и бекенд. HTML, CSS и JavaScript са най-използваните инструменти за уеб изработка, докато програми като Adobe Photoshop и Illustrator се използват за създаване на макети на уебсайтове, използвани от уеб дизайнерите.

Специалистите по уеб дизайн се отличават в:

 • Оформление
 • Визуален дизайн
 • Съдържание
 • Фуния за преобразуване
 • Потребителско изживяване
 • Прототип на сайта

Уеб дизайнът не е само естетика. Включва всичко – от прототип до стратегия на потребилетлската пътека, който шаблон на сайта се предоставя на разработчици за кодиране на функционалността, създаване на страници и визуални елементи.

Какво е уеб разработка?

Уеб разработчиците кодират интерфейса на уебсайта, което е това, което потребителите виждат на екраните си. Този код показва прототипа на сайта, създаден от уеб дизайнерите.

Уеб разработчиците също така създават бекенда или сървърната страна на уебсайт, който отговаря за управлението на данни в базата данни и обслужването на данните на предния край, който се вижда от клиентите.

Докато уеб дизайнерите осигуряват дизайна на уебсайта, уеб разработчиците придават на този дизайн неговата функционалност.

Уеб разработчиците кодират прототипите на уебсайтове, като прилагат най-добрите практики за UI и UX, за да доставят това, което клиента си е представял. Това дава възможност на уеб разработчиците да изберат правилните инструменти, за да доставят крайния продукт според желанията на клиента.

Frontend разработчиците работят в тясно сътрудничество с уеб дизайнерите, тъй като работата им се припокрива на много места.

Уменията и инструментите за уеб програмисти включват:

 • HTML
 • PHP
 • CSS
 • JavaScript библиотеки
 • Системи за управление на съдържанието като WordPress или Shopify

Как уеб дизайнът и уеб разработката се допълват взаимно?

Уеб дизайнерите започват с обмисляне на целите на уебсайта след разговори и въпросници попълнати от клиента. След това те създават информационната архитектура, която ръководи процеса на проектиране .

След това те измислят прототип на уебсайта и преминават към етапа на проектиране, като вземат предвид оптималното потребителско изживяване, както и актуалните принципи на естетиката.

Това е мястото, където уеб разработчиците поемат и използват създадения дизайн – статично изображение на уебсайт – за изграждане на напълно функциониращ уебсайт, като разделят дизайна на различни компоненти.

Те разработват уеб страници с помощта на езици за програмиране или използват системи за управление на съдържанието, за да рационализират изработката на сайта и улеснят клиентите да актуализират и поддържат своя собствен уебсайт.

Уеб разработчиците превръщат статично оформление, предоставено им от уеб дизайнери, в динамична презентация чрез добавяне на интерактивни елементи.