Назад

Как да изберете подходящия уеб хостинг (списък от 15 точки)

Има много аспекти, които трябва да имате предвид при избора на хостинг доставчик и процесът може да изглежда объркващ в началото. Ето защо сме изброили 15-те най-важни въпроса, които трябва да си зададете, когато правите своя избор!

1. Колко надеждни са сървърите на хоста?

Производителността и времето за непрекъсната работа могат да повлияят на вашият сайт положително или негативно. Ефективността на уебсайта ви влияе върху оптимизацията за търсачки  (SEO), степента на отпадане и реализация и колко надежден изглежда вашият сайт за посетителите. Не преувеличаваме, когато казваме, че надеждността на сървъра ви влияе пряко на крайния резултат на уебсайта ви.

Всеки доставчик трябва да има гаранция за непрекъсната работа от поне 99%. Това гарантира, че вашият уебсайт рядко ще е недостъпен за вашите посетители. 

Също така е разумно да видите какви функции, свързани с производителността, предлага даден хост. Те могат да включват вградено кеширане, достъп до услуга за доставка на съдържание (CDN) и др.

2. Лесно ли е да ъпгрейднете своя план?

Ако сте създали уебсайт с всички необходими функционалности, има вероятност той да се разраства. Ще видите повишение на трафика и процента на реализация. Това означава, че ще трябва да надстроите вашия уеб хостинг план.

Повечето нови сайтове започват със споделен – евтин хостинг план. Въпреки това, тъй като вашето онлайн присъствие се разширява, ще имате нужда от повече ресурси и дисково пространство, за да поддържате сайта си  за всичките му потребители. Хост, който предлага лесни надстройки до виртуален частен сървър (VPS), управляван WordPress или план за специализиран хостинг, може да направи този процес по-гладък.

Ако изберете хост, който затруднява промяната на вашия план, може да се окаже, че е необходимо да мигрирате сайта към нов доставчик  няколко месеца след стартирането на вашия сайт. Това в крайна сметка може да бъде загуба на време и пари.

3. Можете ли лесно да добавите домейн?

Каквато и да е причината, ако възнамерявате да закупите допълнителни домейни, ще ви трябва хост, който улеснява придобиването и управлението им. Изборът на доставчик, който предлага неограничени домейни,  гарантира, че никога няма да имате ограничения. Например с добър хостинг доставчик можете да добавите колкото се може повече домейни и поддомейни към вашия споделен, VPS или специален хостинг план.

4. Има ли значителни разлики в разходите за регистрация и подновяване?

Важно е да изберете достъпен хост. Когато се регистрирате, не искате да бъдете обвързани с план, който е по-скъп, отколкото можете да си позволите. Имайки това предвид, важно е да се отбележи, че повечето хостинг компании предлагат ниски суми за регистрация за нови клиенти, но подновяванията може да струват повече.

Не забравяйте да разгледате таксите за подновяване на вашия потенциален хост, както и първоначалните разходи за регистрация. Известна разлика между тези две е индустриална норма, но избегнете по-висок процент на печалба на подновяване.

5. Хостинг доставчика има ли добра политика за възстановяване на средства?

Ако трябва да прекъснете хостинга си  по някаква причина, ще искате да избегнете прекомерни такси. Също така е разумно да изберете хост, който предлага безплатен пробен период, така че ако нещата не потръгнат през първите няколко седмици от услугата, можете да анулирате без неустойка.

6. Има ли инсталатор с едно кликване?

Като най-популярната CMS в мрежата, WordPress често получава допълнителна поддръжка от хостинг компании. Управляваните планове за WordPress и свързаните с WordPress функции могат да бъдат особено полезни, ако това е платформата, която ще използвате.

Особено полезна функция, която някои хостове предлагат, е инсталатор на WordPress с едно кликване

7. Вашият хостинг доставчик ще предостави ли имейл адреси за вашия домейн?

Може да сте свикнали личният ви имейл да се обработва чрез Google или друга услуга – това е една от причините, поради които имейлът често е последваща мисъл за вашия бизнес и уебсайт.

Ако искате имейлът ви да съвпада с името на домейна ви, ще ви трябва и хост за тази услуга. Понякога във вашия хостинг план ще бъде включен имейл адрес с ограничена употреба. Въпреки това, ако планирате да използвате имейл маркетинг, за да достигнете до аудиторията си, силно се препоръчва да проучите опциите си за хостинг на имейл.

8. Ще имате ли лесен SFTP достъп?

Протоколът за защитен трансфер на файлове (SFTP)  е изключително важен инструмент за поддръжка на уебсайтове. В един момент ще се наложи да го използвате, за да поправите грешка, да персонализирате файловете на вашия сайт и да изпълните различни задачи.

Вашият хост трябва да предостави идентификационни данни, за да можете да използвате SFTP клиент, като FileZilla . Тази информация трябва да бъде лесна за намиране, така че да имате достъп до нея по всяко време:

9. Колко трудно е да намерите и редактирате .htaccess?

За потребителите на WordPress сайтове, . htaccess  файлът  е важна част от вашия сайт. Той съдържа богата информация за конфигурация, която влияе върху структурата на постоянните връзки, кеширането, 301 пренасочвания, достъпността на файловете и др.

Може да се наложи да редактирате. htaccess  в даден момент, за да поправите възникнала грешка, да затегнете сигурността или да изпълните други задачи за подобряване на вашия сайт. Това не е най-лесната задача, тъй като . htaccess  е скрит файл.

Дори и да можете да намерите файла, редактирането му чрез SFTP може да бъде рисковано — Полезно е, ако вашият уеб хост предоставя файлов мениджър  за редактиране, тъй като това може да минимизира рисковете за останалата част от вашия сайт.

10. Какви функции за електронна търговия са включени?

Всички уебсайтове имат едни и същи основни нужди. Ако обаче управлявате сайт за електронна търговия, ще ви трябват някои уникални функции.

Например, вероятно ще искате по-чести резервни копия и CDN, за да достигнете до клиенти по целия свят.

Специализиран план за хостинг на онлайн магазини може да осигури поддръжката, от която се нуждае вашият онлайн магазин, на достъпна цена. Например, може да искате план, създаден специално за WooCommerce :

11. Можете ли лесно да навигирате и използвате контролния панел?

Ще прекарате много време в контролния панел на вашия хостинг. Възможността да навигирате лесно в акаунта си може да направи управлението на уебсайта много по-лесно.

Изборът на хост, който предлага персонализиран контролен панел,  може да ви спести много главоболия в дългосрочен план. 

12. Включени ли са SSL сертификати?

Сертификатите Secure Socket Layer (SSL)  са много важни за поддържане на безопасността на вашия сайт и потребители. Особено, ако работите с чувствителна информация като данни за кредитни карти.

Добавянето на SSL сертификат към вашия сайт обикновено е допълнителен разход. Някои хостинг доставчици обаче ще включат такъв във вашия план без допълнителни разходи. Изборът на един от тези хостове ви спестява допълнителни пари, като същевременно помага да запазите сайта си защитен.

13. Колко често ще трябва да подновявате абонамента си?

Много хостове изискват месечен абонамент от своите клиенти. Ако таксите са достатъчно ниски, може да плащате месечно. Тази опция обаче не винаги е най-рентабилната.

Някои доставчици ще предлагат еднa или тригодишни планове. Като плащате за по-дълъг срок предварително, често можете да спестите пари. Когато сравнявате цените между хостове, не забравяйте да вземете предвид следното:

Не забравяйте, че ще трябва да подновите  и името на вашия домейн. Това обикновено се случва годишно, въпреки че можете да намерите опции за две- и тригодишни регистрации. 

14. Уеб хостът предлага ли лесно архивиране на сайта ви?

Важна е позитивната нагласа, че най-лошото никога няма да ни се случи, но е най-добре да сме подготвени. Случват се инциденти и атаки и ако вашият сайт е бил компрометиран, ще искате да го възстановите.

Резервните копия гарантират, че имате начин да върнете сайта си, ако нещо се случи с него. Въпреки че има много методи за архивиране на уебсайт, един от най-лесните е да го направите чрез вашия уеб хост. Още по-удобно е, ако вашият хост предлага автоматизирано ежедневно архивиране на вашия сайт и архивиране при поискване с един клик.

15. Вашият доставчик предлага ли поддръжка 24/7?

Надяваме се, че връзката ви с вашия доставчик на хостинг услуги ще бъде дълга. Надеждната поддръжка на клиенти е жизненоважна за взаимноизгодни отношения. Уверете се, че вашият домакин има множество методи за връзка и екип за поддръжка 24/7 който може да гарантира, че някой ще бъде на разположение, когато имате нужда от помощ – в идеалния вариант 24/7

Освен това специфична поддръжка за WordPress, електронна търговия или други ниши може да бъде полезна. 

Кога трябва да надстроите своя хостинг план?

Ако вече имате хостинг, може да се чудите дали е време да надстроите плана си. Въз основа на плюсовете и минусите, които обяснихме в предишния раздел, може вече да сте склонни към едната или другата посока.

Обърнете внимание на следните сигнали за наложително подноняване:

Производителността на вашия сайт страда.

Скоростта и производителността играят огромна роля в класирането на резултатите от търсенето  и потребителското изживяване. Повечето хора очакват всеки сайт, който посещават, да се зареди за две секунди или по-малко — ако вашият е по-бавен от това, може да се нуждаете от хостинг план с повече ресурси.

Можете лесно да тествате ефективността на вашия сайт с Pingdom , GTmetrix или WebPagetest . Също така ще искате да се уверите, че уебсайтът ви е оптимизиран за скорост.

Вашият сайт претърпява твърде много прекъсвания.

Значението на времето за непрекъсната работа е ясно – ако хората не могат да посетят вашия сайт, има голям шанс да не опитат отново. Вярвате или не, очакването на около 99 процента е непрекъсната работа на вашия сайт. Ако сайта ви прекъсва, може да получавате повече трафик или да използвате повече ресурси, отколкото текущият ви хостинг план може да поеме.

Загрижени сте за сигурността.

Споделеният хостинг е доста сигурен, стига да използвате качествена хостинг компания. Независимо от плана, винаги трябва да предприемате стъпки, за да защитите сайта си

Текущият ви план не предоставя достатъчно пространство или ресурси.

Докато добавяте повече съдържание, привличате повече трафик и генерирате повече потребителска активност, вашият сайт ще заема допълнително място и ще изисква повече сървърни ресурси.

Ако дори един от горните сценарии се отнася за вас, струва си да разгледате други опции за хостинг. Едно просто надстройване до по-голям, по-всеобхватен план може да е всичко, от което се нуждаете, за да премахнете тези проблеми и да осигурите възможно най-доброто изживяване за вашите потребители.

Намерете подходящата услуга за уеб хостинг

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид и вашето решение може в крайна сметка да определи успеха или провала на уебсайта ви.

Задаването на внимателни въпроси относно качеството на услугите на хоста, допълнителните функции, които предлага, и ценообразуването ще ви насочи в правилната посока.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки