Назад

Всичко, което трябва да знаете уеб хостинг услугите

Какво е уеб хостинг?

Всеки уебсайт се съхранява на сървър. Сървърът на вашия сайт го прави достъпен за потребителите в мрежата. От своя страна уеб хостингът е услугата за съхраняване на уебсайт — или „хостването му“ — на сървър.

Вашият „уеб хост“ или „хостинг доставчик“ е компанията, която притежава и поддържа сървъра, който хоства вашия сайт. Освен това тези компании често предоставят полезни ресурси, поддръжка и услуги като регистрация на домейн  и персонализирани имейл адреси .

Изборът на правилните уеб хостинг услуги за вашия сайт е важен процес. Сървърът оказва влияние върху сигурността, достъпността и производителността на вашия сайт. Изборът на грешен план или уеб хост може да повлияе на способността на вашия сайт да се разширява и да привлича посетители.

По същия начин вашата хостинг компания играе решаваща роля за поддържането на безопасността на вашия сайт и гарантирането, че той остава изправен и работи правилно по всяко едно време. Ако вашият хостинг не поддържа добре сървърите си, уебсайтът ви вероятно ще пострада от това.

В идеалния случай ще искате да използвате хостинг план, който отговаря на вашите специфични нужди и бюджет. Разбира се, можете да изберете най-скъпия план, но това обикновено е загуба на пари, освен ако нямате уебсайт, който получава огромно количество трафик.

Ако никога преди не ви се е налагало да регистрирате хостинг, широката гама от налични услуги може да ви обърка. Ето защо ще ви запознаем с всеки тип хостинг план. Ще поговорим кой може да е най-подходящият за вашия сайт и колко може да струва

Разликите между хостинг плановете надхвърлят разходите и хардуера. Имайки това предвид, нека да разгледаме седемте най-често срещани типа уеб хостинг, които ще срещнете, така че да сте добре подготвени да вземете информирано решение.

1. Споделен хостинг

Споделените хостинг планове са най-често срещаните на уебсайтове. При този тип план един сървър се споделя между множество потребители. Това означава, че един компютър (споделен сървър) ще хоства няколко (или дори стотици) уебсайта.

Какво е споделен хостинг?

Споделеният хостинг е план, при който множество уебсайтове споделят един и същ сървър. Това обикновено е най-достъпният хостинг план, тъй като разходите за поддръжка на сървъра се разпределят между множество потребители.

Въпреки че ще споделяте ресурси с други потребители, вие нямате достъп до техните файлове, лична информация или други данни. Предимството на споделените планове е, че те обикновено са евтини, тъй като хостинг доставчиците могат да разделят разходите за поддръжка на сървъра между множество потребители.

Споделеният хостинг не винаги е най-добрата опция, но качеството на услугата, която получавате, ще зависи до голяма степен от вашия хостинг доставчик. Докато някои споделени хостинг планове са много ограничаващи, други могат да се справят с уебсайтове, които получават големи количества трафик.

Споделените планове вероятно са най-добрите ви опции, ако сте на пазара за начинаещ уеб хостинг. 

Плюсове на споделения хостинг:

 • Лесно е да намерите планове за по-малко от $5 на месец.
 • В зависимост от вашия доставчик на услуги можете да получите отлична производителност на уебсайтове на среден или малък бизнес.

Минуси на споделения хостинг:

 • Споделените планове често не се представят добре за уебсайтове с голям трафик.
 • За добри цени често ще трябва да подпишете многогодишен договор.

За кого е най-подходящ споделеният хостинг:

Като начинаещ, споделеният хостинг трябва да бъде вашата предпочитана опция. С правилния доставчик ще разполагате с всички инструменти, от които се нуждаете, за да стартирате проекта си, и много място за разширяване с течение на времето.

2. Хостинг на виртуален частен сървър (VPS).

Виртуалните частни сървъри (VPS)  са стъпка над споделените планове, когато става въпрос за производителност и възможност за персонализиране. При VPS план един физически сървър ще съдържа множество виртуално разделени секции. Всеки контейнер или VPS действа като цялостна система, посветена само на вашия сайт.

Какво е VPS хостинг?

Виртуален частен сървър (VPS) е виртуална платформа, която съхранява данни. Много уеб хостове предлагат VPS хостинг планове, които дават на собствениците на сайтове специално, лично пространство на споделен сървър.

На практика VPS осигуряват по-висока степен на изолация между потребителите, въпреки че все още споделяте един и същ физически сървър. Въпреки това тази настройка може да подобри производителността и сигурността. Плюс това, в зависимост от вашия хостинг доставчик, може да успеете да конфигурирате своя VPS от нулата и да получите точно ресурсите, от които се нуждаете.

За да ви даде представа какво търсите, едноядрен VPS с 1 GB RAM е достатъчен, за да стартирате уебсайт на WordPress. Въпреки това, определянето на точното количество ресурси, от които се нуждаете за всеки нов проект, може да бъде трудно. Това може да направи VPS по-малко привлекателна опция, ако сте нов в уеб хостинга.

С VPS хостинг може да не получите достъп до контролен панел веднага, което означава, че може да се наложи да използвате командния ред, за да конфигурирате вашия сървър и да настроите уебсайт. Ако нямате опит, това може да бъде сложен процес.

Тъй като VPS са навсякъде, когато става въпрос за ресурси, цените могат да варират. Точно както при споделения хостинг, можете да намерите VPS, започващи от около $5 на месец. Въпреки това, ако планирате да използвате VPS, препоръчваме да отделите бюджет от поне $10-20 на месец за хостинг .

Плюсове на VPS хостинг:

 • Получавате изцяло специализирани ресурси за вашия уебсайт.
 • В зависимост от вашия хост, може да сте в състояние да конфигурирате своя VPS според специфичните си нужди.

Минуси на VPS хостинг:

 • Изчисляването на количеството ресурси, от което се нуждаете, може да бъде предизвикателство.
 • Конфигурирането на VPS често изисква известно техническо ноу-хау.

За кого е най-подходящ VPS хостингът:

Ако искате пълен контрол върху вашия сървър, без да харчите стотици долари за специален план, помислете за използването на VPS. Високото ниво на възможност за персонализиране също го прави привлекателна опция.

3. Облачен хостинг

Облачният хостинг е мястото, където нещата започват да стават малко по-трудни. Когато хората говорят за „облак“, те обикновено имат предвид разпределени VPS. Вместо виртуален сървър да се съхранява на един компютър, той се хоства в цяла мрежа от тях.

Какво е облачен хостинг?

Традиционният уеб хостинг разполага с уебсайт на физически сървър. От друга страна, „облачният хостинг“ използва множество виртуални (отдалечени) сървъри за една и съща задача.

Тази мрежа от компютри е това, което наричаме „облак“. Предимството на тази настройка е, че с мрежа можете лесно да мащабирате ресурсите на вашия сървър според нуждите. Освен това, благодарение на вграденото резервиране на системата, няма да се налага да се притеснявате за прекъсване и загуба на данни.

Всичко това звучи отлично, но облачният хостинг не винаги е удобен за начинаещи. Например много доставчици на облачен хостинг таксуват на час. 

Облачният хостинг  може да бъде или много евтин, или невероятно скъп, в зависимост от конфигурацията на вашия сървър. Това е типът настройка, който някои масивни интернет-базирани компании, като Netflix, използват за захранване на своите операции. Вероятно обаче не се нуждаете от този тип хостинг конфигурацията на Netflix за обикновен уебсайт.

Плюсове на облачния хостинг:

 • Предлага висока степен на мащабируемост.
 • Можете да персонализирате вашия сървър, както сметнете за добре.

Минуси на облачния хостинг:

 • Платежните структури за облачен хостинг могат да бъдат сложни.
 • Не е много подходящ за потребители, които нямат опит с конфигурирането на сървър.

За кого е най-подходящ облачният хостинг:

Ако обичате да бърникате в конфигурацията на сървъра си и искате висока степен на мащабируемост за вашия уебсайт, облачният хостинг е едно от решенията за вас.

4. Управляван WordPress хостинг

Управляваният хостинг на WordPress  е малко по-различен от другите опции. Това не е вид план, а по-скоро вид услуга. С управлявания хостинг на WordPress, вашият доставчик се грижи за много от ежедневните задачи по поддръжката, които иначе биха паднали върху вашите плещи. Тези задачи включват архивиране, наблюдение на сигурността, софтуерни актуализации и др.

Има управлявани споделени планове, управлявани VPS и дори управлявани специализирани сървъри. Във всички тези случаи вие плащате малко повече, така че не е нужно да се притеснявате за поддръжката и конфигурациите на хостинга

В допълнение към специфичните за WordPress планове има и цели хостинг платформи, които работят само с тази CMS. Често това означава, че те имат експерти по WordPress в екипа си за поддръжка, което може да бъде приятно предимство. 

Плюсове на управлявания хостинг на WordPress:

 • Често идва с известно ниво на управлявана услуга.
 • Получавате достъп до специфични за WordPress предимства, като безплатни лицензи за плъгини и инсталации с едно кликване.

Недостатъци на управлявания WordPress хостинг:

 • Ценен е само за потребителите на WordPress и ограничава възможността ви да използвате други платформи.

Кой управлява WordPress хостинг е най-подходящ за:

Можете да настроите WordPress на всеки тип уеб хостинг план. Въпреки това, ако искате план, съобразен с CMS от самото начало, хостингът на WordPress може да бъде отлична инвестиция.

Ние сме тук да ви помогнем при избора на подходящия хостинг план, преди да пристъпите към изработка на уеб сайт или изработка на онлайн магазин.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти