Назад

Как да измервате ефективността на SEO по правилния начин + Бонус как да работим с Google Search Console и Ahrefs

Може би се опитвате да съставите списък от темите публикувани в интернет пространството за добри SEO практики и метрики? Това може да бъде изтощителни, затова ние ви предоставяме всичко в тази тема, както и ефективен инструмент за измерване на SEO оптимизацията във вашия сайт.

Трябва да се съсредоточите само върху няколко показатели, които наистина имат значение за вашата SEO ефективност и резултатите, които носят.

В тази статия ще научите за четири SEO показатели, които представляват всичко, от което се нуждаете, за да измерите правилно вашата SEO ефективност. Освен това ще разгледаме и множество начини за измерване на въздействието върху ефективността на вашето SEO.

Нека се потопим в света на SEO оптимизацията и подобрим SEO показателите си, започвайки още от днес!

Как да измерим SEO ефективността и резултатите?

В голямата картина има само два начина за измерване на SEO ефективността и резултатите: органичен трафик и печалбата на вашия бизнес (Нека това не се бърка с чистата печалба, която получавате след разходите по фирмата, а печалбата от продажбата на продукти и услуги, които сте осъществили чрез органичен трафик.)

Тук на главен ред идат три основни показателя за органичен трафик, последвани от реализациите, които трафикът носи.

Органичен трафик

Органичният трафик представлява всички неплатени кликвания към вашия уебсайт или онлайн магазин, идващи от търсачките.

Всички обичаме да виждаме кривата на органичния трафик да се покачва, тъй като това обикновено е знак за по-добро представяне на SEO. Но имайте предвид, че не всички пикове на органичния трафик се превръщат автоматично в повече продажби (освен ако не монетизирате трафика на уебсайта си чрез показване на реклами).

Отчетът „Резултати от търсенето“ в раздела „Ефективност“ в Google Search Console ще ви даде най-точната представа за вашия органичен трафик във времето:

Позиции на ключови думи

Позициите на ключовите думи се отнасят до органичните позиции на уебсайта в резултатите от търсенето за определени ключови думи.

Въпреки че забелязваме тенденцията с органичния трафик в GSC, специфичните ключови думи, по които се класирате, допълват историята и ви предоставят целия необходим контекст за уместността и стойността на вашия трафик.

Това е така, защото трябва да се грижите за доброто класиране за някои ключови думи повече от други. Най-общо казано, колкото по-подходяща е ключовата дума за вашия продукт и бизнес, толкова по-ценно е за вас да се класирате добре за нея.

Например, HubSpot се класира за много ключови думи с огромни обеми на търсене. Но бих се обзаложила, че класирането на първо място за „crm“ е по-ценно за него от трафика от останалите ключови думи тук, взети заедно: Това е просто защото HubSpot е CRM.

За да проследявате ключовите си думи, ще ви е необходим инструмент за проследяване на ранг на трета страна, като Rank Tracker на Ahrefs .

Дял на гласа

Дялът на гласа (SOV) за органично търсене е процентът на всички кликвания за вашите проследявани ключови думи, които попадат на вашия уебсайт. Той измерва колко видима е вашият бранд в SERPs.

SOV е един от най-важните маркетингови KPI, тъй като има силна връзка с пазарния дял. Най-общо казано, колкото по-висок е вашият SOV, толкова по-голям е вашият дял на онлайн пазара.

За да измерите органичния SOV, поставете представителна извадка от ключови думи, които имат значение за вас. Трябва да направите това поне частично, ако вече активно проследявате ключови думи.

Обърнете внимание, че това трябва да са основните ключови думи, които обхващат това, което търси вашата целева аудитория (не си правете труда да добавяте твърде много ключови фрази ). Полезно е да маркирате тези най-важни ключови думи, за да можете лесно да ги филтрирате от останалата част от вашия проект за проследяване на ранга:

Органични реализации (продажби)

Органичните реализации са важни действия, които вашите посетители от търсачките извършват на уебсайта, като напускане, регистрация или абониране за услуга.

Проследяването на реализациите е единственият начин директно да свържете усилията си за SEO с генерирането на приходи. Вероятно това е най-важното за вашия бизнес, клиенти или заинтересовани страни.

Настройването на проследяване на реализациите в Google Analytics 4. Необходими са ви технически умения, за да го направите. Най-важното тук е да се уверите, че проследявате правилните реализации.

Ако управлявате магазин за електронна търговия, броят на реализациите, тяхната стойност и средната ви стойност на поръчката са най-важни показатели за вас. Ще трябва да настроите специфично проследяване на онлайн магазин, за да направите това.

Правилно ли сте събрали данните? В Google Analytics 4 отидете на Отчети > Ангажираност > Реализации и филтрирайте сесиите с органичен трафик с помощта на бутона „Редактиране на сравненията“:

  1. Използвате GA4 (нужен на всеки онлайн бизнес).
  2. Използвате управлявания от данни модел на приписване по подразбиране (Администриране > Настройки на приписване > Отчитане на модел на приписване ).
  3. Ако имате реализации е добре да настроите Goals

Това обобщава показателите, използвани за директно измерване на SEO ефективността и резултатите. Но още не сме приключили. Трябва също така да следите SEO показателите, които влияят върху ефективността. Защото, ако пренебрегнете подобряването на SEO, може да няма голяма ефективност.

Как да измерите SEO ефективността и резултатите?

Тук трябва да се съсредоточим върху трите основни SEO области: създаване и оптимизиране на съдържание, изграждане на връзки и техническо SEO.

Имайте предвид, че подобряването на който и да е от показателите, споменати тук, не гарантира по-добри SEO резултати – в SEO оптимизацията няма почти никаква гаранция. Но тези показатели са възможно най-близо до увеличаване на вашия органичен трафик и реализации.

Показатели за съдържанието

Няма SEO ефективност без качествено съдържание, което Google с удоволствие избутва по-напред в резултатите от търсене.

Но измерването на това колко добро е вашето съдържание и колко добре е оптимизирано да се класира в горната част на SERP, са фактори, които не могат да бъдат количествено определени с помощта на един показател. Ще трябва да разчитаме на количеството съдържание.

Количество на съдържанието

Количество на съдържание измерва съдържанието, които публикувате през даден период от време. Съветваме ви да не се съсредоточавате само върху съдържание, направено за стимулиране на органичен трафик. Публикувайте и друго съдържание, като продуктови актуализации, фирмени съобщения, PPC целеви страници или страници и постове за социалните мрежи.

Ако непрекъснато създавате стойностно съдържание, може да бъде добър индикатор за подобряване на ефективността ви при SEO. Само имайте предвид, че не трябва да се фокусирате само върху ново съдържание, тъй като актуализирането на по-старото ви съдържание е също толкова важно.

Изграждане на връзки

Препратките са един от най-важните фактори за класиране в SEO.

Можете да го постигнете чрез публикуване на връзка към сайта ви в сайтове или социални мрежи имащи сходства с вашия бизнес.

Можем да използваме това разграничение между пасивно и активно изграждане на връзки, за да изберем най-подходящите показатели за оценка на усилията за изграждане на връзки.

Технически SEO показатели

Техническото SEO е една важна точка при доброто ви класиране. Страниците на сайта ви трябва да могат да се обхождат и индексират, за да имат шанс за класиране. Тук е много важно да обърнем внимание на страниците, които имат променен адрес и не могат да бъдат достъпвани от вашите клиенти. Също така не на последно място е хубаво да се обърне внимание на страници с еднакво съдържание, мета заглавия, мета описания, и най-важното, оптимизирани по една и съща ключова дума или фраза.

Грешки при индексиране на страници в Google Search Console

Грешките показани в Google Search Console са основните противници на страниците ви да бъдат индексирани, когато разбира се не сте ограничили достъпа до сайта ви умишлено, ако той е в процес на изработка например.

Разбира се тук е важно да вметнем, че е много голям пропуск на агенцията, ако не ограничи достъпа на ботовете до сайта, който тепърва очаква одобрение от собственика. Задължителна стъпка е сайта ви да се ограничи за индексиране за да се избегнат бъдещи проблеми, ако някой от адресите бъде променен или някоя от страниците не желаете да бъде публикувана или искате значителни промени в съдържанието на страницата.

Има много причини, поради които Google може да не деиндексира вашите страници или да откаже веднага да ги индексира. Поддържането на броя на тези грешки до минимум е знак за солидна техническа SEO основа.

Можете да намерите тези грешки във вашия акаунт в GSC в отчета за страници в раздела Индексиране.

Колкото по-малък е броят на неиндексираните страници, толкова по-добре – като се има предвид, че картите на сайта трябва да съдържат само URL адреси, които искате Google да обходи и индексира. Разбира се, това трябва да е пропорционално на размера на уебсайта. 

При скролване надолу по акаунта ви в GSC ще видите причините, които са налице, за да не бъдат индексирани страниците ви.

Можете да щракнете върху тези причини, за да видите списък с URL адреси, засегнати от тази грешка с връзка, за да научите повече за нея. Обикновено има и инструкция как дапоправите грешката в страницата, която понастоящем не е обходена.

Тук е важно да вметнем, че е задължително всеки онлайн бизнес да има интегриран GSC в сайта си и проследява работата на уеб сайта и онлайн магазина си. Ако имате нужда от техническо съдействие с интегрирането на Google Search Console в сайта ви, не се колебайте да се свържете с нас!

Кой инструмент за проследяване на SEO да ползваме

Ние препоръчваме ползването на инструмента за проследяване на ahrefs, който дава изключително подробни отчети и проследява списъка ви от ключови думи и текущите позиции на ключовите думи заложени в сайта ви. Също така може да откриете грешки в сайта ви, които пречат за доброто класиране на сайта ви.

Разбира се тук е момента да посочим, че нашите специалисти са сертифицирани от ahrefs, която е една от най-добрите инстументи за анализи и отчети.

Бонус точка – важно е да знаем

Не пренаписвайте съдържанието си и клюяовите думи, включени в него на страница или блог пост, който сте публикували преди няколко седмици. Дайте време на вашето съдържание и усилията, които се вложили за SEO оптимизация да покажат резултати. Според нашето проучване това отнема средно от три до шест месеца, за да покажат резултати вашите вложени усилия.

Заключение

В тази статия споменахме едни от основните показатели за вашата SEO ефективност, на които, ако се обърне специално внимание ще спестите много средства за реклама.

След като започнете да се чувствате комфортно с анализирането на SEO показателите, създавайте отчети за SEO, персонализирани според нуждите на вашия бизнес, за да го изведете на следващото ниво.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти