Назад

Рисковете от рекламата в социалните медии за малкия бизнес

Малките предприятия и стартиращите фирми често имат ограничени маркетингови бюджети и трябва да се възползват максимално от ресурсите си, за да постигнат своите бизнес цели. Рекламата в социалните медии може да бъде рентабилен начин за тях да достигнат до целевата си аудитория и да популяризират своите продукти или услуги. Съществуват обаче и рискове, свързани с рекламата в социалните мрежи, с които малките предприятия и стартиращите фирми трябва да са наясно.

1) Лесно е да пилеете пари за реклами в социалните медии

Цената на реклама във Facebook се определя от броя на хората, до които тя достига, колко дълго гледат рекламата и дали взаимодействат с нея по някакъв начин или не (например, като кликнат върху нея). Цените се основават на търгове за наддаване в реално време което означава, че рекламодателите се състезават помежду си за закупуване на рекламни места на търг. Това означава, че ако зададете бюджета си твърде висок, рекламата ви може да не получи достатъчно импресии – или дори по-лошо – може да се окаже, че плащате повече от това, което плащат вашите конкуренти за подобни резултати!


2) Отнема време, за да научите как работи рекламата в социалните медии

Ако все още нямате опит с рекламирането в социалните медии, тогава ще ви отнеме известно време, за да научите как работи всичко и как най-добре да настроите кампаниите си.


Ето някои от рисковете, които трябва да имате предвид, преди да харчите пари за реклама в социалните медии:

1) Социалната мрежа променя алгоритмите

2) Увеличаването на аудиторията е скъпо

3) хората игнорират рекламните банери

4) Опциите за насочване са ограничени

5) Трудно е да се измерват резултатите

Потенциалните рискове от рекламата в социалните медии също включват:

Харчене на твърде много пари за реклами. Рекламите в социалните медии са сравнително евтини в сравнение с други форми на реклама като телевизионни реклами, печатни статии, билбордове или радио спотове. Но все пак може да ви излязат солено, ако не сте внимателни с бюджета си. Уверете се, че разполагате с достатъчно финансови ресурси, за да покриете всички неочаквани разходи, възникнали по време на кампанията ви.

Не получавате достатъчно ангажираност с публикации. Facebook, Instagram, Twitter и много други сайтове за социални мрежи ви позволяват да се насочите към конкретни аудитории въз основа на техните интереси или демографски данни, така че е лесно да достигнете само до хората, които може да се интересуват от това, което продавате. Ако обаче не предоставите ценно съдържание или не успеете да ги ангажирате правилно, след като са кликнали върху една от вашите реклами, тези хора няма да се върнат за ново посещение — което означава никакви продажби!

Ето няколко съвета как да намалите риска от реклама в социалните медии:


Проучете целевата си аудитория и поставете ясни цели за кампанията си. Платформите за социални медии предоставят информация за демографията, интересите и поведението на вашата аудитория, която може да се използва за информиране на вашата стратегия за насочване и оптимизиране на вашите кампании.

Изберете най-добрите социални мрежи за вашия бизнес въз основа на техните демографски данни, размер и обхват. Например, ако управлявате местен бизнес, Facebook може да не е толкова ефективен, колкото достигането до по-целенасочена аудитория в Instagram или Snapchat.

Подбирайте кой ще получи достъп до вашето рекламно послание, така че само подходящи аудитории да ги виждат. Това ще помогне да се избегне загубата на пари за неотзивчива аудитория и ще попречи на потребителите да се чувстват бомбардирани от неподходящи реклами — което може да доведе до негативно възприемане на марката и по-ниски нива на ангажираност като цяло.

Избягвайте използването на видеореклами с автоматично пускане в рамките на социалните мрежи, защото те могат да дразнят хората, които не искат да гледат видео съдържание, докато превъртат.

Ако се нуждаете от помощ за рекламите ви в социалните медии не се колебайте да се обърнете към нас. Нашите специалисти ще изградят подходящата рекламна кампания за вашия бизне/продукт!