Назад

12 съвета за ефективността на WordPress сайт и как да повишим производителността му

Един от най-добрите начини да бъде видян от повече хора вашият WordPress сайт е да увеличите неговата производителност. Бързото време за зареждане може да подобри потребителското изживяване (UX) и да повиши класирането ви при търсене. Изграждането на сигурен и бърз сайт обаче е едно голямо предизвикателство.

За щастие има лесни стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на своя WordPress сайт да достигне пълния си потенциал. Да се ​​захващаме за работа!

1. Изберете най-добър хостинг доставчик

Хостинг доставчикът е компания, която предоставя „дом“ за вашия уебсайт онлайн. Неговите сървъри ще съхраняват всички данни на вашия сайт (изображения, текст, настройки, CSS и т.н.).

Това означава, че ако вашият уеб хост е бавен или лошо оптимизиран, вашият сайт ще пострада. Така че е важно да изберете такъв с рекорд за най-добра производителност.

2. Напълно защитите своя уебсайт

Защитата на вашия уебсайт е от съществено значение. Той предотвратява насочването на хакери към данните на вашия сайт, осигурява спокойствие на вашите посетители и ви помага да избегнете атаки и зловреден софтуер, които могат да забавят страниците ви, както и да пренасочват към нежелани сайтове със забранено съдържание, което може да накърни репутацията ви.

Има много начини да защитите своя WordPress сайт. Най-добре е да започнете с конфигурацията на HTTPS, активиране на двуфакторно удостоверяване (2FA) и използване на уникално потребителско име и силна парола за всички администраторски акаунти.

3. Актуализирайте страницата си за вход в WordPress

Промяната на вашите настройки за влизане в WordPress може допълнително да защити вашия сайт срещу така наречените атаки с груба сила (по същество хакери разбиват милиони пароли за много кратки периоди от време). По-конкретно, можете да промените URL адреса на вашата страница за вход, така че злонамерените потребители да я намират по-трудно.

Това може да се направи ръчно, но можете също да опростите процеса, като изберете специален плъгин. 

4. Изберете правилната WordPress тема

Темата на вашия уебсайт диктува структурата и външния му вид , но също така играе важна роля за ефективността. Лошо оптимизирана тема може да добави код или ненужни функции към вашия сайт, които ще го забавят.

За щастие има много отлични и добре оптимизирани теми.

5. Използвайте надежден конструктор на страници

Създателят на страници е плъгин, който ви позволява да проектирате страници с добър дизайн и друго съдържание за вашия сайт, но изисква малко техническо ниво и познания за добри дизайн принципи. Тези добавки са отлични инструменти, но могат да „натежат“ на вашия сайт и да го забавят. Поради тази причина е важно да изберете внимателно своя инструмент за създаване на страници.

6. Намерете хостинг компания със сървъри във вашия регион

Сървърът е компютър, който съхранява компонентните файлове на вашия сайт. Локалните сървъри (т.е. географски близо до вас) обикновено са по-бързи, тъй като по-голямото разстояние между вас и физическото местоположение на вашия сървър може да доведе до увеличено забавяне и по-високо време до първия байт (TTFB) .

Също така е добра идея да свържете сайта си към мрежа за доставка на съдържание (CDN) . Това ще съхранява и доставя вашия сайт от много сървъри, разположени по целия свят, така че вашите посетители също могат да се възползват от по-бързо зареждащ се сайт.

7. Минимизирайте размера на изображенията на вашия уебсайт

Изображенията са отлично допълнение към вашия уебсайт и могат да осигурят много стойност за вашите посетители. В същото време файловете с изображения обикновено са особено големи. Така че колкото повече висококачествени изображения съдържа вашият сайт, толкова по-вероятно е той да стане по-бавен.

Има лесно решение за това – оптимизиране на вашите изображения, за да намалите размера им, без да влошавате качеството им.

8. Компресирайте CSS, JavaScript и HTML файлове

HyperText Markup Language (HTML) е стандартният език за създаване на уеб страници, докато JavaScript позволява динамични функции. Каскадните стилови таблици (CSS) определят как ще се показват елементите на страницата.

Вашият уебсайт ще се състои от трите вида код. Този код може да съдържа допълнителни елементи, които можете да премахнете чрез процеса на „минификация“, като по този начин ускорите сайта си. 

9. Почистете своята медийна библиотека и бази данни

Тъй като вашият сайт расте с течение на времето, той ще събира все повече и повече съдържание. Това означава по-голяма база данни, пълна със страници, публикации, медийни файлове, плъгин код и други ресурси, което може да затрудни вашия сайт и да доведе до дълго време за зареждане.

Можете да се борите с това, като периодично почиствате вашата медийна библиотека и базата данни на вашия сайт. Най-лесният начин да направите това е съответно с добавките Media Cleaner и Advanced Database Cleaner .

10. Използвайте плъгин за кеширане

Кешът съхранява данни на удобно място, така че да могат да бъдат зареждани страниците по-бързо. По-специално, приставката за кеширане може да създаде статични версии на вашите уеб страници, които се съхраняват в браузърите на потребителите, така че да могат да се зареждат по-бързо при следващи посещения.

11. Деинсталирайте или деактивирайте ненужните добавки

Приставките са невероятно полезни, но също така заемат място. Ако имате инсталирани добавки, които не се използват, премахването им може да ускори страниците ви.

В таблото за управление на WordPress отидете на Plugins > Installed Plugins, за да видите всичко, което сте инсталирали и активирали. След това можете да прегледате списъка и да решите кои добавки да запазите и кои да премахнете.

12. Намалете честотната лента на вашия уебсайт

Това е максималното количество данни, което може да бъде прехвърлено през интернет връзка за определено време. Колкото по-малко данни трябва да предаде вашият сайт, толкова по-малко честотна лента заема и толкова по-бързо може да зареди.

За да намалите честотната лента на вашия сайт, можете да следвате много от по-ранните предложения в този списък. Можете също така да инсталирате плъгин, който предоставя пълен набор от функции, свързани с производителността.

Заключение

Бързо работещият сайт осигурява по-добри потребителски изживявания, задържа посетителите за по-дълго време и дори може да подобри класирането ви в търсачките. Горните стратегии, когато се комбинират с поддръжка от най-високо качество , ще гарантира, че вашият уебсайт работи добре и се зарежда бързо по всяко време.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки