Назад

Попълнете този въпросник преди дизайн и изработка на уебсайт

Според проучване на уеб агенции, 81% смятат, че трябва да преработите сайта си, ако има нисък процент на реализация. 65% мислят същото, ако имате високи нива на отпадане, и 61%, ако имате нужда от по-добър UX.

Каквито и да са причините за редизайн на уебсайта ви е добре да предоставите въпросник с бизнес целите и изисквания, както и да ги запознаете с бизнеса си.

Ето защо се нуждаете от въпросника който ще ви представим днес. 

Какво представлява въпросника за дизайн и изработка на уеб сайт?

Тук се съдържа цялата важна информация за вашия бизнес, която споделяте с агенция за изработка на уеб сайт, за да опишете изискванията ви за проекта на вашия уебсайт, графика и бюджета.

След това агенциите за изработка на уебсайт ще ви изпратят ценова оферта и график на проекта.

Това ви позволява да сравнявате предложения, за да определите кои агенции са най-подходящи за вашите бизнес цели. 

С какво ви помага този въпросник?

Независимо дали попълвате въпросник за редизайн на уебсайт или за изработката на нов уебсайт, трябва ясно да заявите очакванията си, така че агенциите да могат да реагират по подходящ начин. 

Колкото по-специфичен е вашият въпросник, толкова по-лесно ще бъде за потенциалните агенции да приспособят своите предложения към вашите нужди и да преценят необходимото количество работа.

Това не означава, че вашия въпросник трябва да съдържа всички технически подробности. Агенциите не очакват да сте експерт по уеб дизайн и изработка на уеб сайт. Освен това използването на шаблона ще ви помогне да споменете всички подходящи подробности за вашия проект.

Какво трябва да покриете във въпросника за уеб дизайн и изработка на уеб сайт?

Имайте предвид, че добрите уеб агенции получават този тип въпросници редовно. Така че, за да увеличите максимално шансовете си да получите обмислени, реалистични предложения, трябва да подготвите документа си внимателно.

Имайки това предвид, ето какво трябва да покриете, за да предоставите ефективен въпросник за уеб дизайн и изработка на сайт:

Кратко резюме на проекта

Тук е необходимо кратко резюме не по-дълго от 200 думи. Той трябва да представи вашата организация и да обясни защо търсите този тип услуга.

Вместо да споменавате специфичните си изисквания в този раздел може да разгледате болните места на текущия ви уеб сайт, ако се нуждаете от редизайн например.

Въведение за вашата организация

Чрез едно добро въведение в бизнеса ви и с какво се занимава вашата организация, специалистите по дизайн и изработка на уебсайт

ще могат да ви предоставят стойностно решение, което отговаря на вашите бизнес цели. 

Също така вашето фирмено минало ще даде на агенциите по-ясна представа за функционалността, от която вашият сайт може да се нуждае. 

СТук можете да предоставите информация относно ценностите на вашата компания и да опишете целевата си аудитория. Тази информация е изключително полезна за потребителското изживяване (UX) и решенията за визуален дизайн.

Ето пример на това каква информация да предоставите за вашата компания:

 • Вашата история, местоположение и др.
 • Какво продавате и вашето уникално предложение за стойност
 • Вашата ниша
 • Вашият идеален клиент
 • Вашите фирмени ценности и култура
 • Вашите конкуренти
 • Вашите бизнес цели
 • Основни заинтересовани страни във вашата компания

Цели и задачи

Тук можете да предоставите информация и причините защо искате изработка на нов уебсайт или редизайн. Различните дизайнерски характеристики се поддават на постигане на конкретни цели.

Компаниите често искат да проектират нов сайт, за да:

 • Увеличат продажбите
 • Подобрят познаваемостта на марката
 • Бъдат в крак с дизайна и уеб тенденциите
 • Привлекат нови клиенти
 • Осигурят различна функционалност или поддръжка на клиентите си
 • Представят нови продукти и услуги
 • Достигнат до повече потенциални клиенти

Опишете вашия съществуващ сайт, ако имате такъв

Ако вече имате уебсайт или онлайн магазин, отделете време, за да опишете защо той не отговаря на вашите нужди.

Например, намират ли клиентите процеса на плащане труден? Навигацията неорганизирана и неинтуитивна ли е? Или не успявате да ангажирате клиентите си? Недостатъчни реализации и др.

Честността относно състоянието на текущия ви уебсайт ще позволи на агенциите да ви предоставят решение според ниждите на бизнеса ви.

Обхват на проекта и резултати

В този раздел трябва да посочите конкретните функционалности, от които ще се нуждаете. Това ще гарантира, че получавате предложения само от агенции с подходящите ресурси и умения.

Например, може да искате да се класирате по-добре в Google, но може да не осъзнавате, че ще имате нужда от специалист по оптимизация за търсачки (SEO), който да ви помогне да направите това.

Доколкото можете, опишете как ще изглежда завършеният проект и какво мислите, че ще ви е необходимо, за да го постигнете.

Но имайте предвид, че колкото по-сложен е вашия проект, толкова повече ще струва.

Някои функционалности:

 • Back-end кодиране (CMS, API на трети страни, персонализиран софтуер/функции)
 • Информационен дизайн
 • Визуален дизайн
 • Персонализиран софтуер или разработка на приложения
 • Оптимизация на мобилни устройства
 • SEO
 • Стратегия за съдържание
 • Миграция на съдържание
 • UX/UI
 • Потребителско тестване
 • Графичен дизайн
 • Копирайтинг
 • Управление на реклами

Ако ви е трудно да опишете всички услуги и функционалности, от които се нуждаете, споделете примерни уеб сайтове или онлайн магазини, които ви допадат като дизайн и функционалност. 

Не забравяйте да включите примери за дизайн, които демонстрират функционалността, която търсите, и визуалния вид, който се стремите да постигнете.

Време за изпълнение

Важно е да сте реалистични по отношение на сроковете за изпълнение на вашите проекти и важните етапи по пътя на изработката. Имайте предвид,че бързото изпълнение на даден проект предполага повече ангажирани специалисти, което би могло да оскъпи проекта ви.

Изработката на уебсайт отнема средно около един-два месеца.

Имайте предвид, че завършването на някои проекти може да отнеме до 12 месеца. Всичко се свежда до сложността на вашия уеб сайт.

В това отношение е важно да посочите основните си приоритети, при изграждането на уеб сайта ви, за да се синхронизирате с агенцията за изработка на сайт.

Карта на сайта и структура

Този раздел ще помогне на агенцията за уеб дизайн и изработка на сайт да разбере какво време е необходимо за създаване на подходящо оформление за вашия сайт.

Ако знаете как искате да бъде структуриран вашият сайт, тук е мястото да предоставите карта на сайта, която показва как искате различните страници на уебсайта ви да бъдат свързани.

Ако не сте сигурни, използвайте този раздел, за да обясните различните елементи и страници, които искате да включите в уебсайта, като ги подредите по важност. Това ще помогне на агенцията да разбере какъв тип навигационна йерархия е необходима.

Технически изисквания

В този раздел трябва да предоставите повече подробности за техническите нужди на вашия проект.

Обмислете функционалността на уебсайта и използвайте този раздел, за да обясните как трябва уебсайтът да работи за вашата целева аудитория.

Обмислете потенциални интеграции с услуги на трети страни като доставчици на имейли, маркетингови автоматизации, счетоводни системи и инструменти за управление на взаимоотношенията с клиенти.

Тук можете също да посочите вашите нужди от уеб хостинг, проследяване на данни и мобилен дизайн.

Бюджет

В този раздел трябва да предвидите разходите, които ще бъдат за трети страни, например платеи теми и плъгини и самия труд при изработката и дизайна на уеб сайта ви.

Разходите за активи се отнасят до всичко необходимо за изграждането на уебсайта, като например уеб хостинг, програми на трети страни, платени изображения и т.н. Разходите за труд се отнасят до самата изработка и дизайн.

Заключение

Ясно попълненият шаблон за дизайн и изработка на уебсайт е ключът към намирането на агенция, която ще удовлетвори вашите бизнес нужди.

Ако не сте наясно с вашите изисквания, ще ви направи впечатление, че проекта отнема повече време или струва повече, отколкото първоначално сте планирали. За да избегнете това се уверете, че сте направили проучване, преди да предприемете действия и ангажирате агенция за изработка и дизайн на уеб сайт и онлайн магазин.

Разбира се можете да помолите и съответната агенция да ви изпрати въпросник, който да попълните преди да предминат към съществената част.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки