Назад

Какво е Инфлуенсър Маркетинг и какви са неговите ползи и недостатъци?!

+ бонус в края на статията:
Защо препоръчваме да избягвате този метод в България!Инфлуенсър маркетингът е вид маркетинг, при който брандовете си сътрудничат с лидери на мнение или инфлуенсъри в определена ниша или социална платформа. Целта е да повлияят на поведението и решенията на потребителите чрез автентично и ангажиращо съдържание.

Инфлуенсър маркетингът има много ползи за брандовете и маркетолозите, като:

Изгражда доверие и показва авторитет. Инфлуенсърите имат лоялна и ангажирана аудитория, която ги уважава и следва техните препоръки.

Влияе на решенията за покупка. Изследвания показват, че 49% от потребителите разчитат на препоръките на инфлуенсъри при покупка на продукти или услуги.

Помага да се пробие през слепотата към рекламите. Много потребители използват блокери на реклами или игнорират традиционните рекламни формати. Инфлуенсър маркетингът предоставя по-естествен и органичен начин да се достигне до целевата аудитория.

Позволява ви да се свържете с аудитории на техните предпочитани платформи. Инфлуенсъри има в различни социални медии, като Instagram, YouTube, TikTok, Twitter и др. Това ви дава възможност да изберете най-подходящата платформа за вашата кампания и да достигнете до потенциални клиенти там, където те провеждат повече време.

Значително подобрява вашия ROI. Инфлуенсър маркетингът е един от най-изгодните видове маркетинг, които предоставят висока стойност за всеки инвестиран лев. Според едно проучване за всеки 1 долар инвестиран в инфлуенсър маркетинг брандовете получават 5.20 долара приход.

Увеличава вашия обхват. С помощта на инфлуенсър можеш да стигнеш до нови аудитории или до такива, които не знаят за вашата марка или продукти. Това може да повлияе на осведомеността за вашата марка и да привлече нови клиенти

Дава ви достъп до качествено съдържание. Инфлуенсърите са творчески и професионални в създаването на атрактивно и уникално съдържание за вашата марка или продукт. Можете да използвате това съдържание за своите собствени канали или да го преработите за други цели.Въпреки всичките ползи, инфлуенсър маркетингът има и своите предизвикателства, като:

Разбирането на различните видове инфлуенсери. Има много фактори, които определят типа на инфлуенсъра, като размера на аудиторията, типа на платформата, степента на ангажимент и др. Трябва да знаете какви инфлуенсери отговарят най-добре на вашите цели и бюджет.

Работата в рамките на организацията или използването на агенция. В зависимост от размера и сложността на вашата кампания може да решите да я управлявате самостоятелно или да назначите специализирана агенция за инфлуенсър маркетинг. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци.

Доказването на стойността на инфлуенсър маркетинга пред висшите ръководители. Много брандове все още не разбират как да измерят ефективността и резултатите от инфлуенсьор маркетинг кампаниите си. Това можеш да доведе до липса на подкрепа или одобрение от страна на решаващите лица. Затова е важно да определите ясни цели и показатели за успех и да следитес перформанса постоянно.

Намирането на най-добрия инфлуенсър за вашата марка. Това е един от най-трудните елементие при планирането и изпълнението на успешна кампания. Трабва да направите подходящия избор не само по отношение на аудиторията, но и по отношение на културата и ценностите на инфлуенсъра. Трябва да се уверите, че инфлуенсъра има добра репутация, автентичност и влияние върху вашата целева група. Също така трябва да установите доверие и добри отношения с инфлуенсъра и да му дадете свобода да изрази своето мнение.

Убеждаването на инфлуенсъра защо трябва да работи с вас. Не става въпрос само за пари или продукти. Инфлуенсърите търсят партньорства, които им осигуряват стойност и смисъл. Трябва да им покажете как вашата марка или продукт може да им помогне да постигнат своите цели, да развият своята аудитория или да подкрепят някоя кауза.БОНУС ТОЧКА: Защо препоръчваме да избягвате този вид маркетинг в България!


Защо ли! Ами защото сме в България и голяма част от българските инфлуенсъри не предлагат стойностно съдържание. Тяхната едничка цел е известност. Като това ги кара да прибягват до всевъзможни методи за привличане на погледите към тях.  Купуване на последователи които дори си нямат представа този човек какво прави и не се интересуват от съдържанието му( то така или иначе няма стойност). Използване на колаборации с брандове за привличане на вниманието върху тях ( И тук идва важната точка за вас ако имате такива планове да използвате инфлуенсър маркетинга за да разширите аудиторията си).

Честа практика на инфлуенсърите в България е не да рекламират продукта/марката ви а да се рекламират чрез вас.  Тоест те няма да придадат никаква стойност която да има положителен ефект за вас.  Може да се натъкнете на такова съдържание което носи обратен ефект всекидневно в социалните мрежи и сами може да прецените дали това е полезно.
За това силно препоръчваме преди да предприемете такава стъпка да направите проучване на инфлуенсърите, на тяхната аудитория и на тяхното съдържание. Много са малко инфлуенсърите в България, които наистина биха придали стойност на продукта/бранда ви и биха имали положителен ефект върху разширяването на осведоменоста за вас и вашата аудитория.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки