Назад

Всичко, от което се нуждаете за да стартирате успешен сайт с подкасти

Приходите от реклама в индустрията надхвърлят $1 милиард днес  и приблизително 62 милиона души, слушащи подкаст всяка седмица, сег е точното време да стартирате своя WordPress сайт с подкасти.

Искате ли да знаете как изглежда перфектната настройка за подкастинг? В това ръководство ще ви покажем как да започнете свой собствен подкаст с WordPress – стъпка по стъпка. Ще научите как работят подкастовете, най-доброто оборудване за подкаст, приставката за подкаст на WordPress, от която се нуждаете, и много други.

Независимо от вашата възраст или набор от технически умения, можете лесно да започнете свой собствен подкаст, като следвате стъпка по стъпка процеса, описан в тази статия.

Какво представлява подкастингът и как работи?

Подкастът е епизодична поредица от аудио файлове, за които потребителите могат да се абонират, за да ги изтеглят и слушат.

За да работи вашият подкаст, трябва да имате аудио файл и RSS канал, за който потребителите могат да се абонират, за да бъдат актуализирани и да слушат нови епизоди, когато излязат.

Тъй като WordPress идва с вградена система за RSS емисии за блогове, много водещи избират да използват WordPress като своя подкаст платформа.

Можете да свържете уебсайта си за подкаст с приложения за подкаст като iTunes, за да улесните милиони потребители да слушат и да се абонират. Ще разгледаме това по-късно в статията.

След като вече знаете какво е подкаст и как работи, нека да разгледаме как да намерите идеи за създаване на успешен подкаст.

Намиране на ниша и теми за вашия подкаст

Подкастите са доста популярни и има десетки подкасти на много различни теми. За да останете в играта, трябва да намерите своята ниша и да изберете внимателно темите, които ще покриете във вашия подкаст.

Освен това трябва да познавате аудиторията си и да помислите какво е по-интересно за тях. Това просто упражнение ще ви даде ясна представа за вашия подкаст и какво искате да кажете. Водете си бележки.

Вниманието към вашата аудитория ще ви помогнат да планирате своите подкаст епизоди и да печелите абонати, като се придържате към добре планирана стратегия за съдържание.

От какво се нуждаете, за да настроите вашия подкаст?

Първото нещо е уебсайт или блог, където хората могат да научат повече за вас и вашия подкаст.

Второто нещо е оборудването за запис на вашия подкаст.

И накрая, трябва да имате правилните инструменти, за да публикувате вашия подкаст в интернет, така че да получите максимален брой абонати.

Планирайте първите си няколко подкаст епизода

Трябва да планирате добре вашите подкаст епизоди, преди да седнете да ги записвате.

1. Съдържание на епизода

Какви ще бъдат темите за първите ви няколко епизода? Планирайте съдържанието си, нахвърлете няколко основни точки, след което задълбочете в дейатли.

2. Продължителност на епизодите

Подкастите могат да бъдат между 20 минути и 2 часа. Продължителността на вашите епизоди зависи от вашето съдържание и аудитория. Няма строги правила за това каква трябва да бъде продължителността за добър подкаст епизод.

Ако имате добро съдържание, не го съкращавайте, само за да може да пасне на времето, което сте определили за подкаста си. И обратното не дъфкайте съдържанието твърде много, само за да можете да запълните желаната продължителност на епизода.

3. Поддържащи медии

Вие също ще трябва да работите върху интро музика, фонова музика или други звуци, които може да искате да добавите към вашия подкаст за по-драматичен ефект.

Ето и няколко места, от който можете, в които можете да намерите музика за подкаста ви. Внимателно прегледайте лицензионните условия, преди да използвате която и да е песен във вашия подкаст.

4. Сториборд и скриптове

Тук трябва да седнете и да напишете сценария. Това ви помага да останете фокусирани и ви кара да звучите по-професионално и подготвени.

След като сте прекарали известно време в планирането на епизодите си и сте обмислили повече съдържанието си, време е да запишете първия си подкаст.

5. Записване на вашия първи подкаст

За да запишете вашия подкаст, ще ви е необходим софтуер за аудио запис. Този софтуер ще ви помогне да записвате и редактирате вашите аудио файлове.

Най-добрият софтуер за запис на подкасти, който се използва от повечето подкасти, е Audacity. Това е безплатен, междуплатформен софтуер с отворен код, способен да записва професионални подкасти със студийно качество.

6. Публикуване на вашия подкаст в WordPress сайт

След като сте създали няколко епизода и сте доволни от качеството им, е време да публикувате вашия подкаст във вашия вече изработен WordPress сайт.

Ние сме тук да помогнем както с изработката и дизайна на вашия сайт за подкастинг, така и за всякакви допълнителни въпроси изникващи в главата ви.

Сега е времето да правите пари от своя подкаст

Ще ви отнеме много време и сериозна ангажираност, за да направите своя подкаст успешен. За да направите всичко това устойчиво в дългосрочен план, ще трябва да намерите начини да монетизирате своя подкаст.

Следват някои от най-добрите начини да печелите пари от подкаст.

  • Директно спонсорство. Ако смятате, че даден бизнес би се възползвал от спонсорирането на вашия подкаст, не се колебайте да се свържете с него.
  • Използвайте партньорски маркетинг, за да препоръчате продукти и услуги на трети страни на вашата аудитория.
  • Продайте свои собствени продукти и услуги, като добавите онлайн магазин към уебсайта си.
  • Помолете абонатите да подкрепят вашия подкаст с дарения. Можете просто да добавите формуляр за плащане на уебсайта, където абонатите ви могат да направят дарение.
  • Направете по-стари епизоди достъпни само за членове. 
  • Всичко това е напълно възможно с WordPress.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да започнете подкастинг с WordPress.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти