Назад

Какво представлява грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN и как да я отстраним?

В това ръководство за грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN ще ви преведем през процеса стъпка по стъпка, необходим за отстраняване на тази грешка и коригирането й завинаги, като интернет потребител или администратор на уебсайт. Прочетете повече надолу.

Какво представлява Domain Name System (DNS)?

DNS, съкращение от Domain Name System, е малко като телефонен указател от аналоговата ера.

Какво е DNS?

Протоколът на системата за имена на домейни (DNS) пази записи кои имена на домейни съответстват на конкретни IP адреси. Тази система ви позволява да сърфирате в мрежата, като въвеждате обикновени URL адреси вместо IP адреси.

DNS съпоставя имена на домейни с техните IP адреси. Това е причината да не се налага да запаметяваме 12-цифрени серийни номера за всеки един уебсайт, който посещаваме, защото ни позволява да го допълваме с техните имена на домейни!

Но понякога DNS сървърите също могат да действат и да доведат до кодове за грешка като DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Определено не е приятно изживяване за посетителя, който се опитва да получи достъп до вашия уебсайт, така че е важно да знаете как да отстраните проблема, ако го срещнете.

DNS сървъри: как работят?

DNS сървърите са компютърните сървъри, отговорни за поддържането на DNS системите актуални. Те правят това, като съпоставят име на домейн с неговия IP адрес.

Всеки път, когато въвеждате URL адрес, вашият уеб браузър изпраща заявка до DNS сървър, който след това извлича уебсайта чрез неговия IP адрес. Разбира се, това е простото обяснение.

В действителност DNS сървърите са базирани на йерархия. Когато въвеждате уеб адрес в браузъра си, компютърът ви изпраща заявка до DNS резолвер, който обикновено се предоставя от вашия доставчик на интернет услуги (ISP). След това резолверът отправя запитване към основния DNS сървър, което е само първата стъпка в процеса на търсене на име на домейн.

След това DNS резолверът проверява своя кеш, за да види дали вече знае IP адреса за това име на домейн. Ако не го направи, той изпраща заявка до основен DNS сървър, за да определи кои DNS сървъри са авторитетни за домейна от първо ниво.

След това DNS резолверът изпраща заявка до един от авторитетните DNS сървъри за домейна от първо ниво, за да получи IP адреса, свързан с това име на домейн.

След като DNS резолверът получи IP адреса, той го кешира, така че да може да отговори по-бързо, ако получи друга заявка за същото име на домейн. След това връща IP адреса на вашето устройство, което използва IP адреса, за да установи връзка с уеб сървъра, хостващ уебсайта, който искате да посетите.

Целият този процес обикновено отнема само няколко милисекунди! Това е доста невероятно, като се има предвид колко заявки се изпращат и получават зад кулисите.

Като се има предвид това, има много стъпки към процеса, което оставя много място за грешка, ако една от тези системи реши да действа. След това нека се опитаме да разберем какво води до код за грешка и как можете да го разрешите.

Грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN, обяснено

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN е често срещана грешка, която възниква, когато устройството ви не може да зареди домейна, до който се опитвате да получите достъп. NXDOMAIN означава „Несъществуващ домейн“, което означава, че въведеното от вас име на домейн не съществува в DNS.

По същество, когато въведете име на домейн във вашия уеб браузър, вашето устройство изпраща DNS заявка до DNS, за да намери IP адреса, свързан с това име на домейн. Ако DNS не може да намери IP адреса за името на домейна, което сте въвели в неговия кеш, той изпраща заявка до един от авторитетните DNS сървъри за домейна от първо ниво, за да получи IP адреса.

Ако обаче авторитетният DNS сървър също не успее да получи IP адреса, съответстващ на името на домейна, той връща отговор „Несъществуващ домейн“ (NXDOMAIN) на DNS, който след това предава същото съобщение за грешка на вашия браузър.

Как можете да разберете дали сте срещнали грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN при достъп до уебсайт? Въз основа на предпочитания от вас уеб браузър може да се покаже като едно от следните съобщения за грешка:

 • Google Chrome: Този сайт не може да бъде достигнат.
 • Mozilla Firefox: Хм. Имаме проблеми с намирането на този сайт.
 • Microsoft Edge: Хм… не мога да достигна до тази страница.
 • Apple Safari: Safari не може да намери сървъра.

Какво причинява грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN?

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN е грешка, която може да възникне както от страна на клиента (поради браузъра на посетителя), така и от страна на сървъра (поради бекенда на уебсайта). Има много възможни обстоятелства, които могат да доведат до грешката, като например:

Причини от страна на клиента

 • Неправилен URL адрес: Ако сте въвели неправилен URL адрес или сте написали грешно името на домейна, това може да доведе до грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN.
 • Неправилни DNS настройки: DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN грешки се случват и ако DNS конфигурацията на вашето устройство е неправилна или е променена. Това може да се случи, ако наскоро сте сменили вашия доставчик на интернет услуги или сте направили промени в мрежовите си настройки.
 • Настройки на защитната стена или антивирусната програма: Понякога VPN, защитните стени или антивирусните програми могат да блокират достъпа до някои уебсайтове, което води до грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN.
 • Проблеми с DNS кеша: DNS кеша на вашето устройство съхранява информация за наскоро достъпни уебсайтове — Това може да доведе до грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN, ако кешът се повреди или остарее.

Причини от страна на сървъра

 • Проблеми с DNS сървъра: Понякога DNS сървърите могат да имат проблеми или да отпаднат. Това може да се случи по няколко причини, като претоварване на сървъра или поддръжка. Когато това се случи, може да възникне тази грешка.
 • Изтекли имена на домейни: Ако името на домейна на уебсайта, до който се опитвате да отворите, е изтекло, това може да доведе до грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Това може да се случи, ако собственикът на уебсайта забрави да поднови регистрацията на име на домейн.
 • Отвличане на DNS: Отвличането на DNS е техника, която хакерите използват, за да пренасочат потребителите далеч от законни уебсайтове. Ако вашето устройство е било засегнато от отвличане на DNS, това може да доведе до грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN.
 • Забавяне на разпространението на DNS : Когато DNS записите на уебсайт се променят, може да отнеме известно време, докато тези промени се разпространят в интернет. По време на този период на разпространение някои потребители може да получат DNS грешка, тъй като тяхното устройство все още се опитва да получи достъп до старите DNS записи.

Отстраняване на неизправности при грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN:

Ако продължавате да срещате грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN, когато се опитвате да посетите конкретен уебсайт, има няколко неща, които можете да направите, за да разрешите всички проблеми от страна на клиента, които може да са причина за проблема.

Те ще варират в зависимост от типа на устройството и операционната система, които използвате, но ето няколко начина за отстраняване на DNS грешка на настолно устройство (Windows или Mac). Опитайте тези само след като сте извършили основни стъпки за отстраняване на неизправности, като рестартиране на вашата интернет връзка и деактивиране на вашия антивирусен софтуер.

Изчистете вашия DNS кеш

DNS кешът е временна база данни, съхранена на вашето устройство, която съдържа информация за имената на домейни, до които сте имали достъп, и съответните им IP адреси.

Кеш памет

„Кеш“ (произнася се „кеш“) е хардуер или софтуер, който съхранява данни. Много устройства, уеб браузъри, уеб сървъри и приложения използват кеширане. На теория кеш паметта позволява по-бързото извличане на данни. Повреденият или препълнен кеш може да причини проблеми с производителността.

Когато влезете в уебсайт, вашето устройство първо проверява своя DNS кеш, за да види дали вече има IP адреса за този уебсайт. Ако го направи, тогава вашето устройство не трябва да прави заявки към DNS сървър, за да намери IP адреса, което може да ускори процеса на зареждане на уебсайта.

Ако обаче DNS кешът се повреди или съдържа остаряла информация, това може да доведе до проблеми като грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. В такива случаи изчистването на кеша често може да разреши проблема. Ето как да изчистите DNS кеша в Windows, macOS и Google Chrome:

Windows: За да изчистите DNS кеша в Windows, изпълнете следните стъпки:

 • Отворете командния ред, като натиснете клавиша Windows + R, напишете „cmd“ в диалоговия прозорец Изпълнение и натиснете Enter.
 • В командния ред въведете „ipconfig /flushdns“ и натиснете Enter.
 • Трябва да видите съобщение, което казва: „Успешно изчистване на кеша на DNS Resolver.“

macOS: За да изчистите DNS кеша в macOS, изпълнете следните стъпки:

 • Отворете приложението Терминал, като отидете на Приложения > Помощни програми > Терминал.
 • Въведете „sudo killall -HUP mDNSResponder“ в терминала и натиснете Enter.
 • Ще бъдете подканени да въведете вашата администраторска парола. След като го въведете, натиснете Enter.
 • Трябва да видите съобщение, което гласи „mDNSResponder е рестартиран“.

Google Chrome: За да изчистите DNS кеша в Google Chrome (Chrome има собствен DNS кеш, който е отделен от Windows или macOS), изпълнете следните стъпки:

 • Отворете нов раздел в Google Chrome.
 • Въведете „chrome://net-internals/#dns“ в адресната лента и натиснете Enter.
 • Щракнете върху бутона „Изчистване на кеша на хоста“.
 • Трябва да видите съобщение, което казва: „Кешът на хоста е изчистен.“

Освобождаване и подновяване на IP адрес

Когато освободите вашия IP адрес, вие по същество казвате на вашето устройство да забрави текущата си мрежова конфигурация. Когато подновите вашия IP адрес, вашето устройство ще поиска нов IP адрес от DHCP сървъра, което често може да разреши проблеми с вашите мрежови връзки. Ето как да освободите и подновите своя IP адрес в Windows и macOS:

Windows: За да освободите и подновите своя IP адрес в Windows, изпълнете следните стъпки:

 • Отворете командния ред, като натиснете клавиша Windows + R, напишете „cmd“ в диалоговия прозорец Изпълнение и натиснете Enter.
 • Въведете „ipconfig /release“ в командния ред и натиснете Enter.
 • Трябва да видите съобщение, което казва: „Успешно освободен IP адрес“.
 • След това въведете „ipconfig /renew“ и натиснете Enter.
 • Трябва да видите съобщение, което гласи: „IP адресът е подновен успешно“.

macOS: За да освободите и подновите вашия IP адрес на macOS, изпълнете следните стъпки:

 • Щракнете върху менюто на Apple и изберете Системни предпочитания.
 • Кликнете върху иконата Мрежа.
 • Изберете мрежовия интерфейс, който използвате в момента (напр. Wi-Fi, Ethernet) от списъка вляво.
 • Кликнете върху бутона Разширени в долния десен ъгъл.
 • Щракнете върху раздела TCP/IP.
 • Кликнете върху бутона „Подновяване на наема на DHCP“.

Променете своите DNS сървъри

Ако DNS сървърите по подразбиране, предоставени от вашия доставчик на интернет услуги (ISP), не работят правилно, промяната им на доставчик на DNS трета страна може да помогне. Ето как да промените DNS сървърите на Windows и macOS:

Windows: За да промените DNS сървърите на Windows, изпълнете следните стъпки:

 • Отворете контролния панел и щракнете върху „Център за мрежи и споделяне“.
 • Кликнете върху връзката, която използвате в момента (напр. Wi-Fi, Ethernet).
 • Кликнете върху бутона „Свойства“.
 • Изберете „Интернет протокол версия 4 (TCP/IPv4)“ и щракнете върху бутона „Свойства“.
 • Изберете опцията „Използване на следните адреси на DNS сървъри“.
 • Въведете IP адресите на предпочитаните DNS сървъри, които искате да използвате (напр. 8.8.8.8 за Google DNS).
 • Кликнете върху бутона „OK“.

macOS: За да промените DNS сървърите на macOS, изпълнете следните стъпки:

 • Щракнете върху менюто на Apple и изберете Системни предпочитания.
 • Кликнете върху иконата Мрежа.
 • Изберете мрежовия интерфейс, който използвате в момента (напр. Wi-Fi, Ethernet) от списъка вляво.
 • Кликнете върху бутона Разширени в долния десен ъгъл.
 • Кликнете върху раздела DNS.
 • Щракнете върху бутона „+“, за да добавите нов DNS сървър.
 • Въведете IP адреса на алтернативния DNS сървър, който искате да използвате (напр. 8.8.8.8 за обществения DNS сървър на Google).
 • Кликнете върху бутона „OK“.

Рестартирайте вашата DNS клиентска услуга

DNS клиентската услуга е отговорна за преобразуването на имена на домейни в IP адреси. Ако услугата не работи правилно, това може да доведе до проблеми с интернет връзката. Ето как да рестартирате DNS клиентската услуга в Windows:

 • Отворете диалоговия прозорец Изпълнение, като натиснете клавиша Windows + R.
 • Въведете „services.msc“ в диалоговия прозорец Изпълнение и натиснете Enter.
 • В прозореца Услуги превъртете надолу и намерете услугата „DNS клиент“.
 • Щракнете с десния бутон върху услугата „DNS клиент“ и изберете „Рестартиране“ от контекстното меню.
 • След няколко минути трябва да се появи съобщение, че услугата е рестартирана.

В допълнение към разрешаването на проблеми, свързани с DNS, рестартирането на услугата DNS клиент може също да помогне за подобряване на скоростта на интернет и намаляване на забавянето.

Проверете файла си с локални хостове

Локалният хост файл е текстов файл, съхраняван на вашия компютър, който преобразува имената на домейни към IP адресите. Когато въвеждате име на домейн във вашия уеб браузър, вашият компютър първо проверява локалния хост файл, за да види дали има съпоставяне за този домейн. Ако съпоставянето съществува, компютърът ви използва този IP адрес, за да се свърже с уебсайта. Ако не стане, вашето устройство отправя запитване към DNS сървър, за да получи IP адреса.

Грешката NXDOMAIN възниква, когато DNS сървърът не може да намери съпоставяне за името на домейна, което сте въвели. Редактирането на файла с локални хостове може да реши този проблем.

Windows: За да редактирате файла с локални хостове в Windows, ето какво трябва да направите:

 • Отворете File Explorer и отидете до следната директория: C:\Windows\System32\drivers\etc\
 • Щракнете с десния бутон върху файла „hosts“ и изберете „Open with“ и след това изберете „Notepad“.
 • Превъртете надолу до дъното на файла и намерете реда, който съдържа неправилния запис, причиняващ грешката NXDOMAIN.
 • Редактирайте или изтрийте реда, ако е необходимо, за да коригирате грешката.
 • Запазете промените във файла и затворете Notepad.
 • Отворете командния ред, като щракнете върху Изпълни като администратор и въведете следната команда: ipconfig /flushdns
 • Рестартирайте компютъра си, за да се уверите, че промените влизат в сила.

macOS: За да редактирате файла с локални хостове в macOS, ето какво трябва да направите:

 • Отворете приложението Terminal от папката Applications > Utilities.
 • Въведете следната команда и натиснете Enter: sudo nano /etc/hosts
 • Въведете потребителската си парола, когато бъдете подканени.
 • Използвайте клавишите със стрелки, за да отидете до реда, който съдържа неправилния запис, причиняващ грешката NXDOMAIN.
 • Редактирайте или изтрийте реда, ако е необходимо, за да коригирате грешката.
 • Натиснете Command+O, за да запазите промените във файла, и след това натиснете Command+X, за да излезете от nano.
 • Изпълнете следната команда, за да изчистите DNS кеша: sudo killall -HUP mDNSResponder
 • Рестартирайте компютъра си, за да се уверите, че промените влизат в сила.

Нулирайте Chrome

Флаговете на Chrome са експериментални функции, които позволяват на потребителите да активират и деактивират различни настройки в браузъра Chrome. Тези флагове не се препоръчват за обикновени потребители, тъй като могат да повлияят на стабилността и сигурността на браузъра. Някои потребители обаче може да активират определени флагове, за да тестват нови функции или да разрешават проблеми.

Един флаг, който може да причини грешката NXDOMAIN, е флагът „Async DNS resolver“. Този флаг е предназначен да ускори DNS разрешаването чрез извършване на търсения успоредно с други дейности на браузъра. Въпреки това, той може да е в конфликт с определени DNS сървъри или мрежови конфигурации, което води до грешка NXDOMAIN.

За да нулирате флаговете на Chrome и да разрешите грешка в NXDOMAIN, изпълнете следните стъпки:

 • Отворете браузъра Chrome и напишете „chrome://flags“ в адресната лента.
 • Превъртете надолу до бутона „Нулиране на всички по подразбиране“ в долната част на страницата и щракнете върху него.
 • Потвърдете, че искате да нулирате всички флагове до техните настройки по подразбиране.
 • Рестартирайте браузъра Chrome, за да се уверите, че промените влизат в сила.

След нулиране на флаговете на Chrome, флагът „Async DNS resolver“ ще бъде деактивиран и браузърът вече не трябва да среща грешка NXDOMAIN. Ако искате да активирате отново конкретни флагове, можете да го направите един по един и да тествате всеки поотделно, за да сте сигурни, че не причиняват проблеми.

Отстраняване на неизправности при грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN: За мобилни устройства

Причините, водещи до грешка NXDOMAIN на смартфони, се различават от тези на настолни устройства. Ако сте потребител на Android или iOS, който продължава да се сблъсква с този проблем с DNS, ето някои уроци, които да ви помогнат да разрешите проблема:

Android

 • Уверете се, че вашето устройство е свързано към стабилна Wi-Fi или мобилна мрежа за данни. Ако връзката ви е нестабилна, това може да причини грешка NXDOMAIN. За да проверите връзката си, отидете в Настройки > Wi-Fi или Настройки > Мрежа и интернет и се уверете, че вашето устройство е свързано към активна мрежа.
 • Изчистването на кеша на браузъра може да помогне за разрешаването на грешката NXDOMAIN. За да изчистите кеша, отидете в Настройки > Приложения и известия > Вижте всички приложения > Chrome (или браузъра, който използвате) > Съхранение и кеш > Изчистване на кеша.
 • Промяната на DNS настройките също може да помогне за разрешаването на грешката. За да направите това, отидете на Настройки > Wi-Fi (или Мрежа и интернет) > Wi-Fi предпочитания > Разширени > Частен DNS. Ако имате персонализиран DNS сървър, изберете „Име на хост на частен DNS доставчик“ и въведете името на хоста. Ако нямате персонализиран DNS сървър, изберете „Автоматично“, за да използвате DNS сървъра на вашия мобилен оператор.
 • Настройките на VPN или прокси може да причинят грешка NXDOMAIN, особено ако са неправилно конфигурирани. За да деактивирате настройките за VPN или прокси, отидете в Настройки > Мрежа и интернет > VPN (или прокси) и изключете всички активирани настройки.
 • Ако грешката NXDOMAIN продължава в текущия ви браузър, опитайте да използвате друг браузър за достъп до уебсайта. Това ще помогне да се изключат всякакви проблеми, специфични за браузъра. Някои популярни браузъри за Android включват Chrome, Firefox, Ecosia и Opera.
 • Нулирането на мрежовите настройки може да помогне за разрешаването на всички проблеми, свързани с мрежата, които може да причиняват грешката NXDOMAIN. За да направите това, отидете на Настройки > Система > Опции за нулиране > Нулиране на Wi-Fi, мобилен и Bluetooth.

iOS

 • За да проверите връзката си на вашия iPhone, отидете в Settings > Wi-Fi или Settings > Cellular и се уверете, че вашето устройство е свързано към активна мрежа.
 • За да изчистите данните за сърфиране в Safari, уеб браузърът по подразбиране за iOS, отидете на Настройки > Safari > Изчистване на хронологията и данните за уебсайта.
 • Рестартирането на вашето устройство също може да помогне за разрешаването на проблеми с мрежата или DNS. За да рестартирате, натиснете и задръжте бутона за захранване, докато се появи опцията „плъзнете за изключване“. Плъзнете бутона, за да изключите вашето устройство, след което натиснете и задръжте отново бутона за захранване, за да го включите отново.
 • За да деактивирате настройките за VPN или прокси в iOS, отидете на Настройки > Общи > VPN (или Профили) и изключете всички активирани настройки.
 • Ако грешката NXDOMAIN продължава в текущия ви iOS браузър, опитайте да използвате друг браузър за достъп до уебсайта. Това ще помогне да се изключат всякакви проблеми, специфични за браузъра. Някои популярни браузъри за iOS включват Safari, Chrome и Firefox.
 • За да нулирате мрежовите настройки на вашия iPhone и да разрешите грешка в NXDOMAIN, отидете на Настройки > Общи > Нулиране > Нулиране на мрежовите настройки.

Отстраняване на неизправности при грешка DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN: Като администратор на сайт

Когато решенията от страна на клиента се провалят, посетителите неизбежно ще се свържат с вас – собственика на уебсайта – за помощ относно грешката NXDOMAIN. Ето какво можете да направите като администратор, за да помогнете за диагностицирането и отстраняването на проблема:

 • Първата стъпка в отстраняването на грешката NXDOMAIN е да проверите вашата DNS конфигурация. Уверете се, че вашите DNS записи са правилно конфигурирани и името на вашия домейн е регистрирано при валиден DNS доставчик. Можете да използвате инструменти като DNS Checker или MX Toolbox, за да проверите вашата DNS конфигурация.
 • Ако вашият DNS сървър изпитва проблеми или не работи, това може да причини грешка NXDOMAIN. За да проверите дали вашият DNS сървър работи, проверете регистрационните файлове на сървъра си или използвайте инструмент като DNSstuff, за да извършите DNS търсене.
 • Ако името на вашия домейн не е регистрирано правилно, това може да причини грешка NXDOMAIN. Проверете при вашия регистратор на домейни, за да се уверите, че името на вашия домейн е регистрирано и че вашите DNS записи са правилно конфигурирани.

Ако вашите DNS записи са неправилни или остарели, това може да причини грешка NXDOMAIN. Актуализирайте вашите DNS записи, за да сте сигурни, че са правилни и актуални. Можете да използвате инструменти като DNSimple или Cloudflare , за да управлявате вашите DNS записи.

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Грешка: Заключение

DNS сървърите могат да бъдат сложни. Ако нищо друго не работи за вас, администраторите на сайта винаги имат възможност да се обърнат към своя регистратор на домейни или хостинг доставчик за помощ при диагностицирането на проблема. Ако нямате достъп до екип за поддръжка, помислете дали да не наемете агенция за поддръжка на сайта ви, който да го поправи вместо вас.

Надяваме се сме ви били полезни при отстраняване на възникнала грешка. Ако се нуждаете от месечна поддръжка на сайт или онлайн магазин, не се колебайте да се свържете с нас. Така ще сте сигурни, че сайта ви работи гладко и безпроблемно, както и ще имате екип, който ще бъде готов да ви съдейства 24/7.