Назад

Доказани стратегии за повече показвания на уебсайта ви и по-ниска степен на отпадане

Много собственици на онлайн бизнес мислят, че е лесно да привлекат трафик към уебсайта. Въпреки че повечето професионалисти в изработката на уеб сайт и изработка на онлайн магазини уверяват, че привличането на органичен трафик е по-трудно, но пък за сметка на това е напълно безплатно и създава доверие в клиентите. По-трудната задача обаче е да задържите клиентите на уебсайта си. По-голямата част от потенциалните ви клиенти, които идват на уебсайта ви, напускат, преди изобщо да са разгледали другите ви страници.

Посетителите, които напускат, след като са видели само една страница, ще имат по-висока степен на отпадане. За съжаление, това също води до по-малко трафик, когато страницата е затворена веднага, още преди да е заредила. Стратегиите в този пост ще ви помогнат да задържите клиентите ангажирани по-дълго, което води до повече показвания на страници и по-нисък процент на отпадане.

Какво е степен на отпадане?

Що се отнася до степента на отпадане на вашия уебсайт, това е делът на посетителите, които „отпадат“ или излизат от сайта, преди да посетят повече от 1 страници. Ако степента ви на отпадане е твърде висока, нямате завладяваща целева страница, която да насърчи потребителя да остане на уебсайта ви и да изследва останалата част от съдържанието ви.

Има редица начини, които могат да накарат посетител да напусне уебсайта ви, без да завърши действието, което искате да направи.

  • Кликване върху връзка, която отвежда посетителите до различен уебсайт
  • Затваряне на текущия прозорец или раздел
  • Въвеждане на нов уеб адрес
  • Използване на бутона „Назад“ за напускане на уебсайта
  • Изтичане на активната в момента сесия поради грешки на сървъра

Тук е време да споменем, че съществуват два вида нива на отпадане: добри и лоши.

Ако степента ви на отпадане е ниска, това означава, че посетителите на вашия сайт са имали положително преживяване и са достигнали до това, което са търсили. Лошата степен на отпадане от друга страна означава ниско ниво на интерес от страна на посетителите, които бързо напускат вашия сайт.

Стратегии и техники за получаване на повече показвания на страници, които значително ще намалят степента на отпадане:

Ускорете скоростта на зареждане на вашия уебсайт

Може би си мислите че степента на отпадане се дължи на съдържанието или дизайна на уебсайта. Възможно е обаче посетителите на вашия сайт да го напускат, преди изобщо да имат възможност да прочетат вашия контент. Посетителите наапускат вашия уебсайт, ако той зарежда твърде дълго време или това отнема повече от две-три секунди. Това важи както за посетителите на мобилни устройства, така и за настолни компютри.

Увеличаването на скоростта на вашия уеб сайт ще бъде от полза за вашето потребителско изживяване, общия брой показвания на страници и SEO класирането на сайта ви. 

За да започнете от правилната точка, направете тест за скоростта на зареждане, за да разберете колко бърз е вашият сайт в момента.

Първата стъпка към по-бързото подобряване на вашия уебсайт е да разберете как функционира той в момента. 

Хостингът и неправилните настройки на кеша на вашия уебсайт може да са най-честите причини за лоша производителност.

Използвайте вътрешни връзки

Вътрешните връзки водят през страница от вашия уебсайт към друга. В допълнение към SEO, вътрешното свързване помага за изграждането и укрепването на структурата на вашия сайт. Един от най-добрите методи за минимизиране на степента на отпадане на вашия уебсайт, като същевременно увеличавате показванията на страници, е прилагането на стратегия за вътрешни връзки. Вътрешните връзки са тези, които сочат към подходящи, вече съществуващи материали на вашия уебсайт.

Освен това вътрешните връзки помагат при навигацията на сайта, разпространяват връзките между уебсайтовете и поддържат посетителите ангажирани, като същевременно позволяват на Google да сканира вашия сайт.

Наличието на силен маркетингов план за съдържание е от решаващо значение за подобряване на вътрешните връзки на уебсайта ви. Освен това не прекалявайте с anchor текст или връзка към страници от най-високо ниво, уверете се, че всички връзки към изображения имат атрибути Alt и използвайте добавки за автоматично свързване във вашия уебсайт. 

Добавете възможност за търсене на вашия уебсайт

Вътрешното търсене позволява на потребителите на вашия сайт да извършват търсене в стил Google за информацията, която търсят във вашия сайт.

Повечето от потенциалните ви клиенти ще използват полето за търсене на вашия уебсайт, за да намерят информацията, от която се нуждаят, преди да преминат изцяло към друг сайт. 

Показване на свързани продукти, публикации или страници

Когато някой прочете вашето съдържание и не му подскажете какво да премине към следваща страница или пост, най-вероятно ще напусне блога ви. Можете да примамите потребител да прочете друга статия на вашия сайт, като предоставите списък с подобни публикации или други популярни публикации. Умна идея е да използвате тази стратегия, за да задържите читателите на вашия сайт. 

Задайте външните връзки да се отварят в нов раздел

Когато създавете връзки към други сайтове, вие не само печелите сила за класиране, но също така развивате взаимоотношения със собствениците на тези други уебсайтове. Това е чудесна техника за подобряване на уместността и стойността на вашия материал. Включването на връзки към полезни външни ресурси във вашата статия е добро не само за вашите читатели, но е добро и за вашето SEO.

Външните връзки, от друга страна, трябва да се третират изключително предпазливо поради факта, че карат посетителите ви да изоставят сайта ви, като значително повишават степента на отпадане.

Стратегически позиционирайте рекламите

Интернет потребителите се дразнят от натрапчивите реклами, тъй като те често им пречат да прочетат съдържанието. Това обаче не означава, че всички реклами трябва да бъдат премахнати.

Като алтернатива потърсете място, където те могат да се видят, без да пречат на процеса на четене, като поставите рекламите стратегически. Може да е от лявата или от дясната страна или може да бъде вмъкнато между абзаците.

Уверете се, че изскачащият прозорец не заема целия екран, ако искате да го използвате. 

Заключение

Вашият уебсайт трябва да привлича сериозен трафик, ако искате да бъдете забелязани сред останалите. Освен това 70% от посетителите, които напускат вашия уебсайт, никога не се връщат. Ето защо е изключително важно да имате начин да се свържете с тях, ако решат да напуснат сайта ви, без да се върнат след това. Създаването на имейл бюлетин и добавянето на уеб насочено известие към вашия уебсайт са най-добрите начини да постигнете това. Наличието на добре оптимизиран уебсайт ще бъде от полза за вашия бизнес по много начини.

Надяваме се, че тези насоки ще ви помогнат да получите добър трафик към уебсайта си, като същевременно намалите степента на отпадане.