Назад

Как извършваме одит на уебсайт за добро представяне в интернет средата

Добрият уеб дизайн на уебсайт често се разбира погрешно. Понякога бизнесът вижда уеб дизайна като второстепенна, спрямо останалата част от бранда си, друг път може да пренебрегне правилните принципи на уеб дизайна на уебсайта и онлайн магазина и да твърди, че той не е важен.

Ние винаги избираме одити, когато започваме взаимоотношения с клиенти. Повечето одити показват, че фирмите, с които работим, не се възползват максимално от платформите на WordPress и Shopify. Те разчитат твърде много на плъгини и пренебрегват някои ключови принципи на дизайна.

Ние в Webness провеждаме одити на сайтове на WordPress и Shopify, като имаме предвид наши 10 закони и принципи за добър уеб дизайн на уебсайт и онлайн магазин. По-долу ще ви разкажем в малки детайли тези наши закони. Виждаме какво означават те за вас, тяхното значение за достигане на крачки, догонване на конкурентите и постигане на успех с платформите на WordPress и Shopify.

1. Помислете за използваемостта и достъпността на вашия уебсайт

Вашият уебсайт може да изглежда достатъчно добре, за да привлече бързо потребителите, но ако е труден за използване, не се фокусира върху нуждите на потребителя и не предоставя възножност за ползване на широк кръг от хора, тогава той ще ги отблъсне също толкова бързо, колкото и ако липсва добре изграден уеб дизайн. Нашите одити се фокусират върху това дали вашите клиенти могат да постигнат крайната цел на уебсайта и дали вие отговаряте на техните нужди.

Това е област, която не е за подценяване. Последното нещо, от което се нуждаете, е вашите потребители да се изгубят и да мислят твърде много как да навигират в сайта ви. Използваемостта (клиентско изживяване, смесено с потребителско изживяване) е това, което в крайна сметка решава дали даден уебсайт да успее или да се провали още в начална точка. Така че този закон е в ума ни от началото до края.

В действителност достъпността е много по-дълбока тема и ние отгатваме само важната част за вас. Отговорете си на един от най-важните въпроси – Може ли целевата ви аудитория да получи достъп до това, от което се нуждае, възможно най-бързо и лесно?

Нашият първоначален преглед на използваемостта и достъпността съществува, за да можем да направим приложими промени, които водят до резултати.

2. Фокусирайте се преди всичко върху мобилните устройства

Мобилната използваемост е огромна част от UX дизайна и е така от години; по-голямата част от търсенията с Google в световен мащаб идват от мобилни устройства. Първоначалният ни фокус върху използваемостта включва мобилни устройства поради тази причина, нашият нов поглед оценява вашия сайт въз основа на вашия целеви пазар.

Ако вашият уебсайт работи само на компютър и не се адаптира към мобилни устройства, тогава вие на практика намалявате наполовина възможната си клиентска база. Като инвестирате в респонсив дизайн на устройството, можете да гарантирате, че уебсайтът ви ще работи на всяко устройство и навсякъде.

Изкушението на много агенции и дизайнери е да разработват въз основа на екрана, който гледат. Това почти винаги е настолен или преносим компютър. На изкушението обаче трябва да се устои и връщайки се към закон номер едно, фокусът трябва да бъде поставен върху това, което е най-добро за потребителя.

3. Поддържайте нещата прости

Като основно правило, ние сме против раздуването на уебсайт с ненужни плъгини и прекалено излишни елементи. Опростяването на нещата не само носи ползи за използваемостта, но и подсилва целта на вашия уебсайт.

По-добре е да имате потребител, който е наясно какво прави, отколкото потребител, който първоначално е впечатлен, но в крайна сметка се обърква при навигиране. Или по-лошо, потребител, който е объркан от първото си впечатление.

Когато някой иска да направи избора да попита или да закупи от вас, но му е трудно да направи следващата стъпка, защото не е интуитивна, тогава се пропуска значителна възможност за опростяване.

Намаляването на ненужните плъгини и ненужните елементи за дизайна (като анимации) ще подобри скоростта на сайта. Това е основен закон на простотата в уеб дизайна. Ние не се стремим към скучно преживяване, но и ненужното не е необходимо.

4. Запомнете теорията на цветовете и изображенията

Искате цветовете на вашия уебсайт да подсилят посланието на вашата марка и да уцелят правилните емоционални точки, като също така гарантират, че поддържа уебсайта ви четлив. Гледането на контраста, допълването и тона е важно, но също и типът изображения, които вашият уебсайт съдържа.

Изображенията трябва да попадат във визуална йерархия, която има смисъл. Визуалната йерархия трябва да подрежда елементите на вашия уебсайт по важност. Това се определя от размера, стила, цвета, типа на изображението и т.н. Основният аспект, който искате да постигнете, когато разглеждате визуална йерархия, е фокусна точка – това е мястото, където е съществената информация или целева точка, която искате вашите клиенти да видят.

Освен това, свързването с вашата аудитория чрез използването на изображения и цвят е силен инструмент за комуникация. Това ще им помогне да се чувстват спокойни и ще им даде усещането, че всяка страница е част от основната. По време на нашите одити на уебсайтове ние сравняваме основните принципи на дизайна на теорията на цветовете и изображенията, за да видим дали могат да бъдат направени подобрения. Цветовете, изображенията и графиките трябва да са там, за да подобрят изживяването на потребителя, а не да отвличат вниманието от него.

Както и една много важна точка, която по-горе споменахме – всяка подстраница трябва да използва идентичен темплейт, създаден за нея, като това ще създаде усещане за един цялостен проект и няма да объркват клиентите ви, че има вероятност да са на различен от вашия уебсайт.

5. Не забравяйте за добрата страта оптимизация

Доброто присъствие в мрежата не е само това, което виждате. Подреждането и оптимизирането на изображенията, минимизирането на HTML, JavaScript и CSS, оптимизирането на настройката на хостинга и по-малко на брой плъгини са от полза за платформата на вашия уебсайт, като съкращават времето за зареждане и подобряват потребителското изживяване.

Използваме нашия технически опит, за да прегледаме бекенда и техническата архитектура на даден уебсайт. Чрез задълбочен технически одит можем да определим ключови грешки, уязвимости и проблеми с производителността. По този начин можем да съставим план за действие, за да ги коригираме, да ускорим вашия сайт и да гарантираме, че предизвикателствата няма да се повтарят с течение на времето.

Бързият уебсайт изпраща силни сигнали за доверие към вашия целеви пазар, докато по-бавното време за зареждане кара потребителите да се оттеглят в един момент. Google, като перфектен пример, редовно актуализира своята статистика около това и е доста строг в подхода си към скоростта на сайта. От 2019 г. те препоръчват 2 секунди време за зареждане на среден сайт. 

6. Последователност, последователност и пак последователност

Един запомнящ се уебсайт винаги с последователен дизайн на страниците (разбира се за това отгатнахме и в предна точка, но как да не създам една специална точка за нещо толкова важно!). Постигането на последователен дизайн е трудно, тъй като само бизнес целите могат да изхвърлят една или две страници и да влошат последователността на целия сайт. За да постигнете последователност, трябва да се погрижите за малките неща: размер на текста, шрифт, използване на заглавия, тип изображения, структура на страницата, ЕДНАКВА ЦВЕТОВА СХЕМА и т.н.

Не е необходимо всяка страница да е еднаква, но ако всяка страница е последователна по няколко ключови елементи, тя се усеща като един цялостен пакет. Вместо усещането, че всяка страница е нов уебсайт. Например, ние успяваме да постигнем последователен дизайн, като използваме уебдизайн макети, което ни позволява да покажем как ще изглежда сайта ви, както и предоставяне на пространство за редактиране и стандартизиране на шрифтове, цветове и т.н.

Тенденцията в България да не се обръща значително внимание на дизайна е лоша страна и това изиграва лоша шега на онлайн бизнеса. Ако отворите 8 от 10 онлайн магазини или уебсайтове са с остарял дизайн, на шаблонен принцип или неконсистентен дизайн (използва се различен шрифт, прекалено много на брой цветове, различна големина на заглавия и параграфи, да не говорим за отстояния) Време е да промените това!

В „модерната мрежа“ трябва да има приемане на еволюционния дизайн и развитие. 

7. Усъвършенствайте навигацията си

Структурата на вашия уебсайт и неговите страници трябва да следват логическа йерархия, за да насочат потребителите точно там, където искате да стигнат.

Навигацията в уебсайта е многостранен процес, но фокусът му е просто да гарантира, че посетителите ви няма да се объркат. Погледнете картата на вашия сайт и изчислете колко кликвания са необходими на потребителя, за да достигне до страниците, до които трябва да стигне. Не забравяйте, че логичната навигация за вас (някой, който разбира добре вашия бизнес) няма да бъде същата навигация, по който ще поемат вашите клиенти. Запитането дали определени страници трябва да съществуват и прецизиране на използването на призиви за действие помага за рационализиране на вашата навигация, което е желан краен резултат.

Наличието на навигация, която рационализира вашия уебсайт, без да изтрива най-важното съдържание, е от съществено значение за постигане на високи резултати. Не е необходимо всички страници да са в основната навигация. Струва си да обмислите вторични или долни менюта, за да съхранявате маловажно съдържание, което трябва да бъде достъпно.

8. Подобрете типографията

Типографията е специфична сложна област на дизайна, но за да обобщим, вие искате текст, който е лесен за четене. Можете да помислите за шрифт, който подсилва посланието и философията на вашата марка. Само не забравяйте, че най-важният аспект от гледна точка на потребителя е неговата четливост.

Нечетливите или досадни шрифтове могат да накарат потребителите да затворят страницата, което води до отрицателни ефекти върху вашето SEO и реализации. Уверете се, че размерите на шрифта са еднакви и на страниците – промените и липсата на последователност на шрифта изглеждат непрофесионални и могат да намалят ефективността на иначе добър уебсайт дизайн.

9. Обърнете внимание на използването на бяло пространство

Бялото пространство е причината някои уебсайтове да изглеждат „чисти и семпли“. Оставянето на разстояние между изображенията, бутоните и всичко със силна визуализация е важно, за да сте сигурни, че страницата няма да изглежда претрупана.

Бялото пространство, известно още като отрицателно пространство, е важно за подчертаване на фокусни точки на страница. Ако даден обект има повече бяло пространство около себе си, тогава той се поставя по-нагоре във визуалната йерархия на страницата.

Натоварените с информация страници често могат да бъдат претрупани, така че разпределянето на нещата, намаляването на текста и добавянето на бяло пространство може да промени уебсайта от нечетлива бъркотия в четливо и подредено място, което насочва потребителите.

Все пак не искате да прекалявате с бялото пространство. Ние използваме нашите знания за уеб дизайн и WordPress, както и shopify, за да постигнем баланс в тези ситуации и да не претрупваме страниците и дизайна.

10. Използвайте колони при уеб дизайн

Колони и решетки помагат да поддържате уебсайта си добре структуриран. Те могат да се използват както в начален диьайн, така и в етапите на планиране, което ви позволява да видите цялата картина и да улесните структура, която е едновременно привлекателна за окото и има плавно навигиране.

Колоните в дизайна подсилват „чистата“ естетика, която обсъждахме по-рано, смесвайки се с бяло пространство с премерени колони. Ние предпочитаме разработка като Bootstrap, за да помогнем грид системата при проектиране. Това се отразява добре, когато разработчикът трябва да работи върху изграждането на уебсайт с предварително изготвен дизайн.

Колоните или така наречените гридове, които са основна част от нашия уебсайт или процес на създаване на уебсайт, се използват в етапите на планиране. Те помагат за информиране на разположението на елементите на страницата и за основна идея за потребителския поток. Интерактивните уеб дизайни дават на нашите клиенти реалистична визуализация за проект; те им позволяват да видят оформлението, реда на показване и цялостното изживяване на потребителя на уебсайта. Това е ранен етап, който ни позволява да избегнем ключови грешки и да гарантираме какво действително ще види потребителят и че това което види ще му хареса.

А вашият уебсайт спазва ли 10-те закона, които изброихме?

Ако вашият уебсайт се нуждае от задълбочен одит на WordPress и shopify, ние можем да ви помогнем. Имаме доказан опит в подобряването на уебсайтовете на клиентите, достигане на желания успех и развитие на бизнеса им.

Свържете се с нашия приятелски настроен и опитен екип днес, за да научите повече.