Назад

Предимствата на индивидуалните API и интеграции в WordPress

Приложните програмни интерфейси (API) и интеграциите карат онлайн бизнеса ви да работи по един по-различен и завършен начин. Без тях комуникацията между уебсайтове, клиенти, служители и трети страни би била трудно осъществима и отнемаща време.

Ако имате уебсайт, който трябва да предаде информация на вашите клиенти – независимо дали това е формуляр за резервация, портал за плащане или дори актуализации за времето – тогава персонализираният WordPress API и инфтеграцията може да са точно това, от което се нуждаете.

По-долу ще опишем подробно какво е API, как те могат да бъдат интегрирани в WordPress и как могат да бъдат от полза за вашия уебсайт.

Какво е API?

Получавали ли сте някога грешка 404? Използвали ли сте някога Google Maps? Това са API! Помните ли онзи път, когато случайно разговаряхте с бот в Twitter? Това също е API. Объркани ли сте вече?

Както можете да видите, разбирането какво е API може да бъде трудно, тъй като всички те са толкова различни. Казано по-просто, терминът API означава „Интерфейс за програмиране на приложения“, което е малък софтуер, който позволява на две приложения да взаимодействат едно с друго.

API е част от код, която може да позволи на вашия уебсайт да взаимодейства с трета страна. 

Приложните програмни интерфейси (API) правят интернет по-свързан, с повече данни и по-комуникативен.

Има два типа API: REST и SOAP. SOAP беше оригиналният API и все още се използва днес за захранване на много цифрови връзки. REST е по-новият метод и всичко е свързано с използването на технологията на интернет за предаване на данни. През повечето време ще използвате и взаимодействате с REST API, особено в WordPress.

REST API предоставя възможност за интегриране на функционалност и системи, различни от WordPress, в платформата. Това позволява на експерти като нас да създават всичко от управление на сайт на WordPress чрез софтуер на трети страни до интеграция на различни системи. По същество REST отключва потенциала на WordPress.

Като цяло, чрез интегриране на API със система на трета страна, уебсайтовете могат да намалят своите процеси, както и да освободят ценно време за работа върху други функционалности, които искате вашият уебсайт да включва.

И така, какво е интеграция на WordPress и какви API обикновено виждате на платформата?

Какво е интеграция на WordPress?

Интеграцията на WordPress е конфигуриране на функция на трета страна в WordPress с помощта на API. Това позволява допълнителна функционалност.

Тези инструменти на трети страни могат да бъдат внедрени чрез плъгини или с персонализиран код, който дава на две системи разрешение да общуват помежду си и да предават данни.

Плъгините са добавки за WordPress, които могат да се инсталират и да се конфигурират. Идеята на плъгина обаче е да премахне голяма част от работата по ръчната интеграция. Много плъгини все още се захранват от API и могат да позволят на вашия сайт да общува с други платформи. Добри примери за този метод са HubSpot или Zoho CRM, където данните за контакт и маркетинг се предават на тези системи на трети страни от вашия уебсайт.

В повечето случаи, когато искате да свържете трета страна към вашия WordPress сайт, няма създаден плъгин, който да свърши работата (или в много случаи плъгинът не е добър или достатъчно сигурен, за да се справи правилно свързване). В тези сценарии е необходима персонализирана интеграция и е необходима интеграция от специалист, за да работи правилно.

WordPress е много гъвкава CMS и нейният API позволява много предимства за вашия уебсайт.

Какво е необходимо за интегриране с WordPress?

Ако обмисляте да се възползвате от персонализирана интеграция между инструмент на трета страна и вашия уебсайт WordPress, има няколко дребни неща, от които ще се нуждаете, за да започнете.

API документация

Когато говорите с нашия екип в Webness или с която и да е специализирана WordPress агенция, това е първото нещо, което вероятно ще бъдете помолени да предоставите във връзка с интеграциите. Всеки добър, добре изграден API е създаден с добре написана документация, която да го придружава. Това е ръководството за потребителя за всичко, за което е създаден API. Без него създаването на интеграция би било сложно.

Повечето API работят с помощта на „точки“. Това са начини за отваряне на защитен канал за конкретни данни, които да бъдат прехвърлени. Документацията ни казва каква е целта на всяка точка, как да я използваме, както и какво означава, когато получим съобщение за грешка.

Удостоверяване

API са създадени да бъдат сигурни. Повечето интеграции между две системи, особено когато се споделят данни, ще изискват удостоверяване за използване.

За някои интеграции това е набор от секретни ключове, за други е потребителско име и парола. Четирите типа удостоверяване за REST API са:

  1. HTTP удостоверяване (основно и носител) – обикновено не е много сигурно
  2. API ключове – най-широко използвани, но не напълно защитени
  3. OAuth (2.0) – най-добрият избор за идентифициране на лични потребителски акаунти
  4. OpenID Connect – слой за идентичност върху OAuth

По-сигурните, ограничени API може също така да изискват IP адресът на вашия сървър или компютър да бъде включен в списъка като второ ниво на удостоверяване, което допълнително предотвратява достъпа на хакери до вашите данни.

План за интеграция

И накрая, но със сигурност не на последно място, преди да се потопите в разработването на интеграция, ще трябва да имате ясен план за това как искате да я използвате.

Как ще протичат вашите данни? Еднопосочно или двупосочно между двете системи? Например от една система към друга, казвайки, че е направена покупка, след това обратно към оригиналната система.

Колко редовно трябва да се синхронизират данните? Веднъж на всеки 24 часа, в реално време или само когато нещо се случи, например когато потребител влезе в акаунта си?

Има много въпроси, които могат да бъдат зададени относно това как трябва да работи вашата интеграция, в зависимост от сложността на вашия доставчик и колко прости или сложни са техните опции. Важно е да имате добър план, преди да започнете, и програмистът да разбере това, преди да създаде код, за да го осъществи.

Как интеграциите на WordPress могат да ви помогнат?

Ако смятате, че вашият уебсайт може да се възползва от конкретна интеграция, ни се обадете. Научете повече за това как можем да ви помогнем с интеграции и API още днес.

Ние си партнираме и си сътрудничим с вас и всички доставчици, за да извлечем най-доброто от всяко решение, което създаваме, и да гарантираме, че е конфигурирано правилно.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки