Назад

Как да провеждате проучване на ключови думи за вашата PPC кампания

Успешната реклама с плащане на клик (PPC) върви ръка за ръка с качествено проучване на ключови думи. Основната цел е да изберете правилните ключови думи, за които да наддавате, които имат ниска цена на клик и е най-вероятно да доведат до реализации. Постигането на това изисква време, практика и опит, тъй като трябва да разберете клиентите си и да разкриете думите им за търсене, които използват, за да намерят продукти или услуги като вашите. Тази статия включва методологии, които ще ви помогнат да придобиете, прецизиратфе и организирате вашите PPC ключови думи.  

Прегледайте текущата си стратегия за ключови думи

Когато създавате реклама на платформа като Google Ads или Microsoft Advertising, ще трябва да изберете фрази, свързани с вашата марка/продукт или услуга. Те са известни като ключови думи. 

Вашето PPC изследване на ключови думи трябва да започне с Google Search Console, за да определите кои ключови думи генерират най-много кликвания към вашия уебсайт в момента, заедно с инструмента за планиране на ключови думи на Google, за да определите какъв обем на търсене има всяка ключова дума.

Уверете се, че сте съгласували ключовите думи на вашата PPC кампания с ключовите думи, за които сте прецизирали целевата страница, тъй като потребителите очакват да видят най-подходящата страница, когато кликнат върху вашата реклама.  

Професионален съвет

Ако сесиите ви в Google Analytics са високи, но времето ви на страницата е малко, или ако честотата ви на кликване е висока, но процентът на реализация е нисък, препоръчително е да оптимизирате тези страници, за да се съобразите с целевите ви ключови думи. Тогава вашите реклами и целеви страници ще имат смисъл за посетителите, които търсят по вашите ключови думи.

След като прегледате вашите целеви страници, ще трябва да ги съберете за първични, вторични и третични ключови думи. Трябва да имате достатъчно материали, за да съставите изчерпателен списък от ключови думи, които са пряко свързани с вашите продукти и/или услуги. Не забравяйте да определите целта на търсене за вашите реклами, докато създавате този списък с ключови думи. Това означава да се запитате какви думи използват клиентите, за да намерят вашия бизнес/продукт онлайн.

Изберете вашите PPC цели на кампанията

Време е да установите какво действие искате вашата аудитория да предприеме, за да се придвижи надолу по фунията на реализация, както и колко кликвания или реализации искате да спечелите за определено време. 

Анализирайте и сортирайте ключовите си думи 

Как да сте сигурни, че няма да пропуснете нито една ценна ключова дума? Разделете ключовите си думи на секции и разширете списъците си, например:

Ключови думи, свързани с марката – V-scooters, V-scooter.com, V-scooter shop и др.

Ключови думи с къса опашка – скутер, скутери, скутер и др.

Ключови думи с дълга опашка – електрически скутер, ретро скутер, скутер втора употреба и др.

Сродни термини – ховърборд, кънки и др.

Размерът на списъка ще варира в зависимост от вашия бюджет, индустрия и тип компания. 

Професионален съвет

Наддаването за конкурентни ключови думи може лесно да заеме голяма част от бюджета ви, затова го обмислете само ако имате висок бюджет за реклами и смятате, че ще си струва инвестицията.

Кои ключови думи да изберем?

Когато обмисляте кои ключови думи да изберете за кампанията си, е важно да помислите за:

  • Намерение – това, което потребителят възнамерява или иска да намери, когато въвежда думите си за търсене
  • Обем – брой търсения за определена ключова дума за даден период от време
  • Бюджет – сумата пари, която е ангажирана за усилията за придобиване на онлайн трафик

Понякога може да изглежда изгодно да наддавате за основни ключови думи (общи термини, описващи темата или обекта, който искате да популяризирате във вашата PPC кампания), които имат по-голям обем на търсене, в сравнение с много специфични ключови думи с дълга опашка. Въпреки това, тези условия могат да включват продукти или услуги, които не описват добре вашето предложение и следователно водят потребители към уебсайта ви, които няма да осъществят реализация.

Например, ако използвате широки думи за търсене като „обувки“, потребителите, които търсят всички видове обувки (високи токчета, ботуши, джапанки), ще кликнат върху вашата реклама за ваша сметка, но ако продавате само туристически обувки, вашите продуктът няма да е подходящ за тях.

Инструменти за търсене по ключови думи

Има много софтуери, които може да ви помогнат да решите кои ключови думи да запазите и кои да избягвате. Google Keyword Planner е сред най-популярните, тъй като е част от Google Ads и е безплатен за използване. Той ще ви покаже термините, които хората действително въвеждат в търсачките, което го прави по-надежден от просто вашата преценка.

Инструментът за планиране на ключови думи също показва висок, среден или нисък ранг на „Конкуренция“. Ако резултатът е висок, това означава, че повече рекламодатели наддават при тези условия, което от своя страна води до необходимостта да платите повече, за да изведете рекламата си на челни позиции.

Професионален съвет

Сладкото място е намирането на ключови думи с голям обем, но слаба конкуренция.

Използването на инструменти за търсене по ключови думи не само ще ви помогне да добавите нови ключови думи към списъка си, но и ще премахнете термини, които са с твърде висока конкуренция или с твърде малък обем.

Постоянен мониторинг

Вашата стратегия за ключови думи ще изисква постоянни ревизии и прегледи, което е мястото, където маркетинг агенцията е полезна, тъй като те могат да следят най-новите тенденции в търсенето във вашата индустрия и да коригират кампанията съответно.

Гласово търсене

Гласовото търсене е функция, която позволява на потребителя да търси в мрежата с Google чрез гласови команди, вместо да пише. С нарастването на гласовите заявки, търсачките са все по-способни да разбират по-дълги низове от думи. Следователно е полезно да включите думи за търсене, които отразяват начина, по който хората говорят. Последните статистики на Google показват, че почти 30% от онлайн населението в света използва гласово търсене на мобилни устройства

Това променя начина, по който правим проучване на ключови думи, тъй като гласовите търсения могат да бъдат по-дълги от традиционните търсения, направени на мобилни телефони и компютри. 

Планирайте внимателно, преди да започнете PPC кампания 

Изследването на ключови думи има огромно влияние върху ефективността на PPC кампанията и е много полезно да отделите значително време за съставяне на добра стратегия за ключови думи, плюс постоянно оценяване и коригиране на думите за търсене, за които наддавате, за да получите най-добри резултати. Това обаче не е единственият решаващ фактор.

Обмислете внимателно размера на бюджета, проучете какви са очакванията относно качеството на рекламите и типовете реклами, които трябва да показвате на вашата аудитория. Уверете се, че преди да харчите пари за PPC, целевата страница е оптимизирана с цялата необходима информация, ключови думи и има ясна CTA.

Съветите за най-високо качество, дадени по-горе, са чудесна стъпка да започнете вашето PPC преживяване, но ако искате да видите дългосрочни резултати, не забравяйте да се свържете с нашия екип за дигитален маркетинг .

Съвет и помощ от PPC експерти 

Ако искате допълнителни съвети относно PPC стратегия, проучване на ключови думи или нямате време да провеждате ефективни PPC кампании за вашия бизнес, нашия екип е тук да ви съдейства , който е партньор на Google. 

За повече информация относно PPC настройка и реклама, не забравяйте да се свържете с нас.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки