Назад

Каква е разликата между WordPress и Shopify и кой е по-добър за онлайн магазин

Shopify и WordPress са двете най-популярни платформи, които собствениците на онлайн магазини използват. Изборът между двете обаче може да бъде предизвикателство. И така, кое е по-добро – Shopify или WordPress? Като начало каква е разликата между двете?

Тази публикация ще предостави изчерпателни подробности за тези две, за да ви помогне да вземете информирано решение, когато искате онлайн магазин за електронна търговия. Нека навлезем в детайлите!

Какво е Shopify?

Shopify е водеща платформа за електронна търговия, която позволява да се изграждат онлайн магазини, където могат търговците да продават своите продукти. Платформата се ползва от над 5,4 милиона уебсайта от цял ​​свят.

Това е ефективна и надеждна платформа, на която се доверяват множество големи марки, като BBC, NetFlix и Tesla, наред с други. Потребителите могат също така да използват пакета Shopify-Plus, ако разполагат с по голям обем от продукти.

Какво е WordPress?

WordPress е система за управление на съдържанието (CMS) с отворен код, първоначално предназначена за създаване на блогове. Базиран е на MySQL и PHP е една от най-използваните платформи – разполага с повече от 30,4 милиона активни уебсайта по цял ​​свят.

Много от известни марки като Bloomberg, The New York Times и Spotify, наред с други предпочитат платформата, за създаване на уеб сайт посредством нея. С промените в основния му код и множеството от теми и плъгини, изработчиците могат да създават всякакъв вид уебсайт, от блог сайт и информационен сайт до мощен електронен магазин за модния пазар, потребителите могат да правят толкова много в WordPress.

Тук е времето да споменем, че WordPress има две отделни единици – WordPress.com, която е хостинг услуга, и WordPress.org, която е самостоятелно хоствана платформа.

Shopify и WordPress: Какви са основните разлики?

Създаването на онлайн магазин на WordPress или Shopify е добър избор, но все пак се препоръчва да продавате продуктите си в множество социални канали.

Бонус трик: Можете да постигнете повече приходи от продажби на водещи глобални пазари, като Etsy, eBay и Amazon, както и социалните мрежи. 

Shopify и WordPress: Ценообразуване

Когато избирате платформа за онлайн магазин, е добре да вземете предвид цената на създаването на вашия магазин. И така, колко струва израотката на онлайн магазин в Shopify и WordPress?

  1. Shopify ценообразуване

Ценообразуването на Shopify зависи от избрания от вас план, въпреки че има други допълнителни разходи за теми, разширения и приставки, които може да получите допълнително, ако изберете платени абонаменти за функции на сайта.

Shopify предлага на потребителите 14-дневен безплатен пробен период, за тестване на платформата Shopify. Можете да разгледате всеки от трите пакета, налични на платформата, включително Basic Shopify, Shopify и Advanced Shopify.

Таксата варира съответно от $29/месец, $79/месец и $299/месец. Трябва да се отбележи, че освен избрания от вас план за ценообразуване, може да се наложи да платите и за домейн и допълнителна такса за всяка транзакция на сайта. Цената на домейна започва от $14/годишно.

2. Ценообразуване на WordPress

Както споменахме по-рано, WordPress има две различни платформи – WordPress.com и WordPress.orgWordPress.com предлага четири различни плана на потребителите, включително Personal, Premium, Business и eCommerce. Можете също да използвате WordPress безплатно и да получите поддомейн на WordPress.

Когато изберете платен план, получавате персонализирано име на домейн, безплатна тема, SSL сертификат, имейл, поддръжка за чат на живо и др. 

WordPress.org е с отворен код и е 100% безплатен за използване. С уеб хостинг и име на домейн можете да стартирате сайта си в WordPress. Въпреки това, ако имате нужда от допълнителни функции, като архивиране, надграждане и актуализации и защитата, трябва да наемете екип, който да поддържа сайта ви на WordPress

Shopify и WordPress: Коя платформа е по-лесна за менежиране

Shopify

Таблото за управление е лесно за разглеждане. Можете да конфигурирате настройките на вашия магазин, информация за клиента, да преглеждате поръчката, да проектирате сайта си и да добавяте/модифицирате/изтривате продукти от едно и също табло за управление.

WordPress

WordPress е супер лесен за използване. Таблото е изключително интуитивно и лесно за използване. Бекендът е чист и прост и можете да намерите различно съдържание от лявата страна на страницата.

Можете лесно да променяте настройките и можете да персонализирате, да добавяте нови публикации в блогове и да персонализирате дизайни лесно от таблото си за управление.

Ще бъде трудна задача да изберете най-доброто между Shopify и WordPress по отношение на лекотата на използване. Така че можем просто да кажем, че и двете са страхотни и всичко зависи от предпочитанията на потребителя.

Shopify и WordPress: Приложения и плъгини

Shopify Apps

Потребителите на Shopify могат да инсталират различни API, за да разширят функциите на своите магазини, като използват API за свързване с различни приложения. В магазина им ще намерите 2400 Apps, покриващи безплатни и платени приложения. Премиум приложенията могат да струват между $15 и $50/месец.

WordPress приложения и добавки

Потребителите на WordPress имат достъп до над 50 000 добавки, включително безплатни и премиум опции. Ако нямате бюджет за добавки, можете да сте сигурни, че ще намерите множество безплатни опции, които ще отговорят на вашите нужди. 

Заключение

И WordPress, и Shopify имат изключителни функции за онлайн магазини. За потребители, които искат да създадат информационен уебсайт или блог сайт, WordPress е идеалният избор.

Ако искате да изградите цялостен бизнес за електронна търговия и онлайн магазин, WordPress или Shopify е повече от добър вариант.