Назад

Какво е WordPress Multisite? Защо да го изберете, ако имате повече от 1 сайт?

WordPress Multisite съществува от ранните етапи на разработка на версия 3.0. WordPress Multisite е функция, която ви позволява да управлявате мрежа от уебсайтове от едно място. Тази мрежа може да съдържа от два сайта до голям брой сайтове. Самият WordPress хоства близо 37 милиона сайта, използващи тази функция.

С Multisite можете да създадете мрежа, като изградите толкова поддомейни или поддиректории на вашия сайт, колкото желаете. В тази структура вашият основен уебсайт на WordPress служи като връзка за всички сайтове във вашата мрежа, а вие, като уебмастър на основния сайт, служите като администратор на цялата мрежа – позиция, която някои наричат ​​„Суперадминистратор“.

WordPress Multisite = една инсталация, много на брой сайтове

Когато използвате WordPress Multisite, можете да създадете колкото желаете сайтове под един URL адрес. Всички тези сайтове ще използват една и съща тема, плъгини и ще имат достъп до един хостинг акаунт. Имената на домейни за подсайтовете ще бъдат базирани на оригиналния URL адрес.

Казуси от практиката: Наш клиент от глобална софтуерна компания, се нуждаеше от уеб сайтове за своите офиси, разположени по целия свят. Те имаха един дизайн на уебсайта, различни специфични за държавата URL адреси, но подобно съдържание. Хостването на множество сайтове с различни акаунти би било объркващо и отнема много време. И така, ние създадохме MRI решение, използвайки Multisite за техния основен уебсайт, което им позволи да публикуват съдържание в сайтовете в различни държави едновременно!

Ако хоствате няколко сайта с различни акаунти, ще трябва да инсталирате WordPress за всеки сайт поотделно. С Multisite, WordPress се инсталира само веднъж.

WordPress Multisite предлага множество нива на достъп за лесно управление

В WordPress Multisite всеки сайт има свой собствен администратор, но основният сайт има роля на „супер администратор“, който има достъп и до цялото съдържание на подсайтовете. С Multisite администраторите на подсайтовете няма да имат достъп до другите сайтове в мрежата. Освен това има и „мрежов администратор“, който може да управлява съдържанието на цялата мрежа. Само супер администраторът или потребител с права получени от супер администратора би имал права и достъп до мрежата с подсайтове.

Тема и функционалност на едно място

Ако ви се наложи да промените темата за оригиналния сайт и подсайтовете, можете да го направите с функцията за споделяне. Multisite позволява на хостинг акаунта да споделя теми и плъгини с всички други сайтове в мрежата, което прави задачата много по-лесна. Приставките могат лесно да бъдат инсталирани от администраторите на сайта или мрежовия администратор, за да бъдат споделени от всички подсайтове. Ето някои много полезни плъгини, които  уеб разработчиците на wordpress и мениджърите на съдържание могат да използват с Multisite:

  • WordPress Blog Replicator : Както подсказва името, този плъгин ще улесни администратора да дублира конфигурацията на един сайт (включени страници, съдържание и разширения) и да го копира в цяла мрежа от сайтове.
  • MU Domain Mapping : Позволява на администраторите да картографират имена на домейни, уникални за всеки сайт в мрежата.
  • Multisite Content Copier : Позволява на мениджърите да копират съдържание между сайтове.
  • Autoblog : Използвайте приставката, за да публикувате произволно количество съдържание на няколко сайта едновременно. Освен това позволява на потребителите да автоматизират публикуването в RSS емисии.
  • Мултидомейни : Генерирайте неограничен брой URL адреси за основния сайт, от които посетителите да избират.

WordPress Multisite улеснява международния бизнес с подсайтове

Наличието на един хостинг акаунт за стотици или хиляди сайтове е не само удобно, но и достъпно, особено за бизнес сайтове, които генерират международен трафик. 

Например, за наш клиент, беше изработен основен уебсайт с няколко подсайта за държави – 5 на брой. Мултисайтът е много рентабилен вариант за биснеси, които имат сайтове в отделните държави.

WordPress Multisite е лесна за менежиране

Кодът и конфигурацията са споделени и това улеснява работата на разработчиците, които не трябва да кодират темплейти наново, както и актуализацията на теми и плъгини става от един административен панел. Потребителската база се споделя по подобен начин. Потребителското име и паролата за акаунт на един сайт могат да се използват и за всички други сайтове в мрежата. Това елиминира объркването, когато потребителите трябва да създават различни акаунти за всеки сайт. 

Рационализирани актуализации

Всички нови актуализации могат да бъдат инсталирани на основния сайт и след това да бъдат рационализирани във всички подсайтове. За уеб разработчиците това особено улеснява и съкращава времето за акуализации на теми и плъгини.

Multisite е чудесно решение за управление на много различни сайтове под един URL адрес и продължава да се подобрява с нови актуализации. 

Помогнахме на много от нашите клиенти да преместят съществуващите си сайтове към WordPress Multisite. Ако искате да научите повече за предимствата на WordPress Multisite и дали е подходящ за вас, моля, свържете се с нас.

WordPress Multisite: Кога и кои бизнеси го ползват?

Наличието на мрежа от свързани сайтове е необходимо за повечето собственици на бизнеси с офиси по цял свят. Това е едно добро решение, когато спазвате един дизайн, но желаете публикациите ви да отговарят за съответната държава, както и отделните служители да имат достъп само до сайта за тяхната държава.

Създаване на вътрешна бизнес мрежа. Компания с множество служители или изпълнители, които работят независимо с клиенти, като персонал по продажбите или агенти по недвижими имоти, може да използват Multisite.

Лични сайтове

Ако работите с повече от един личен сайт, ще спестите време, ако ги мигрирате към една многосайтова инсталация. Това е нещо, което правим и ние. Поддържаме всичките си собствени сайтове в една многосайтова мрежа по три причини:

  • Те имат общ код (родителската тема и редица добавки).
  • Спестява място за хостинг и време за тяхното актуализиране.

Мнения на наши клиенти и разработчици

Когато открих WordPress Multisite, разбрах, че мога да бъда по-ефективен, като мигрирам всички тези сайтове в една мрежа. Това също означава, че имам само една инсталация на WordPress, за да поддържам сигурност и да създавам копия на всички подсайтове едновременно. Всичко това спестява време и проблеми.

Бизнес сайтове

Ако управлявате сайтове за различни подразделения на бизнеса, тогава може да бъде много по-ефективно да използвате WordPress Multisite.

BBC America е пример за бизнес, който използва многосайтова мрежа за нарастващ брой сайтове.

Мрежи на общността

Използването на многосайтова мрежа за хостване на сайтове на множество групи ще спести пари и ще увеличи възможността за тези групи да работят в мрежа помежду си.

WordPress Multisite се използва от благотворителни организации, нестопански организации и образователни органи: един пример е Университетът на Британска Колумбия, който използва Multisite за хостване на мрежа от блогове за преподаватели и студенти.

С този пост се надяваме да сте научили полезна информация и как можете да систематизирате мрежата си от сайтове. Ние сме винаги в готовност да осъществим вашите бизнес цели и изработим сайт или мрежа от сайтове, които да представят бизнеса ви в най-дората и светлина.

Свържете се с нас днес, за да обсъдим идеята за проекта ви напълно безплатно!