Назад

За какво да помислите при дизайн и изработка на лого

Отделете малко време, за да помислите за някои от любимите си марки – кое е първото нещо, което ви идва на ум? Готови сме да се обзаложим, че най-често това ще включва тяхното лого. Силното лого е разпознаваемо и помага на вашия бизнес да се открои не само от конкурентите, но и от други компании.

Въпреки че са семпли, те често са резултат от редица проучвания, преди да се вземе окончателно решение. Независимо дали сте опитен дизайнер или собственик на бизнес, който иска да създаде запомняща се марка, ще се прилага същият принцип на дизайна на логото.

За да създадете наистина незабравимо лого, ето 10 неща, които трябва да имате предвид, когато проектирате логото си:

Дизайн на лого

Коя е вашата целева аудитория:

За да бъде вашият бизнес успешен, трябва да разберете коя е вашата целева аудитория. Противно на това, което може би си мислите, вашият бизнес не е подходящ за всеки – дори най-големите и успешни марки имат целева аудитория, което означава, че и вие се нуждаете от такава. Всичко, което правите, трябва да се прави с мисъл за тях, защото ще разчитате да успеете на техните пари.

Когато проектирате вашето лого, помислете за вашата целева аудитория и посланието, което искате да им изпратите, и използвайте това, за да информирате и насочвате вашите дизайнерски решения. Започвайки с вашата целева аудитория, това ще ви помогне да стигнете до правилната позиция.

Как ще се използва вашето лого:

Следващото нещо, което трябва да обмислите, е как ще бъде използвано вашето лого. Ще го използвате ли за брандиране на вашите продукти? Или ще бъде на вашия уебсайт и други маркетингови материали? Това ще ви помогне да решите как да проектирате вашето лого, защото то ще трябва да бъде удобно за форматите, от които се нуждаете.

Логото на вашите конкуренти:

Сега, когато знаете вашата целева аудитория и как ще използвате логото си, погледнете вашите конкуренти. Забелязвали ли сте някога как различни компании, предлагащи подобни продукти (като спорт, бързо хранене или марки автомобили), имат подобни лога? Това е така, защото се опитват да се насочат към подобна аудитория.

Ако ви трябва вдъхновение, тогава може би вашата конкуренция може да ви насочи в правилната посока. В никакъв случай не трябва да създавате копие на логото им, но ако логото им е ефективно, опитайте се да разберете защо и да приложите тези знания възможно най-добре.

Идентичност на марката:

Освен че ще се хареса на вашата целева аудитория, вашето лого също трябва да отразява идентичността на вашата марка. Ако индивидуалността на вашата марка е по-сериозна или официална, вашето лого не трябва да съдържа много ярки цветове. Ако вашата марка е смела и ярка, елегантното, семпло, черно лого вероятно няма да е подходящо.

От съществено значение е вашето лого да отразява първо вашата марка, вместо обратното (повече за това по-късно).

Изработка на лого за бизнеса

Хваща ли окото?

Това може да изглежда очевидно, но трябва да попитате дали вашето лого хваща окото. Не искате цялото това време за планиране, проектиране и измисляне на ново лого да бъде пренебрегнато от онези, чиито очи се опитвате да привлечете.

Това е вашата покана да бъдете смели и креативни с вашия дизайн.

Готово ли е?

Прибързването с логото никога не е добра идея. Ако едно ново лого получи лоши отзиви, това може да причини някои щети на марката, която толкова много сте се опитвали да изградите. Има безброй случаи, в които фирми са се опитвали да пуснат набързо ново лого или марка и то не е било прието добре от публиката. Преди да пуснете логото си ви препоръчваме да го споделите с възможно най-много хора от близкото си обкръжение или да попитате потенциалните си клиенти за обратна връзка.

Не забравяйте, че не всеки ще хареса всичко, което правите, но целта е да се хареса на мнозинството.

Може ли да се промени? (само не твърде често)

Тенденциите се променят, което налага и промяната на вашия бранд и лого. Някои тенденции в дизайна може да са актуални сега, но могат и бързо да отминат.

Ако проектирате логото си така, че да отразява идентичността на вашата марка, тогава промените ще бъдат плавни. Можете просто да промените работата, която вече е свършена, за да постигнете резулати. Освен това промяната може да бъде положителна – ако е направена правилно, тя може да вдъхне нов живот на вашата марка!

Заключение

След като прочетете тези стъпки, се надяваме, че сте разбрали, че създаването на лого не е бърз процес. Въпреки това, повечето важни неща в живота изискват време. Вашето лого ще се превърне в едно от първите неща, които хората свързват с вашия бизнес, така че е важно да следвате съветите, които сме посочили, за да можете да създадете лого, което показва идентичността на вашата марка и привлича очите както на нови, така и на съществуващи клиенти .

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки