Назад

SSL сертификат: Защо трябва да го имате и какво означава „Вашата връзка не е частна“

Ако прочетете грешката „Връзката ви не е лична“, когато се опитвате да получите достъп до уебсайт, това може да означава, че връзката към сайта не е криптирана.

Това ръководство ще ви каже всичко, което трябва да знаете, за да отстраните успешно грешка при SSL връзка, когато я видите. Ще разгледаме съобщението за грешка, причините за появата му и възможните стъпки за окончателното му премахване.

Какво означава грешката „Вашата връзка не е частна“?

Забелязали ли сте изскачащо съобщение за грешка „Вашата връзка не е частна“, когато се опитвате да получите достъп до уеб страница? Не се притеснявайте, все още сте в безопасност и сигурността ви не е компрометирана. Въпреки това, това е предупреждение, което трябва да приемете сериозно, тъй като по-нататъшното навлизане в уебсайта може да направи устройството ви уязвимо за атаки.

Когато се опитате да получите достъп до уебсайт, браузърът ви проверява цифровите сертификати, инсталирани на сървъра, за да се увери, че сайтът отговаря на стандартите за поверителност и е безопасен за продължаване. Ако има нещо нередно със сертификата, браузър като Chrome или Firefox ще ви спре достъпа до сайта със съобщението „Връзката не е частна“. Някои често срещани вариации включват:

  • Google Chrome: „Връзката ви не е лична. Нападателите може да се опитват да откраднат вашата информация от [уебсайт] (например пароли, съобщения или кредитни карти).“
  • Mozilla Firefox: „Връзката ви не е защитена. Собственикът на [уебсайт] е конфигурирал уебсайта си неправилно. За да защити вашата информация от кражба, Firefox не се е свързал с този уебсайт.
  • Apple Safari: „Safari не може да потвърди самоличността на уебсайта [уебсайт]“
  • Microsoft Edge: „Връзката ви не е лична. Нападателите може да се опитват да откраднат вашата информация от [уебсайт] (например пароли, съобщения или кредитни карти).“
  • Internet Explorer: „Има проблем със сертификата за сигурност на този уебсайт.“

Цифровите сертификати са като онлайн лични карти, предоставящи доказателство, че уебсайтът е този, за когото се представя. Те помагат за защитата на вашата лична информация, пароли и данни за плащане, като криптират връзката между клиента (вашето устройство) и сървъра (на уебсайта, до който се опитвате да получите достъп).

И така, какво правите, ако важен уебсайт, който се опитвате да посетите извежда тази грешка? За щастие има начини да отстраните грешката и да сърфирате безопасно. 

HTTP срещу HTTPS: Разбиране на разликата

HTTP и HTTPS са протоколи, използвани за прехвърляне на информация между различни системи, като вашия компютър и уебсайт. Основната разлика между тях е, че HTTPS е по-сигурен от HTTP.

HTTPS

HTTPS е защитена версия на HTTP. С HTTPS данните, изпращани между браузъри и уебсайтове, са криптирани с протоколите TLS/SSL. Това означава, че данните не могат да бъдат модифицирани или прочетени по време на прехвърляне.

HTTP изпраща информация в обикновен текст, което означава, че всеки може да я прихване и прочете. Това прави поверителна информация, като пароли и номера на кредитни карти, уязвима за хакери. HTTPS, от друга страна, използва криптиране, за да защити вашите лични данни, което прави много по-трудно за хакерите да откраднат вашата информация.

HTTPS използва SSL (Secure Sockets Layer) или TLS (Transport Layer Security), за да шифрова и валидира вашите данни, като гарантира, че те остават поверителни и защитени. Уебсайтовете с HTTPS имат икона на катинар и URL адрес, започващ с https://, което означава защитена връзка.

HTTPS е по-сигурен от HTTP, но може да бъде и малко по-бавен поради добавената изчислителна мощност, необходима за криптиране. HTTPS криптирането обаче е задължително за транзакции, които изискват въвеждане на лична информация.

SSL сертификати: какво всъщност са те?

SSL означава Secure Sockets Layer — технология, която помага да запазите вашата интернет връзка защитена и защитава всички чувствителни данни, които изпращате или получавате онлайн.

SSL/TLS

SSL означава Secure Sockets Layer. Накратко, това е протокол за поддържане на защитена връзка и защита на чувствителни данни. Сигурността на транспортния слой (TLS) е наследник на SSL. Това е криптографски протокол, който осигурява безопасна връзка през всяка компютърна мрежа.

SSL сертификатите са цифрови сертификати, които потвърждават самоличността на уебсайт и установяват защитена връзка между вашето устройство и сървъра, хостващ уебсайта. Това гарантира, че всяка информация, която изпращате или получавате по интернет, е защитена от хакери.

Когато посетите уебсайт със SSL сертификат, ще забележите, че URL адресът във вашия браузър започва с „https“ вместо с „http“. Освен това в адресната лента до URL адреса може да се покаже икона на катинар — това показва, че уебсайтът има валиден SSL сертификат и че връзката ви е защитена.

SSL сертификатите използват комбинация от технологии за асиметрично и симетрично криптиране, за да осигурят вашата връзка. Асиметричното криптиране използва чифт ключове, един публичен и един частен, за криптиране и декриптиране на данни. Това гарантира, че само предвиденият получател може да прочете данните. Симетричното криптиране, от друга страна, използва един ключ за криптиране и декриптиране на данни и този ключ се споделя между подателя и получателя.

В зависимост от необходимото ниво на валидиране и защита, има различни видове SSL сертификати, вариращи от основни до високо защитени.

9 Потенциални причини за грешка при SSL връзка

SSL грешките могат да бъдат както от страна на клиента, така и от страна на сървъра, което означава, че както вашето устройство, така и уебсайтът, до който се опитвате да получите достъп, може да е виновникът. Ето списък с често срещани причини за грешката „Вашата връзка не е частна“, за да ви помогне да стесните списъка си със заподозрени;

  • Невалиден сертификат: SSL сертификатите може да са невалидни, когато сертификатът е издаден на грешен домейн, когато браузърът вижда самоподписан сертификат или когато сертификатът по друг начин не се разпознава от браузъра на потребителя, което кара браузъра да показва съобщение за грешка.
  • SSL/TLS протокол: SSL/TLS протоколът се използва за установяване на защитена връзка между уеб сървър и уеб браузър. Ако има проблеми с протокола, като остарели или неподдържани версии, това може да причини грешка.
  • Междинни сертификати: Междинните сертификати се използват за създаване на верига на доверие между SSL сертификата и основния сертификат. SSL грешки могат да възникнат, ако междинен сертификат липсва или е неправилно конфигуриран.
  • Изтекъл SSL: SSL сертификатите имат дати на изтичане и трябва да се подновяват периодично. Ако SSL сертификат е изтекъл или е бил отменен по някаква причина, това може да причини грешка при установяването на защитена връзка.
  • Антивирусен софтуер: Някои разширения на браузъра или антивирусен софтуер могат да попречат на валидирането на SSL сертификата, причинявайки възникването на грешката.
  • DNS кеш: DNS (система за имена на домейни) се използва за преобразуване на имена на домейни в IP адреси. Ако има проблеми с DNS кеша, като например кешът, съдържащ остаряла или неправилна информация, това може да причини грешката.
  • Проблеми с Wi-Fi: Ако има проблеми с Wi-Fi мрежата на потребителя, като например слаба или прекъсваща връзка, това понякога може да доведе до грешки при установяването на защитена връзка между уебсайта и клиента. Тези проблеми са особено често срещани при обществени Wi-Fi мрежи.
  • Операционна система: Ако операционната система на потребителя, независимо дали Windows или Mac, е остаряла или има повредени файлове, това може да причини грешка при свързване.’
  • Грешки от страна на клиента: SSL грешки от страна на клиента могат да възникнат поради проблеми с браузъра на потребителя или настройките за сигурност, като например остарели или неподдържани версии на браузъра, или неправилни настройки за SSL/TLS.

Как да отстраните грешката „Вашата връзка не е частна“ като посетител

Винаги е досадно, когато вършите важна работа, а грешката „Връзката ви не е частна“ пречи на плановете ви. Ето обаче няколко бързи неща, които можете да направите като посетител на уебсайт, за да разрешите проблема, така че да можете да се върнете към сърфирането в мрежата до насита!

  • Презаредете уеб страницата: Понякога може да възникне SSL грешка поради временен проблем с уебсайта или интернет връзката на потребителя. Презареждането на страницата понякога може да разреши грешката. За да презаредите страницата, щракнете върху бутона за презареждане в браузъра или натиснете клавиша F5.
  • Проверете URL адреса: Уверете се, че URL адресът на уебсайта, до който се опитвате да отворите, е правилен, тъй като печатна грешка в URL адреса може да причини SSL грешка. Също така се уверете, че URL адресът започва с „https://“ вместо с „http://“ — „s“ в „https“ показва, че уебсайтът има инсталиран SSL сертификат.
  • Изчистване на кеша на браузъра: Изчистването на кеша на браузъра понякога може да разреши SSL грешка. За да изчистите кеша, отидете в настройките на браузъра и намерете опцията за изчистване на данните за сърфирането. Изберете опцията за изчистване на кеша и след това опитайте да влезете отново в уебсайта.
  • Деактивирайте разширенията на вашия браузър: Някои разширения на браузъра могат да попречат на валидирането на SSL сертификата, причинявайки SSL грешка. За да отстраните проблема, опитайте да деактивирате разширенията на браузъра едно по едно и след това опитайте отново да влезете в уебсайта.
  • Деактивирайте антивирусния софтуер: Антивирусният софтуер може също да попречи на валидирането на SSL сертификата. Опитайте временно да деактивирате антивирусния софтуер и след това опитайте отново да влезете в уебсайта.
  • Проверете настройките за дата и час: SSL сертификатите имат дати на изтичане и разчитат на точни настройки за дата и час, за да бъдат валидирани правилно. Уверете се, че настройките за дата и час на вашия компютър са правилни въз основа на вашата часова зона и опитайте отново да влезете в уебсайта.
  • Опитайте с различен браузър: Понякога може да възникне SSL грешка поради проблеми с браузъра на потребителя. Опитайте да отворите уебсайта с друг браузър, за да видите дали грешката продължава.
  • Избягвайте режим „инкогнито“: сърфирането в режим „инкогнито“ понякога може да създаде прекъсване на връзката между вашия браузър и уебсайта. Опитайте обикновената версия на вашия браузър и вижте дали грешката продължава.
  • Свържете се със собственика на уебсайта: Ако нито една от горните стъпки не разреши SSL грешката, това може да е проблем със SSL сертификата на уебсайта. Свържете се със собственика на уебсайта и го уведомете за грешката, която срещате. Може да се наложи да подновят или преконфигурират своя SSL сертификат.

Как да отстраните грешката „Вашата връзка не е частна“ като администратор на сайта

Като администратор на сайт няма нищо по-разочароващо от това да срещнете грешката „Вашата връзка не е частна“ на вашия уебсайт. Не само може да доведе до загуба на трафик, но също така може да изложи на риск сигурността на вашия уебсайт и посетителите. За щастие има няколко метода за отстраняване на неизправности, които можете да използвате, за да разрешите тази грешка и да гарантирате, че уебсайтът ви е защитен и надежден.

  • Проверете датата на изтичане на вашия SSL сертификат: SSL сертификатите имат дати на изтичане и трябва да се подновяват периодично. Ако вашият SSL сертификат е изтекъл или е на път да изтече, това може да причини SSL грешка. За да проверите датата на изтичане на вашия SSL сертификат, отидете в раздела за SSL сертификат във вашия уеб хостинг акаунт или се свържете с вашия доставчик на SSL сертификат.
  • Потвърдете, че сертификатът е издаден правилно: Може да възникне SSL грешка, ако SSL сертификатът не е издаден правилно. За да отстраните този проблем, потвърдете, че SSL сертификатът е издаден към правилното име на домейн и че името на домейна е изписано правилно в сертификата. Можете също да проверите веригата на сертификатите, за да сте сигурни, че всички междинни сертификати са инсталирани правилно.
  • Изпълнете теста на SSL сървър за вашия уебсайт: Тестът на SSL сървър може да ви помогне да идентифицирате проблеми с вашия SSL сертификат или конфигурация на сървъра, които може да причиняват SSL грешката. Няколко безплатни инструмента за SSL сканиране са достъпни онлайн, като SSL Labs или Qualys SSL Server Test. Тези инструменти ще сканират SSL сертификата и конфигурацията на сървъра на вашия уебсайт и ще предоставят подробен отчет за всички открити проблеми.
  • Свържете се с вашия уеб хостинг доставчик за поддръжка: Ако никоя от горните стъпки не разреши SSL грешката, това може да е проблем в конфигурацията на сървъра на вашия уеб хостинг доставчик. Свържете се с екипа за поддръжка на вашия уеб хостинг доставчик и ги уведомете за грешката, която срещате. Може да се наложи да актуализират конфигурацията на сървъра си или да предоставят нов SSL сертификат, за да разрешат проблема.

Често срещани кодове за грешки, свързани с грешката „Вашата връзка не е частна“.

SSL грешки могат да възникнат поради широк набор от фактори, включващи цифрови сертификати, протоколи за сигурност, криптографски алгоритми и мрежови връзки. Те обаче идват и със свързан код за грешка, който може да помогне на посетителите на уебсайта и уеб администраторите да отстранят допълнително проблема. Ето списък на някои от тези кодове за грешки, както и какво означава всеки от тях:

  • ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID: Тази грешка възниква, когато името на домейна в SSL сертификата не съвпада с името на домейна на уебсайта, до който се опитвате да получите достъп.
  • ERR_CERT_DATE_INVALID: Тази грешка възниква, когато SSL сертификатът е изтекъл или датата и часът на вашия компютър са неправилни.
  • ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID: Тази грешка възниква, когато SSL сертификатът не е издаден от доверен сертифициращ орган.
  • ERR_CERT_WEAK_SIGNATURE_ALGORITHM: Тази грешка възниква, когато SSL сертификатът използва слаб криптографски алгоритъм, който вече не се счита за защитен.
  • ERR_CERTIFICATE_TRANSPARENCY_REQUIRED: Тази грешка възниква, когато SSL сертификатът не отговаря на изискванията на политиката за прозрачност на сертификата.
  • ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH: Тази грешка възниква, когато браузърът не може да установи защитена връзка поради несъответствие във версията на SSL/TLS или пакета за шифроване, използван от сървъра и браузъра.
  • ERR_CONNECTION_CLOSED: Тази грешка възниква, когато сървърът неочаквано прекрати връзката.
  • ERR_CONNECTION_RESET: Тази грешка възниква, когато връзката се нулира от сървъра или вашата мрежа.
  • ERR_TIMED_OUT: Тази грешка възниква, когато сървърът не отговори в рамките на определен срок.

Ако вашият уебсайт е изправен пред грешка в поверителността, чувствителната информация на вашите потребители, като идентификационни данни за вход, номера на кредитни карти или лични данни, може да е изложена на риск.

Ако срещнете грешка при SSL връзка на уебсайта си, първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате сами да диагностицирате проблема. Можете да започнете, като проверите състоянието на сертификата, проверите дали сертификатът е актуален и се уверите, че името на домейна съответства на сертификата. Можете също да опитате да изчистите данните на браузъра си или да използвате друг браузър, за да видите дали грешката продължава. Ако не сте сигурни как точно да изпълните тези стъпки се свържете с агенция за поддръжка на уебсайт и онлайн магазин.

Ако не можете да разрешите грешката на SSL връзката, важно е да се свържете с екипа за поддръжка за съдействие. Те ще ви помогнат да идентифицирате причината за грешката и да ви напътства как да я коригирате. Те може също така да са в състояние да ви предоставят нов SSL сертификат или да ви помогнат да конфигурирате настройките на сървъра си, за да гарантирате, че уебсайтът ви е защитен.

Когато се свързвате с агенцията за поддръжка на сайт относно грешка при SSL връзка, предоставете възможно най-много информация, включително съобщението за грешка, URL адреса на засегнатата страница и всякакви други подходящи подробности. Това ще помогне на екипа и хостинг доставчика да диагностицира и разреши проблема по-бързо.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Телефон
Контакти
Проекти