Назад

WordPress.com или WordPress.org – кое е подходящото решение за вашия бизнес?

Въведение

Благодарение на своята гъвкавост и мощна функционалност, WordPress е най-популярната CMS (система за управление на съдържанието в момента). Въпреки популярността си, когато чуете за WordPress.com и WordPress.org  вероятно това ще предизвика известно объркваме във вас. Коя версия е за вас?

Всъщност WordPress.com и WordPress.org са две напълно различни решения за изграждане уебсайтове и формирани от две различни организации, въпреки че имат много сходни имена. Ето защо е от голямо значение да ги разграничите, за да изберете правилното решение за вашия онлайн бизнес.

В тази статия ви предоставяме сравнение на WordPress.com и WordPress.org, което ще ви помогне да се спрете на версията, отговаряща на вашите бизнес нужди.

  • Плюсове и минуси на WordPress.com и WordPress.org
  • Подробно сравнение между WordPress.com и WordPress.org
  • WordPress.com и WordPress.org, кое е най-подходящото решение за вашия бизнес.

WordPress.com и WordPress.org: плюсове и минуси

1. Какво е WordPress.org и WordPress.com?

WordPress.com е хоствана услуга за изграждане на уебсайт и онлайн магазин, която ви помага да създадете уебсайт с помощта на софтуера WordPress, докато WordPress.org е самостоятелно хостваната версия, която можете да използвате, за да създадете и поддържате уебсайт сами.

Междувременно WordPress.org е самостоятелно хоствана система за управление на съдържанието (CMS), което означава, че ще трябва да изтеглите и инсталирате и конфигурирате софтуера и да намерите хостинг доставчик. Освен това се счита за по-усъвършенстваната версия между двете, като ви предоставя безкрайни възможности за персонализиране.

По отношение на хората, използващи хостван WordPress.com и WordPress.com, е трудно да се направи разбивка на това. Но статистиката на Builtwith.com показва, че общо около 28 милиона сайта се захранват от WordPress и че 36% от всички сайтове го използват като CMS.

Какви са разликите между WordPress.com и WordPress.org?

#1 Ценообразуване

Цени на WordPress.org: и Безплатен ли е WordPress.org?

WordPress.org е платформа с отворен код, изтеглянето и инсталирането й е напълно безплатно без да се притеснявате за месечни или годишни такси.

Въпреки че платформата е безплатна, имайте предвид, че ще трябва да поемете разходи за хостинг, име на домейн и SSL сертификат. Обикновено цената на име на домейн е $14,99/година , хостинг решение $8/месец и SSL сертификат $70/година .

Цени на WordPress.com

Междувременно WordPress.com предлага модел, базиран на абонамент за своите потребители . Той има различни нива на ценообразуване с допълнителни функции в зависимост от плана, който използвате, който варира от $0 до $59 на месец (плащане месечно).

Ако плащате годишно ще получите някои отстъпки. Например, годишният план за електронна търговия ще ви струва $45 на месец вместо $59 на месец (плащане месечно).

За разлика от версията с отворен код, всеки от тези планове включва SSL сертификат, уеб хостинг и име на домейн (изключени от безплатния план) .

По-специално, докато WordPress.com предоставя безплатен план, потребителите са ограничени до достъп до някои разширени функции. Например, трябва да платите за някои функционалности, за да използвате платени теми на WordPress WooCommerce, или да интегрирате Google Analytics или да поставите реклами на уебсайта си.

#2 Помощ и поддръжка

Поддръжка на WordPress.org

Версията на WordPress.org е безплатно решение за уебсайт с отворен код, но ако нямате познания в развитието на ел.бизнес, сигурност и код, е необходимо да наемете агенция, която да прави всичко това за вас. Това разбира се важи и за двете версии.

Поддръжка на WordPress.com

WordPress.com не предлага никаква специализирана поддръжка за своя безплатен план

Ако имате нужда от повече помощ, можете да преминете към личен план или план Premium, за да получавате поддръжка по имейл и чат на живо. От бизнес плана и по-горе ще имате достъп до 24/7 приоритетна поддръжка в чат на живо.

Трябва да се отбележи, че само потребителите на плана за електронна търговия ще получат пълноценна поддръжка от WordPress.com, включително персонализирани сесии за експертна поддръжка.

Ако възнамерявате да  мигрирате към WordPress , ние ви предлажаме решение, мигриране на вашите данни от текущата платформа за електронна търговия към нова бързо, лесно и с максимална сигурност.

МИГРИРАЙТЕ КЪМ WORDPRESS СЕГА

#3 Лесна употреба

Както WordPress.org, така и WordPress.com изискват определено ниво на технически познания за използване. Това е особено вярно за .org, тъй като тази платформа позволява на потребителите да навлязат по-дълбоко в основния код, за да персонализират уебсайта си според техните нужди. С умения за кодиране или с помощта на разработчик, вие сте напълно в състояние да създадете изцяло нов уебсайт от нулата, който да отговаря на вашите основни бизнес цели.

В сравнение с версията с отворен код, процесът на създаване на уебсайт с WordPress.com е много по-опростен. Това е пълнофункционално хостинг решение, което е предназначено да предостави на потребителите всичко необходимо, за да започнат бързо онлайн бизнес. 

#4 WordPress теми

Живеем в свят, в който първото впечатление е по-важно от всякога. Ето защо трябва да отделите време, за да подобрите своето онлайн присъствие. И едно от първите неща, които можете да направите, е да определите правилната тема за вашия WordPress сайт.

#5 Добавки за WordPress

WordPress.org плъгини

Когато става въпрос за плъгини, няма да преувеличим ако кажем, че WordPress.org има най-стабилния пазар сред решенията за уебсайтове. Неговият пазар има широка гама от повече от 59 500 безплатни и платени плъгини, което ви позволява да подобрите и разширите функционалността на уебсайта си.

Приставки за WordPress.com

Подобно на темите, в WordPress.com, наборът от опции за плъгини зависи изцяло от това кой ценови план използвате.

За безплатни , лични или премиум потребители ще имате само вградени функции по подразбиране. Ако искате да инсталирате плъгини и да разширите функционалността на вашия магазин, трябва да преминете към план за бизнес или електронна търговия, който ви дава достъп до повече от 50 000 плъгина за WordPress .

#6 Персонализиране на WordPress

Персонализиране на WordPress.org

По-специално, WordPress.org предоставя неограничени възможности за персонализиране за своите потребители, което е едно от най-големите предимства при използването на тази платформа за мащабиране в дигиталния свят.

Всички плъгини, разширения и теми могат да бъдат коригирани и кодирани, за да пригодят външния вид и функционалността на вашия уебсайт. Това ви дава по-голям контрол върху външния вид на уебсайта ви и възможността да добавяте специфични функции, които да отговарят на вашите бизнес нужди.

Персонализиране на WordPress.com

С WordPress.com, ще можете да правите само това, до което платформата ви дава достъп. Те ограничават софтуера въз основа на вашето ниво на абонамент.

Следователно не можете свободно да редактирате уебсайта и онлайн магазина си, както при WordPress.org.

#7 WordPress SEO

Както WordPress.com, така и WordPress.org предоставят надеждни инструменти за SEO, а най-популярният, който може би знаете, е Yoast SEO

Моля, обърнете внимание, че можете да инсталирате приставката Yoast SEO на WordPress.com само ако сте в плана Business или Електронна търговия. Освен това, WordPress.com все още е удобна за SEO платформа, дори без да интегрира плъгини на трети страни. Безплатната версия дава на потребителите голям контрол върху SEO метаданни и файлове, alt тагове, мета заглавия и 301 пренасочвания .

Въпреки това, ако сте в конкурентна ниша, WordPress.org би бил по-добрият вариант. Благодарение на това, зе е система с отворен код, потребителите могат да получат пълен контрол върху SEO, което ви позволява да правите някои ръчни промени, за да подобрите ефективността на SEO, които не можете при хостваното решение.

#8 Блогове в WordPress

Всъщност софтуерът WordPress първоначално е създаден за създаване на блогове. Потребителите могат лесно да стартират уебсайт с много важни функции за блогове. Те включват създаване и планиране на публикации, табло за управление на блогове, система за управление на коментари, вграждане на изображения, видеоклипове и връзки и др.

#9 Сигурност и архивиране на WordPress

WordPress.org

Софтуерът WordPress.org е създаден да отговаря на всички съвременни стандарти и изисквания за сигурност. Всъщност чисто инсталираният WordPress е доста сигурен сам по себе си.

Ваша работа обаче е да се справите с поддръжката на уебсайта. Ще трябва да се уверите, че данните на вашия магазин са архивирани правилно и да сте в крак с актуализациите на софтуера.

Този процес може да ви отнеме много време и усилия, тъй като трябва да актуализирате магазина си ръчно и на копие, след което да прехвърлите промените в сайта си. 

WordPress.com

Междувременно WordPress.com ще се погрижи за всички задачи, свързани със сигурността и проблеми с поддръжката за своите потребители.

Не е нужно да се притеснявате за актуализации, съвместимост на плъгини или да проверявате документациите преди да предприемете действия.

В резултат на това WordPress.com изисква много по-малко поддръжка от този с отворен код.

Заключение

Сходството между WordPress.com и WordPress.org може да предизвика объркване при начинаещите. Надяваме се, че вече можете ясно да разберете разликите между тях. Ако се нуждаете от персонализирано решение за вашия онлайн бизнес, ние сме тук да съдействаме.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки