Назад

Как да разберете, че е дошло време за редизайн на вашия уебсайт

Каквато и да е причината, според нашия опит редизайнът може да реши много проблеми, но – ако се направи погрешно – може също така да съсипе цели бизнеси (ще прочетете история за това по-долу). Това ръководство е тук, за да ви помогне да одитирате сами вашият уебсайт и да решите дали е дошло време за редизайн.

Ние вярваме, че това, което е добро за клиентите, е добро за бизнеса и нашата централна теза в това ръководство е, че  най-добрият, най-сигурният и най-ефективният начин за редизайн на уебсайт е като се подходи към него с мисъл за клиентите.

Какво е редизайн на уебсайт?

Редизайнът на уебсайт се извършва на високо ниво, включва значително променящи се елементи като кода, съдържанието, структурата и визуалните елементи на текущия ви уебсайт, за да осигурите едно по-лесно, семпло навигиране на клиентите в уебсайта ви. Страхотният редизайн на уебсайт има тенденция да увеличава приходите, да намалява  степента на отпадане и да подобрява потребителското изживяване (UX).

Първо, малко семантика, за да сте сигурни, че предприемате правилните действия и вземате правилното решение. Дали това, което правите, се счита за редизайн или опресняване зависи от това колко промени правите и колко широкообхватни са те:

  • Когато се спрете на редизайн, кодът и визуалният облик на уебсайта се променят значително. Например, въвежда се нова визуална идентичност и брандиране, страниците се преструктурират UX-дизайнерски, за да включат нови модули и функционалности, информационната архитектура се актуализира, въвежда се нова CMS (система за управление на съдържанието) при необхосимост.
  • Опресняване на дизайна се извършва, когато основната структура и функционалност на уебсайта остават до голяма степен недокоснати и се прилагат малки промени. Например външният вид и усещането на сайта се актуализират с нова цветова палитра и типография или малки UX настройки се добавят към отделни шаблони на страници.

6 въпроса, които да зададете преди редизайн на уебсайт

Проучването е важна част от процеса на редизайн на вашия уебсайт: това е най-добрият начин да откриете какво работи и какво не, и да се задълбочите в това, което вашите целеви клиенти искат и как да направите уебсайта си по-удобен за потребителя. Когато започнете да мислите за редизайн (или опресняване на дизайна), има въпроси относно вашия съществуващ уебсайт и клиенти, на които ТРЯБВА да можете да отговорите:

  1. Кои са най-ценните и посещавани страници в момента?
  2. Кой посещава вашия уебсайт и защо?
  3. Какво задвижва или спира вашите клиенти при предприемане на действие в сайта ви?
  4. Как вашият екип/бизнес ще бъде повлиян от редизайна?
  5. Как да измерим успеха с ключови показатели за ефективност (KPI)?
  6. Какво да промените – и как да го тествате?

Ето осем признака, че е дошло времето за редизайн на вашия уебсайт.

1. Вашият уебсайт не работи за постигане на вашите бизнес цели.

Ако уебсайтът ви не е проектиран да служи на вашите бизнес цели, ще бъдете разочаровани от възвръщаемостта, която получавате от вашата инвестиция. Цялата ни творческа работа се ръководи от вашите бизнес цели. Искаме да знаем какво се опитвате да постигнете като бизнес, как ще го измерите и как нашият екип може да създаде сайт, който да постига тези цели.

Ако вашият сайт не носи достатъчно (или никакви) приходи, ако не се класира в Google, уебсайтът ви вероятно не отговаря на вашите бизнес цели и вероятно се нуждае редизайн.

2. Имате високи нива на отпадане и ниски реализации.

Ако вашият уебсайт има високи нива на отпадане и ниски реализации, имате проблем.

Какво представляват нивата на отпадане и реализация, и защо имат значение?

Сайтовете са проектирани да бъдат завладяващи и ангажиращи за вашите потребители и има някои показатели, които използваме, за да определим дали сайтът ви предоставя изживяването, което което вашата аудитория очаква. Отпадане е, когато потребител напусне вашия уебсайт, след като е посетил само една страница, което означава, че вероятно не е проучил задълбочено съдържанието или продуктовите предложения, които имате. 

Реализация е, когато потребителите предприемат желаното от вас действие на вашия сайт – прозвъняване, връзка с вас чрез контактна форма, абониране или покупка на продукт.

3. Вашият уебсайт е бавен.

Говорили сме и сме дъфкали много тази тема, но няма как да не я споменем и тук, понеже е един от най-важните компоненти за задържане на клиентите във вашия уебсайт.

Бавното време за зареждане може да е резултат от лошо разработен (изграден) уебсайт или увеличение на трафика, което е претоварило инфраструктурата в задната част на сайта.

Ако искате да прочетете повече по темата за ползите и негативите от бързото зареждане или как да оптимизирате скоростта на зареждане на вашия уебсайт, можете да го направите като директно кликнете в/у вградените линкове.

4. Вашият сайт не е лесен за използване на мобилно устройство.

Изключително важно е да дадете приоритет на мобилното изживяване толкова, колкото (ако не и повече) на десктоп версията на уебсайта ви. Това не трябва да е трудно или тромаво навигиране или отделен дизайн за мобилни устройства. Всъщност създаването на отделни мобилни дизайни на уебсайтове е нещо останало в миналото. Тук идва тенденцията за адапривен дизайн – вместо да се разработят два отделни уебсайта за настолни и мобилни потребители, адаптивният уеб дизайн предоставя уебсайт, който адаптира своя дизайн и съдържанието за устройството, на което е зареден. 

5. Дизайнът на вашия сайт е остарял.

Колкото и функционален да е един уебсайт, визуалните елементи наистина имат значение.

Фокусирането върху естетиката прави първото впечатление едно уникално и лесно изживяване на клиентите, постъпили във вашия уебсайт. Помислите колко модерни и елегантни са уебсайтовете на вашите конкуренти в сравнение с вашия уебсайт. Това е нещо, с което винаги се съобразяваме, когато работим с клиенти. Какъв е конкурентният уебсайт от визуална гледна точка?

6. Вашият сайт е труден за навигация.

Ако се нуждаете от екскурзовод, който да навигира вашите клиенти във уебсайта ви, спешно се нуждаете от редизайн!

Улеснете клиентите си. Ако информацията е трудна за намиране, страниците са скрити или „немаркирани“, или им липсват подходящи връзки и призиви за действие, това е проблем.

Ако потребителите не могат да намерят какво прави вашата компания, какво предлагате и как да се свържат с вас, това е по-голям проблем. 

7. Трудно е да правите промени в съдържанието.

Ако се затруднявате да актуализирате съдържанието на вашия сайт, защото е изградено върху шаблон или няма система за управление на съдържанието (CMS) или просто изглежда винаги е трудно да промените нещо просто, може да мигрирате към CMS, за да спестете време и пари. 

8. Ребрандирате

Ако ребрандирате, тогава абсолютно имате нужда от редизайн. С ребрандирането вероятно ще имате нови бизнес цели, които да адресирате и може би напълно различен подход към визуалните елементи на вашата марка.

Заключение

Ако вашият уебсайт има проблемите, които посочихме по-горе е време е да предприемете стъпка в редизайн на вашия сайт. Свържете се с агенция, която ще ви консултира безплатно и създайте добре обмислена стратегия за редизайн на вашия уебсайт. Ако имате нужда от безплатна консултация или съвет, не се колебайте да се свържете с нас!

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти