Назад

Headless WordPress: Какво представлява и имате ли нужда от него

Ако винаги търсите начини да подобрите уебсайта си, да осигурите по-добро потребителско изживяване на клиентите и да генерирате повече приходи, днешната тема е за вас! Един от начините да направите това може да бъде използването на Headless WordPress.

Headless WordPress използва традиционната система за управление на съдържанието на WordPress (CMS) и приемане на различен front-end, предназначен за клиента. Това може да осигури няколко предимства, като висока скорост на зареждане на сайта и по-висока сигурност. Има и няколко потенциални недостатъка, ако не се изгради правилно, като тромав бекенд, по-дълги цикли на разработка и висока цена, разбира се.

В тази статия ще разгледаме задълбочено Headless WordPress: Какво представлява и имате ли нужда от него (известен още като „отделен WordPress“) и ще видим защо става толкова популярен сред корпоративните организации. Ще разгледаме и някои от основите за това създава сайт Headless WordPress, както и някои недостатъци, ако не бъде изграден правилно.

Бележка: Тази статия е резултат от повече от 6 месеца проучване и развитие на WordPress и прогресивни технологии, както и нашата работа директно с клиенти.

Какво всъщност CMS?

CMS е платформа, която ви помага да съхранявате и представяте съдържанието на уебсайта си. Това улеснява добавянето на нови страници, актуализирането на стари и управлението на цялостния външен вид на вашия сайт.

Има всякакви различни CMS, като най-популярните опции са традиционните – платформи като WordPress и Drupal. Тези платформи са предназначени да съхраняват и представят куп съдържание и медии, като текст, изображения и видео.

С напредването на дигиталната ера корпоративните брандове откриват, че трябва да се променят с времето. Стандартните изисквания за съдържание се изместиха и брандовете вече трябва да могат да обслужват съдържанието си извън уебсайта си на множество различни платформи. Това включва приложения, различни инструменти, както и подобряване на самото изживяване на уебсайта извън статични изображения и текст.

Какъв е Headless WordPress подхода?

Казано по-просто, Headless WordPress е вид система за управление на съдържанието, където съдържанието се съхранява на различно място, използвайки различна технология. Съдържанието се изпраща до различни устройства с помощта на API във формат, който работи добре за набор от приложения или устройства.

Прост пример за това е банка, която използва същото съдържание, което се показва в раздела за помощ на приложението им за банкиране, показва се в секцията с често задавани въпроси за продукта на техния уебсайт. Съдържанието е едно и също, предоставено от една и съща CMS система, просто се показва на различни места с помощта на различни технологии.

WordPress е добра платформа за Headless система

Това е може би най-доброто. Но ние не искаме да мислите, че това е неоснователно твърдение, написано от експерти на WordPress, така че нека проучим защо!

WordPress е платформа, създадена за съдържание

Когато WordPress беше пуснат за първи път като проект с отворен код през 2003 г., той беше изцяло съсредоточен около идеята да позволи на обикновените хора да създават и публикуват свое собствено съдържание. И до ден днешен той остава несъмнено най-добрата платформа в света за управление на съдържание по прост и ефективен начин и, подобно на доброто вино, става все по-добър с възрастта!

Що се отнася до Headless WordPress, се управлява и организира съдържанието по начин, с който повечето търговци и собственици на сайтове са свикнали, което го прави идеален.

WordPress може лесно да бъде отделен, тъй като непрекъснато се развива от световна общност от допринасящи организации, WordPress и неговата кодова база са създадени като лего. Можете да го разглобите и развиете според нуждите на компанията ви, и след това да го съберете отново в работещо решение.

WordPress има добро API

Един от най-фундаменталните критерии за всяка платформа, за да бъде използвана като Headless решение, е нейната способност лесно да предава съдържанието си към различни приложения или технологий.

REST API в WordPress, заедно с многото полезни куки за кодиране, му позволява лесно да се интегрира с различни опции, чрез които да се обслужва съдържанието му.

Какви са ползите от изграждането на уебсайт без глава (с помощта на WordPress)?

Вече проучихме защо WordPress е страхотна опция за тези, които искат да намерят система за управление на съдържанието, която е идеална за безгледни. Но какви са ползите от използването на headless за основния уебсайт на вашата марка?

Има няколко важни фактора, които могат да осигурят реални ползи за корпоративните организации, когато мислят за headless WordPress. Нека ги проучим тук.

Headless може значително да увеличи сигурността

Един от начините да се намалят значително шансовете за пробив в сигурността е да се предприеме сигурен подход и добре кодирана система. Headless WordPress не са обвързани с конкретен сървър или домейн, което ги прави много по-трудни за достигане от хакерите.

Headless WordPress прави възможно разгръщането на целия потенциал на съдържание в ново копие, на различно място, наистина бързо. Възстановете резервното си копие, променете настройките на сървъра и отново сте онлайн, без да губите каквото и да е от вашето съдържание.

По-добрата производителност

Бързият, отзивчив уебсайт или приложение е от съществено значение, за да поддържате потребителите удовлетворени и ангажирани. Това също е голям показател за Google и други търсачки при решението им да показват вашето съдържание на търсещите!

Едно от основните предимства на headless е производителността. Чрез отделяне на frondend-a и backend-a на уебсайт или приложение, headless могат да предложат повишена производителност и висока скорост на зареждане. Без да се налага да рендира всичко от един сървър, Headless WordPress уебсайт се се зарежда много по-бързо. Това е особено полезно за потребители на мобилни устройства или с бавна интернет връзка.

Headless дава място за нови иновации

Възможността за достъп до по-високи нива и гъвкавост е голямо предимство на headless в сравнение с традиционните архитектури на уебсайтове.

Ако работите с голям сайт, който трябва да може да обработва голямо количество трафик или бързо променящо се съдържание, Headless WordPress е идеалното решение за вас.

С какво трябва да внимавате при Headless WordPress?

Изграждането на сайт без глава не е решение, към което трябва да прибегнете на всяка цена. Всъщност това е нещо, което работи най-добре за големи и корпоративни организации или марки, които са особено прогресивни и иновативни. И това има основателна причина. Тук ще очертаем няколко от причините, върху които си струва да помислите.

Нещата лесно могат да се объркат, ако са пипали неподходящи ръце

Важно е да се спомене, че Headless WordPress е много различен от „традиционния“ начин на разработка с WordPress. Headless променя работния процес, начина на мислене и дори уменията на екипа за разработка.

И без внимателно планиране едно малко парче от пъзела, което не е на място, може е разруха. 

Имайте предвид… напълно възможно е да създадете бавен, нископроизводителен уебсайт, когато се захванете с Headless WordPress без да познавате добре технологията.

Headless WordPress е скъпо решение и отнема време

Headless WordPress предлага предимства по отношение на скорост, производителност, мащабируемост и сигурност, но тези предимства си имат своята цена. Има няколко причини, поради които проектът може да бъде по-скъп и отнема много време от традиционната разработка на уебсайт.

Трябва да разработите персонализиран код за вашето съдържание в front-end приложението. Това добавя сложност и често изисква допълнителни ресурси за разработка.

Tрябва да управлявате и внедрите две отделни кодови бази (една за CMS и една за front-end). Отново има очевидни ползи от това като сигурност и мащабируемост.

Като се имат предвид всички неща, не е чудно, че тези проекти често идват с по-висока цена. Ако обмисляте да се спрете на този тип решение, не забравяйте да вземете предвид всички горепосочени разходи, преди да вземете окончателното решение.

Headless е (честно казано) грешният избор за повечето уебсайтове

Въпреки Headless е много популярен през последните години, той със сигурност не е отговорът на всички изисквания в света на уеб и дигиталното изживяване. Понякога headless се превръща в проект на разработчици или екип от разработчици, които обичат да „пробват“ и да разширят своите хоризонти. 

Как се изгражда Headless WordPress

Вече знаем, че когато е направен правилно, уебсайтът Headless WordPress може да осигури един източник на съдържанието и да улесни управлението на промените. Нека разкажем как изглежда създаването на Headless WordPress уебсайт

Без да навлизаме в много подробности, ето основните неща, за които си струва да помислите

Избор на вашия метод за интеграция

Headless бекенд се грижи за задачите по управление на съдържанието, като публикуване на нови публикации или страници, модериране на коментари и т.н. Когато става въпрос за предаване на това съдържание към front-enda, ще трябва да помислите за най-добрия начин да го интегрирате и публикувате.

Избор на правилната хостинг инфраструктура

Струва си да отбележим, че едно от брилянтните неща на headless е способността ви да избирате, когато става въпрос за хостинг. 

Наемане на WordPress агенция за работа по вашия проект

Ако нямате ваши разработчици, които са готови да завършат сами проект на WordPress, тогава със сигурност ще имате нужда от агенция, която да достави и управлява вашия уебсайт. Не се колебайте да се свържете с нас и обсъдим вашия бъдещ проект.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки