Назад

Колко струва изработката на уебсайт за малки, средни и големи предприятия през 2024г?

Готови ли сте да стартирате новия ви уебсайт или онлайн магазин? Въпреки че разходите за изаботката на уебсайт могат да варират значително, има някои общи насоки за това какво да очаквате да платите. Факторите, които оказват влияние върху цената при изработка на сайт, варират в зависимост от размера и сложността на вашия уебсайт, независимо дали ще създавате персонализирано съдържание или ще използвате съществуващо съдържание и коя фирма за уеб дизайн и/или уеб сайт изработка решите да използвате.

За да опростите и да отговорите на въпроса си, ето някои насоки.

Колко струва един уебсайт за малък бизнес?

Ако сте малък бизнес или стартиращ бизнес, разходите за изграждане на вашия уебсайт могат да варират от 600 до 1500лв за изграждане на уебсайт с до 6 страници. Има платформи с отворен код за изработка на сайт на WordPress, които изискват уеб хостинг, домейн име и платена тема, с която ще бъде изграден сайт на WordPress платформата.

Колко струва един уебсайт за среден бизнес?

За повечето компании или средни предприятия с по-сложни функционалности, разходите могат да варират от около 1000 до 3000лв за персонализиран уебсайт от професионален уеб дизайнер и агенция за уебсайт изработка.

Наемането на фирма за дизайн и изработка на сайт  ще работи лично с вас, за да създаде персонализиран уебсайт, който отговаря на нуждите на вашата компания, като осигурява най-доброто потребителско изживяване. Този тип изработка на уебсайт често включва множество страници, менюта, уеб и графичен дизайн, изграждане на бранд и визуална идентичност и възможност за интегриране на решения за електронна търговия или други специализирани функции.

Типичните решения, предлагани от услуга за уеб дизайн, включват:

*странична бележка – като човек, който има 15-годишен опит като дизайнер и разработчик на уебсайтове, съм виждал, че решенията „Направи си сам“ струват пари на малкия и средния бизнес, преди да имат проблеми като неработещи връзки и формуляри (загуба на потенциални клиенти), лоша SEO структура, включително проблеми като липса на 1H заглавия, без заглавия или описания на страници, без карта на сайт и др. По същество тези проблеми от вида, които не се виждат, повечето любители-разработчики (завършили въвеждащ курс) пропускат, но в крайна сметка те ви струват пари във времето.

В допълнение към вашите персонализирани разходи за уеб разработка, трябва да сте готови да плащате от 100-500лв на месец за хостинг разходи и разходи за поддръжка на уебсайтове. Повечето фирми за дизайн и изработка на сайт предлагат поддръжка на сайтове, за да се уверят, че вашият уебсайт поддържа оптималната си производителност, както и услуги за разширяване на вашия сайт, извършване на редакции в съдържанието и спешна поддръжка, ако е необходимо.

Какви са типичните разходи за изграждане на уебсайт за електронна търговия или уебсайт за голяма компания?

Големи сайтове или онлайн магазини може да струват от 2000 до 15 000+лв в зависимост от сложността и мащаба на вашия проект. Професионален уеб дизайнер и уеб разработчик за електронна търговия може да изработи персонализиран онлайн магазин, който да отговаря на вашите бизнес нужди, като ви предоставя възможността да продавате продукти онлайн и възвърнете бързо инвестицията, която сте направили за цялостното изграждане на онлайн магазина ви. Включените при изработката на онлайн магазин функции са: системи за плащане, количка, управление на инвентара, клиентски сметки, проследяване на поръчки, автоматизирани имейли и др.

Ако търсите решение за създаване на уебсайт за електронна търговия, можете да използвате плъгин като WooCommerce, който работи на WordPress.

Сайтовете на Shopify са друга рентабилна опция за бизнеса за електронна търговия. Цените варират от около $30 на месец, но може да изискват допълнително кодиране или персонализиране, за да отговарят на вашите точни нужди. Освен това проучете ограниченията, които могат да дойдат с предлаганите от тях шаблони, както и разходите, свързани с онлайн транзакциите и увеличенията на цените с нарастването на трафика ви.

На каква CMS да изградя уебсайта си?

Всеки бизнес има различни нужди и цели, които трябва да бъдат разгледани, когато се взема решение коя платформа да се използва, и всяка CMS има своите плюсове и минуси.

Ето кратък преглед на някои от по-популярните създатели на уебсайтове:

WordPress

WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието (CMS), използвана днес, захранваща над 40% от всички сайтове в интернет. Той предлага широк набор от функции и често се разглежда като най-добрият избор за създаване на персонализиран уебсайт, блог или онлайн магазин за електронна търговия.

Прочетете още: Защо предприятията избират WordPress за изработка на уеб сайт

Shopify

Shopify е популярна хоствана платформа, използвана от много онлайн магазини. С Shopify можете да създадете атрактивен магазин с широк набор от функции и опции за персонализиране, както и да можете да управлявате магазина си от всяко мобилно устройство.

Прочетете още:  Какво прави Shopify най-подходящата опция за електронна търговия?

Wix

Wix е един от водещите създатели на уебсайтове „направи си сам“ с над 100 милиона потребители. Той предлага хиляди шаблони за избор и разполага с библиотека от функции, които могат да се използват за създаване на привлекателни и функционални уебсайтове.

Webflow

Webflow е усъвършенстван конструктор на уебсайтове, който позволява на потребителите лесно да проектират и създават свои собствени уебсайтове. Платформата разполага с широк набор от функции за създаване на персонализирани дизайни, редактиране на съществуващи или добавяне на нови уеб приложения.

Когато става въпрос за избор на най-добрия създател на уебсайтове за вас, това наистина се свежда до вашите специфични нужди. Помислете от какъв тип функция и функционалност се нуждаете, както и бюджета и графика си. След като имате по-добра представа какво търсите, може да е по-лесно да определите коя платформа отговаря най-добре на вашите нужди. Също така е важно да направите проучване на отзиви от предишни клиенти и да се уверите, че избраният от вас CMS е надежден и сигурен. И не забравяйте да се възползвате от всякакви безплатни demo версии и гаранция за връщане на парите.

Когато става въпрос за това колко струва изграждането на уебсайт, няма универсален отговор. Това наистина зависи от вида на уебсайта, от който се нуждаете, използваната платформа и включените характеристики и функционалности.

Ако сте малък бизнес, нов бизнес или просто се нуждаете от прост бизнес уебсайт с ограничен бюджет, тогава опцията за изработка на информационен сайт до 5 страници е най-добрият избор, който може да ви струва до 1200лв с включени тема, домейн и хостинг.

Ако сте утвърдена компания, можете да разчитате и да използвате опита на агенция за изработка на сайт, за по-стабилно и персонализирано уеб присъствие. Цената там включва изграждането на бранд и визуална идентичност, висококачествено съдържание, персонализиран уеб дизайн, стратегия и проучване на аудиторията, изработка на 20-30 страници и блог, за предпочитане – цената за този тип уебсайт стартира от 2000лв. 

Запомнете – вашият уебсайт е виртуалното представяне на вашия физически и онлайн бизнес. Да имате стабилно онлайн присъствие е от съществено значение за вашия бизнес успех, така че не забравяйте да направите проучване и да инвестирате правилните ресурси. Намерете решението, за да расте и да се развива вашия бизнес и да бъде устойчив и печеливш във времето. 

Освен разходите за уеб дизайн, какви други разходи трябва да очаквам, когато стартирам уебсайт?

Освен разходите за уеб дизайн и изработка, трябва да имате предвид и таксите за поддръжка и хостинг. Вашият уебсайт трябва да бъде хостван на надежден сървър, за да се гарантира бързо време за зареждане и добра производителност. Освен това може да имате нужда от допълнителни услуги като регистрация на домейн, имейл акаунти, имейл маркетинг, управление на социални мрежи, изготвяне и управление на реклами и оптимизация за търсачки (SEO).

Ако имате нужда от услугите изброени до тук в статията, не се колебайте да заявите напълно безплатна консултация с нас, на която да определим заедно нуждите на вашия бизнес и да ви насочим с безплани съвети за успеха на вашия онлайн бизнес.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки