Назад

Какво е бранд стратегия?

Ако планирате да изградите разпознаваема марка/бранд във вашата индустрия, вашият бизнес трябва да може ефективно да комуникира с клиентите – обещанията на бранда и потребиелското изживяване, от които потребителите ще се възползват, когато купуват продукта или услугата на вашия бизнес.

Бизнесът трябва да може да комуникира на високо ниво, чрез всяко взаимодействие, което потребителят ще има с продукта както физически, така и визуално. Като бизнес вие искате да контролирате възприемането на вашата марка от вашите клиенти възможно най-много. Репутацията, която вашата марка има сред клиентите, или ще повиши, или ще намали стойността на продуктите или услугите на вашия бизнес, което допълнително ще повлияе на цената, която клиентите са готови да платят.

Стратегията на марката гарантира контрол върху възприеманата стойност на продуктите и услугите на вашия бизнес. Това е един от най-важните фактори за подобряване на ефективността на вашия бизнес.

Защо бизнесът трябва да прилага бранд стратегия?

Добавянето на стойност на марката към продукта или услугата на вашия бизнес премахва всяка асоциация, че вашият продукт се възприема като стока. Когато потребителите могат да различат характеристиките и предимствата, които отличават това, което бизнесът предлага от другите конкуренти на пазара, те са в състояние да придадат стойност на марката на продукта или услугата, които им продават.

Развиването на стойността на вашата марка ще помогне на потребителите да разберат какво точно представлява вашата марка.

Как една бранд стратегия може да добави стойност към бизнеса?

Брандирането създава ценова еластичност, което означава, че бизнесът може да има по-голям контрол върху цените на продуктите и услугите на пазара, отколкото на пазар, който се превръща в стока, където пазарът ще принуди бизнеса да намали цената си поради сходни предложения на марката на пазара.

Колкото повече бизнесът може да създаде уникално предложение за продажба (USP), за да разграничи предлагането на своята марка на техния пазар, толкова повече ценова еластичност може да използва, което означава, че бизнесът може да продава своите продукти или услуги на по-висока цена и да печели по-високи печалби.

Какви стъпки трябва да предприеме бизнесът, за да изгради успешна марка?

Силно уникално предложение за продажба (USP)

Бизнесът, продуктите, услугите, взаимодействията, изпълнението и преживяванията трябва да бъдат уникални за изискванията на потребителя на вашия пазар. Уникалното предложение, което предлагате, ще създаде доверие във вашата марка.

Въпросите, на които вашият бизнес трябва да отговори са:

 • С какво искате да бъде известен вашият бизнес?
 • Вашият бизнес ще комуникира ли ефективно във всички области на бизнеса?
 • Как искате да се чувстват хората, когато взаимодействат с вашия бизнес?

Няколко подхода за позициониране на марката включват:

 • Качество
 • Цена
 • Опит
 • Удобство

Комуникирайте ефективно с посланието на вашата марка.

Бизнесът трябва да може ефективно да предава послание какво предлага и обещава марката. Добре изработена послание на марката ще представи бизнеса ви на потребителите, когато взаимодействат с бранда ви. Това включва – визуални елементи, чуват или виждат бранда ви (радио и телевизия) и когато физически се ангажират с някое от продуктите/услугите на марката, популяризирани от бизнеса.

След като основното послание е създадено за целевата аудитория, възприемането на марката трябва да бъде управлявано. Бизнесът трябва да се огрижи за визуалните елементи, лога, дизайни и преживявания, за да поддържа стойността на марката.

Бизнесът трябва да установи насоки и процеси за марката, за да гарантира, че има последователност в тези области на бизнеса.

По-долу са дадени няколко стъпки, какво един бизнес може да предприеме, за да комуникира ефективно чрез своята марка.

 • Използвайте изображения, които са в съответствие с основното послание, което бизнесът иска да придаде като послание.
 • Постоянно използвайте визуални елементи и дизайни, които ще позволят на потребителите лесно да разпознават продуктите и услугите, предлагани от обранда ви. Това включва използването на цветови палитри, лога и продуктов дизайн.
 • Ефективно управлявайте комуникационните канали, използвани за свързване на марката с потребителите.
 • Уверете се, че процесите в технологиите, активите, персонала и ресурсите на вашия бизнес са в съответствие с опита и обещанията, предлагани от бранда ви.

Ако искате да научите повече за това как визуалната идентичност и брандинга може да помогне на вашия бизнес, свържете се с екипа на Webness днес.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки