Назад

Вече имате уебсайт, а сега какво? План за действие след изработка на уебсайт

10 често срещани грешки, които някои собственици на уебсайт правят, когато стартират нов уебсайт.

Вашият нов уебсайт е вече в интернет пространството. Сега можете да отметнете това от списъка си и да се върнете към основните задачи? Не точно. Само защото имате вече уебсайт, продажбите няма да дойдат.

Ето 10 често срещани грешки, които новите собственици правят при стартирането на уебсайт:

 1. Те не са си поставили ясно дефинирани цели. Следователно не знаете кое води до успеха на вашия онлайн бизнес. Вашите цели след стартирането бяха ли добре дефинирани предварително? Постигате ли тези цели? Примери: Генериране на X # потенциални клиенти; Привлечете X% нови посетители към дадена страница и постигане на Х резултати# от сайта; Увеличете общия трафик с X% към сайта за брандиране/мисловно лидерство. 
 2. Те нямат план за привличане на нов и устойчив трафик към сайта.  Един добре обмислен дизайн на уебсайт може да изглежда страхотно и да осигури страхотно потребителско изживяване, но какво правите, за да привлечете трафик към него? 
 3. Те нямат план за съдържание за следващите 12-18 месеца. „Съдържанието е всичко“ не е просто поредната фраза. Защо маркетингът на съдържанието е изключително важен за уместността и превличането на трафик към уебсайта.
 4. Те не са включили компоненти, които да накарат хората да се връщат на техния сайт. Уникалните функции предоставят полезни инструменти и страхотни причини за насърчаване на посетителите да се завърнат отново.
 5. Социалните медии. Мислете за уебсайта си като за двупосочно средство за комуникация, за да насърчите активното участие в целевите пазари. 
 6. Те не използват препоръки от най-добрите си клиенти. Използването на препоръки от клиенти – писмени и във видео – може да бъде мощен инструмент за одобрение. Използвай ги. 
 7. Те не създават клиентски портали. Всеки бизнес – без значение в коя индустрия – трябва да използва портали, за да накара клиентите да се връщат на техния уебсайт за вътрешни документи, книги и други полезни файлове за изтегляне. И когато са на вашия сайт, неусетно предоставете информация за другите си продукти или услуги – поддържайки компанията ви на първо място. 
 8. Те нямат стратегия за връзки с обществеността, която да поддържа сайта. PR не означава просто съобщение за пресата, в което се казва „хей, елате да погледнете нашия лъскав нов обект на www dot“… това е цялостен план да говорите за предимствата на вашия нов сайт. 
 9. Те се опитват да направят всичко сами. Дори тези, които имат страхотни цели, план за постигането им и намерения да ги следват, често нямат време или работна сила, за да свършат всичко. А това означава, че нещо ще пропадне през пукнатините. Партнирайте с външна фирма.

Има много припокриване с друга информация и идеи, съдържащи се в този документ. И това е умишлено. Идеите, съдържанието и съобщенията ТРЯБВА да се припокриват и преплитат. 

1 – Те не са създали ясно дефинирани цели 

Това е здрав разум, но много от нас се провалят в тази важна задача. Как ще разберете дали вашият нов уебсайт може да се нарече успешен или не? 

Ясно дефинираните цели са от решаващо значение, за да можете да прецените успеха си. И те трябва да бъдат измерими. 

Примери за лошо дефинирани цели на уебсайта:

 • Увеличете трафика на уебсайта спрямо миналата година
 • Генерирайте по-квалифицирани потенциални клиенти
 • Подобряване на онлайн присъствието

Тези цели всъщност не са цели, защото не са измерими. Как ще разберете дали сте успели с някоя от тези цели? Какви са специфичните критерии за измерване? Като маркетолози, ние трябва да можем да предоставим прост статистически анализ – показващ увеличението на трафика, възможните клиенти и други ключови показатели за ефективност. Нашият мениджърски екип изисква да показваме показатели – и вие също трябва. 

Използвайки същите тези цели, ето лесен начин да ги направите измерими:

 • Увеличете трафика на уебсайта с 200% спрямо миналата година
 • Генерирайте 150% увеличение на квалифицираните потенциални клиенти („квалифицираните“ също трябва да бъдат дефинирани)
 • Подобряване на онлайн присъствието , като подобрим нашето класиране в Google и се показвате на първата страница с резултати от търсене за термини и ключови думи x, y и z.

Целите трябва да са конкретни и измерими. Просто се уверете, че те също са в съответствие с вашия бизнес.

2 – Те нямат план за привличане на нов и устойчив трафик към сайта

Един добре обмислен и изработен уебсайт може да осигури страхотно потребителско изживяване, но какво правите, за да привлечете трафик към него? Вашата маркетингова стратегия трябва да е на първо място, дори преди първата консултация за обсъждане на вашия нов уебсайт. Въпреки това, ако нуждата от нов уебсайт е била спешна и се окажете, че малко изоставате от графика, не се притеснявайте. Има много неща, които можете да направите сега. 

Как да адаптирате маркетингова стратегия към стартирането на уебсайта си:

 • Влезте в стая с бяла дъска. В идеалния случай поканете маркетингов партньор да ви помогне.
 • Да приемем, че двете ви основни цели на уебсайта са били: (1) Генериране на 150% увеличение на квалифицирани потенциални клиенти и (2) Увеличаване на общия трафик на уебсайта с 200%
 • Напишете целите на уебсайта си на бялата дъска

Сега идентифицирайте всички възможни неща, които можете да направите, за да постигнете тези новооткрити цели. На този етап не се притеснявайте за бюджета или разходите. Въпросът е вашите идеи да текат и документират. 

Да приемем, че вие ​​и вашият партньор сте стеснили списъка и сте се спрели на следните начини за генериране на 150% увеличение на квалифицираните потенциални клиенти:

 • Кампания с плащане с клик, насочваща хората към нова поредица от безплатни книги
 • SEO и маркетингови кампании за съдържание за добре структурирани страници със съдържание и постоянен поток от свежа информация
 • Географско насочване към нишови аудитории и предоставяне на подходящо съдържание за тях, насърчаване на изтеглянията
 • Имейл маркетингови кампании, насочени към обявяване на наличността на нови книги и други новини на вашия сайт.

И тези допълнителни тактики за увеличаване на общия трафик на уебсайта с 200%:

 • Реклами в LinkedIn, Twitter и Facebook, обявяващи нова информация, която вече е налична на вашия уебсайт. 
 • Серия от уеб семинари  
 • Координирани публикации (изработени от вас) в канали на социалните медии, в имейли и т.н. насочващи контактите към ново съдържание.

Целите и съответните им тактики, макар и различни, са взаимосвързани, но е важно да ги държите разделени за целите на проследяването. 

Сега определете как планирате да платите за вашия план за генериране на потенциални клиенти и увеличаване на трафика. Имате ли бюджет за това? Ако не… какво ще стане, ако имате план, който да представите на вашия мениджърски екип, бихте ли могли да го подобрите? 

Маркетинговият екип наистина може да помогне в тази област. Помолете ги да съставят план, който очертава всяка от тези инициативи, как ще работи, механизмите за докладване и колко ще струват. Оставете ги да свършат тази работа вместо вас и дори ги помолете да ви помогнат да я представите на вашия мениджърски екип. 

Разделяй и владей

Не са много компаниите, които имат лукса да могат да правят всичко сами. Или нямате опит или време. Кой какво ще прави? Съвместната работа с маркетингов екип и разпределянето на натоварването може да изглежда по-скъпо, но резултатите могат значително да заменят всички допълнителни разходи. 

3 – Те нямат план за съдържание за следващите 12-18 месеца

Въпреки че има различни мнения за това дали Google предпочита „свежо“ съдържание за класиране, най-важното е, че вашата аудитория винаги ще предпочита съдържание, което е актуализирано и подходящо за техния бизнес. Помогнете им със съвети, обучение, подробна информация и „топ 10 на това или онова“ – подобно на начина, по който беше организиран този документ. Хората обичат полезна информация и инструменти, които им помагат да блеснат в своите компании. 

Мислете за стойност над обема. Свръхпродаването и прекомерното популяризиране лесно се надушват от потребителите. Напишете неща, които са значими за вашия пазар и им помогнете да им дадете идеи и практически съвети, за да се справят с проблемите си… безплатно.

Защо е важно да планирате идеите си за съдържание за 12-18 месеца след стартирането? Ето няколко причини:

 • Ако не го направите, то със сигурност ще премине на заден план. Следващото нещо, което знаете, са изминали шест месеца само с минимални актуализации на вашия сайт 
 • Ще имате несвързано съдържание и съобщения на вашия сайт, които вероятно няма да съответстват на съобщенията в други области (PR, имейл маркетинг, кампании за продажби, търговски изложения и т.н.). 
 • Типът съдържание, което добавяте към сайта си за следващата година и половина, трябва да отразява пътя, по който върви вашият бизнес. Вие създавате бизнес и маркетингови планове, нали? Това е подобен подход със съдържанието и кампаниите.
 • Постоянното добавяне на ново и ценно съдържание ви дава страхотен материал за имейл маркетинг, уеб семинари, теми за презентации и много други – всичко това за генериране на потенциални клиенти и интерес към вашата компания. Едно добро, подходящо съдържание трябва да се използва по много начини. 

4 – Те не са включили компоненти, за да накарат хората да се връщат на сайта им. 

Предоставянето на „лепкаво“ съдържание, което задържа зрителите на вашия сайт, е от решаващо значение. В противен случай ще харчите парите си за рекламни кампании, които водят просто до вашия уебсайт. В допълнение към добре обмислен план за съдържание, маркетинговите ръководители трябва да предоставят уникални инструменти, които хората да използват, споделят и консумират. 

Някои примери за това какво държи хората ангажирани („лепкав“ уебсайт) и се връщат за още:

 • Лесна навигация, която няма да усложни потребителското изживяване. 
 • Безплатни полезни ресурси (с формуляр за изтегляне за генериране на потенциални клиенти)
 • Създайте прясно актуализиран блог с проницателни гледни точки и полезно съдържание и се ангажирайте с редовни актуализации.
 • Вградете интерактивни функции като калкулатори
 • Създавайте бързи, незабавни тестове или анкети за удовлетворение. Хората обичат да се включват в подобни тестове и да виждат какво мислят повечето хора.
 • Включете инфографики, за да обясните сложни процеси или обяснения. Хората обичат да споделят това с колеги и в социалните медии.
 • Използвайте функции за социално споделяне. Това работи най-добре със стойностно съдържание, което не е самоцелно.
 • Използвайте бисквитки на сайта си във връзка с усилия за ремаркетинг, за да показвате реклами на посетителите на уебсайта си, докато се движат в мрежата. Насърчете ги да се върнат за вашите интерактивни или базирани на съдържание екстри. 

Няма идеален план за създаване на уебсайт, който хората да отбелязват и посещават отново и отново. Това е изкуство, което включва проба и грешка, но създаването на уникални уеб активи трябва да бъде част от обичайната ви рутина. Ако оставите сайта си без надзор, той няма да ви носи желаните приходи. 

5 – Социални мрежи

Много търговци правят грешката да мислят за социалните медии като закъснение и да включват само икони в горния или долния колонтитул на уебсайта си. Ако случаят с вашия сайт е такъв, вие пропускате да използвате социалните медии като инструмент за ангажиране. 

И така, как да се възползвате напълно от социалните медии? 

Ако се ангажирате да правите видео, вложете всичко. Създайте видео график и планирайте съдържание за 12-18 месеца (което трябва да съответства на цялостното ви съдържание и маркетингови стратегии). Създайте видео библиотека и ги индексирайте и организирайте по тип, съдържание и други – което ги прави лесни за намиране от потребителите. 

Ако нямате възможностите у дома за професионално видеозаснемане и монтаж, тогава си партнирайте с експерт. YouTube и Vimeo правят вграждането на видеа във сайта ви и абонирането за видео канали лесно, така че няма да се налага да се притеснявате за тази страна. Трудната част е да създадете професионално изглеждащи видеоклипове около полезно, ползотворно съдържание, докато показвате на аудиторията си нещо изключително полезно. 

Вграждане на канали в социалните медии. Нашите дизайнери не винаги са съгласни, когато някой предложи този подход. Не изглежда красиво в уебсайт, но вграждането на социални медийни канали има следното основно предимство: задържа аудиторията ви на сайта ви малко по-дълго. Разбира се, не искате всичките ви канали в социалните медии да са вградени в сайта ви. Изберете една платформа, която най-добре отговаря на вашата аудитория и уеб потребителско изживяване. 

В най-лошия случай можете да използвате стандартните икони за социални медии в горните или долните колонтитули, но се уверете, че кликането върху която и да е от тях отваря нова страница – така че уебсайтът ви да е все още активен в разделите на браузъра на вашия посетител. 

Това са само две идеи за това как да мислим по различен начин за социалните медии в рамките на изживяването на уебсайт. Вашият сайт е уникален. Как можете/трябва да направите социалните медии по-голяма част от вашия сайт?

6 – Те не използват отзиви от най-добрите си клиенти

Ако има един сигурен начин за ефективно популяризиране на вашата компания и това, което продава, препоръките на клиентите биха могли да бъдат това. Особено в днешни времена искаме да знаем какво мислят другите за ресторант, зъболекарска практика, авиокомпания и др. Използваме мненията на другите, за да помогнем да оформим собственото си. И така, защо всички търговци не се възползват от популяризирането на това, което най-добрите им клиенти мислят и чувстват за тях? 

Получаване на препоръки 

Един от най-икономичните и лесни начини за получаване на клиентски препоръки е чрез анкети. След успешни стартирания, покупки, ангажименти и т.н. Каквото и да правите в бизнеса, изпратете анкети до клиентите си и ги помолете за тяхната обратна връзка. 

Съвети за добра анкета:

 • Не го правете твърде дълго! Максимум 10 въпроса и накарайте толкова много от тях да „оценят нас“ като въпроси, където просто трябва да изберат число
 • Опитайте се да формулирате всички въпроси по начин, по който можете да използвате данните в маркетинговите си усилия. Например, ако искате офертите и данните да подкрепят уникалното търговско предложение на вашата компания за „обслужване на клиенти с 5 звезди“, уверете се, че повечето въпроси се въртят около обслужването на клиенти 
 • Направете въпросите задължителни – особено ако предлагате стимул да го попълните. 
 • Уверете се, че е ясно, че може да използвате техните цитати на вашия уебсайт и в други канали, и поискайте разрешение. Това е критично. „Можем ли да използваме вашите коментари като клиентски препоръки на нашия уебсайт и в други материали? _ Да не“ 

Има няколко начина за прилагане на процес на проучване. Изпратете по един на всеки клиент в края на продажба или ангажимент. Или можете да изпратите на определени етапи като годишната годишнина на всеки клиент или ако просто искате да изследвате цялата си клиентска база всяка година. Ако изпращате анкета до голяма група хора, помислете дали да не предложите стимул (10лв карта за подарък). Участието ще се увеличи драстично при безплатен подарък. 

Крайният резултат е, че тези проучвания са съкровищница и трябва също така да осигурят ценна обратна връзка по няколко начина: те ще помогнат на вашите екипи да поправят всички проблеми с клиентите; предоставят идеи за нови продукти или услуги; дайте на екипа си редица нови идеи за съобщения и маркетингови кампании. 

7- Те не създават клиентски портали 

Всеки бизнес – без значение в коя индустрия – трябва да използва портали, за да накара клиентите да се връщат на техния уебсайт за вътрешни документи, безплатни книги и други полезни файлове за изтегляне. Тази проста техника, за да накарате клиентите си да се върнат на вашия сайт, е силно недостатъчно използвана като маркетингов инструмент. 

Клиентските портали карат клиентите да се връщат. 

Порталите могат да се използват за:

 • Споделяйте документи между вас и вашите клиенти (ръководства за потребителя, обучение, бележки от срещи и т.н.)

Не пропускайте тези възможности, като създадете клиентски портал за:

 • Популяризирайте други продукти/услуги, от които всеки клиент не може да се възползва
 • Покажете съдържание, което може да представлява интерес за вашия клиент
 • Създавайте връзки за споделяне, за да могат клиентите лесно да споделят ценно съдържание
 • Популяризирайте подходящи събития
 • Обявете програми за препоръки на клиенти и други новини

Порталите за клиенти могат да се използват като важен инструмент за маркетинг на клиенти за всички компании в повечето индустрии. И може би най-убедителната причина да съсредоточите повече усилия върху задържането на най-добрите си клиенти: това е по-рентабилно. 

 „…в зависимост от това на кое проучване вярвате и в коя индустрия се намирате, придобиването на нов клиент е от пет до 25 пъти по-скъпо от задържането на съществуващ. Изводът: задържането на точните клиенти е ценно.“

Правите ли всичко възможно с клиентската си база? Могат ли да се възползват от други продукти или услуги, които предлагате? Разкажете им всичко за това на вашия нов клиентски портал.

8 – Те се опитват да направят всичко сами

Дори тези, които имат ясно дефинирани цели, план за постигането им и намерения да ги следват, често нямат време или работна сила, за да свършат всичко. 

Ето няколко съвета как да разделите и завладеете маркетинговите си проекти, за да постигнете всичките си цели:

 1. Подгответе/заявете маркетингов план на уебсайта си и очертайте всички отделни проекти, които ще предприемете
 2. Направете честен анализ на вашите умения и време. В кои области вие лично сте силни? Колко време наистина имате за тези проекти (над и извън другите ви отговорности)?
 3. Направете същото упражнение с вашия екип. Ще има области, в които те ще ви помогнат да постигнете целите си (дизайнери, копирайтъри, ръководители на проекти), но има други области, в които просто не сте подготвени да поемете.
 4. Какво остава в списъка ви, което не е маркирано? Как ще осъществите тези инициативи?

След като направите този задълбочен анализ, вероятно ще стане ясно, че имате нужда от помощ. Ще използвате вашия маркетингов екип и други сътрудници колкото е възможно повече, но това обикновено не е достатъчно. Ако вашата компания е в процес на растеж, ще искате да си партнирате с външна фирма, която наистина иска да формира дългосрочни отношения и да помага в израстването на вашата компания. Взаимоотношенията с обмислена, креативна и стратегическа агенция могат да донесат нови идеи, опит и работна сила в партньорството.

Not the End All, Be All 

Стъпките по-горе само подсказват повърхността на това, което е възможно при стартирането на нов сайт. Не говорихме за географско насочване, социален влиятелен маркетинг и всякакви други маркетингови тактики. Този документ имаше за цел да даде ход на вашите идеи. 

За съжаление, повечето аспекти на „маркетинга“ и „съдържанието“ около стартирането на уебсайт се смятат за пропусната възможност и са сериозно възпрепятствани, когато вашият екип се опитва да пренастрои маркетингови инициативи в новия ви сайт. Спешността за нов сайт е разбираема – вие просто искате да го направите, така че клиентите да ви открият. Но идеалното време да помислите за популяризиране на вашия сайт е по време на тези първоначални разговори при изработка на уебсайт. Целите, предизвикателствата, брандирането, новите пазарни сегменти и други важни фактори се обсъждат отрано. Добавете „маркетинг“ към вашия списък с инициативи. Влагате много време и ресурси в сайта си – един интегриран и добре обмислен маркетингов план допринася много за гарантирането, че вашият сайт не само ще изглежда добре, но и води до резултати.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки