Назад

Неустоими маркетингови идеи и кампании за черен петък

Защо маркетинговите стратегии за черния петък и промоциите за Кибер понеделник са от решаващо значение за вашия бизнес успех? Черният петък и Кибер понеделник не са обичайни дни за пазаруване; те са най-големите събития за пазаруване на годината. За много фирми продажбите, които правят през тези дни, могат да бъдат огромни.

Забележка: Прилагайте реални отстъпки на продуктите и услугите си. Ако не намалите цените на продуктите или увелиците цените за черния петък, с идеята да спечелите повече можете да загубите лоялните ви клиенти, които следят цените на продуктите ви и са в очакване на промоция и намаления!

Компании споделят, че до една пета от продажбите им за цялата година идват само от краткия период от 2-3 седмици през ноември, около тези два дни. Ето колко голяма е сделката и причината, поради която собствениците на фирми трябва да положат усилията на Black Friday Marketing на първо място в списъка си със задачи.

Какво е маркетинг за черен петък?

Черният петък, произхождащ от Съединените щати, бележи началото на празничния пазарен сезон, настъпващ ден след Деня на благодарността. Търговците на дребно и онлайн магазините предлагат значителни отстъпки, примамвайки потребителите да правят покупки. Маркетингът за черен петък е стратегически план за промоция, който брандовете използват, за да се възползват.

Кои маркетингови стратегии е най-добре да използвате за Черния петък?

Компаниите използват комбинация от промоции за бързи разпродажби и удължено работно време на магазина, често подкрепени от агресивни рекламни кампании и комбинация от маркетингови стратегии като имейл маркетинг , органични публикации (SEO), PPC (платени медии), маркетинг в социалните медииInfluencer маркетинг плюс телевизионни и билбордови реклами.

Банер за имейл кампания на клиент: KalinkaKids

СЪВЕТ: Удължете разпродажбата си от Черен петък до Кибер понеделник

През последните 15 години Cyber ​​Monday се превърна в продължение на разпродажбите на Черен петък. Cyber ​​Monday беше създаден в средата на 2000-те, за да накара потребителите да купуват от онлайн магазини. Това се превърна в невероятно популярен празник, особено когато става дума за цифрови стоки. Можете да се възползвате от целия четиридневен период между Черен петък и Кибер понеделник. Това означава удължаване на всички разпродажби и оферти, които може да имате от Черния петък до Кибер понеделника.

21 промоционални идеи за Черен петък, които правят вашата оферта неустоима

Как можете да гарантирате, че вашата марка ще се открои и ще привлече вниманието на нетърпеливите купувачи? Не се бойте! Тук сме, за да ви въоръжим със списък от иновативни и завладяващи промоционални стратегии за Черен петък.

Потопете се в тези топ идеи, пригодени за 2023 г., и се подгответе за рекорден сезон на продажбите. Независимо дали сте опитен търговец на дребно или начинаещ, тези съвети със сигурност ще направят офертите ви абсолютно неустоими за вашата аудитория.

1. Създайте кратък поглед

Разкриването на малко, често може да предизвика по-голямо любопитство. Фирмите с онлайн магазини е добре да помислят за подбор на селекция от най-добрите продукти, които ще присъстват във вашите разпродажби по време на черния петък. Тази стратегия може да изгради очакване, да стимулира трафик и интерес с наближаването на големия ден.

Каквото и да правите, дръжте го в контекста на Черния петък и се уверете, че сте уточнили подробностите за сделката с акцент върху значителна отстъпка.

Начини за популяризиране

 • Добавете го към вашия бюлетин
 • Изпратете го в имейл
 • Популяризирайте го в социалните медии
 • Публикувайте видеоклип в YouTube
 • Добавете изскачащи прозорци на уебсайта си
 • Създавайте реклами за търсене в дисплейната мрежа
 • Създайте реклама за радио или подкаст
 • Направете листовки и разпространявайте информацията наоколо
 • Ако сте голяма компания: създайте телевизионни и билбордови реклами

Включването на банери за Черен петък във вашия имейл е фин, но ефективен начин за повишаване на осведомеността в очакването за предстоящи разпродажби и е начин да дадете на клиентите „бърз поглед“ към вашите оферти за продажба.

Предвид честотата и обхвата на ежедневните имейл комуникации, стратегически проектираният банер за Черен петък служи като постоянно, ненатрапчиво напомняне, гарантирайки, че вашите сделки остават най-важни за получателите.

2. Предложете нов продукт

Улавянето на духа на Черния петък изисква повече от просто отстъпки; става въпрос за създаване на шум и предлагане на нещо наистина уникално. Тази година помислете за нов продукт, който е ексклузивен за Черния петък. Такъв ход не само примамва купувачите с привлекателността на нещо свежо и ограничено, но също така отличава вашата марка.

Като демонстрирате нов артикул, наличен само в този специален ден, вие внушавате усещане за неотложност и ексклузивност, принуждавайки клиентите да направят покупка, преди да пропуснат офертата. В епоха, в която потребителите винаги търсят следващото голямо нещо, ексклузивен продукт за Черен петък може да бъде запомнящо се и успешно събитие за продажби.

Има 2 основни начина, по които можете да предложите нов продукт.

 • Първо, можете да го добавите няколко дни преди черният петък. Кой знае, това дори може да доведе до повече продажби преди самия Черен петък.
 • Вторият начин е да добавите продукта в деня на Черен петък.
 • Таймерът за обратно отброяване също може да помогне да направите нещата по-вълнуващи. Този продукт може да е нещо, което решите, че ще бъде налично само на Черния петък. Това създава усещане за неотложност, което води до действие.

3. Виртуалното колело

Можете да геймифицирате своите кампании за Черен петък. Един популярен метод е завъртането на виртуално колело. Тази малка добавена функция към уебсайта на вашия магазин ще накара вашите настоящи и потенциални клиенти да се отбият на уебсайта ви за шанс да спечелят награди, отстъпки и купони.

Тази маркетингова стратегия за Черен петък е по-малко за раздаване на страхотни награди, а повече за осигуряване на забавно изживяване. Косвено създава положително изживяване както за вашата марка, така и за уебсайта.

4. Предложете VIP отстъпка за ранно записване

Рано записаният получава отстъпката в този случай. Използвайте имейл списъка си , за да изпратите актуална информация за най-новите ви представени продукти, които ще бъдат намалени за Черния петък. За да увеличите привлекателността на VIP отстъпката за ранно записване, използвайте стратегически формулировки, които предизвикват усещане за неотложност.

Използването на фрази като „ограничена наличност“ или „близко разпродаване“ създава усещане за недостиг, което прави офертата да изглежда още по-ексклузивна. Изследванията последователно показват, че потребителите са по-склонни да действат бързо и решително, когато са изправени пред потенциален недостиг, като често възприемат такива оферти за ограничено време или ограничени запаси като по-ценни.

Като се докоснете до този психологически принцип, можете да стимулирате незабавни реакции и по-голяма ангажираност от вашата целева аудитория

5. Създайте промо видео с обратно броене

Друга добра идея, която можете да използвате, която включва таймер за обратно отброяване, е създаването на промоция с такъв. Това видео ще включва всички продукти, които ще вклщчите в продажба, но една седмица предварително. Това може да помогне за генерирането на повече шум, който ще накара хората да се наредят на опашка на Черен петък, за да направят своите покупки. След като направите фантастично промо видео, продължете и го популяризирайте на страницата си в Instagram.

6. Създайте публикация „Ексклузивен Черен петък“.

Използването на динамичните маркетингови функции на Facebook може значително да увеличи продажбите ви за Черния петък. Един особено въздействащ метод е да създадете публикация „Специален Черен петък“. Този визуално ангажиращ формат ви позволява да покажете на видно място селекция от вашите най-продавани артикули за големия ден за пазаруване. Но не става дума само за показване на продуктите – става въпрос за създаване на спешност.

Като подчертавате, че тези сделки са ограничени или достъпни само за кратко време, вие се докосвате до принципа на недостига. Това насърчава потенциалните купувачи да действат бързо, страхувайки се, че могат да пропуснат. Това не само засилва очакването за Черния петък, но също така кара потребителите да отбелязват календарите си, като гарантира, че вашите оферти остават най-важни с наближаването на деня.

7. Партнирайте си с инфлуенсър в TikTok

TikTok твърдо затвърди статута си на културен феномен, особено сред демографията на Милениума и Gen Z. Gen Z, по-специално, е доминираща сила на платформата. С инфлуенсърите на TikTok, които постоянно събират милиони гледания за тяхното ангажиращо съдържание, това е маркетингова платформа, която не може да бъде пренебрегната, особено когато се подготвяте за Черния петък.

Комбинацията от правилния инфлуенсър и завладяваща оферта може да промени играта за видимостта и продажбите на вашата марка.

8. Провеждайте различни продажби на всеки час

Ако вашият онлайн бизнес има по-голям брой последователи, можете да се възползвате от една вълнуваща, бързо развиваща се идея, включваща провеждане на различна продажба на всеки час. Можете да започнете в полунощ на Черния петък и да имате 24 отделни разпродажби. Това потенциално ще изстреля до небето броя на продажбите, които получавате, особено ако някои продукти дори не са били налични.

9. Раздавайте безплатен подарък при всяка покупка

Кой не харесва безплатни неща? Когато раздавате безплатен подарък с всяка покупка на Черния петък, хората са по-склонни да купуват вашите продукти. Обичайна тактика, използвана от малките фирми, е да подарят нещо, което струва под 5 лева.

10. Предложете Купете едно, вземете второ с 50% отстъпка

Друга маркетингова тактика за Черен петък, която върши чудеса, е купете едно, вземете второ с 50% отстъпка. Това основно увеличава цената на хората да купуват повече, отколкото биха направили първоначално. Можете дори да направите вариант на това, като например да предложите 50% отстъпка от всичко сутринта на Черния петък, след това купете един, вземете един с 50% отстъпка през следобеда.

11. Предлагайте пакетни сделки

Обединяването на продукти може да доведе до увеличаване на продажбите, тъй като клиентите възприемат, че получават по-добра стойност. За Черен петък можете да предложите специална пакетна цена за продукти, които обикновено се купуват заедно. Подчертаването на спестяванията в сравнение с покупките на отделни продукти също може да увеличи стойността на сделката.

12. Увеличаване на програмата за лоялност

Предложете точки за лоялност или награди за покупки, направени на Черния петък. Това не само стимулира незабавната покупка, но и насърчава бъдещото пазаруване. Ден с двойни или тройни точки може да накара вашите лоялни клиенти да се почувстват оценени и оценени.

13. Използвайте бързи продажби

Бързите разпродажби са динамичен инструмент в света на промоциите Черен петък, който ефективно внушава усещане за неотложност у купувачите. Като предлагате примамливи оферти, които продължават само няколко часа през деня, вие не само насърчавате бързите покупки, но и поддържате вълнението живо. Жизненоважно е да се впрегне силата на социалните медии в тази стратегия. Навременна публикация или история в платформи като Instagram или Facebook може да предупреди и напомни на вашите последователи за предстоящите начални часове, като гарантира, че няма да пропуснат тези изключителни сделки.

14. Предлагайте специални подаръчни карти

Една изключително ефективна промоционална стратегия е предлагането на подаръчни карти на намалена цена. Например представянето на карта за подарък от 100лв само за 85лв може да бъде убедително предложение за купувачите. Тази тактика постига множество цели.

 • Първо, той гарантира, че потребителят ще се върне във вашия магазин или платформа за бъдеща покупка, като гарантира непрекъсната ангажираност с вашата марка.
 • Второ, предоставяйки незабавна парична стойност, вие привличате усещането на клиента за страхотна сделка, което може да бъде силен стимул за извършване на покупка.

Освен това потребителите често харчат повече от стойността на картата за подарък, когато я осребрят, което води до увеличаване на продажбите за бизнеса. 

15. Социални медии – предизвикателства

Възползвайте се от силата на социалните медии, като стартирате предизвикателства, в които последователите могат да участват, за да спечелят отстъпки или безплатни награди. Например, те могат да споделят публикация, да създадат списък с желания за Черен петък от вашите продукти или дори да публикуват снимка, използвайки вашия продукт.

18. Използвайте отстъпки при препоръки

Един от най-мощните инструменти в арсенала на търговеца на дребно е доверието и лоялността на неговите клиенти. Когато се използва правилно, това доверие може да се превърне в осезаем растеж за вашия бизнес, особено чрез механизма на отстъпките за препоръки. С приближаването на големи събития за пазаруване като Черния петък, използването на промоции, базирани на препоръки, може да бъде разликата между стандартен ден за разпродажби и такъв, който чупи рекорди.

Отстъпките за препоръчани клиенти работят: възнаградете вашите съществуващи клиенти за привличането на нови. Като предлагате на лоялните си клиенти стимул да споделят положителния си опит с приятели и семейство, вие по същество умножавате продажбите си, без да поемате традиционните разходи за реклама. Когато настоящ клиент препоръча нов купувач, който след това направи покупка, на препоръчания клиент се предоставя специална отстъпка при последващата му покупка. Това не само насърчава първоначалната препоръка, но също така гарантира повторен бизнес от вашите съществуващи клиенти.

Насърчавайте клиентите си да препоръчват приятели и семейство. Ако техният препоръчан потребител направи покупка на Черния петък, те получават специална отстъпка при следващата си покупка. Тази промоция от уста на уста може експоненциално да увеличи обхвата ви

20. Предложете удължени часове за пазаруване или ранен достъп

Особено за физическите магазини, удължаването на работното време за пазаруване може да привлече по-голяма тълпа. Отварянето на вратите по-рано от обикновено или оставянето им отворени по-късно може да се погрижи за различните графици на клиентите. За онлайн платформи, предлагането на „ранен достъп“ за избрана група чрез различни комуникационни канали, позволявайки на купувачите да планират деня си по съответния начин.

Заключение

Тъй като купувачите с нетърпение очакват деня, в който ще се възползват от големи отстъпки, търговците на дребно трябва да изработят иновативни и въздействащи маркетингови стратегии, за да се откроят.

Забележка: Прилагайте реални отстъпки на продуктите и услугите си. Ако не намалите цените на продуктите или увелиците цените за черния петък, с идеята да спечелите повече можете да загубите лоялните ви клиенти, които следят цените на продуктите ви и са в очакване на промоция и намаления!

Черният петък е веднъж годишно, от която всеки малък и голям бизнес трябва да се възползва. Всъщност е вероятно да направите по-голямата част от годишните си продажби по време на Черен петък или между Черен петък и Кибер понеделник. С тези вдъхновяващи маркетингови идеи, които вече притежавате, можете да увеличите още повече продажбите си, като създадете шум и стимулирате за покупка вашата аудитория.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти