Назад

Как да създадете календар за социални медии и планирате съдържанието си

Повечето маркетолози вече признават, че социалните медии са неразделна част от ефективната входяща маркетингова стратегия. С толкова много социални мрежи, достъпни за нас, е изключително важно да останете организирани и да планирате кога и какво ще споделяте в тези платформи.

Какво е календар в социалните медии?

Календарът на социалните медии е обобщение на вашите предстоящи публикации, организирани по дата и час. Календарът в социалните медии може да бъде електронна таблица, цифров календар или интерактивно табло.

За да извлечете максимална полза от вашия календар в социалните медии, той може да включва следното:

 • Датата и часът, когато публикацията ще бъде публикувана
 • Акаунтът или мрежата в социалните медии, всяка публикация ще бъде активна
 • Материали за включване, като копие, хаштагове, връзки и графики

Как да създадете календар за социални медии

За да създадете ефективен календар в социалните медии, е необходимо първо:

1. Извършете одит на социалните медии.

Одитът на социалните медии оценява вашето присъствие, акаунти и ангажираност в социалните мрежи. Това ви позволява да видите какво работи, какво не и къде да направите подобрения.

Но одитът е нещо повече от анализиране на представянето ви в социалните медии. Одитът на социалните медии може да ви помогне да разберете по-добре интересите, навиците и очакванията на вашата целева аудитория. Може да ви даде важни указания за това как те се ангажират с вашето съдържание.

Прегледайте и анализирайте текущото представяне на съдържанието на социалните медии.

Това включва показатели за:

 • Ангажираност
 • Преобразуване
 • Кликвания на връзки

Също така е важно да направите анализ на следващо ниво. Разгледайте по-отблизо своите най-ефективни публикации и разберете какво ги е направило успешни. Запитайте се – вашата аудитория обича ли образователно съдържание или иска да бъде вдъхновена или забавлявана?

Направете конкурентен анализ.

Прегледайте акаунтите на вашите конкуренти в социалните медии

 • Типовете съдържание, което споделят
 • Честота на публикуване
 • Ангажираност на публиката

2. Изберете вашите социални медийни канали и съдържанието, което ще публикувате.

След като завършите одита си, е време да използвате наученото. Вашият одит трябва да ви даде представа какво правите правилно, къде трябва да експериментирате и кои канали са най-добри за вашата аудитория.

Изберете своите канали в социалните медии.

Демографските данни за целевата аудитория са информация, която трябва да знаете за планиране на вашето съдържание. Това може да ви помогне да намерите най-популярните социални медийни платформи и за вашата аудитория. Докато напредвате във вашето проучване, не забравяйте да оцените характеристиките и силните страни на платформата.

Имайте предвид, че с всяка платформа, която добавите, вие умножавате броя на публикациите, които ще трябва да създадете и управлявате. Това прави календара в социалните медии още по-полезен.

Създайте интелигентна комбинация от социално съдържание.

Най-добре е да създавате разнообразно съдържание. Видеоклиповете са популярни, но изображенията, текстовите публикации, инфографиките, препоръките и потоците на живо също не отстъпват. Това също е удобен начин да сте в крак с тенденциите, които се възползват максимално от всяка платформа.

3. Решете какво трябва да включва вашият календар.

Можете да планирате социалното си съдържание по сезон, стратегия или кампания. За да поддържате нещата организирани, трябва да решите какво съдържание искате в календара си за желаните резултати.

За да започнете, вашият календар трябва да включва следното:

 • Платформите, които използвате
 • Денят и часът, в който вашите публикации ще бъдат публикувани
 • Връзки, графики, видеоклипове

Когато станете по-умели с вашия календар, може да искате да го разширите, за да включите следното:

 • Специфичните за платформата материали включват Reels, TikTok LIVE, анкети, публикации с възможност за пазаруване и др.
 • Географско насочване
 • Свързаните или вертикални кампании, като представяне на продукти и конкурси

4. Получете обратна връзка.

След като вашият календар е завършен, споделете го с вашия екип и заинтересовани страни, за да получите обратна връзка и да се уверите, че отговаря на нуждите на всички.

Вашият календар за социалните медии трябва да бъде лесен за разбиране план, който е в съответствие с вашата стратегия за социални медии. 

Месечният шаблон в нашия календар за социалните медии е полезен инструмент за споделяне на вашия план със заинтересовани страни, които искат усещане за голямата картина, но не е необходимо да навлизат в детайлни подробности.

Другите раздели на този инструмент са полезни за мениджъри на социални медии, които планират, създават и публикуват в социалните медии.

Докато използвате календара, може да намерите начини да го подобрите или разширите; ще трябва да сте отворени за постоянна обратна връзка.

Предимства от използването на календар за съдържание на социални медии и планиране на публикациите

Успешната стратегия за социални медии изисква редовно публикуване и ангажиране с последователи, за да видите положителни резултати – независимо дали търсите продажби , разпознаване на марката , генериране на потенциални клиенти или и трите.

Така че, ако все още не използвате програма за планиране на съдържание в социални медии, ето няколко предимства, които да събудят интереса ви:

Планирайте публикациите си

С календар за съдържание в социалните медии, търговците могат да планират публикации за цели седмици или месеци предварително. Това ще ви спести часове за планиране на стратегия за бъдещето.

Подбирайте съдържание само за вашата аудитория.

Маркетолозите в социалните медии трябва да отделят време, за да изработят персонализирани съобщения за всяка мрежа, защото публиката очаква да види нещо различно във всяка от тях.

Планиране на съдържание в социални медии може да ви помогне да публикувате по-последователно във всеки социален канал. Тази последователност създава рутина за вашите последователи и ви помага да изградите доверие.

Опростено проследяване на ефективността.

Без календар собствениците на бизнеса не могат да проследяват цялостна картина и резултати.

С календарс могат да погледнат назад и да анализират кое съдържание се представя най-добре, за да могат съответно да коригират своята стратегия. Ако конкретен тип публикация получи значително количество гледания, можете да го пресъздадете за друга тема и потенциално да постигнете същия успех.

Планирането на съдържание с календар също може да ви помогне да проследите въздействието и възвръщаемостта на инвестициите за усилията в социалните медии.

Достигнете до нови аудитории.

С помощта на програма за планиране на съдържание можете да планирате празници, събития и празнични дни Това ви улеснява да персонализирате съдържанието си и да се ангажирате с по-широка аудитория.

Примери за календари в социалните медии

Календар на социалните медии на Jotform

Календарът на социалните медии на Jotform не е само визуално привлекателен и функционален. Разделите в горната част разкриват вашия социален план за всеки канал, върху който изпълнявате стратегията си, включително лични или виртуални събития.

Ако моделирате своя социален календар след този, не забравяйте да включите раздел за подробности за съдържанието и кой от вашия екип ще отговаря за създаването на съдържанието. Може също да имате отделен раздел за всеки месец, за да организирате нещата.

Как да създадете график за публикации в социалните медии за вашия бизнес

Планирането на социалните публикации на вашия бизнес може да ви държи организирани и да ви помогне последователно да доставяте съдържание на вашите последователи, без да се притеснявате за задаващите се крайни срокове. Стратегиите за публикуване на съдържание могат да се различават в зависимост от платформата на социалните медии и трябва да имате предвид не само какво публикувате, но и кога и колко често.

Чрез създаване на график за социални публикации и коригиране на графика, за да пасне на всяка платформа, можете да увеличите шансовете вашите публикации да достигнат до вашата аудитория.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване Политика за бисквитки

Позвънете
Запази час
Проекти