Назад

Как да разработим стратегия за социални мрежи

Социалните мрежи оказаха значително влияние върху начина, по който марките и клиентите взаимодействат помежду си. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube и други социални медийни платформи служат като споделено пространство за марките, за да покажат своята уникалност, а за клиентите да намерят това, което търсят.

Предприемането на тази първа стъпка, да започнете да използвате социални мрежи за маркетинг на вашия малък бизнес, може да бъде непосилно. Коя платформа е най-добра за вас? Как да изграждате последователи? Как взаимодействате с клиентите си? Какъв вид съдържание създавате? Какви инструменти за социални медии са ви необходими? И най-важното, как успявате да направите всичко ефективно?

Разработването на стратегия за социални мрежи е най-ефективният начин за използване и извличане на максимума от социалните мрежи. Това е подробен план на всичко, което искате да направите в социалните медии, за да постигнете поставена цел или цели.

Тепърва започвате с маркетинга в социалните мрежи или се чудите как да извлечете максимума от него?

Ето някои ключови моменти, които трябва да имате предвид, за да разработите силна и ефективна стратегия за социални мрежи за вашия бизнес.

Съдържание

 • Създайте успешна маркетингова стратегия за социални мрежи
  • Поставете си конкретни и измерими цели
  • Разберете вашата целева аудитория
  • Оптимизирайте профилите си в социалните мрежи
  • Създайте завладяващо съдържание
  • Създайте маркетингов календар за социални мрежи
 • Работете и преработвайте стратегията си за социални мрежи
 • Развийте бизнеса си със силна стратегия за социални мрежи

Създайте успешна маркетингова стратегия за социални мрежи

Социалните медийни платформи предлагат много възможности за бранда ви да расте и да оказва влияние чрез създаване на присъствие на марката и директното свързване с клиентите. Една добра стратегия може да ви помогне да увеличите максимално платформите, които използвате, да постигнете поставените цели, да разчитате на силен план стъпка по стъпка и да управлявате социалните си дейности.

Поставете си конкретни и измерими цели

Започнете, като зададете конкретни и измерими цели на социалните мрежи, които са в съответствие с общите ви бизнес цели. Можете да имате една или няколко цели, които са постижими, измерими и подходящи за вас. Най-добре е да си поставите една по-голяма цел за всичко, което правите в социалните мрежи, и по-малки цели за всяка кампания или дейност.

Да приемем, че вашият бизнес предлага абонамент за дрехи за мъже. Всеки месец вие изпращате три модерни тениски на своите абонати. Вашата бизнес цел е да стимулирате повече продажби и планирате да използвате социалните мрежи, за да привлечете повече клиенти, да увеличите разпознаваемостта на марката и да генерирате шум около вашите тениски. Започвате със създаването на водещи реклами във Facebook и ги популяризирате, за да увеличите обхвата и видимостта. След това, за да увеличите продажбите, създавайте съдържание в социалните мрежи, което има за цел да покаже вашят продукт като достъпно и удобно решение за модерно обличане и страхотен външен вид. Споделете това съдържание във всички социални медийни платформи, които използвате.

Използвайки инструмент за измерване:

Процент на реализация: процент от хората, които са видели вашата реклама и са се регистрирали за вашия абонамент

Честота на кликване: колко често хората са кликнали върху бутона „Абонирайте се сега“
Степен на отпадане: хора, които са кликнали върху връзката, но са напуснали, без да се абонират
На клик: сумата, която плащате за всяко кликване върху вашите платени реклами
Скорост на коментари: размерът на коментарите— коментари, споделяния, харесвания, повторни публикации — генерирана от вас публикация

Проследяването на ключови показатели в социални мрежи ви дава ясна представа за това как работи стратегията ви в социалните мрежи, дали сте постигнали целта си, как можете да подсилите своята дигитална маркетингова стратегия за бъдещи социални дейности.

Разберете коя е вашата целева аудитория

Когато инвестирате време в разбирането на целевата аудитория, имате по-голям шанс да превърнете последователите на социалните ммрежи в потенциални клиенти.

Започнете със създаване на профил на аудитория, който описва вашия типичен клиент. Включете всичко от пол, възрастова група, географско местоположение, професия, поведение при купуване до всичко, което ви помага да си представите аудиторията ви като истински хора. Това ви помага да персонализирате маркетинга ви в социалните мрежи и да окажете въздействие.

Използването на правилните инструменти за социални мрежиможе да ви помогне да отговорите на ключови въпроси, включително: Кои социални медийни платформи използва вашата целева аудитория? С какъв вид съдържание се ангажират? Как те взаимодействат с марките? Ще получите и други ценни прозрения за поведението на вашата аудитория. След като разберете аудиторията си, става по-лесно да знаете къде да ги намерите, как да говорите с тях и как да ги ангажирате с вашия бизнес.

Да кажем, че настоящата аудитория за вашата услуга е работещи мъже от всички възрастови групи. Въпреки това искате да разширите целевата си аудитория, за да включите жени, които може да търсят идеи за подаръци за мъже, и майки със синове.

Използвайки инструментите за анализ на социални ммрежи, можете да се потопите по-дълбоко в разбирането на покупателното поведение на тези работещи мъже, жени и майки – те пазаруват ли онлайн или търсят марки с физически магазини? Какви социални канали използват? Търсят ли онлайн по име на продукт или по име на марка?

Гмурнете се по-дълбоко, за да разберете болезнените точки на вашата аудитория. Притесняват ли ги високите цени, липсата на правилния размер, объркващи процеси за подаване на поръчка или има нещо друго, което влияе върху решението им за покупка?

Разбирането на всичко това ще ви помогне да създадете силна маркетингова стратегия за социални мрежи, която е насочена и персонализирана. След това можете да намерите най-добрата платформа за вашия бизнес, да създадете и популяризирате реклами, за да достигнете до потребителите си, и да разработите персонализирано маркетингово съдържание, което говори директно на вашата нова аудитория.

Оптимизирайте профилите си в социалните мрежи

Вашите профили в социалните мрежи са подобни на физически магазин, който клиентите посещават, за да научат повече за вас. Ако искате хората да могат да ви намерят и да получат точната информация, трябва да се уверите, че профилите ви в социалните медии във всеки канал са актуализирани и завладяващи.

Оптимизирайте профилите си в социалните мрежи, като попълните необходимата бизнес информация като име на фирма, данни за контакт, подробности за продукта и всичко за вашия бизнес, което е подходящо за съществуващи и нови клиенти.

Използвайте инструмент за проучване на ключови думи, като Google планиране на ключови думи, за да разберете как вашите клиенти търсят вашите продукти. След това интегрирайте подходящи ключови думи в описанията на профила си в социалните мрежи, за да улесните клиентите си да ви намерят. Оптимизирането на вашите социални профили с правилните ключови думи ви помага да се класирате по-високо в резултатите от търсенето.

Да кажем, например, че установявате, че „готини тениски“ е високопоставена ключова дума. След това можете да добавите в описанието си „Търсете готини тениски? Имаме много!”

Създайте завладяващо съдържание

Важно е да разберете, че всяка социална медийна платформа функционира по различен начин и ще имате нужда от отделна стратегия за всяка.

Повечето хора отиват в Instagram, за да гледат добри изображения, докато използват LinkedIn, за да намерят и да се свържат с професионалисти и марки от своята индустрия. Facebook е най-популярната платформа за свързване с хора и споделяне на мисли и идеи, докато YouTube е източникът на информативни и забавни видеоклипове.

В зависимост от социалните медийни канали, които изберете да използвате, трябва да създадете стратегии, които отговарят на изискванията на тези платформи, и да създадете завладяващо и подходящо социално медийно съдържание за всяка от тях.

Например, ако използвате Twitter, Instagram и Facebook, за да рекламирате вашите продукти, ще трябва да променяте съдържанието и съобщенията си за всеки канал. Вашата маркетингова стратегия за Twitter може да се съсредоточи върху изграждането на по-големи последователи чрез информативни публикации за предимствата вашият продукт, докато подходът ви в Instagram ще се съсредоточи върху представянето на вашите дизайни на тениски чрез креативни видеоклипове и изображения. Може да използвате Facebook, за да придобиете повече клиенти чрез реклами за генериране на потенциални клиенти.

Въпреки че общата цел на вашата стратегия за социални мрежи е да стимулирате повече продажби, типът съдържание, което създавате за отделен канал, ще зависи от характеристиките на канала и какво конкретно се опитвате да постигнете с кампаниите си в този канал.

Създайте маркетингов календар за социални мрежи

Създаването на социален календар гарантира, че сте в съответствие с графика си за публикации. В зависимост от броя публикации, които планирате да споделите за една седмица, създайте месечен календар с подробности какво ще бъде публикувано и кога. Всяка платформа за социални мрежи има инструмент за публикуване, който може да ви помогне да прецизирате социалните си дейности. Използвайки тези инструменти, можете да определите най-доброто време за публикуване на съдържание, за да привлечете вниманието на аудиторията си и да генерирате максимална ангажираност.

Създаването на подробен календар също позволява автоматизиране на процеса на публикуване чрез инструмент за планиране на социални медии. Освен това ви дава достатъчно време за създаване на множество ангажиращи, креативни и разнообразни публикации в социалните мрежи, за да бъдете по-ефективни и да актуализирате графика си за публикуване.

Да приемем, че искате да обновите стратегията на Twitter и Facebook за вашата абонаментна услуга. В момента публикувате веднъж на всеки два дни и редувате изображения и връзки, за да привлечете трафик към уебсайта си. Сега, когато имате по-голям брой последователи, искате да публикувате по-разнообразно съдържание всеки ден, за да генерирате по-висок интерес към вашата абонаментна услуга.

Планирате една публикация на ден за Facebook и пет за Twitter. Ето как би изглеждал вашият календар в началото на всеки месец или седмица:

Що се отнася до това колко често да публикувате в социалните медийни платформи , следвайте тези общи указания по-долу.

Преработвайте стратегията си за социални мрежи

Наличието на стратегия за социални медии е важно, но това, което е още по-важно, е да не повтаряте стратегията непрекъснато.

Тенденциите в социалните мрежи продължават да се променят, както и нуждите на вашата целева аудитория. Използването на инструменти за социални медии за откриване може да ви накара да се запознаете с най-новите тенденции и да сте в крак с това, което търси вашата целева аудитория. След това можете да преосмислите стратегията си за социални мрежи, за да обслужвате най-добре интересите и нуждите на вашата целева аудитория.

Тъй като вашият бизнес и целите на социалните мрежи се променят, вашата стратегия за социални медии също трябва да се развива. Може да обмислите използването на повече социални платформи, да започнете или да увеличите използването на социални платени реклами, да въведете нови инструменти, за да направите маркетинговите си усилия по-ефективни или просто да увеличите броя на публикациите, които публикувате всеки месец. Идеята е да продължите да мислите за нови начини за укрепване на вашата стратегия за съдържание в социалните медии.

В началото може да изглежда непосилно, но е по-лесно с правилните инструменти. Научете как можете да управлявате всичките си социални медии на едно място.

Развийте бизнеса си със силна стратегия за социални мрежи

Всеки бизнес иска да бъде в социалните мрежи, но позиционирането отнема време, усилия и правилните ресурси. Една добре подробна стратегия за социалните медии, която е в съответствие с вашите бизнес цели, базирана е на данни за клиентите и индустрията и адресира болката на вашата целева аудитория, може да накара вашия бизнес да бъде забелязан и да създаде въздействие върху социалните мрежи.

Направете своя бизнес план и стратегия за социални мрежи днес! Успех!